Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Acte de Studii. Recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale

Legislatie
Acte de Studii. Recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale

Capitolul I - Acte de studii in Invatamantul Superior
Art. 180 Actele de studii

(1) Actele de studii din sistemul national de invatamant superior sunt diplome, certificate, atestate precum si alte documente oficiale de stat, cu regim special, care confirma studii de invatamant superior efectuate, titluri si respectiv calificari dobandite..

(2) Registrele matricole si registrele de evidenta a actelor de studii sunt, d 616d31g e asemenea, documente oficiale cu regim special.

Art. 181 Tipurile, titulatura, formatul si continutul

Tipurile, titulaturile, formatul si continutul actelor de studii se stabilesc in conformitate cu reglementarile legale in vigoare si se aproba prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii si inovarii care se aduce la cunostinta institutiilor de invatamant superior.

Art. 182 Tiparirea, eliberarea si pastrarea formularelor

(1) Formularele actelor de studii sunt tiparite si difuzate, in conditiile legii, de catre unitatea de specialitate desemnata de Ministerul Educatiei Cercetarii si Inovarii, unitate care poarta intreaga raspundere pentru aprobarea comenzilor de la institutii si pentru asigurarea securitatii tiparirii si pastrarii formularelor pana la ridicarea acestora de catre institutiile beneficiare.

(2) Numarul formularelor tiparite si eliberate anual catre institutiile de invatamant este corelat cu numarul absolventilor raportat de acestea care, la randul lui, nu poate depasi capacitatea maxima de scolarizare stabilita la autorizare provizorie, acreditare sau evaluare periodica. Verificarea si aprobarea comenzilor de acte de studii este in responsabilitatea Ministerului Educatiei Cercetarii si Inovarii.

(3) Pastrarea formularele actelor de studii, actele de studii completate si neridicate de titulari, a celor anulate, a registrelor de evidenta, precum si a documentelor privind primirea, predarea si eliberarea formularelor si actelor de studii se realizeaza de catre institutia de invatamant superior in conditii de securitate deplina, cu termen permanent.

Art. 183 Completarea actelor de studii

Institutiile de invatamant superior, de stat ori particular, acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu potrivit legii pot gestiona, completa si elibera numai acele acte de studii la care au dreptul in conditiile legii.

Rectorul institutiei de invatamant superior este responsabil pentru organizarea si desfasurarea activitatii de gestionare, completare si eliberare a actelor de studii de catre institutie. 
(3) Persoanele care au transmis datele, persoanele care le-au completat si persoanele care le-au semnat sunt responsabile potrivit legii pentru exactitatea datelor inscrise in actele de studii eliberate.

(4) Completarea, semnarea si sigilarea unui act de studii se efectueaza potrivit reglementarilor in vigoare.

Art. 184 Limba de intocmire/completare

(1) Actele de studii din invatamantul superior se intocmesc in limba romana. Pe acelasi act de studii, datele inscrise in limba romana pot fi inscrise si in una sau mai multe limbi de circulatie internationala. (?? suplimentul la diploma)

(2) Institutiile de invatamant superior pot elibera si traduceri ale documentelor scolare proprii.

Art. 185 Ce acte de studii se elibereaza pentru studii universitare si Cine are dreptul sa elibereze

(1) Calificarile si titlurile obtinute in urma studiilor universitare sunt confirmate prin diplome de licenta, masterat si doctorat.(2) Au dreptul de a elibera diplome universitare recunoscute de Ministerul Educatiei Cercetarii si Inovarii numai institutiile de invatamant superior acreditate.

(3) In cazul studiilor de licenta, institutia de invatamant superior acreditata sau autorizata sa functioneze provizoriu elibereaza in mod obligatoriu si gratuit suplimentul la diploma in limba romana si intr-o limba de circulatie internationala. Modelul de referinta al suplimentului la diploma este stabilit prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii si inovarii conform normelor europene.

(4) Dupa finalizarea completa a studiilor de licenta si masterat, pana la eliberarea diplomei, la cerere, absolventilor li se elibereaza Adeverinta de absolvire a studiilor, al carei termen de valabilitate este de maximum 12 luni.

Art. 186 Eliberarea actelor de studii

Titularii sau imputernicitii legali ai acestora au dreptul sa solicite eliberarea actelor de studii completate, dupa termenul aprobat de senatul institutiei, care poate fi cel mult de 12 luni de la finalizarea studiilor, respectiv de doua luni de la confirmarea titlului stiintific de doctor.

In situatii bine motivate, cand titularul nu se poate prezenta, actul de studii poate fi eliberat imputernicitului acestuia, cu aprobarea rectorului institutiei, pe baza unei procuri, care sa

mentioneze in mod expres faptul ca imputernicitul poate ridica acte de studii, autentificata la notariat. In cazul cetatenilor romani sau straini cu domiciliul/resedinta in strainatate, procura notariala va fi supralegalizata sau apostilata (apostila de la Haga), conform conventiilor internationale, de catre autoritatile competente din tara respectiva.

Actele de studii completate si neridicate datorita decesului titularului pot fi eliberate unui membru al familiei titularului (ascendent ori descendent de gradul I sau II), in baza unei cereri aprobate de conducerea institutiei, insotita de copie legalizata a certificatului de deces si de o declaratie pe propria raspundere privind motivele invocate pentru ridicarea acestor acte de studii.

Art. 187 Corecturi si duplicate

(1) In cazul in care se constata greseli de completare a unui act de studii acesta poate fi  inlocuit prin decizia Rectorului institutiei de invatamant superior care a eliberat initial acest act. Actul gresit se anuleaza si se arhiveaza la institutia mentionata, conform reglementarilor in vigoare.

(2) In cazul pierderii, distrugerii complete sau deteriorarii partiale a unui act de studii, se poate elibera un duplicat al acestuia daca in arhiva institutiei se gasesc matca (cotorul) actului respectiv si/sau alte documente legale din care rezulta situatia studiilor titularului sau, daca arhiva a fost distrusa in conditii de forta majora (calamitati naturale, incendii etc.), prin reconstituirea situatiei scolare de catre institutie.

(3) In cazurile in care unele institutii au fost reorganizate sau desfiintate, actele de studii originale sau duplicate ale acestora se gestioneaza, se completeaza si se elibereaza de catre institutiile care pastreaza arhiva acestora, cu mentionarea expresa pe actul de studii atat a institutiei care elibereaza actul cat si a institutiei reorganizate sau desfiintate.Art. 188 Anularea institutionala a actelor de studii

(1) In cazurile in care se constata si dovedeste utilizarea unor mijloace frauduloase sau abateri grave de la etica universitara in obtinerea unui act de studii, institutia de invatamant superior care l-a eliberat dispune anularea acestuia si anunta institutiile abilitate.

(2) Ministerul Educatiei Cercetarii si Inovarii poate dispune anularea actelor de studii cu antetul acestuia atunci cand constata ca au fost eliberate fara respectarea in totalitate a legalitatii.

Anularea actelor de studii in conditiile alin. (1) si (2) este facuta publica, de catre institutia care a dispus-o, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.

Art. 189 Evidenta nationala a diplomelor de studii universitare

Evidenta centralizata a diplomelor de studii universitare se realizeaza prin intermediul Registrului matricol unic mentionat la art. 57.

Art. 190 Regimul transfrontalier (international) al actelor de studii

(1) La cererea titularului, actele de studii eliberate absolventilor institutiilor de invatamant superior din Romania pot fi vizate de catre Ministerul Educatiei Cercetarii si Inovarii in conditiile reglementarilor in vigoare, in vederea utilizarii acestora in strainatate.

(2) La cererea titularului, actele de studii eliberate de institutiile de invatamant superior din strainatate pot fi supuse procesului de evaluare-recunoastere-echivalare de catre Ministerul Educatiei Cercetarii si Inovarii in conditiile reglementarilor in vigoare, in vederea utilizarii acestora in Romania.

(3) Recunoasterea perioadelor de studii efectuate in tara sau in strainatate se face in baza unei metodologii cadru elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si a unor metodologii specifice aprobate de fiecare institutie de invatamant superior pe baza normelor europene, ale sistemului european de acumulare si transfer al creditelor de studii.

Art. 191 Programe de studii promovate in comun de doua sau mai multe institutii de invatamat superior

(1) Programele de studii comune pot fi promovate pe baza unui acord interinstitutional, de doua sau mai multe institutii de invatamant superior din tara si/sau stainatate.

(2) Programul de studii promovat in comun trebuie autorizat provizoriu / acreditat in conformitate cu legislatia in vigoare.

(3) Pentru ca diplomele acordate in urma absolvirii unui program de studii promovat in comun sa fie recunoscute de statul roman, toti partenerii promotori ai programului trebuie sa fie institutii de invatamat superior acreditate in tarile de resedinta.

In cazul unor programe de studii organizate in comun, actele de studii vor fi eliberate in concordanta cu normele specifice, europene si nationale precum si cu prevederile acordurilor interinstitutionale.

(5) Pentru studentii inmatriculati in Romania la programe de studii derulate in comun , diploma si suplimentul la diploma vor avea inscrise si institutiile de invatamat superior partenere in rubrica destinata acestui scop.

Art. 192 Diplomele unor extensiuni universitare legale in strainatate

Absolventii programelor de studii desfasurate in cadrul unor extensiuni universitare legale in strainatate ale institutiilor de invatamant superior romanesti acreditate primesc diplomele din partea acestora, in conditiile legii.


Document Info


Accesari: 2108
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )