Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




MONOPSONUL

economie


MONOPSONUL


Monopsonul reprezinta tipul de piata imperfecta în cadrul careia o multime de ofertanti ai unui bun omogen se afla în relatie cu un unic cumparator. Într-o asemenea situatie, cumpara­torul are putere de actiune asupra pretului la care se efectueaza tranzactia.



Pozitia monopsonica este detinuta de: a) firme productive ce achizitioneaza întreaga cantitate dintr-un factor de productie pentru a produce anumite bunuri (tutun, bumbac, animale pentru carne etc.); b) firme comerciale care cumpara pe o piata pentru a le revinde la alte preturi pe aceeasi piata sau alta piata.

În primul caz se considera o firma care este singurul cum­parator în zona pentru un anumit factor de productie: forta de munca, materie prima industriala, un produs agricol etc. Monopsonul nu poate cumpara orice cantitate la un pret uniform. Pretul platit pentru fiecare cantitate cumparata este dat de curba ofertei. Pretul este crescator în raport cu cantitatea cumparata. Daca Q este cantitatea de factor de productie achizitionata, avem:

Deoarece f'(Q) > 0, costul marginal este superior pretului de cumparare. În fig. 7.20 curba Cmg , reprezentativa pentru costul marginal, este situata deasupra curbei ofertei S. Curba R reprezinta valoarea neta pentru cumparatorul fiecarei cantitati suplimentare achizitionate si deriva din cererea formulata de clientii cumparato­rului. Ea se mai numeste si curba venitului (beneficiului) marginal.

Curba ofertei S este crescatoare ca orice curba de oferta, iar curba Cmg, a cheltuielilor marginale, exprima rata de crestere a cheltuielilor totale ale cumparatorului, pe masura ce sporesc achizitiile sale.

Daca cumparatorul îsi vinde productia Q la un pret fix p pe o piata concurentiala, atunci venitul total este VT = pQ si profitul total:

Fig. 7. 21. Echilibrul pietei de monopson ce dispune de un monopol.


Firma realizeaza cele mai ridicate profituri în cazul nivelului de activitate Q0 ce corespunde intersectiei curbelor de cost marginal si venit marginal, adica Cmg = Vmg. Pentru aceasta cantitate, pretul de vânzare este p2 si pretul de cumparare este p0. Pretul de monopson p1 este inferior pretului de concurenta libera p1 si a celui de monopol p2. În mod corespunzator, cantitatea cumparata de monopson Q0 este inferioara celei cumparate în situatia de concurenta. Q0 reprezinta simultan cantitatea optima cumparata în monopson si vânduta în monopol. O data cu determinarea cantitatii optime se fixeaza si cele doua categorii de preturi: pretul de cumparare si pretul de vânzare.



Document Info


Accesari: 10764
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )