Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




VITEZA

Sport


VITEZA

1. VITEZA- CALITATE MOTRICA



1.1. CONSIDERATII GENERALE

Una dintre cele mai importante calitati biomotrice necesare in sport este viteza sau capacitatea de a se deplasa sau a se misca rapid.

Din punct de vedere mecanic viteza se manifesta printr-un raport intre spatiu si timp. Termenul de viteza include trei elemente: timpul de reactie, freventa miscarii per unitate de timp si viteza de deplasare pe o anumita distanta. Corelatia dintre acesti trei factori stabileste performanta intr-un exercitiu de solicitare a vitezei. Astfel in sprint, rezultatul depinde de reac& 646c25g #355;ia din start a sportivului, de viteza de deplasare pe partea principala a ursei (forta de propulsie) si de frecventa miscarilor.

Viteza este o capacitate determinanta in multe sporturi, ca in probele de sprint, box, scrima, judo, arte martiale, sporturi colective etc. Acolo unde nu este un factor deteminant, includerea activitatilor de viteza in pregatire dezvolta antrenamentul de mare intensitate. In consecinta, antrenarea vitezei reprezinta o preocupare importanta in aproape toate sporturile.

Exista doua tipuri de viteza: generala si specifica. Viteza genarala este capacitatea de a executa rapid orice tip de miscare (reactie motrica). Pe de alta parte, viteza specifica se refera la capacitatea de a executa un exercitiu sau o deprindere cu o anumita viteza, de obicei inalta. Sportivii dezvolta o viteza speciala, specifica sportului respectiv, prin metode specifice.

Indiferent de tipul de viteza urmarit, nu se poate astepta un transfer pozitiv daca structura miscarii, cinematica si dinamica, nu este similara cu modelul (tiparul) deprinderii. Un alergator nu atinge imediat viteza maxima, ci numai dupa ce a parcurs accelerat 30 m. Spidograma (reprezentarea grafica a vitezei pe o anumita distanta) arata ca sportivii ating viteza maxima dupa marcajul de 40 m, sau la 5 s de la start si ca o pot obtine sustinut pana la 80 m. Din acest punct incolo viteza fluctueaza datorita oboselii SNC si devine un indicator al inhibitiei.

Sportivii pot dezvolta in plus viteza numai prin ameliorarea fortei, a rezistentei – vitezei si a rezistentei – puterii.

DEFINITII

In definirea stiintifica a vitezei exista un consens intre autorii care s-au dedicat studiului acestei calitati fizice.

De exemplu N.G.Ozolin (1972) defineste viteza ca fiind capacitatea de a executa rapid micarea.

V.M. Zatiorski (1967) intelege prin vitaeza capacitatea omului de a efectua actiunile motrice intr-un timp minim pentru conditiile respective.

J.Koltai si L. Nadori (1976) inteleg prin viteza capacitatea de a indeplini o sarcina motrica intr-un interval de timp minim, pe o perioada de timp limitata in care nu apare inca oboseala.

Gh. Mitra si Al Mogos (1977) caracterizeaza viteza prin iutela cu care se efectueaza actiunile motrice in structurile si combinarile cele mai diverse.

Viteza este capacitatea organismului uman de a executa acte sau actiuni motrice, cu intregul corp sau numai cu anumite segmente (parti) ale acestuia intr-un timp cat mai scurt, cu rapiditate (repeziciune, iuteala) maxima, in functie de conditiile existente.

1.3. FACTORI DE CONDITIONARE

Dezvoltarea vitexei este influentata de numerosi factori specifici, incluzand:

Ereditatea

Timpul de reactie

Capacitatea sportivului de a invinge o rezistenta externa

Tehnica

Puterea de vointa si de concentrare

Elasticitatea musculara

  • Ereditatea

In comparatie cu forta si rezistenta, pe care sportivii, fara sa aibaa un talent extrordinar, pot sa le imbunatateasca in mod spectaculos daca se antreneaza in mod corespunzator, viteza este determinata de ereditate, necesitand mai mult talent nativ. In consecinta, mobilizarea proceselor nervoase, alternarea rapida dintre excitatie si inhibitie si capacitatea de a regla sistemul de coordonare neuromusculara poate avea dreapt rezultat o frecventa motrica crescuta. In plus, intensitatea si frecventa impulsurilor nervoase reprezinta factori determinanti in atingerea unei viteze inalte.

Proprietatea muschiului scheletic reprezinta un factor limitativ al potentialului de viteza. Aceasta reflecta diferenta constitutiva si proportia de fibre lente (rosii) si rapide (albe), care contin o cantitate mai scazuta de pigmenti rosii si au un aspect ceva mai deschis la culoare. Fibrele albe rapide se contracta mai rapid decat cele rosii ceea ce reprezinta un avantaj mare pentru un sprinter. Vitaza maxima finala este limitata de viteza intrinseca a tesutului muscular, sugerand ca ereditatea reprezinta un factor important in executarea unor miscari rapide.

  • Timpul de reactie este si el mostenit. El reprezinta timpul dintre expunerea la un stimul si prima reactie musculara sau prima mscare executata.din punct de vedere fiziologic, timpul de reactie cuprinde 5 componente:

1. aparitia unui stimul la nivel receptor

2. programarea stimulului la SNC

3. transmitera stimulului pe cale nervoasa si producerea semnalului efector

4. transmiterea semnalului de la SNC la muschi

5. stimularea muschiului in vederea executarii lucrului mecanic

A treia componenta dureza cel mai mult. In sport, avem de a face cu timp de reactie la situatii atat simple cat si complexe, sau care implica optiuni. Reactia simpla este raspunsul constient,prestabilit la un semnal anticipat cunoscut,dat pe neasteptate (de exemplu pocnetul pistolului din probele de sprint). Pe de alta parte,timpul de reactie complex sau care implica optiuni se refera la situatia in care un individ primeste mai multi stimuli si are de ales intre ei. Evident cel din urma este mai lent,iar perioada de timp creste pe masura ce creste numarul de optiuni.

E necesar sa se faca distinctia intre timpul de reactie si timpul de reflex,care este un raspuns inconstient la un stimul (de exemplu,reflexul tendonului la un contact extern). In mod similar,in antrenamentul de viteza este important timpul de miscare sau timpul scurs intre start si finalul unei miscari. Timpul de reactie este un factor determinant in majoritatea sporturilor,sportivii putandu-l ameliora printr-un antrenament corespunzator. Timpul de reactie la un stimul vizual este mai scurt (0.15-0.20secunde) la indivizii antrenati decat la cei neantrenati (0.25-0.35sec.). timpul de reactie la stimuli sonori este usor mai redus:0.17-0.27sec. pentru neantrenati si 0.05-0.07 pentru sportivii de clasa internationala.

  • Capacitatea de a invinge o rezistenta externa.

In majoritatea sporturilor,puterea,forta de contractie a unui muschi sau capacitatea unui sportiv de a dezvolta forta,reprezinta un factor determinant in executarea unor miscari rapide. In antrenament si in competitiile sportive,rezistenta externa la miscarile rapide ale sportivilor este creata de forta gravitationala,de aparate, de mediul natural (apa, zapada,vant) si de adversari. Pentru a invinge aceste forte de opozitie, e necesar ca sportivii sa-si amelioreze puterea astfel incat, prin cresterea fortei contractiei musculare, sa fie capabili sa creasca acceleratia deprinderilor lor.

Deseori, sportivii trebuie sa execute rapid o deprindere si sa o repete in acelasi fel pe o perioada mai lunga. In consecinta, in antrenamentul de viteza, ei trebuie sa completeze dezvoltarea puterii cu cea a rezistentei musculare,care favorizeaza o desfasurare a efortului rapida, dar si prelungita.

  • Tehnica

Viteza, frecventa miscarii si timpul de reactie sunt adesea o functie a tehnicii. Dobandirea unei forme eficace, judicioase favorizeaza executarea rapida a unei deprinderi prin scurtarea parghiilor, pozitionarea corecta a centrului de greutate si folosirea eficienta a energiei. In plus, la fel de importanta este si capacitatea de a executa o deprindere cu usurinta si cu un nivel inalt de coordonare, ca rezultat al unei relaxari reflexe si constiente a muschilor antagonisti.

  • Puterea de vointa si de concentrare.

Se pare ca un nivel crescut al puterii favorizeaza executia miscarilor rapide. In consecinta, viteza de miscare e determinata de mobilizarea si sincronizarea proceselor nervoase, de frecventa si modalitatea precisa de actiune a impulsurilor nervoase, precum si de concentrarea puternica.

Puterea de vointa si de concentrare reprezinta un factor important in atingerea unei viteze mari,de aceea, includerea unor lectii speciale, care sa solicite calitatile psihice ale sportivilor, constituie un imperativ in antrenamentul de viteza.

  • Elasticitatea musculara

Elasticitatea musculara si capacitatea de a relaxa muschii agonisti si antagonisti sunt importante in obtinerea unei frecvente inalte de miscare si de insusire a unei tehnici corecte. In plus, mobilitatea articulara este un element important pentru executarea unei miscari cu amplitudine mare (de exemplu, fulee lungi), de prim ordin pentru orice sport in care este nevoie ca alergarea sa fie rapida. In consecinta, se impune includerea zilnica a unui antrenament de mobilitate, in special pentru glezne si coapse.


Document Info


Accesari: 3766
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )