Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Ricinus communis- Ricinul

Botanica


Ricinus communis- Ricinul

În conditiile tarii noastre, planta ierboasa, anuala. Tulpinile sunt verzi, la unele varietati rosietice, Frunzele sunt mari, palmat fidate, cu 3-5 lobi si cu petiol cu insertie peltata iar florile unisex 11311e417l uate, grupate în inflorescente cimoase, sunt situate pe aceleasi ramuri: cele cu flori mascule sunt situate la baza ramurilor iar cele cu flori femele spre vârful ramurilor. Florile mascule au învelisul floral simplu (perigon sepaloid) si androceul din 20-30 stamine cu filamente ramificate. Florile femele au perigon sepaloid din 3-5 foliole si gineceu tricarpelar, sincarp, superior cu stile scurte, bifurcate si stigmate de culoare rosie. Fructul este o capsula septicida. Semintele au caruncul.Importanta farmaceutica prezinta semintele, Ricini semen, din care se extrage prin presare la rece un ulei gras -Ricini oleum - care contine acid ricinoleic cu proprietati purgative.

Marcurialis perennis Brei

Planta ierboasa, perena, înalta de 40 cm, cu tulpini simple cu doua muchii pronuntate, foliate numai spre vârf, cu frunze lung petiolate, lanceolate sau ovate. Planta este unisexuat dioica, plantele mascule fiind mai scunde. Inflorescentele mascule sunt mici, cu perigon sepaloid din 3 tepale concrescute la baza si 9-12 stamine. Florile femele sunt solitare sau câte 2 la subtioara frunzelor. Fruct capsula.

Rizomul contine principii active cu efect purgativ drastic. Depasire dozelor provoaca varsaturi, somnolenta si diaree sanguinolenta. Este citata ca remediu împotriva hidropiziei si galactofug.

Mercurialis annua - Trepadatoare

Este o planta erbacee, anuala cu radacina pivotanta. Tulpina prezinta noduri îngrosate, este ramificata si înalta pâna la 40-70 cm. Frunzele sunt ovat lanceolate, pe margine crenat-serate, lung-petiolate, glabre, cu stipele linear-lanceolate. Florile sunt unisexuat-dioice, cu periant din 3 diviziuni; cele mascule sunt constituite din 8-12 stamine, dispuse în glomerule apropiate sau distantate, pe pedunculi filiformi lungi; cele femele sunt solitare sau grupate câte 2-3 si dispuse la subsuoara frunzelor. Fructul este o capsula alb-paroasa, aspra.

Planta contine mercurialina, monometilamina, trimetilamina, o saponina, hermidina (substanta cromogena), ulei volatil, substante amare, saruri minerale etc. Planta are actiune diuretica si purgativ drastica. Empiric era utilizata drept galactogog sau ca remediu în hidropizie.


Document Info


Accesari: 2861
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )