Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
TESTATI-VA TIMING-UL

diverse


Test Your Timing


TESTATI-VA TIMING-UL

Hugh Kelsey

INTRODUCERE


Timing-ul exact este un factor vital in orice cimp de activitate umana. In afaceri, sport sau politica o "lovitura" corect planificata va avea intotdeauna sanse mari de succes. Cind planificarea este gresita, cel mai probabil rezultat este esecul.

Exact asa se intimpla si la masa de bridge. In cele mai multe cazuri cistigul este determinat nu numai de cartile pe care le detineti ci si de ordinea in care le jucati. Aceeasi colectie de carti care produc sapte sau opt levate in mina unui incepator poate aduce unsprezece sau douasprezece in mina unui expert. Diferenta provine din timing.

Conceptul se extinde asupra mai multor tehnici de joc. Factorul timp poate juca un rol important in promovarea unei culori. Deasemeni, el poate fi esential in mentinerea comunicatiilor, in jocurile de dublu tai si in general in donele in care atuurile au mult de lucru. Finalurile, de genul squeeze-lor, loviturilor in atu si plasarilor de mina, sint chiar mai legate de factorul timp. De obicei jucatorii esueaza din lipsa de prevedere in stadiul planului de joc. Este mult prea usor sa te bazezi pe o linie de joc optimista care sa presupuna o distributie favorabila a cartilor si colaborarea flancului. Cind se intimpla ceea ce nu ne asteptam este probabil prea tirziu sa mai facem ceva. Timing-ul este gresit si infringerea inevitabila. Singura solutie este sa executati o gindire profunda inainte de a juca prima levata. Din momentul in care v-ati dat seama de hazardul potential, aveti mai multe sanse sa gasiti timing-ul corect pentru a-l contracara.

Acest quiz este conceput sa va testeze simtul de timing intr-o mare varietate de situatii. Ca de obicei secventele de licitatie pot fi ignorate, ele fiind utile numai cind dau informatii despre miinile adversarilor. Se stabileste atacul initial si uneori si primele levate, inainte de a se pune problema efectiv in miinile dvs. Incercati sa o rezolvati inainte de a citi mai departe.

In continuare se atrage atentia asupra eventualelor dificultati si se recapituleaza posibilitatile ce va stau la dispozitie. Apoi urmeaza rezolvarea si intreaga dona. Nu s-a incercat sa se aranjeze materialul intr-o ordine tematica, dar exista o tendinta de crestere in dificultate a problemelor .

Aveti motive sa fiti multumit daca reusiti mai mult de douazeci de raspunsuri exacte la aceste probleme. Douazeci si cinci este un rezultat excelent iar treizeci va situeaza printre experti. Noroc !
PROBLEMA 1


A 8 7 3

Q 10 8 7 2
K Q 10 9 2

J 6 4

K Q J 8 4ZONA: TOȚI VEST NORD EST SUD

DEALER: E 1 1

3 3 PAS 4

PAS GENERAL


Atac: vest ataca R. Taiati si trageti R, vest punind cinci si est patru. Cum trebuie sa continuati ?

Indicatie: desi se pare ca aveti numai trei perdante - doua cupe si un caro - controlul dvs. asupra donei este precar. Poate ca deja ati avut noroc ca nu s-a atacat cupa, ceea ce ar fi oferit o posibilitate de tai flancului. Este clar ca trebuie sa scoateti atuurile inainte de a va promova levatele in culorile rosii. Mai exista pericole ascunse ?

Solutie: Daca atuurile stau 2-2 nu aveti nici o problema. Adevarata dvs. problema este cum va aparati impotriva unei distributii 3-1. Sa presupunem ca jucati o pica la as si cineva nu raspunde. Ar trebui sa mai trageti un tur de atu si, cind jucati cupa, flancul care ia mina va reveni trefla si va va mai scurta o data. Cind veti ceda si cea de a doua cupa apararea isi va lua levata de trefla si va aduce contractul la o intrare.

Aceasta neplacere poate fi inlaturata daca jucati atuurile astfel incit sa ramineti in masa la turul trei de atu cu asul, dupa ce ati tras si dama. Dupa licitatie est pare sa posede A, cind veti juca mic de caro din masa dupa ce ati scos atuurile, el va pus intr-o dilema. Daca isi ia asul veti avea suficiente levate pentru meci: sase atuuri si patru carouri. Daca joaca mic, permitindu-va sa cistigati un caro puteti sa jucati in continuare cupe. Acum puteti sa stringeti sase atuuri, trei cupe si un caro.

Dona completa :


A 8 7 3

Q 10 8 7 2J 6 4

K 9 3 A 5

A 9 3

K Q 10 9 4 A J 7 5 2

K Q 10 9 2

J 6 4

K Q J 8 4


PROBLEMA 2


J 9 7 5 4 2K 8 5


A

K Q J 9 6

A K Q 6 5ZONA :TOTI SUD VEST NORD EST

DEALER: S 2 PAS 2FA PAS

3 PAS 3 PAS

4 PAS GENERAL


Atac: vest ataca 7 si valetul face levata cind jucati mic din masa. Est trage A si partenerul sau pune noua. Se continua 6 si dvs. defosati un caro, vest pune patru, riga din masa cistigind. Ce plan de joc va faceti ?

Indicatie: pare o mina simpla. Trebuie sa va bazati pe o distributie 3-2 la atuuri si va propuneti sa nu mai dati nici o levata in afara asului de atu. Perdanta de caro poate fi taiata in masa. Mai sint probleme ?

Solutie: neglijenta va poate face usor sa mai cedati o levata de atu. Din felul in care s-au jucat primele levate se poate presupune ca estul a avut trefla in cinci. Daca are de asemenea si A nu va puteti permite sa va relaxati. Daca ati juca un caro la as, ati taia un caro si ati juca un atu la riga, ati pus in pozitia sa ghiciti ce sa jucati in continuare: o cupa mare, considerind ca est are trei atuuri, sau o cupa mica, la asul in doi de atu. Daca gresiti, flancul va realiza a doua sa levata de atu.

Aceasta "ghiceala" poate fi inlaturata printr-un timing mai bun. La levata a patra trebuie sa jucati un atu din masa. Daca va cistiga riga, puteti trage asul de caro, taiati in caro in masa si jucati un nou atu. Indiferent daca est a avut trei sau doua atuuri el va cistiga asul "pe vid" si nu veti mai avea probleme cu promovarea atuurilor .

Dona completa:


J 9 7 5 4 2K 8 5

K 10 6 Q 8 3

A 4

J 9 4

A Q J 6 2

A

R Q J 9 6

A K Q 6 5


PROBLEMA 3A 10 7

A Q J 7 6

Q 8 6 3


A 8 3

Q J

K 10 8

K 7 5 4 2


ZONA TOTI SUD VEST NORD EST

DEALER: S 1 PAS 1 2

PAS PAS 4 PAS

5 PAS GENERAL


Atac: vest ataca 10 in valet si as. Ce plan de joc alegeti ?

Indicatie: dupa licitatie se pare ca asul de trefla este la est, asa ca aveti toate motivele sa va duceti pe masa si sa jucati de acolo mic de trefla, pentru a evita doua perdante in atu. Asta se poate face pe caro sau pe un tai de pica.Exista vre-un motiv sa respingeti aceasta linie de joc ?

Solutie: desi est este cel mai probabil sa detina asul de atu, asta nu inseamna ca il si are. Si este foarte periculos sa jucati mic in riga daca asul este la vest. In acest caz R este sigur la est si continuarea de cupa va ameninta cu pierderea a doua trefle si o cupa si, deci, a contractului.

In aceasta mina in particular va puteti permite sa cedati doua trefle, atit timp cit nu cedati nici o cupa. Timing-ul corect este jocul unei trefle mici la dama la levata a doua.Est poate sa cistige, dar din pozitia sa nu va poate produce nici o neplacere. Dupa ce recistigati levata mai trageti un tur de atu si puteti defosa o perdanta de cupa si una de pica pe carourile mari .

Daca D cistiga la a doua levata, pur si simplu abandonati atuul si jucati caro. Vest este binevenit daca vrea sa taie al treilea tur de caro si revine cupa pentru ca veti lua cu asul si veti defosa cupa perdanta pe al patrulea caro .

Dona completa :A 10 7

A Q J 7 6

D 8 6 3

K Q J 9 7 6 5

K 8


A J 10

A 8 3

Q J

K 10 8

K 7 5 4 2


PROBLEMA 4A 8 3

A 9 6

A K 10 6 2


J 8 3

K Q 7 6 5


Q J 4


ZONA E-V    VEST NORD EST SUD

DEALER: N 1 PAS 1

PAS 2 PAS 2

PAS 4 PAS GENERAL


Atac: vest ataca A si schimba in D. Ce plan de joc va faceti ?

Indicatie: la prima vedere, parca ati sublicitat aceasta dona care poate sa va aduca si douasprezece levate. Daca luati cu asul, jucati o trefla in dama, taiati o pica si scoateti atuurile puteti era la douasprezece levate: sase atuuri, un caro si sase trefle. Exista vre-un pericol daca abordati aceasta linie de joc ?

Solutie: jocul la maximum de levate este plin de primejdii si el are suport numai intr-un 747g614h turneu de perechi. La nici un alt tip de turneu nu va permiteti sa erati ca atuurile stau bine. Daca cineva nu raspunde la al doilea tur de atu , ramineti cu patru perdante: doua pici, un atu si un caro.

Daca tot trebuie sa dati un atu, trebuie sa va hotariti si sa-l cedati pina cind nu ramineti fara atu in masa ca sa controleze pica. Mai mult decit atit, nu va puteti permite sa luati primul caro, pentru ca asta poate sa insemnme cedarea a doua atuuri. Lasati sa treaca D, cistigati continuarea, trageti A si cedati al doilea tur de atu flancului. Acum puteti sa cistigati orice retur si puteti fi sigur (in limite rezonabile) de zece levate.

Dona completa :A 8 3

A 9 6 4

A K 10 6 2

A Q 9 5 2 K 10 7 4

J 10 9 2

Q 10 K J 8 3 2


J 8 3

K Q 7 6 5


Q J 4


PROBLEMA 5
K 10 7

Q 5 2


A K Q 4 2

A

A Q 3

A K 6 3


ZONA TOTI SUD VEST NORD EST

DEALER: S PAS 2 PAS

2 PAS 2FA PAS

3 PAS 3 PAS

4 PAS 5 PAS

6 PAS GENERAL


Atac: vest ataca D in asul dvs. Amindoi adversarii raspund cind trageti A, dar vest defoseaza 4 pe cel de al doilea tur. Cum trebuie sa jucati in continuare ?

Indicatie: mina parea simpla la inceput, dar distributia atuurilor in flanc 4-1 complica situatia. Nu se poate evita o perdanta de atu deci trebuie sa va feriti sa mai cedati si o levata de trefla. In mod natural, nu veti avea probleme daca trefla sta 3-3 , dar daca sta 4-2 sau mai rau ?

Solutie: puteti face contractul cu conditia ca est sa posede cel putin o trefla. Trebuie sa gasiti un timing care sa nu-i dea voie estului sa va taie una din treflele mari. Nu aveti insa nimic impotriva ca el sa taie o perdanta de trefla pentru ca atunci restul de levate vor fi ale dvs.

Jucati o trefla mica la dama la levata a patra si continuati cu a treia trefla. Daca nu mai are, est este pus in fata eternei dileme: sa taie o perdanta sau sa lase asul dvs. sa cistige ? Daca mai are sau nu taie, veti ajunge din nou, pe masa, pe R, si veti mai juca o trefla mica. Situatia estului nu s-a imbunatatit cu nimic. Daca lasa sa curga veti taia si el va realiza o singura levata, cind va binevoi. Bineinteles ca daca est are patru sau mai multe trefle taiurile dvs. de trefla vor fi cu atit mai utile.

Dona completa :
K 10 7

Q 5 2

J 10 8 3

Q J 10 5 2 K 9 7

J 6

J 9 8 7 4

A K Q 4 2

A

A Q 3

A K 6 3

PROBLEMA 6


A 5

K 7 6 4

A J 10 6 2J 8

A 10 5 3 2

K 5 3

A 7 6


ZONA -     VEST NORD EST SUD

DEALER: N 1 PAS 1

PAS 2 PAS 4

PAS GENERAL


Atac vest ataca D. Este clar ca nu este cazul sa dati vre-o aminare asa ca luati in as, apoi jucati o cupa mica in riga din masa apoi o noua cupa la as. In mod cu totul nepoliticos, est defoseaza o pica la al doilea tur. Cum trebuie sa continuati ?

Indicatie: pozitia nu arata prea rau. Aveti o perdanta sigura in atu si inca una in trefla deci va puteti permite sa cedati si un caro, atit timp cit nu ati cedat si o pica .Care este modul corect de organizare a jocului de levata ?

Solutie: puteti sa dati impasul in orice parte la dama de caro, dar nu este foarte sanatos. Dupa un impas de caro esuat si o revenire de pica puteti intra intr-un contract care de fapt este pe masa. Cu mai putin de trei carale, vest poate sa taie cu atuul sau mare si sa mai stringa o levata de pica inainte ca dvs. sa o puteti defosa.

Contractul se realizeaza cu conditia ca vest sa detina cel putin doua carouri. Trageti R la tricul patru si continuati cu un caro la as. Daca nu a cazut dama perseverati cu valetul si cedati mina flancului. In acest moment o continuare de pica este inofensiva pentru ca veti defosa pica perdanta pe 10 mare.

Dona completa :


A 5

K 7 6 4

A J 10 6 2


K 10 7 3 Q 9 6 4 2

Q J 9

Q 9 8

Q J 9 5 K 10 4 2


Daca vest ar fi avut caroul singleton, est ar fi putut juca mic la turul trei dindu-i partenerului ocazia sa taie. Dar dupa ce cistigati returul de pica veti putea sa taiati D si sa veniti in masa pe atu pentru defosa de rigoare .
PROBLEMA 7


A 8 6 2

K 5 3

Q J 10 8 3Q 5

A Q 10 8 6 2


A 9 3


ZONA N-S     VEST NORD EST SUD

DEALER: E PAS 1

PAS 2 PAS 2

PAS 3 PAS 4

PAS GENERAL


Atac: vest ataca 9 la dama si riga, iar est schimba in 10. Ce plan de joc va faceti ?

Indicatie: La prima vedere nu puteti ceda mai mult de trei levate, dar daca atuurile stau 3-1 si vest are R pot aparea probleme. Cu A "zburat" din mort, va trebui sa va bazati pe R ca venire la carourile mari si asta poate creea dificultati in minuirea atuurilor .

Este evident ca schimbarea in pica la turul doi facuta de est nu inseamna neaparat ca acesta detine riga. Care este cea mai buna sansa a dvs. ?

Solutie: aveti un motiv destul de bun sa suspectati ca R este la vest. Est este marcat cu carourile de virf si, deasemenea, din moment ce vest nu a atacat trefla, si cu unul din onorii de trefla. Daca ar fi detinut si R ar fi deschis in mod sigur.

Din motive de control este mai bine sa jucati 5 la levata a doua, pastrind dama. Cistigati cu asul si testati atuurile cu as si dama. Daca est nu raspunde la levata a doua puteti continua cu un caro in valet, luat cu asul de est. El este acum fara nici o speranta: ori ii da un tai de caro partenerului in schimbul unei levate defensive, ori ii da levata de pica dar atunci dispare taiul de caro.

Dona completa :


A 8 6 2

K 5 3

Q J 10 8 3


K J 7 4

J 9 4

A K 7 5

K J 8 6 Q 10 7 5 2

Q 5

A Q 10 8 6 2


A 9 3


Daca acoperiti 10 la levata a veti intra in dona. Cistigind al doilea caro est trage 9, pastrind mina, apoi joaca un caro pentru atuul partenerului sau.


PROBLEMA 8


J

K 6 3

K J 10 9 8 3K Q 6 5 2

A Q J

Q

K J 10 5


ZONA TOTI SUD VEST NORD EST

DEALER: S PAS 2 PAS

3NT PAS GENERAL


Atac: vest ataca 10 in valetul dvs. Ce plan de joc alegeti ?

Indicatie: aveti trei levate imediate si s-ar putea sa promovati cinci carouri si doua pici pentru zece levate.

Sa reverificam numarind perdantele: una in pica, una in caro si cel mult doua in trefla. Mai exista vre-un pericol ?

Solutie: sint usor de prevazut dificultatile ce pot sa apara daca jucati un caro urmatoarea levata. Oricine va cistiga va reveni o cupa si veti fi fortat sa luati in masa pentru a mai pastra o venire ulterioara in mina. Jucind in continuare carourile mari, veti defosa pe primele patru o trefla mica si trei pici, dar ultimul caro are un efect de slabire a miinii. Veti arunca evident o noua trefla, dar puteti pierde dona daca est are asul de pica si vest are ambii onori de trefla .

Un timing mai bun rezolva problema. Jocul corect este sa jucati mic de pica in valet la levata a doua. Daca va cistiga asul si se va reveni cupa luati in mina cu asul, trageti pica mare pentru o defosa de trefla si apoi trageti carourile, preluind dama cu riga si fortind astfel asul. Obtineti noua levate .

Dona completa :


J

K 6 3

K J 10 9 8 3


A 9 8 4


A 5 4

A Q 8

K Q 6 5 2

A Q J

Q

K J 10 5


Daca jucati caro la levata a doua, defose corecte din partea flancului pot invinge contractul.
PROBLEMA 9


J 7 3

A Q 7 5 4


A 7 4


A K 8 6 4


A 8 7

Q 8 2


ZONA -     SUD VEST NORD EST

DEALER: S 1 2 2 PAS

2 PAS 3 PAS

4 PAS GENERAL


Atac: vest R si continua cu dama. Est pune trei si apoi sase iar dvs. va luati asul la turul doi. Ce trebuie sa jucati in continuare ?

Indicatie: D in doi nu va ajuta pentru ca aveti nevoie de un tai de caro in masa. Trebuie sa va propuneti sa cedati o pica si un caro si acum problema devine: cum sa nu cedati decit o levata in celelalte doua culori ? Dupa licitatie se pare ca impasul de cupa sta, dar nu aveti nici o garantie ca est detine riga de trefla. Ce sanse mai aveti daca R sta prost ?

Solutie: un impas reusit de cupa va da jocul daca atuurile stau 3-2 si cupele 4-2 sau 3-3. Dar trebuie sa fiti atent la timing. Ar fi o greseala sa taiati caro imediat pentru ca asta inlatura o venire vitala in masa. Linia corecta este sa va apucati de cupa mai intii. Trageti asul si R si a-poi dati impasul catre D. Dupa ce cistigati, con-tinuati cu A si un tai de cupa. Daca stau cupele 3-3 asta va va da chiar o levata in plus. Taiati acum caroul si jucati a patra cupa, defosind o trefla din mina. Flancul poate taia cu atuul mare si sa revina trefla, dar veti cistiga cu asul si veti defosa ultima trefla perdanta pe ultima cupa.

Nu veti realiza o levata in plus daca, asa cum este mai probabil, cupele stau 4-2, dar contractul il veti face.

Dupa primul tai de cupa va duceti in masa pe taiul de caro si majorati ultima cupa printr-un nou tai. Ajungeti din nou in masa pe A si ultima trefla se duce pe cupa taiata mare de flanc.

Dona completa :


J 7 3

A Q 7 5 4


A 7 4

Q10 5

K 6 J 10 8 2

K Q J 10 4

K 9 6 3 J 10 5

A K 8 6 4


A 8 7

Q 8 2


PROBLEMA 10


Q 8 4


A 5 2

A Q J 10


K 6 5 2

A K

K Q 9ZONA -     SUD VEST NORD EST

DEALER: S 1FA PAS 3FA PAS GENERAL


Atac: vest ataca D la trei, patru si riga. Ce plan de joc va faceti ?

Indicatie: numarati sase levate cistigatoare si alte trei pot sa apara din trefla daca tine impasul. Chiar daca esueaza mai aveti o sansa in pica. Dar exista o mica problema: nu puteti ceda mina decit o data, apoi cupele flancului sint mari. Care este secventa optima ?

Solutie: daca esueaza impasul de trefla, va veni returul de cupa si va veti scufunda, cu exceptia cazului in care vest a avut sase cupe si nici o tinere auxiliara. Evident, nu este nici o graba sa incercati impasul de trefla. Cel mai bine este sa va ocupati de pici mai intii, erind ca o sa va strecurati cumva pe linga as. Daca jucati corect, manevra va reuseste daca picile stau 3-3, pentru ca in acest caz cel care pune asul va promoveaza trei levate in culoare. Cine este cel mai probabil sa detina asul picilor ?

Desi nu exista nici o informatie despre asul de pica, este mai bine sa treceti in masa pe asul de caro si sa jucati mic in R. Daca veti cistiga, sinteti sigur de noua levate prin intermediul treflelor.

Dona completa :
Q 8 4


A 5 2

A Q J 10

J 9 3 A 10 7

Q J 9 6 2

J 7 6 4

K 3 2

K 6 5 2

A K

K Q 9Este adevarat ca ati fi putut juca pica si invers dar ar fi fost mai riscant. Est ar fi putut avea A J 10 * *, doubleton de cupa si R, caz in care continuarea lui de pica ar fi invins un contract ce se poate totusi cistiga .


PROBLEMA 11K 7 4

A K 9 6 5 4

K 10 3


A 6 2

A 8 6 5 3


A J 7 5


ZONA TOTI VEST NORD EST SUD

DEALER: N 1 PAS 1

PAS 2 PAS 2

PAS 3 PAS 4

PAS 5 PAS 6

PAS GENERAL


Atac: vest ataca V la trei, opt si as. Ce plan de joc va faceti ?

Indicatie: in mod natural, trebuie sa erati la atuul 3-2. In afara de asta, puteti sa incercati sa majorati caroul sau sa taiati doua pici in mort si sa erati ca veti ghici trefla. Care este linia corecta de joc ?

Solutie: daca atuurile stau bine, contractul se face daca stau carourile nu mai rau de 4-2. Nu este nevoie sa riscati un impas de trefla si nu aveti nevoie sa taiati decit o pica in masa. Cele douasprezece levate trebuie sa fie: A, un tai de pica, cele patru atuuri din mina, patru carouri si doua trefle. Totusi , trebuie sa fiti atent la timing.

Dupa ce cistigati A trebuie sa jucati un caro la as, urmat de un tai de caro. A este urmat de o cupa la riga, se defoseaza o pica pe R si inca un caro taiat, daca e nevoie. Acum un tai de pica deschide drumul catre masa si se defoseaza treflele perdante pe caroul major. Flancul poate sa taie oricind cu atuul major, dar asta va ramine singura levata a apararii.

Dona completa :K 7 4

A K 9 6 5 4

K 10 3

J 10 9 7 4 K Q 8 5

J 9 Q 10 2

J 8 Q 10 7 3

Q 8 6 4

A 6 2

A 8 6 5 3


A J 7 5


Daca incercati sa taiati doua pici in masa sau daca trageti cele doua cupe mari inainte de a taia un caro, va trebui sa reveniti in final al impasul de trefla.


PROBLEMA 12


A 6 5


Q 7 2

A K 9 2


K 8 7 4 3

A K 8 5

K 5ZONA TOTI VEST NORD EST SUD

DEALER: N 1NT PAS 2

PAS 2 PAS 3

PAS 4 PAS PAS

PAS


Atac: vest ataca 10. Jucati mic din masa, est contribuie cu sasele si cistigati cu riga. Cum trebuie sa jucati in continuare ?

Indicatie: Din nou trebuie sa va bazati pe o distributie 3-2 la atu. Perdantele dvs sigure sint: o pica, o cupa si un caro, si mai exista pericolul de a pierde o a doua cupa. Cum scapati de aceasta amenintare ?

Solutie: nu exista nici un pericol daca stau cupele 3-3. Daca stau 4-2, trebuie sa va taiati a patra cupa in mort, dar incepeti sa aveti probleme cu timingul. Sa presupunem ca ati juca mai intii atuurile mari si ati continua cu trei tururi de cupa. Aparatorul care cistiga ultimul tur de cupa poate sa extraga ultimul atu din masa si sa mai cistige o cupa, stabilind cele patru levate pentru o intrare. Nu e mai bine nici sa jucati trei tururi de cupa inainte de atuuri. Pericolul in acest caz este ca o revenire de cupa poate promova a doua levata de atu a flancului.

Pentru a realiza acest contract in orice situatie cit de cit favorabila trebuie sa jucati o cupa mica din mina la levata a doua. Asta va mentine in control asupra donei. Recistigind mina, puteti trage asul si riga de atu si apoi sa jucati cupele din virf. Daca cineva taie cu atuul mare, atuul ramas in masa va avea grija de ultima cupa.

Dona completa :

A 6 5


Q 7 2

A K 9 2

J 9 2 Q 10

Q 10 6 2 J 9

A J 8 6 4

J 4 3 Q 10 8 5

K 8 7 4 3

A K 8 5

K 5PROBLEMA 13


A 9 4

K 6

Q 10

A K Q J 8 5


Q 8 7

A Q 10 9 8 3

J 5 3ZONA TOTI VEST NORD EST SUD

DEALER: N 2FA PAS 4

PAS 6 PAS GENERAL


Atac: vest ataca 7 in as, trei si doi. Cum trebuie sa continuati ?

Indicatie: licitatia partenerului are toate caracteristicile unui "joc de recuperare". In absenta atacului de caro se pare ca norocul va suride.Daca atit cupele cit si treflele stau bine, veti realiza chiar treisprezece levate. Care este secventa corecta de joc ?

Solutie: trebuie sa va repetati in gind ca aveti nevoie de numai douasprezece levate. Nu puteti face nimic impotriva unei distributii proaste a atuului, dar ar fi pacat sa cadeti dincauza unei distributii 5-1 la trefla.

Cea maii buna linie de joc este sa trageti doua tururi de atu cu asul si riga si apoi sa taiati o trefla in mina. Daca atuurile stau rezonabil aveti evident douasprezece levate, iar masura de precautie va fi extrem de utila impotriva partajului 5-1 la trefla.

Dona completa :


A 9 4

K 6

Q 10

A K Q J 8 5

K 10 6 5 2 J 3

J 4

A K 8


Q 8 7

A Q 10 9 8 3

J 5 3Pentru ca a debutat cu numai doua atuuri, vest nu poate sa suprataie al doilea tur de trefla. Dupa ce scoateti atuurile puteti veni pe masa pe asul de pica si defosa patru din cele cinci perdante din mina pe treflele mari .


PROBLEMA 14


J 8 6 3

K 8 4

J 10 3

Q 8 7


K Q 5

A J 2

A Q 7 6

K 4 3


ZONA TOTI SUD VEST NORD EST

DEALER: S PAS 1 PAS

3FA PAS GENERAL


Atac: vest ataca 6 la sapte, zece si riga. Ce plan de joc va faceti ?

Indicatie: puteti conta pe numai patru cistigatoare imediate, dar aveti erante in pica, carouri si chiar in trefla. Care este linia corecta de joc ?

Solutie: presupunind ca vestul a atacat normal, a patra din culoare, puteti sa va bazati pe inca o levata la trefla. Va mai ramin putine sanse daca vest detine ambele carti cheie - A si R - impreuna cu lungimea de trefla. Dar contractul se face daca el are numai una din aceste doua carti. Pentru un timing corect trebuie sa jucati caroul inaintea picilor .

Ajungeti pe masa pe R la levata a doua si jucati V. Daca va cistiga vest, el va rezolva probabil trefla tragind asul si jucind mic dar probabil ca, in afara cazului in care poseda si A, nu va mai lua niciodata mina. Daca valetul curge, continuati cu 10. Daca intr-adevar cartile mari stau impartite, veti face noua levate.

Dona completa :


J 8 6 3

K 8 4

J 10 3

Q 8 7

A 10 7 4

Q 10 9 6 5 3

K 9 8 4 2

A J 9 6 5

K Q 5

A J 2

A Q 7 6

K 4 3


De notat ca se intra in dona daca se joaca pica la levata a doua. Est va cistiga si elibereaza trefla, si nu puteti stringe mai mult de opt levate inainte de a ceda mina vestului .


PROBLEMA 15A K 9 6 4
A J 7 2


A K 10 9 6 5 3ZONA TOTI VEST NORD EST SUD

DEALER: E 1 Con

PAS 2 3 3

PAS 4 PAS 4

PAS 6 PAS PAS

Con PAS GENERAL


Atac: vest ataca D pe care est defoseaza A. Dupa ce cistigati aceasta prima levata, ce continuati ?

Indicatie: pozitia este cam incomoda. Pe orice alt atac, ati fi putut sa taiati trei pici in masa. Asa, insa, sinteti in pericol sa cedati un atu si o pica. Ce parere aveti ?

Solutie: trebuie sa rezistati tentatiei de a incepe imediat un joc de dublu tai. Vest este marcat cu cel putin patru pici din moment ce est nu a licitat-o, asa ca nu aveti posibilitatea sa va promovati o levata in aceasta culoare. Cupa reprezinta sansa dvs. pentru a douasprezecea levata, dar din nou trebuie sa fiti atent la timing. Pentru a cistiga impotriva a patru cupe la vest, ca si impotriva partajului 3-3, trebuie sa va apucati imediat de aceasta culoare. Dupa as, riga si tai de cupa, trageti A si taiati o pica in mort. Acum, daca au stat cupele 3-3, taiati o trefla, mai taiati o pica si defosati perdanta de pica pe cupa majorata. Daca est nu raspunde la a treia cupa taiati o a patra cupa, taiati a doua pica si jucati 5 pentru o defosa de pica .

Dona completa :A K 9 6 4K Q 8 3

Q J

Q J 4

A K Q J 9 4 2

A J 7 2


A K 10 9 6 5 3Daca taiati o pica inainte de a va ocupa de cupe nu mai aveti nici o sansa .PROBLEMA 16


K Q 10 8

A K 7 4


A 5 4


A J 9 4


A Q

K Q 8 7 2


ZONA -     SUD VEST NORD EST

DEALER: S PAS 1 PAS

1 PAS 2 PAS

3NT PAS 4 PAS

5 PAS 5 PAS

6 PAS 7 PAS GENERAL


Atac: vest opteaza pentru un traditional atac in atu impotriva acestui slam mare. Optul din masa face levata, est raspunzind la culoare. Ce plan de joc va faceti ?

Indicatie: daca ambele culori negre stau 3-2, puteti numara treisprezece levate. Iar daca trefla sta 4-1 puteti taia a patra trefla in masa si da impasul de caro. Se poate si mai bine ?

Solutie: impasul este tehnica (sau lipsa de tehnica...) cea mai de evitat in contractele de slam mare. Daca resista cupa de doua ori, aveti aparare impotriva unui partaj 4-1 in una din culorile negre.

Trageti A si R si taiati a treia cupa cu A. Acum trebuie sa fiti foarte, foarte atent ! Pentru un timing corect este nevoie sa reveniti in masa pe A. Taiati ultima cupa si extrageti atuurile, defosind D din mina. Daca se dovedeste ca trefla sta 4-1, taiati o data si reveniti in mina pe A, la trefla marita.

Dona completa :


K Q 10 8

A K 7 4


A 5 4


Q 6 5 2 J 9 3

K J 10

J 10 9 3

A J 9 4,


A Q

K Q 8 7 2


De notat importanta folosirii venirii de trefla pe masa la prima ocazie. Daca folositi o venire pe atu, est are ocazia sa-si defoseze trefla sa pe a patra cupa si nu mai aveti cum sa reveniti in masa pentru a-i scoate ultimul atu .
PROBLEMA 17


Q 7 2

Q J 10 2


A Q 7 4


A 9 6

K 7 4 3

A Q 4

J 10 3


ZONA TOTI SUD VEST NORD EST

DEALER: S    PAS 3 PAS

4 PAS GENERAL


Atac: vest ataca 9. Cum va gânditi sa jucati ?

Indicatie: e plin de pericole peste tot. Atacul va sugereaza ca impasul de trefla n-o sa stea, aveti o perdanta sigura in atu si, peste toate astea, sinteti in pericol sa luati si un tai de trefla. Cum erati sa depasiti aceste obstacole ?

Solutie: trebuie sa incepeti prin a da si a cistiga impasul de caro. Dar chiar si asa nu va puteti permite sa incasati un tai de trefla decit in circumstante eciale, adica daca vest va reda in vreun fel levata inapoi. O semieliminare reprezinta singura sansa de a creea pozitia respectiva, si pentru asta trebuie sa aveti un timing precis.

Cistigati A, impasati in D, trageti Aasul de caro si taiati un caro in masa . Apoi jucati un atu. Daca vest a debutat cu R si doubleton atit in atuuri cit si in trefla, va taia o trefla dar va trebui sa intoarca pica sau caro si oricare dintre retururi va permite sa scapati de perdanta de pica.

Dona completa :


Q 7 2

Q J 10 2


A Q 7 4

K J 10 5 3

A 8 6

K J 9 3

K 8 6 5

A 9 6

K 7 4 3

A Q 4

J 10 3


Nu este suficient de bine sa jucati mic din mort la tricul unu. Cistigind R, est va reveni nu trefla ci pica. Daca jucati asul, est va obtine un tai de pica, iar daca jucati mic, vest va prelua si va reveni trefla, asigurindu-si un tai .PROBLEMA 18


Q 9 8

K Q 2

K Q 6 5

Q 7 3


K 6 5 4


A 7 4 2

A J 10 2


ZONA TOTI VEST NORD EST SUD

DEALER: V PAS 1 PAS 1

PAS 1FA PAS 3

PAS 3 PAS 4

PAS 4 PAS GENERAL


Atac: vest ataca 4 la dama si as. Est continua cu A pe care il taiati in mina, vest punind treiul. Ce plan de joc va faceti ?

Indicatie: atuul dvs. este departe de a constitui o culoare solida. In mod evident singura eranta este sa gasiti atuul 3-3, si mai aveti nevoie si de R trefla bine pus. Care este calea cea mai buna de joc ?

Solutie: sa joci cu fit 4-3 este o intreprindere destul de riscanta. Puteti sa pierdeti controlul atuului daca nu reusiti sa extrageti asul de atu la primul tur in culoare. Dar unde este mai probabil sa se gaseasca acesta ? Est a aratat deja asul si valetul de cupa. Ati mai numarat la el si R, conform presupunerii initiale. Daca ar avea si A, probabil ca s-ar fi facut auzit in licitatie. Deci trebuie sa jucati impotriva asului la vest si timingul corect va obliga sa jucati riga de atu la levata a treia .

Dupa ce vest isi ia asul de atu si va executa riga de cupa din masa, preluati mina si defosati un caro, apoi jucati un atu mic din ambele miini. Atuul mic ramas in mina va protejeaza impotriva unei continuari de cupa. Daca atuurile si trefla stau bine veti ceda numai doua atuuri si o cupa.

Dona completa :


Q 9 8

K Q 2

K Q 6 5

Q 7 3

A 7 3 J 10 2

A J 10 7

J 10 8

K 9 6 5

K 6 5 4


A 7 4 2

A J 10 2


Ceea ce trebuie subliniat in aceasta dona este timing-ul jocului atuurilor. Nu mai aveti nici o sansa daca jucati mic in dama la tricul trei .PROBLEMA 19


K 10 6 3


A J 10 8 7A 5

K 7 6 5


K Q J 7 4 2


ZONA TOTI SUD VEST NORD EST

DEALER: S PAS 1 PAS

1 PAS 1 PAS

3 PAS 5 PAS

6 PAS GENERAL


Atac: vest ataca 5. Est ia in as si revine 2, pe care il luati in as. Cum trebuie sa continuati ?

Indicatie: este un noroc, se pare, ca est nu mai are atu sa revina. Dar chiar si asa numarati numai unsprezece levate pe dublu tai. De unde va veni a douasprezecea ?

Solutie: evident ca trebuie sa va faceti un caro din lungime si este foarte tentant sa jucati imediat mic in as. Daca insa treceti prin procedura de recapitulare in gind a liniei de joc, va veti da seama ca levata de caro va fi promovata prea devreme. Caro la as, tai de caro, tai de cupa, tai de caro, tai de cupa, tai de caro. Presupunind ca sta caroul 4-3, asa cum aveti nevoie, in acest moment caroul din lungime s-a majorat, dar mai aveti nevoie de un tai de cupa si timing-ul este gresit iremediabil. Dupa ce mai taiati o cupa nu mai aveti cum sa va intoarceti in mina sa va trageti ultimul atu inainte de a trage caroul mare.

Timing-ul corect necesita un tai de cupa la levata a treia. Apoi A, tai de caro, tai de cupa, tai de caro, tai de cupa, tai de caro. Acum trageti ultimul atu, treceti in masa pe R si defosati ultima cupa pe caroul mare.

Dona completa :


K 10 6 3


A J 10 8 7


J 8 4 Q 9 7 2

Q J 9 3 2 A 10 8 4

K 6 3 Q 9 5 4

A

A 5

K 7 6 5


K Q J 7 4 2


PROBLEMA 20
Q J 8 6 5 2Q J 9

A Q 8 7 2

A 4

A 8 3


ZONA -     SUD VEST NORD EST

DEALER: S 2 PAS PAS

2 PAS PAS 2FA

PAS PAS 3 PAS GENERAL


Atac: vest ataca R si continua cu dama. Est pune mic-mare si dvs. puneti asul la levata a doua. Taiati a treia trefla cu 3 si est pune la culoare. Cum trebuie sa continuati ?

Indicatie: dupa licitatie impasii in culorile rosii par sa "tina", dar mai aveti multa treaba in dona. Care este secventa corecta de joc ?

Solutie: nu e bine sa dati imediat impasul la atu pentru ca nu veti mai ajunge niciodata in mort. O alternativa este sa jucati D la levata a patra. Daca est refuza sa acopere, jucati pica impasind cu nouarul si deci taind a treia pica in masa, ajungind astfel acolo unde trebuie pentru impasul de atu. Exista un pericol ascuns in aceasta linie de joc. Cistigind levata de pica, vest poate continua un al doilea caro, pregatind terenul pentru promovarea unui atu atunci cind partenerul sau va prinde mina pe al doilea tur de pica.

Contractul nu va reuseste decit daca 10 este la est, si jocul corect este mic in nouar la levata a patra. Daca vest continua atu, veti reusi sa evitati o perdanta de atu, iar daca va continua orice altceva veti taia a treia pica masa si veti da impasii de caro si de cupa, in aceasta ordine, pentru a stringe noua levate .

Dona completa :
Q J 8 6 5 2


A 7 4 2 K 10 6 5

K J 4

K 9 7

K Q J 10 4

Q J 9

A Q 8 7 2

A 4

A 8 3


PROBLEMA 21


K J 5


A 8 6 3

A Q 5


Q 10 2

K Q 4

K Q 7

J 7 4 3


ZONA -     VEST NORD EST SUD

DEALER: N 1 3NT

PAS GENERAL


Atac: vest ataca 9 la zece si riga. Ce plan de joc alegeti ?

Indicatie: pare ca aveti o multime de levate - doua in fiecare majora, cel putin trei carouri si doua trefle. Este doar o problema de 'cum sa stringi noua levate inainte ca flancul sa stringa cinci'. Care este secventa corecta ?

Solutie: in astfel de miini secretul succesului este sa testati toate posibilitatile in ordinea logica. Daca est are doua veniri in culorile negre nu faceti contractul decit daca sta caroul 3-3. Deci prioritatea maxima este sa aflati cum stau carourile. Jucati 7 in as la levata a doua si continuati cu caro la riga. Daca ambii adversari raspund, jucati si al treilea caro. Daca sta culoarea 3-3, aveti suficiente levate fara sa mai dezvoltati trefla. Faceti expasul la A si faceti jocul: doua pici, doua cupe, patru carouri si o trefla.

Daca cineva nu raspunde la al doilea sau al treilea tur de caro aveti nevoie de levate suplimentare din trefla si va aflati in pozitia corecta ca sa dati impasul. Din acest moment trebuie sa va bazati pe presupunerea ca est nu are doua veniri in mina pe culorile negre. Daca are R, el poate sa-si majoreze cupele dar nu mai are venire la ele. Daca venirea estului este asul de pica impasul de pica va reusi, dupa care puteti forta A si pretinde noua levate.

Dona completa :


K J 5


A 8 6 3

A Q 5

A 9 8 6 4

A J 10 8 5

J 10 5 2

K 10 8 2

Q 10 2

K Q 4

K Q 7

J 7 4 3PROBLEMA 22K J 3

A Q 9 6 4

Q J 6 3


A

A Q 10 6 5 2

J 3

A 8 7 2


ZONA -     SUD VEST NORD EST

DEALER: S 1 3 4 4

5 PAS 5 PAS

6 PAS GENERAL


Atac: vest ataca D la asul dvs. Cum jucati ?

Indicatie: ati ajuns intr-un slam "sanatos" si singura problema este sa evitati cedarea unei levate in fiecare minora. Care este secventa corecta de joc ?

Solutie: aceasta problema nu are solutie !


PROBLEMA 24


A 7 6 3


K 7 4

A J 5


K Q 10 9 4

K 7

A 5 2

Q 6 2


ZONA -     VEST NORD EST SUD

DEALER: V 1FA[1]! PAS 2 2

PAS 4 PAS GENERAL


Atac: vest ataca D. Ce plan de joc alegeti ?

Indicatie: se pare ca aveti exact noua levate - cinci atuuri, doua carouri si doua trefle. Nu aveti nici o sansa sa gasiti A bine pus, dupa deschiderea vestului.

Daca atuurile nu stau mai rau de 3-1, puteti pune insa la cale un final impotriva vestului, plasindu-l in mina si fortindu-l sa dea un retur favorabil. Care sint capcanele posibile ?

Solutie: trebuie sa nu permiteti estului sa ia mina vreodata pentru ca un retur de cupa in riga dvs. ar bate contractul. Singurul moment ar fi al treilea tur de caro. Pentru a va proteja impotriva posibilitatii ca est sa detine 10, trebuie sa lasati D sa curga. Veti cistiga continuarea de caro cu riga, veti scoate atuurile, trageti A si impasati cu V.

Urmeaza asul din aceasta culoare si, daca nu cade riga, il plasati in mina pe vest pe trefla, fortindu-l fie sa desfaca trefla, fie sa revina in tai defosa .

Dona completa :


A 7 6 3


K 7 4

A J 5

J 8 5

A Q 6 J 10 9 3 2

Q J 9 6

K 9 4

K Q 10 9 4

K 7

A 5 2

Q 6 2


Cu un flanc atent, veti pierde dona daca luati prima levata .


PROBLEMA 25A K 7 6 3

A K 5 4 2K 5 3 2

Q


K Q 10 5


ZONA TOTI VEST NORD EST SUD

DEALER: N PAS 1

PAS 2 PAS 2FA

PAS 3FA PAS GENERAL


Atac: vest ataca 7 la dama si riga. Cum continuati ?

Indicatie: vest trebuie ca are un motiv foarte serios ca sa atace chiar in culoarea dvs., asa ca trebuie sa renuntati la orice idee de a genera a noua levata din trefla. Daca va uitati putin la culorile rosii, veti vedea ca trei cupe si cinci carouri va dau contractul. Cum veti minui venirile ?

Solutie: se poate sa aveti probleme cu caroul chiar daca sta culoarea 2-2 in flanc din cauza blocarii culorii. O solutie este sa trageti intii D si apoi, ajuns pe masa, sa defosati carourile prea mari din mina pe cupe.

Mai exista vreo alternativa ? Daca est arunca un onor pe primul tur de caro, oare nu este normal, conform principiului liberului arbitru, sa considerati ca acesta provine din singleton si, in consecinta, oare nu e mai bine sa pastrati D drept venire in mina ca sa jucati mic in al doilea onor de caro ? Ei bine, nu ! Vest va acoperi, si septarul sau este suficient de mare ca sa impiedice manevra dvs. de deblocare.

De aceasta data trebuie sa jucati la caroul 2-2 si jocul corect este D la levata a doua.

Dona completa :


A K 7 6 5

A K 5 4 2


A J 8 7 6 Q 10 9

J 9 8 2

Q J

A 7 2 J 9 8 5

K 5 3 2

Q


K Q 10 3


PROBLEMA 26J 7 5 2


A J 10 6 4 3


A 9

A K Q 6

A J 9 7 5 2

K


ZONA TOTI SUD VEST NORD EST

DEALER: S PAS 3 PAS

3 PAS 4 PAS

4 PAS 5 PAS

5 PAS 6 PAS

GENERAL


Atac: vest ataca R in asul dvs. Ce plan de joc alegeti ?

Indicatie: e un slam cam subtire, dar perdanta de pica se duce pe A si nu exista nici un motiv pentru care sa nu rezolvati caroul .Care este secventa corecta de joc ?

Solutie: veti simti o dorinta arzatoare sa deblocati R la levata a doua dar uneori e mai bine sa rezisti tentatiilor. Mina dvs. nu e prea bogata in veniri ca sa va permiteti sa le risipiti. Nu e nici o graba cu defosa de pica. Jocul corect este sa trageti A si sa taiati un caro in mort. Acum reveniti pe R si mai jucati un caro. Daca vest raspunde la culoare taiati mare in masa, defosati o pica pe A si jucati atuurile, erind ca cel putin una din culorile rosii sa se imparta.

Daca vest taie al treilea caro, puteti suprataia, defosati pe A, scoateti atuurile si mai cedati un caro.

Dona completa :
J 7 5 2


A J 10 6 4 3

K Q J 5


K 4 Q 10 8 3

Q 8 2

A 9

A K Q 6

A J 9 7 5 2

K


In practica vest poate defosa o pica sau o trefla pe al treilea caro dar asta nu va creeaza mari probleme. Taiati mic, defosati, taiati o pica si mai jucati un caro. De aceasta data, daca taie, vest va da toate cele treisprezece levate deci va defosa din nou si va veti face toate cele opt atuuri separat.

De notat ca nu se face contractul daca, din neglijenta , trageti R la levata a doua .


PROBLEMA 27


A 7 4 3


A 6 5

A 4 3A Q

K 9 3

K Q J 10 7 6 5


ZONA TOTI SUD VEST NORD EST

DEALER: S 1 2 PAS

4 PAS 4 PAS

4NT PAS 5 PAS

5NT PAS 6 PAS

GENERAL


Atac: vest ataca R in asul din masa. Taiati o pica, trageti R si continuati cu mic in A. Vest defoseaza o pica pe a doua trefla si, cind taiati a doua pica est pune decarul. Cum trebuie sa jucati in continuare ?

Indicatie: desi sint numai unsprezece levate de virf, ar trebui sa realizati pe cea de a douasprezecea facind o plasare de mina la vest , care se pare ca detine riga de cupa. Care este cea mai buna cale sa realizati manevra ?

Solutie: este tentant sa terminati eliminarea picilor, trecind la mort cu asul de caro si mai taind o pica in mina. Ar urma riga si mic de caro si vest va trebui sa desfaca cupa sau sa va dea un tai defosa. Din pacate nu exista nici o garantie ca vest are toti onorii lipsa de caro. Daca est este in posesia unuia din ei sau chiar a decarului, vest poate sa scape de plasarea in mina.

Exista o cale mai buna de joc care reuseste daca R este la vest. Lasati ultima pica in mort si jucati restul de atuuri. Pentru a-si pastra pica mare si R in doi, vest va trebui sa ramina in numai doua carouri.Le extrageti cu ajutorul rigai si asului de caro si acum pica il va plasa inevitabil in mina, dvs. defosind un caro perdant .

Dona completa:


A 7 4 3


A 6 5

A 4 3

K Q J 9 5

K 8 3 J 10 7 6 2

Q J 8 2A Q

K 9 3

K Q J 10 7 6 5


PROBLEMA 28


K


A J 8

A Q J 9 6 3


Q 10 9 8 7 6 2

A J 9


K 5


ZONA TOTI SUD VEST NORD EST

DEALER: S 3 3NT PAS

4 PAS GENERAL


Atac vest ataca 7. Ce plan de joc abordati ?

Indicatie: odata scoase atuurile, se pare ca trebuie sa defosati perdantele de cupa pe trefla. Exista vreun motiv sa banuiti ca nu acesta este cel mai bun joc ?

Solutie: ar trebui sa vi se aprinda un beculet din cauza atacului de 7 care seamana foarte mult cu un singleton. Sa presupunem ca veti cistiga in mina si veti juca mic de pica la riga. Est este foarte probabil sa aiba asul de pica si el va reveni trefla, dind un tai partenerului sau. Va urma inevitabil o schimbare in caro, inlaturindu-va ultima venire in masa si fortindu-va sa continuati fie trefla, in eranta ca vest nu a avut mai mult de doua atuuri, fie cupa, bazindu-va pe presupunerea ca est poseda ambii onori .

S-ar putea sa reusiti, dar este mult mai simplu sa va bazati numai pe un dublu impas de cupa. Cistigati prima levata in masa si jucati un impas in nouar. Se poate sa cistige vest si sa va extraga A, dar acum puteti da al doilea impas de cupa inainte de a juca atuurile. Atita timp cit unul din onorii de cupa este la est sinteti in siguranta, pentru ca puteti ceda o cupa si doua pici. Veti intra numai daca vest are ambii onori de cupa si mai poate face si un tai.

Dona completa :


K


A J 8

A Q J 9 6 3

J 5 4 A 3

Q 2 K 8 5 4 3

K Q 10 9 7 6 5


Q 10 9 8 7 6 2

A J 9


K 5


PROBLEMA 29


A J 9 3


A 8 7 5 2

A K 10A Q 9


Q J 9 8 7 5 2


ZONA TOTI SUD VEST NORD EST

DEALER: S 3 PAS 3 PAS

3 PAS 4 PAS

4 PAS 7 PAS PAS PAS


Atac: vest ataca 8 in asul din masa. Ce plan de joc aveti ?

Indicatie: partenerul dvs. are intr-adevar citeva carti cheie, dar impresia generala este ca a cam "impins" in dona. Numarind doua taiuri in masa, numarul total de levate nu depaseste douasprezece . Se pare ca va trebui sa va mariti un caro pentru o defosa de pica. Care este secventa corecta de joc ?

Solutie: atacul v-a luat singura venire colaterala in masa. Daca trageti A la levata a doua, planuind sa taiati trei carouri in mina si doua cupe in masa veti mari un caro, dar nu veti mai ajunge niciodata la el iar unul dintre aparatori va mai poseda un atu si veti fi redus la douasprezece levate.

Aveti nevoie de caroul 4-3 si atuul 2-1, asta e clar, dar mai veti nevoie de ceva. Din moment ce doua din atuurile mortului sint necesare pentru extragerea atuurilor, nu va puteti permite sa taiati decit o singura cupa jos. Asta inseamna ca trebuie sa va bazati pe faptul ca est detine R. Jocul corect la levata a doua este un impas in D. Daca reuseste puteti continua cu caro la as, un tai de caro, o trefla la as, un tai de caro, trefla la riga si inca un tai de caro. Acum taiati 9 in masa si defosati pica perdanta pe caroul mare.

Dona completa :


A J 9 3


A 8 7 5 2

A K 10

K Q 10 2

J 8 6 5 3 K 10 4 2

Q 10 9 K J 4 3A Q 9


Q J 9 8 7 5 2


Contractul nu poate fi facut daca se joaca asul de caro la levata a doua. De notat ca un atac obisnuit in atu v-ar vi facut dona mult mai usoara .


PROBLEMA 30


K Q 3

J 5 4 3


Q 7A K Q 8 7

A Q J 9

J 9


ZONA TOTI SUD VEST NORD EST

DEALER: S    PAS 2 PAS

4 PAS GENERAL


Atac: vest trage A si R si schimba in 9. Est ia dama cu asul si revine V in riga din masa. Ce plan de joc va faceti?

Indicatie: avind nevoie de restul de levate, trebuie sa sperati ca impasul de caro sta. Pare natural sa extrageti atuurile raminind in masa si sa jucati zecele de caro. Aveti vreo obiectie ?

Solutie: extragerea atuurilor nu rezolva partajul 4-1la caro. Sa presupunem ca 10 cistiga si jucati mic in valetul de caro. Daca vest defoseaza pe al doilea tur incep problemele, pentru ca aveti nevoie acuta sa fiti in masa pentru a mai impasa o data si va lipseste o venire pe atu .

Dificultatea este rezolvata printr-un timing mai bun. Trebuie sa dati impasul de caro inainte de a va atinge de atuuri, jucind mic in valet. Dupa ce faceti levata, puteti sa extrageti atuurile raminind la mort, chiar daca atuurile stau 4-0, si jucati 10 pentru a impasa a doua oara. Acum sinteti in pozitia de a repeta impasul, daca se dovedeste necesar .

Dona completa :

K Q 3

J 5 4 3


Q 7

A J 10 4


K 8 3 2

A K 8 4 3


A K Q 8 7

A Q J 9

J 9


De notat ca se intra in dona daca se joaca zece de caro la levata a patra, sau noua de caro din mina .


PROBLEMA 31


A K Q

K Q 4

K Q 2

A 9 7 4


J 9 5

A 10 2


K Q


ZONA -     VEST NORD EST SUD

DEALER: N 2 PAS 2FA

PAS 3FA PAS 6FA

PAS GENERAL


Atac: vest ataca 9. Ce plan de joc va faceti ?

Indicatie: aveti trei cistigatoare in fiecare din majore si trei in trefla. Se pare ca trebuie sa rezolvati culoarea de caro, jucind de doua ori prin vest, erind sa il gasiti pe el cu asul. Mai exista dificultati in dona ?

Solutie: sa presupunem ca jucati mic din masa si V forteaza asul din mina. Vest va pune fara indoiala mic cind veti da expasul de caro si veti fi nevoit sa jucati o trefla ca sa reveniti in mina. Cind veti juca din nou caro, vest va fi in pozitie sa va buluceasca comunicatiile, piunind asul si continuind trefla. Sinteti in masa si caroul inca nu este deblocat. Veti stringe astfel numai doua levate de caro si veti fi nevoit sa va rugati pentru un miracol in trefla. Nu este nevoie sa-i lasati pe adversari sa va incurce in halul asta. Este doar o problema de calcul de bun simt al intrarilor. Cistigati prima levata in masa cu R sau D, treceti in mina cu D si jucati un caro. Dupa ce vest pune mic si mortul face levata, jucati o trefla la riga si continuati caro. Vest este inofensiv pentru ca venirea dvs. in mina pe cupa este de neatins. Puteti cistiga continuarea de cupa in masa, deblocati caroul si in final va folositi de A pentru a va bucura de carourile mari .

Dona completa :


A K Q

K Q 4

K Q 2

A 9 7 4


J 6 5 3

A J 9

J 8 6 3

J 9 5

A 10 2


K Q


PROBLEMA 32


K Q J 10 7 3


K 10 7 2

A Q


A

A J 9 6 3

A J 9 3ZONA TOTI    VEST NORD EST SUD

DEALER: N PAS 2

PAS 3 PAS 4

PAS 5 PAS 5

PAS 6 PAS GENERAL


Atac: vest ataca V in asul din masa. Ambii aparatori pun mic pe caroul jucat in as si la fel si cind trageti A. Cum continuati ?

Indicatie: va puteti permite a cedati o levata de atu daca nu cedati nici o levata in celelalte culori si aveti o sansa de a defosa treflele perdante pe picile din masa. Trebuie luate oare anumite masuri de protectie ?

Solutie: evident, nu aveti intenia de a impasa caroul. Jucati un caro in riga si, daca nu cade dama, schimbati pe pica. Erati ca aparatorul cu D are cel putin doua pici, ceea ce v-ar permite sa defosati perdantele de trefla.

Dar trebuie sa va ginditi putin si la eventualitatea unui partaj 4-1 la atu. Daca vest detine patru atuuri, veti fi invins daca ati jucat mic in riga, dar daca est are lungimea de atu mai sint sanse. Veti fi in pozitia de a folosi picile drept atuuri de rezerva impotriva estului. Jucati pica si daca est taie, suprataiati, taiati o cupa in masa si continuati pica. Trebuie sa il impiedicati pe est sa va taie asul de cupa, de aceea trebuie sa il trageti inainte de a juca mic in R.

Dona completa :
K Q J 10 7 3


K 10 7 2

A Q


K 10 7 2 Q 8 5

Q 8 6 4

J 10 8 3 K 9 6 2

A

A J 9 6 3

A J 9 3Slam-ul nu se face daca nu trageti A la levata a patra. Est va defosa cupa pe pica si isi va astepta sansa. Daca veti juca cupa isi va realiza atuul mic taind. Daca jucati atu si va continua atu, lasindu-va fara o levata.


PROBLEMA 33Q J 10

K 8 6 5

J 10 7 3


A K 6 2

A K 7 6 4 3

A 4ZONA TOTI SUD VEST NORD EST

DEALER: S    PAS 2 PAS

2 PAS 4 PAS

6 PAS GENERAL


Atac: vest ataca D, est pune noua si cistigati cu asul. Care este planul dvs. de joc ?

Indicatie: se pare ca ati aterizat intr-un slam rezonabil, si cu putin noroc singura dvs. perdanta va fi o trefla. Din cauza ca trebuie sa taiati doua pici in masa trebuie sa presupuneti ca est are cel putin o pica. Se mai poate intimpla?

Solutie: se poate intimpla sa stea prost atuul. Daca cineva detine patru atuuri puteti sa evitati cedarea unei levate numai daca realizati trei atuuri mici prin tai. Aveti nevoie de fiecare venire in masa pentru acest joc de partial dublu tai si de aceea nu va puteti permite sa taiati pica la levata a doua.

Un timing curat cere ca sa va eliberati comunicatiile cedind levata de trefla la trick-ul doi . Puteti sa cistigati revenirea de atu in masa (sau sa ajungeti pe masa pe atu dupa ce ati cistigat orice alta continuare). Daca cineva nu are atuuri continuati cu un tai de trefla, R, as si R si un nou tai de trefla. Un tai de pica este urmat de un tai de trefla sau caro si tot ce va mai ramine de facut este sa taiati ultima pica in masa .

Dona completa :Q J 10

K 8 6 5

J 10 7 3

Q J 10 8 4


J 9 7 2 Q 10 3

K 9 4 2 A Q 8 5

A K 9 2

A K 7 6 4 3

A 4Contractul nu se face daca nu se cedeaza trefla cit mai devreme.


PROBLEMA 34

K 9 8 4 2


Q J 10 9 8 4

A Q 10

A

A 10 5


ZONA N-S     VEST NORD EST SUD

DEALER: V 1 PAS 1NT Con

2 PAS PAS 4

PAS GENERAL


Atac: vest incepe cu A si R dupa care continua V. Defosati un caro din masa la al doilea tur de pica si cistigati trefla cu asul din mina. Vest defoseaza cupe pe urmatoarele doua atuuri iar dvs. aruncati inca un caro si o cupa din masa. Cum trebuie sa continuati ?

Indicatie: licitatia dvs. indrazneata va da roade daca stau treflele 3-2. Veti lasa sa curga al doilea tur de trefla si perdantele de cupa dispar pe treflele mari. Dar se mai poate face ceva daca se dovedeste ca nu aveti patru levate de trefla ?

Solutie: daca treflele stau 4-1, ceea ce este foarte probabil, est va refuza sa puna dama pe al doilea tur, tinindu-va la trei levate in culoare. Deci cea de a zecea va trebui sa vina din cupa, dar nu aveti final impotriva estului daca nu ii extrageti mai intii revenirile de caro.

Vest probabil ca are patru carouri dar este posibila extragerea lor daca timing-ul este corect. Trageti A si continuati cu 5 .Daca vest defoseaza (cupa, fara indoiala), puneti 8 din masa. Est va trebui sa puna mic ca sa nu va dea patru levate de trefla, si va veti folosi de aceasta venire in mort pentru a taia un caro. Acum jucati 10 in riga din mort. Vest trebuie sa se desparta de un caro, pentru ca a defosat deja trei cupe. Un nou tai de caro face sa dispara aceasta culoare din mina vestului si dama de cupa il plaseaza pe vest in mina, fortindu-l sa va dea ultimile doua levate de cupa .

Dona completa :

K 9 8 4 2

A K

K J 9 7 5 4

J 8 6 2 K Q 5

J Q 7 6 3

Q J 10 9 8 4

A Q 10

A

A 10 5


Contractul nu reuseste daca nu deblocati asul de caro sau daca jucati neglijent 10 la al doilea tur in culoare .


PROBLEMA 35


K 9 5

A K 10 5 3 2

A 6

Q 9


A 6 3


K Q 10 4

A K 4 3


ZONA E-V     VEST NORD EST SUD

DEALER: V PAS 1 PAS 2

PAS 3 PAS 4NT

PAS 5 PAS 5NT

PAS 6 PAS 7FA

PAS GENERAL


Atac: vest ataca 7 in sase, trei si zece. Ce plan de joc va faceti ?

Indicatie: fara indoiala ca regretati ca ati "impins" atita in dona. In ciuda atacului favorabil, numai unsprezece levate se vad. Cum va propuneti sa aduceti numarul la treisprezece ?

Solutie: se pare ca trebuie sa dati dublu impas de cupa si sa erati ca sta culoarea 3-2. Nu este o sansa prea stralucita si nu e nevoie sa precipitati lucrurile. Nu strica sa aflati mai multe despre dona. Impasul ramine la indemina oricind. Jocul corect este mic in A la levata a doua .

Dona completa:K 9 5

A K 10 5 3 2

A 6

Q 9

J 4 Q 10 8 7 2

Q 4 J 9 8

J 9 8 7 5 2

J 8 6 5

A 6 3


K Q 10 4

A K 4 3


Cind est defoseaza o pica pe al doilea caro, o pozitie total noua pare sa ia nastere. Continuati cu trei tururi de trefla, defosind o cupa din masa si apoi doua alte carouri defosind o cupa si o pica. Curind devine evident ca est se afla "la strimtoare", adica suporta o squeeze tripla in cascada care rostogoleste toate cele treisprezece levate spre dvs.

Vest a avut o sarcina dificila in alegerea atacului.

Orice alt atac ar fi avut rezultate mai bune pentru flanc.


PROBLEMA 36A 8 3

A 10 3

A 9 6


A Q J 10 3


Q J 8 4

J 10 3


ZONA -     SUD VEST NORD EST

DEALER: S 1 PAS 3 PAS

4 PAS GENERAL


Atac: vest ataca 7. Puneti mic din masa si est cistiga cu dama continuind 10 in asul mortului. Ce plan de joc va faceti ?

Indicatie: ar trebui sa fiti de-a dreptul ghinionist sa intrati in aceasta dona dar deja stiti ca ambii onori de trefla stau prost. Puteti sa faceti dona chiar si daca impasii de pica si caro nu stau ?

Solutie: daca nici un impas nu sta inca mai aveti sansa unui partaj 2-2 la atu - cu conditia sa vas jucati cartile in ordinea corecta. Primul impas este cel de caro. Taiati o cupa la trick-ul trei si jucati mic de caro in decar. Daca est pune riga, el nu are retur periculos (presupunind ca nu sta caroul 5-1) .

Daca decarul face levata, nu presupuneti prea curind ca impasul sta. Puteti incerca un impas de atu la acest moment. Daca vest cistiga si revine o noua trefla, puneti asul, taiati ultima cupa si trageti o pica mare. Daca stau atuurile 3-1, va trebui sa extrageti si al treilea tur de atu si sa dati a doua oara impasul de caro. Dar daca stau 2-2 ati strins "potul". Jucati a treia trefla fara sa va pese de cine are riga de caro .

Dona completa :A 8 3

A 10 3

A 9 6

K 9

K J 7 6 2 Q 10 9 4

K 78 6

K Q 5 2

A Q J 10 3


Q J 8 4

J 10 3
12-14 PO.

Intervenție slabă.


Document Info


Accesari: 2106
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )