Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
CRESTEREA MELCILOR COMESTIBILI

agricultura


CRESTEREA MELCILOR COMESTIBILIPentru ce ferma de melci?

Melcii reprezinta o afacere profitabila, cererea de melci fiind foarte mare în tarile UE cât si în SUA. Un kilogram de melci semipreparati se vinde în jur de 30 euro. Marile restaurante considera melcii ca fiind delicatese. SUA, de exemplu, importa melci in valoare 450 milioane de dolari anual, 98% fiind conservati. In prezent europenii au monopolizat consumul de melci, cresterea melcilor fiind o afacere in plina crestere.

Deoarece cererea depaseste oferta, SUA si UE importa cantitati mari de melci. Din aceasta cauza crearea unei ferme de melci este binevenita, mai ales ca in România conditiile pentru cresterea in aer liber a melcilor sunt favorizate de conditiile climatice si uneori de compozitia solului.

Cheltuielile pentru construirea unei ferme de melci sunt mici în comparatie cu veniturile. Un rol important în acest sens, îl are UE prin programul SAPARD ( vezi Program SAPARD ) care acorda credite nerambursabile în valoare de 5000 - 100000 euro, pentru cresterea melcilor comestibili. Firmele importatoare ofera preturi cuprinse între 4 - 6 euro

( negociabil în functie de firma ) pentru un kilogram de melci vii.

Alte întrebuintari ale melcilor comestibili

Melcii au si alte întrebuintari, cum ar fi, tratarea anumitor boli cu efecte uneori chiar miraculoase. Înca din cele mai vechi timpuri, în special chinezi folosesc melcii, carnea de melci vii, cochilia cat si apa în care au fiert, pentru tratarea bolilor de stomac, in special ulcerul, având un rol deosebit în refacerea mucoasei stomacului, tratarea cailor respiratorii superioare. Apa în care s-au fiert melcii se poate folosi în tratarea infectilor gastro-intestinale. În cazul ulcerului se recomanda înghitirea de bucati mici de carne de melc. De asemenea melcul aduce în corpul uman un aport masiv de calciu. Pe lânga calciu melcii contin magneziu, zinc, cupru, mangan, cobalt, iod.

În ultimii ani oamenii de stiinta englezi au creat diverse medicamente pe baza de melci, acestea având rolul scaderii hipertensiunii, scaderea colesterolului din sânge cât si scaderea glicemiei din sânge.

Prezentam în continuare un tabel efectuat de oameni de stiinta din Italia, privind continutul proteic al carnii de melc.

Continut proteic al carnii de melc comparativ cu peste, pui, muschi de porc.

Nume

Proteine
(g)

Lipide
(g)

Fosfor
(mg)

Fier
(mg)

Melc

Peste

Pui

Muschi de porc

De asemenea prezentam valoarea nutritiva a carnii de melc, comparativ cu carnea de pui si peste, studiul efectuat de Institutul francez de helicicultura.

Nume

Lipide

Calorii

Proteine

Apa

Altceva

Melc

Pui

Peste

Mentionam ca studiul a fost efectuat pe 100g carne.

Melcul a fost apreciat înca din antichitate pentru gustul carnii sale, iar în prezent este tot mai greu de gasit în Franta, principala tara consumatoare de specialitati din carne de melc. Motivele pentru care melcii sunt tot mai rari sunt campania intensa de culegere a acestora, pe fondul dezvoltarii industriei agroalimentare, precum si aplicarea tehnicilor agricole moderne care distrug habitatul melcilor. Proaspeti sau congelati, sub forma de conserva sau semipreparate, nimeni nu poate contesta gustul deosebit al melcilor, un produs gastronomic prin excelenta francez. Cu o piata estimata între 30.000 si 40.000 de tone de melci vii, Franta ramâne cel mai important consumator din lume. Pentru ca productia proprie nu poate acoperi cererea, francezii importa în jur de 20.000 de tone de melci anual.

Cresterea consumului, care a dus la diminuarea populatiei de melci din habitatul lor natural, precum si dependenta de importuri au determinat aparitia culturii melcilor de padure, sub denumirea de helicicultura.

Cu toate ca recoltarea melcilor este reglementata si rationalizata, în scopul protejarii speciei, cei care se ocup&# 333h79d 259; cu aceasta afacere cred ca exista, totusi, pericolul ca melcii liberi sa devina din ce în ce mai putin. De aceea s-a trecut la cresterea melcilor în adevarate ferme de melci.

Specii de melci

Helix Aspersa Maxima ( Gros gris ) - melcul de gradina maro, originar din coastele Marii Mediteraneene ( in special Franta si Spania ). La maturitate melcul adult cântareste aproximativ 25g.

Marime 40 - 55 mm. Se poate creste in ferme.

Helix Hortensis ( Cepaea Hortensis ) - melc de gradina, masura aproximativ 20 mm, putând fi usor recunoscut dupa dungile negre de pe cochilie. Originar din nordul si centru Europei. Cochilia atinge un diametru de 54mm si o înaltime de 85mm. Vârful cochiliei este foarte ascutit, si corpul are o forma speciala. Se creste limitat în ferme.

Achatina Fulica ( Melcul gigant african ) - poate ajunge pana la 325mm, Originar din sudul Saharei în partea de est a Africii. A fost introdus in India în 1847. Este un melc daunator culturilor. Din cauza marimii si daunelor provocate este considerat ilegal. Poate ajunge pâna la 500 de g.

Va recomandam sa nu cresteti un asemenea tip de melc.

Helix Nemoralis - melcul de padure, masoara aproape 25mm, originar din Centrul Europei. Este un melc care se hraneste cu plante moarte, viermi si melci morti.

Va recomandam sa nu cresteti asemenea tip de melc

White Jade Snails - creste în special în China. Cochilia este in forma de spirala de culoarea castanei. Carnea lui este de culoarea alba, are foarte multe proteine, iar lipide si colesterolul tind spre zero. Este un excelent hermafrodit. Nu creste in Europa.

Aspersa ( melcii mici si gri, în franceza Petit gris, Escargot ) - cochilia de 30-40 mm, spirala cochiliei de 4 sau 5 rotatii. Durata de viata 2-5 ani

Habitat natural - paduri, câmpuri, gradini. Reprezinta specia adaptabila la diferite climate facând cresterea usoara si mai putin riscanta.

Helix Pomatia ( melcul român, melcul de mar, lunar, la vignaiola, in franceza escargot de Bourgogne sau melcul de Burgundia ). Cochilie de 45 mm lungime, durata de viata 2-4 ani. Habitat natural in munti cu paduri pâna la 2000 m altitudine, în vii sau gradini. Acest melc este preferat de consumatori din cauza aromei si marimii.

Helix Lucorum ( Escargot turc ). Are o marime de 40-55mm, greutatea adulta este de 22-45g.

Distributie geografica Turcia, Ţarile Balcanice. Culoarea carnii este galben deschisa sau maro deschisa. Specie care se creste in ferme de melci.

Morfofizologia si anatomia melcilor

Melcii sunt animale formate dintr-o cochilie si corp moale (fara schelet), nedivizat în segmente, dar poseda un picior musculos si latit pe partea ventrala în forma de talpa. La speciile terestre piciorul este bine dezvoltat, de forma aproape cilindrica, având portiunea posterioara mai lunga. Capul nu este bine delimitat de corp, fiind mai mult sau mai putin trunchiat la capat. Capul anterior are orificiu bucal, înconjurat de trei buze ce-i ajuta la prinderea hranei. Corpul este învelit într-o manta ce secreta cochilia. Mantaua separa zona în care se afla aparatul respirator format din branhii.

Melcii traiesc atât în apa cât si pe uscat, cochilia neacoperindu-i atunci când sunt activi.

Cochilia melcilor este alcatuita din carbonat de calciu (rezultat în functie de pH. Astfel avem:

pH mic sub forma de calcit;

pH mare sub forma de aragonit;)

si conchiolina. Cochilia este alcatuita din punct de vedere morfologic din trei straturi:

stratul subtire - periostracum - format din conchiolina;

ostracumul - format dintr-un rând de prisme de carbonat de calciu intercalat cu filamente de conchiolina;

hipostracumul (sidef) - format din lame orizontale de carbonat de calciu amestecat cu filamente de conchiolina;

Cochilia melcului are forma unui tub neomogen calibrat rasucit în jurul unui ax central, într-un plan sau în susul axului determinând un con cu derulare strânsa. Aceasta rasucire poate fi în ambele sensuri.

Cochilia melcului are un vârf, ce reprezinta partea superioara a axului în jurul caruia se deruleaza. Prin rasucirea cochiliei în jurul axului rezulta un numar de 2 - 15 anfracte sau ture unite prin suturi, constituind spira cochiliei, în afara ultimei. O tura reprezinta o rulare.

Masa din care este alcatuit corpul melcilor este dispusa atât în cochilie cât si în picior. Aceasta poate fi devaginata în momentul în care melcii sunt activi. Prin contractia muschiului columelar, are loc invaginarea, care consta în rularea muschiului în jurul columelei cochiliei, iar apoi rasfirarea în filete asezate în evantai. Întâi se invagineaza tentaculele, apoi capul si în final partea posterioara a piciorului. Exterior corpul melcilor are tegumentul brazdat de santuri întretaiate.

Interiorul cochiliei este captusit cu o manta si contine orificiile anal si excretor.

Respiratia la melci se face printr-o portiune de manta din cavitatea paleala, bine vascularizata. Respiratia si expiratia se face în functie de temperatura mediului înconjurator. Suprafata respiratorie poate varia între 14,01 si 17,64 cmp. Specia Helix pomatia consuma la 15 grade oC 0,02 pâna la 0,03 cmc/ ora oxigen si elimina 97 pâna la 135 cmc dioxid de carbon. În stare de hibernare la -2 grade oC, melcul consuma o cantitate de oxigen de 100 de ori mai mica, iar eliminarea dioxidului de carbon este foarte mica.

Digestia melcilor se face cu ajutorul unei guri, prelungite cu un tub digestiv ce sufera 2 -3 dilatari, se reîntoarce în cavitatea paleala, dupa care se deschide în anus. Stomacul are forma de fus, în el varsându-se secretiile din hepatopancreas. Aici se înmagazineaza glicogen. Exista si celule care secreta saruri de calciu, necesare pentru formarea cochiliei. La Helix pomatia continutul în saruri de calciu în luna mai este de 20,24 %, el crescând spre toamna, ajungând la 25,72%, dupa care continutul scade la 16,91%.

Circulatia la melci este asigurata printr-un organ pulsator format dintr-un ventricul dispus pe tubul digestiv si un auricul dispus în imediata vecinatate a aparatului respirator. Sângele este incolor, dar exista si specii la care acesta

contine hemoglobina. Ritmul batailor organului pulsator este determinat de temperatura mediului înconjurator. În luna iunie Helix pomatia înregistreaza 77 pulsatii/minut, iar la temperaturi apropiate de 0 grade oC, pulsatiile se reduc la 1 pulsatie/minut.

Excretia este asigurata dintr-un rinichi saciform, de la care porneste un canal ce se deschide în apropierea anusului.

Sistemul nervos este alcatuit din ganglioni si filete nervoase unite între ele.

În general melcii sunt hermafroditi, functionând periodic atât ca femela cât si ca mascul. Orificiul genital se gaseste pe latura dreapta a corpului, la baza tentaculei.

Melcii se deplaseaza pe orice substrat indiferent daca mersul se efectueaza pe orizontala, verticala sau pe suprafata apei, deoarece melcul secreta o mare cantitate de mucus pe suprafata, facându-l aderent. Deplasarea melcului se face în linie dreapta, prin contractii si relaxari ritmice si succesive.

Biometria la melci

Masurarea melcilor se face prin masurarea cochiliilor si a valvelor, cu ajutorul unei rigle gradate sau a unui compas distantier. În general se masoara înaltimea cochiliei, latimea cochiliei, lungimea spirei, lungimea aperturii, latimea aperturii.

Procedeul de masurare se realizeaza prin stabilirea a doua puncte pe cochilie cu compasul, dupa care masurarea se face cu rigla gradata, în cazul cochiliilor mici, sau direct cu rigla în cazul cochiliilor mari.

Specii de melci comestibili care se cresc în ferme

Pe teritoriul României se gasesc doua specii principale de melci folositi pentru consum, care apartin genului Helix: Helix Pomatia (melcul de livada) si Helix Lucorum (melcul de padure). Melcul de livada este cel mai raspândit, reprezentând aproximativ 70% din populatia de melci recoltati pentru valorificare, acest melc având si o carne de o calitate ridicata, foarte apreciata de consumatori. Melcul de livada se gaseste în special în zona intracarpatica din Transilvania, în preajma pârâurilor si râurilor, a pasunilor si livezilor. Cele mai mari bazine cu o populatie bogata în aceasta specie sunt în judetele Mures, Sibiu, Alba, Arges si Calarasi. In Franta, Helix Pomatia se comercializeaza sub denumirea de melc de Bourgogne. Acesta este un melc mare care se consuma în principal în estul tarii, putând atinge 45 mm în diametru si o greutate de 40 de grame. Cochilia are forma de glob, de culoare deschisa, motiv pentru care el mai este cunoscut si sub denumirea de "marele alb". Melcul de padure are o carne de calitate mai slaba. Aceasta specie se întâlneste mai mult în Dobrogea, Constanta si în zona Moldovei, în judetele Bacau si Iasi. Aceasta specie mai este cunoscuta si sub denumirea de melcul turcesc, întrucât traieste în principal în Turcia si în alte tari balcanice (Bulgaria, Iugoslavia), dar si în Italia si alte tari mediteraneene. Cochilia sa este asemanatoare cu cea a melcului de livada, însa are o culoare mai închisa, cu spirale maronii, si un diametru care poate atinge 50 mm.

Francezii consuma în mod traditional speciile Helix Pomatia si Helix Aspersa, care se comercializeaza sub denumirea de melcul mic cenusiu. Este vorba de un melc de dimensiuni reduse, care nu se gaseste în România, consumat în întregime, mai ales în regiunile mediteraneene si ale Atlanticului. Pentru ca piata nu a mai putut fi acoperita cu recolta din mediul natural al celor doua specii de melci, industria agroalimentara franceza a fost nevoita sa recurga la o a treia specie pentru consum -Helix Lucorum, comercializat sub denumirea simpla de melc.

Cantitatea de melci care poate fi recoltata direct din natura este limitata pentru a nu pune in pericol disparitia speciei respective. In acest caz pentru firmele care se ocupa cu recoltarea si pregatirea carnii de melc, este necesara executarea unui studiu de impact. Acest studiu de impact se plateste, pretul fiind în concordanta cu cantitatea de melci dorita si se stabileste in functie de rata de inflatie. Cantitatea este mai mare sau mai mica, în functie de numarul populatiei de melci care este descoperita în regiune de catre cercetatori. Dupa ce a reglementat cantitatea de melci care se poate culege într-un an, Academia transmite aceste date Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului si inspectoratelor regionale de protectie a mediului care acorda societatilor o autorizatie de functionare pentru recoltarea melcilor, în limita cantitatilor stabilite pentru anu1 respectiv. Este necesara obtinerea unei autorizatii de mediu, iar pentru obtinerea licentei de export, se apeleaza la Ministerul Mediului.

Recoltarea melcilor

Recoltarea melcilor se face de-a lungul a doar doua luni din an, aprilie si mai, iar uneori, când conditiile meteo sunt favorabile, perioada se poate prelungi si în primele saptamâni ale lui iunie. Melcii se pot recolta, de fapt, de-a lungul întregului an, cu exceptia iernii, ( când hiberneaza ) însa cantitati importante se gasesc doar în cele doua luni de primavara, favorabile conditiilor de dezvoltare a melcilor. In aceasta perioada se recolteaza peste 80% din cantitatea de melci prelucrata pentru export.

Cantitatea de melci recoltata depinde si de conditiile meteorologice existente în cele doua luni favorabile pentru aceasta activitate. Melcii ies din cochilii pentru a-si cauta hrana atunci când afara este cald, când vremea este însorita si exista umiditate (dupa ploaie si dimineata, pe roua). Factorii climaterici sunt foarte importanti pentru identificarea perioadei ideale de colectare. Temperatura optima când melcii ies la suprafata este în jur de 18 - 20 de grade, atunci când alterneaza perioada de ploaie cu caldura. Când e prea frig sau prea cald, melcii stau ascunsi, chiar daca ne aflam în plin sezon de recoltare. Perioada zilei în care se recolteaza cantitati mari de melci este dimineata si seara, atunci când soarele nu este puternic, sau în timpul zilei, când cerul este acoperit de nori.

Tot datorita umiditatii din sol, melcii se recolteaza cel mai bine între orele 6 si 9 dimineata, adica dupa ce se lumineaza de ziua si pâna când apare soarele. Când cele doua luni de recoltare sunt secetoase, cantitatea de melci recoltata scade foarte mult, pierderile putând ajunge si la 35% din cantitatea medie recoltata. Melcii se gasesc în cantitati mari la liziera padurilor, în livezile cu pomi fructiferi, în luncile si în zonele de deal umbrite de copaci sau de alti arbusti. Umezeala este indiciul principal pentru prezenta melcilor, iar locul trebuie sa fie luminat si aparat de razele prea puternice ale soarelui.

În cazul în care nu exista posibilitati pentru crearea unei ferme de melci, se pot obtine profituri din colectarea directa a melcilor din natura. In acest caz preturile obtinute de la centrele de achizitie sunt mult mai mici ( pe jumatate ). Dupa investitiile realizate în ultimii doi-trei ani de doua importante firme franceze, concurenta pe piata prelucrarii melcilor la noi în tara s-a intensificat. Prelucrarea carnii si a cochiliei sunt operatii simple si usor de realizat, batalia fiind data pe achizitionarea de la culegatori a unor cantitati cât mai importante de melci si de buna calitate. Astfel au aparut centre de recoltare si în tara noastra.

Pentru ca activitatea de colectare a melcilor se desfasoara doar doua-trei luni pe an, aceste centre mai pot desfasura activitati adiacente, precum colectarea fructelor de padure sau a plantelor medicinale.

Receptia

Receptia melcilor se face într-un spatiu acoperit, igienizat, fara surse de caldura, dotat cu aparatura de cântarire si masurare, cu lazi de depozitare si de transport. Aceste spatii se pot amenaja în fostele cladiri apartinând fostelor cooperative agricole sau in cadrul unor hale, curti pietruite sau betonate. Ele trebuie acoperite si împrejmuite cu o plasa de sârma cu ochiuri de dimensiuni mai mici decât cochilia unui melc, pentru asigurarea unei aerisiri perfecte. Întru-cât lazile cu melci ocupa un spatiu destul de mare de depozitare, spatiile în care se pastreaza acestea trebuie sa fie de dimensiuni destul de mari, adica de cel putin 50 mp.

Melcii trebuie transportati în lazi de plastic, lemn sau metal prevazute cu spatii de aerisire, pentru a nu se sufoca, pentru ca acestia sa nu poata iesi. Melcii sunt adusi în saci presati si înghesuiti, astfel ca deja multi sunt morti când ajung la centrele de colectare. Selectarea melcilor morti si a cochiliilor sparte este un prim criteriu de receptie a melcilor. Melcii morti sunt recunoscuti prin pozitia lor în cochilie. Cei vii sunt apoi cântariti si trecuti prin sita de selectie , pentru eliminarea celor care nu corespund dimensiunilor obligatorii. Un melc viu atunci când este transportat si manipulat, îsi retrage întregul corp în cochilie, putându-se vedea doar talpa acestuia la baza cochiliei, melcii morti ramân cu corpul în afara cochiliei.

CRESTEREA MELCILOR COMESTIBILI FERME ÎN AER LIBER

( NEACOPERITE)

Terenuri. Pentru cresterea melcilor se prefera terenurile de forma dreptunghiulara, dar cu lungimea si latimea cât mai apropiate astfel încât sa se obtina un perimetru minim . Perimetrul minim înseamna cheltuieli mai mici cu îngradirea terenului.

De exemplu pentru un teren de 3000 m2 putem alege mai multe variante: 60 x 50; 100 x 30, etc. Desi reprezinta aceeasi suprafata perimetrul lor nu este identic.

În primul caz perimetrul este 60 x 2 + 50 x 2 = 220 m liniari, iar în al doilea caz avem 100 x 2 + 30 x 2 = 260 m liniari. Fara a câstiga nici-un metru patrat de teren pentru ferma diferenta de perimetru este de 260 m - 220 m = 40 m liniari, ceea ce face ca cheltuielile materiale sa creasca aproximativ cu 20%, pentru îngradirea terenului. Ţinând cont de aceste lucruri indiferent de suprafata de teren pe care o aveti la dispozitie încercati sa obtineti un perimetru cât mai mic, pentru a micsora investitia.

La alegerea dimensiunilor trebuie sa tinem seama si de amplasarea portii centrale ce trebuie sa aiba 3 - 4 m, pentru a permite la nevoie intrarea unui utilaj agricol. Poarta se plaseaza din directia drumului de acces, cel mai bine pe latura cea mai mare a terenului. Trebuie sa tinem cont la alegerea dimensiunilor terenului ca accesul în ferma sa se faca usor fara a deranja melcii, ce sunt animale sensibile.

Terenul trebuie sa fie în panta cu o înclinare de 8 - 9 % ce sa permita scurgerea lina a apei, fara a se forma balti sau torente. Melcii nu stiu sa înoate si se pot îneca daca înaltimea stratului de apa depaseste 4 cm. În cazul în care terenul este drept se pot face lucrari de drenare pentru protectia melcilor.

Împrejmuirea terenului se realizeaza cu ajutorul unui gard masiv ce are rolul de a tine departe de melci animalele pradatoare, dar si rolul de a împiedica evadarea melcilor. Terenul pe care se intentioneaza sa se amplaseze ferma trebuie sa fie într-o pozitie însorita, deoarece diferenta mare de temperatura dintre zi si noapte creeaza mai multa roua si un mediu mai umed propice atât melcilor cât si plantelor.

Terenul se împarte în fâsii de aproximativ patru metri, care se cultiva cu diverse plante care au roluri diferite. ( de hranire, de adapostire împotriva caldurii sau ferirea de pasari pradatoare ). la pregatirea terenului în vederea cultivarii. Se începe prin trasarea parcelei (straturilor) cu plante furajere pentru melci, care au latimi de 3-4 m si lungimi de 20-40 m. Între straturi se lasa alei (care în permanenta sunt lipsite de plante) late de 1 m. În cadrul fermei se vor stabili straturile pentru reproductie si pentru cresterea melcilor. În vederea cultivarii plantelor furajere pe straturi se administreaza gunoi de grajd, se ara, se sapa sau se prelucreaza terenul cu freza, se executa canalele pentru scurgerea apei si se monteaza instalatia pentru irigare. Se prevede instalatie de irigare cu dispersia apei de tip ceata si nu prin picurare sau prin canale de scurgere. Sistemul de udare poate fi fix sau mobil. Sursa de apa (fântâna) trebuie realizata pe cât posibil în centrul terenului pentru a reduce mult consumul de materiale. Preturile pentru sistemul de irigare variaza mult deoarece exista mai multe posibilitati. Preturile pleaca de la 400 euro putând ajunge la 700 euro, valabile pentru un teren de 2000 m2. Este necesara o udare moderata folosindu-se 10 - 20 l/ la 2 - 3 m2 pentru a evita baltirea sau putrezirea plantelor. Udarea se face si în functie de conditiile climatice, starea pamântului si gradul de umiditate. Desi din punct de vedere stiintific se cere o udare tip ceata, melcii nu au fost afectati nici în cazul unui sistem de irigatie cu picaturi fine. Din experienta crescatorilor de melci numarul de cochilii sparte din cauza ploilor moderate sau a udarii chiar prin picurare este foarte mic.

Peste terenul astfel pregatit se pot distribui circa 50 kg de îngrasaminte cu azot.

În vederea combaterii insectelor nezburatoare (carabidae) ce pot provoca mari pierderi în populatia de melci se recurge la distribuirea a 50 kg produs pentru dezinsectie în granule pe baza de malathion - 5%, care costa 100 euro. Tot cu aceasta ocazie se iau masuri de înlaturare a soarecilor, sobolanilor, serpilor si a sopârlelor, pradatori importanti ai melcilor.

Pe teren se executa îngradituri, tarcul poate fi un jgheab cu parti din lemn, din ciment sau fibra, sau din tabla subtire de otel.

Trebuie acoperit cu un paravan sau cu plasa. Acoperirea va tine melcii departe de pasari sau alti pradatori. Gardurile sunt de obicei înalte plus 20 cm in pamânt, pentru ca melcii sa nu scape prin sapare în pamânt. Îngradirea cu tabla galvanizata sau plastic dur ajuta la fel la mentinerea afara a altor pradatori. Acoperirea ii va proteja împotriva ploilor torentiale. De asemenea, in timpul iernii ajuta la hibernarea melcilor Trebuie folosita plasa cu ochiuri cât mai mici, pentru a împiedica scoaterea tentaculelor prin gard.

Ţarcurile ce contin melci tineri (nou-nascuti) au nevoie de ochiuri fine de plasa. Melcilor le place sa se ascunda in special in timpul vremii calde. De exemplu, faceti rost de un drenaj plastic pentru argila, taiati-le in doua parti pe lungime, pozitionati unul intr-o pozitie iar pe celalalt la un unghi drept. Acest lucru va furniza adapost si va creste cu pana la 50% numarul de melci pe care puteti sa-i puneti in tarc.

Nu folositi o plasa de sârma în partea de jos, deoarece melcii vor trece prin plasa, cautând locuri mai placute. Un sistem de stropitori va asigura umezeala atunci când e nevoie. Stropii trebuie sa fie foarte fini, melcilor placându-le o ceata fina de apa. Se va pune în functiune sistemul numai la apusul soarelui. Daca este pornit înca din zori, umezeala poate duce melcii in soare. Folosirea aspersoarelor este contraindicata când vântul bate cu putere, în acest caz este recomandata utilizarea furtunurilor cu apa, si a santurilor de irigare. Pentru ca melcii sa aiba o activitate si o dezvoltare rapida este necesara o umiditate de peste 70%.

Aspersor special pentru udare

În schite s-au prezentat îngradituri, cu dimensiuni de aproximativ patru metri, pentru a crea o mica gradina pe care se vor planta, diferite plante, pe care melcii le vor mânca. Acestea prezinta si un dezavantaj, deoarece daca melcii nu au ajuns la maturitate, este dificil sa se replanteze gradina din înauntrul îngraditurii.

În România materialele folosite cel mai des pentru realizarea împrejmuirii tarcurilor sunt:

sârma zincata - 1500 m

helitex - 1500 m

lemn brad - 4,5 m3

suruburi, cuie - 10 kg

Cantitatile de mai sus sunt prezentate pentru un teren de 3000 m2. Ţarcurile se construiesc folosind lemn de brad în urmatoarele dimensiuni 1,25 x 1 x 1. Stâlpii de brad sunt distantati la 2 - 2,5 m. Pentru tarcuri putem folosi diverse suprafete în functie de dimensiunea terenului, numarul de rânduri si numarul de tarcuri pe rând.

Dimensiunile recomandate pentru tarcuri des folosite la ferme sunt: 22 x 4,2 sau 45 x 4, 3. Se pot folosi si alte dimensiuni mai ales cu latimi de 3,5 m si 3,8 m.

Aceste dimensiuni rezulta din folosirea cât mai economica a materialelor necesare pentru constructie. De exemplu o rola de helitex are 100 m iar ea trebuie folosita cât mai economic (pe cât posibil neînadita).

Helitexul este o plasa din plastic asemanatoare plasei de tântari folosite la ferstre, care rezista la radiatii UV si la secretiile acide ale mucusului. Ea reprezinta o bariera împotriva evadarii fiind prevazuta cu doua deschideri în forma de V care împiedica evadarea melcilor. Este de culoare neagra pentru a atrage caldura si deoarece este mereu uscata îngreuneaza deplasarea melcilor.

Desi exista producatori si în România va sfatuim sa va procurati helitex de import care are 10 ani garantie.

Împartirea terenului se poate face în 2 - 4 rânduri, cu 6 - 10 tarcuri pe rând, în functie de dimensiunea terenului si a tarcurilor.

Se foloseste un sol de o calitate medie care sa nu fie nici prea nisipos dar nici sa nu aiba un continut ridicat de argila. Melcii nu pot sa sape daca solul este prea tare. Solul cu mult nisip nu contine suficienta apa. Un sol bun este cel care contine 20 - 40 % materie organica. Solul trebuie sa fie asemanator cu cel dintr-o gradina unde frunzele si vegetatia sunt abundente. Daca în ferma ta de melci cresc plante ai mare grija de ele si mentine-le umede. Pliveste-le regulat. Daca solul e prea acid neutralizeaza-l cu calciu si adu-l la o valoare apropiata de pH 7. Pe lânga valoarea ph-ului solului, calciul trebuie sa fie disponibil, atât în sol cât si în alte surse, pentru a fi luat de melc, având în vedere ca cochilia unui melc contine 97-98 % carbonat de calciu. Daca nu exista alta sursa poti folosi piatra de var. Tratarea solului se poate face cu poliacrilamide cu o compozitie de 12,5 ml la 160g M.A. pentru o singura preparare în 250 ml apa/kg de sol uscat. Acest tratament de stabilizare confera solului o rezistenta la spalare. Aceasta tratare permite curatirea regulata fara a distruge structura farâmitata a solului care ajuta la depunerea oualor. Melcii sapa în sol si ingereaza pamântul. Solurile bune favorizeaza cresterea furnizând unele substante nutritive.

Ferma de melci ( îngradituri )

Lipsa unui sol bun duce la dezvoltarea unor cochilii subtiri si fragile.. O amestecatura de turba, argila, balegar, CaCO3 cu pH 7, face solul foarte bun. Frunzele mucegaite sunt de asemenea foarte bune. Materia organica din sol este la fel de buna ca si bicarbonatii. Solurile bogate în calciu si magneziu stimuleaza cresterea. Calciul poate fi adaugat în sol intr-o proportie de 4,5 kg/100 m2. De asemenea calciul poate fi pus în vase sau împrastiat pe jos pentru a fi luat de melci când au nevoie. Când este nevoie de calciu mai mult se folosesc coji de oua. Pe teren se vor aseza recipiente plate cu apa de baut.

Datorita înclinarii terenului si a santurilor practicate, în urma unor ploi puternice, nu se vor forma balti, evitând astfel înecarea melcilor.

Materiale folosite la împrejmuirea terenului

În literatura de specialitate exista multe materiale ce se pot folosi la îngradirea terenului. Ele pot fi observate cu usurinta în imaginile prezentate cu ferme existente în strainatate. Gardurile trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:

sa fie o constructie solida;

sa tina departe de melci rapitorii;

sa fie cât mai ieftine;

sa fie cât mai bine prinse între ele pentru a nu fi furate;

sa aiba o înaltime de 2 - 2,5 m si o îngropare în pamânt de 30 cm;

În continuare va prezentam materialele folosite, cantitatile aproximative pentru realizarea gardurilor la ferme deja existente în România cât si solutii practice.

De exemplu pentru împrejmuirea unui teren de 3000 m2 cu dimensiunea de 60 x 50 m s-au folosit:

tabla zincata ondulata sau dreapta 2 m x 1 m - 310 m

gard sârma (250x110) - 375 m

sârma ghimpata - 300 m

sârma zincata - 600 m;

suruburi, cuie, nituri - 10kg

4,5 m3 lemn pentru parii exteriori ( 2 x 0, 15 x 0, 15)

Un alt exemplu de împrejmuire folosit este acela care contine urmatoarele materiale:

plasa tip Buzau - 2 x 6, grosime 4 mm

tevi metal cu înaltimea de 2,2 m ce pot fi luate de la fier vechi

tabla zincata ce se va prinde cu suruburi pe tevi

sârma ghimpata

beton pentru fixarea tevilor în pamânt

Un alt exemplu folosit este:

fundatie din beton îngropat cu 20 cm în afara

stâlpi de metal

scândura

dispozitive de prindere

În concluzie la fermele existente în România s-au folosit diferite materiale. Nu va putem indica varianta cea mai buna dar va sugeram sa folositi materialele pe care deja le aveti în gospodarie sau pe care le puteti procura la preturile cele mai mici de la fier vechi sau direct de la fabrica. O problema ridicata de anumiti crescatori de melci a fost furtul de materiale din gardul de îngradire al fermei. Tabla zincata, scândura de brad, tevile, plasa tip Buzau reprezinta atractii pentru hoti. De aceea, gânditi înca de la început construirea gardului din materiale ieftine si gasiti posibilitati de asigurare sau paza astfel încât furtul sa nu fie posibil.

Cresterea melcilor in custi metalice suprapuse

Metoda prezinta numeroase avantaje:

lipsa factorilor nocivi din mediul ambiant, în special variatii de temperatura;

micsorarea perioadei de hranire;

existenta la discretie a hranei de buna calitate;

gradul de umiditate, lumina si cantitatea de oxigen sunt conform normelor, dezvoltând melcii continuu activi;

obtinerea unei productii sporite de buna calitate;

obtinerea unei populatii ameliorate, prin dezvoltarea precoce si omogena;

ATENŢIE ! Pentru cresterea melcilor în custi metalice se foloseste material de populare, bine selectionat, refuzându-se melcii cu semne de boala sau cu defectiuni corporale.

Cresterea melcilor se face într-o constructie compartimentata, în care au loc prepararea hranei, cresterea propriu-zisa în hala, triarea si ambalarea melcilor.

Hala este prevazuta cu ferestre, cu geamuri mate (în timpul noptii iluminatul se face electric) si cu instalatii de apa, canalizare si încalzire. Temperatura trebuie sa fie de 20 - 22 grade oC, umiditatea atmosferica de 70 - 80%, iar circulatia aerului trebuie sa aiba o viteza de 0,3 m/secunda.

Melcii sunt mentinuti în custi (baterii), construite pe un schelet de preferinta metalic, pe mai multe nivele. Marimea custilor se alege în functie de înaltimea halei pe care o avem sau daca trebuie sa o construim, trebuie sa avem în vedere, ca pentru marirea productivitatii sunt necesare mai multe niveluri. De exemplu, o baterie poate avea :

înaltime 1,20 m;

lungime 3 m;

latime 1,5 m;

Aceste dimensiuni nu sunt standardizate. Ele trebuiesc astfel alese încât sa asigure melcilor, conditii de crestere cât mai bune. Fiecare nivel este prevazut cu site cu ochiuri de marimi diferite (în functie de marimea cochiliei melcilor). Distanta dintre custi, trebuie sa fie astfel aleasa încât sa permita o ventilatie eficienta si constanta. Pentru nivelurile superioare, sitele sunt înclinate, având sub ele un burlan (jgheab) colector. Prin aspiratie de obicei pneumatica, putem astfel îndeparta gunoaiele, respectând igiena în custile de melci.

Pentru a evita ca melcii sa evadeze , se iau aceleasi masuri descrise în documentatie.

În fiecare cusca trebuiesc plasate, jgheaburi lungi din material plastic pentru administrarea hranei, cât si farfurii plate pentru apa.

În unele baterii se aduna melci mari, maturi, vioi, selectionati pentru reproducere, în densitate de 20 - 30/mp. Dupa reproducere, dupa anumite zile se ia puietul si se introduc în alte custi.

Melcii destinati vânzarii (comercializarii), sunt trecuti în alte custi, la o densitate de 40 - 50 exemplare/mp, alimentate intensiv pentru a creste în greutate.

IMPORTANT! În sistemul de crestere intensiv în baterii, se poate obtine o productie record 1,5 - 1, 7 kg melci/mp, în acelasi timp, melcii exista în mai multe generatii, puiet, melci tineri în crestere, melci selectati pentru reproducere si melci destinati vânzarii. Astfel se obtin mai multe productii de melci în acelasi an.

Metode de prevenire evadarii melcilor

Intr-o îngradire deschisa partea superioara se curbeaza înspre înauntru astfel încât, melcii sa nu poata sa treaca. Totusi Helix Aspersa va evada si în aceste conditii. Pentru aceasta specie de melci, se poate folosi o îngradire cu ajutorul unor fire subtiri, prin care trece curent electric de tensiune mica. Alimentarea se va face de la o baterie. Între fire trebuie pastrata o distanta de 3 - 4 mm. În momentul în care melcul va atinge firele cu curent electric, va avea un mic soc, si se va retrage.

O alta metoda o reprezinta, îndoirea partii superioare a îngraditurii, sub un unghi mic, astfel încât cochilia îl va opri pe melc din drumul sau spre evadare.

Specialistii recomanda folosirea unei plase orizontale asezate la distanta mica de melc, 10 - 12 cm, din nailon, care are multe fire atârnând. În încercarea de evadare, melcul se va catara, însa in final va ramâne agatat de un singur fir, care va ceda, din cauza greutatii melcului, sau suprafetei mici de târâre.

O ultima varianta folosita este înconjurarea îngraditurii cu cupru. Se stie ca melcii nu merg pe cupru.

Hranirea melcilor

Perioada de hranire este din aprilie pana in octombrie sau poate varia in functie de climat. Nu puneti mâncarea in pâlcuri mici pentru a nu risca insuficienta spatiului de hranire. Melcii manânca si mâncare solida prin razuirea cu limba, ei manânca de la 10-20% din greutatea lor. Hranirea depinde de vreme, insa melcii nu simt nevoia de a se hrani in fiecare zi. Irigarea in timpul noptii poate stimula melcii sa manânce având in vedere ca umezeala ii ajuta sa se miste mai bine. Melcii vor ramâne pe acelasi teritoriu în cazul în care exista mâncare astfel se micsoreaza consumul energetic, melcii crescând mai mari. In mâncarea melcilor nu se pun medicamente, sau chimicale daunatoare. Mâncarea se va pune pe cât posibil, simetric, astfel încât melcii sa aiba conditii cât mai bune de a ajunge la ea. În cazul în care cresterea melcilor se face în tarcuri neacoperite, se folosesc ,,gradinile,, cu plante hranitoare. Se prefera plantele bienale pentru melcii care ajung la maturitate in doi ani. Pe lânga plantele care se folosesc pentru mâncare, trebuie folosite obligatoriu anghinare si papadie care au rol de vitaminizarea melcilor.

Melcii crescatori se pun in tarcuri pentru crestere din luna aprilie pana la începutul lui mai. Hraniti-i pana la jumatatea lui iunie când începe împerecherea si melcii nu mai manânca. Melcii vor începe sa manânce imediat dupa ce au depus ouale. Dupa ce au depus ouale puteti muta melcii adulti, lasând mai mult spatiu pentru miscare si pentru clocire.

Câteva feluri de mâncare ce prefera melcii: fructe si frunze de mâr, caise, anghinare (un fel favorit), orz, fasole, orice varietate de varza, musetel, garoafe, morcov, conopida, radacina de telina, cirese coapte, arpagic, citrice, trifoi, castravete, papadie, maselarita, salba de gradina, praz, salata verde, crin, magnolie, dude, caltunas, urzici, mure, ovaz, ceapa verde, panseluta, patrunjel, piersici, pere coapte, petunii, leustean, prune, cartofi, dovleac, ridichi, trandafirasi, spanac, ciulini, rosii, napi, grâu, coada soricelului, cârciumarese, etc. Melcii pot fi hraniti o perioada 50% si 50% plante. Dieta trebuie sa contina 20 % tarate de grâu si 80 % fructe sau vegetale. Unii crescatori folosesc ovaz, faina de porumb, faina de soia sau gainatul de pui, de unde ei îsi iau calciul. Ei pot manca la fel de bine si carton, dar nu pentru a se hrani ci pentru a-si face gauri pe unde pot iesi. Uneori melcii pot mânca intr-o perioada de 24 ore echivalentul a 10-20 % din greutatea lor. Important nu trebuie lasate resturi de mâncare care pot duce la îmbolnavirea melcilor.

Pentru a cunoaste cu aproximatie cât ne costa mâncarea melcilor facem urmatoarele precizari:

în cazul hranei solide formata din nutreturi si concentrate pentru cresterea unui kg de melci avem nevoie de aproximativ 1,4 - 1, 8 kg masa concentrata. De asemenea avem nevoie de vitamina PP care se gaseste într-un concentrat asemanator celor ce se administreaza în fermele de pui.

hrana verde : rapita , floare, cicoare , sfecla , salata pentru o ferma de 2000 mp costa pe an aproximativ 220- 270 euro.

Melcii activi lipsiti de mâncare pierd o treime din greutatea lor înainte de a muri, un proces care tine de la 8 la 12 saptamâni. Furnizati-le calciu cel putin o data pe saptamâna daca nu e regasit in sol. Nu trebuie sa contina saruri daunatoare. Amestecati calciul si tarata de grâu, cartofi pisati si serviti-i pe o tigaie, aceasta împiedicând rostogolirea resturilor pe pamânt.

Unii cercetatori folosesc gainatul de pui. Poti sa tai o tava din plastic pe lungimea lor, creând doua jgheaburi. Gainatul contine 14-20 % proteine luate din hrana animala fiind bune pentru cresterea melcilor. Suplimentarea hranei cu gainat poate duce la scaderea mâncarii propriilor oua.

Important pe lânga gainat se folosesc coji de oua pisate în mâncare. Prezenta calciului este necesara pentru cochiliile melcilor care ies din oua. Melcii sunt canibali, de aceea primii melci vor mânca coaja oualor din jur. Important este ca perioada în care melcii vor iesi din oua, sa fie cât mai mica, astfel micsorându-se pierderile prin canibalism. Pentru ca perioada sa fie cât mai scurta, ouale trebuie tinute la o temperatura de 20 grade C si o umiditate aproximativ de 70%. Melcii tind sa-si manânce ouale din propriile specii.

Oul de melc contine mult mai multe proteine, ceea ce îi ajuta pe melcii noi iesiti sa creasca repede, mari si sanatosi.

FERME ÎN INCĂPERI ( INGRĂDITURI ÎNCHISE )

Fermele în încaperi sunt alese, de crescatorii de melci deoarece, pot obtine mai multe generatii maturi, pe an. În România astfel de ferme, desi obtin profituri mari, nu sunt recomandate, în mod special deoarece cresc cheltuielile, mai ales ca tara noastra are conditiile climatice adecvate. Totusi profitul recomanda folosirea si acestei metode, în acest scop se pot folosi sere normale construite din tevi din otel acoperite cu plastic, de obicei în arcade, si umbrite pentru lunile calduroase. Aceste "sere" sunt dotate cu echipamente de irigare electronice. Constructia este similara cu fermele neacoperite.

Tipuri de ferme acoperite ( tip de sera )

În acest caz temperatura si umiditatea trebuie tinute sub control, astfel creându-se conditii artificiale de crestere a melcilor. Aceste conditii pot fi tratate separat fiind de mare importanta. Pentru a face un compromis între cresterea in aer liber si cresterea în ferme acoperite, în special în Italia, s-a trecut la camere complet climatizate, cat si la camere semiclimatizate, care sa îmbine avantajele ambelor parti.

Camera climatizata complet

Camera semiclimatizata

CRESTEREA MELCILOR ÎN CUTII

Melcii pot fi crescuti si in cutii si custi îngramaditi dar trebuie folosit un sistem de stropitori pentru a pastra umiditatea. Custile ar trebui sa aiba un jgheab pentru mâncare si unul pentru apa. Custile ar trebui sa fie din plastic, fiind cele mai adecvate. Pentru a oferi melcilor un loc pentru depunerea oualor se pun anumite recipiente din plastic ( ghivece ) pline cu pamânt ce se introduc printre pietris. Melcii tineri se separa de melcii batrâni.

Melci Helix Pomatia crescuti în cutii de lemn

Construiti cutii din lemn cu marimea de 25/35 cm si cu o înaltime de 25 cm. Taiati o gaura cu diametrul de 6 mm (pentru a drena cantitatea in plus de apa) in mijloc si acoperiti-o cu un paravan plastifiat, foarte bine securizat. Acoperiti marginea cu acelasi paravan astfel încât sa formeze capacul cutiei. Capacul trebuie sa se deschida sau sa poata fi mutat. Ţineti cutiile pe rafturi pentru a putea fi usor de ajuns la ele. Cutiile trebuie umplute cu sol de gradina, sol sterilizat care nu contine insecte, bacterii (folositi sol fertil si netratat chimic). Partial acoperiti solul cu muschi de padure dar lasati spatiu suficient pentru melci pentru a se putea târî pe noroi. Muschiul de padure trebuie si el umezit. Mutati in cutii (3 melci la o cutie) din tarcurile neacoperite acei melci care au început sa faca gauri pentru a-si depune ouale. Dupa ce au depus oua, duceti-i înapoi în tarcuri. Solul din cutii nu trebuie sa fie uscat, trebuie întotdeauna tinut usor umed. Prea multa umezeala e periculoasa pentru melci având in vedere ca o pot absorbi si pot crapa. Ouale clocesc in 25 zile dar melcii tineri vor ramâne in coaja oualor. Vor iesi dupa 10 zile din cuib ivindu-se pe muschiul de pamânt sau pe peretii cutiei. La 3 saptamâni dupa ce au iesit pe muschi, melcii tineri trebuie pusi împreuna într-un container. Trebuie luat muschiul si noroiul cu grija pentru a nu fi omorâti melcii. Solul trebuie schimbat cu muschi si noroi proaspat. Numarati melcii dupa care puneti-i înapoi in cutie. Melcii pot fi tinuti si iarna in aceste cutii dar acestea trebuie tinute intr-o camera rece protejata de înghet. Camera nu trebuie sa fie mai rece de 0 °C sau mai calda de 3 °C. Melcii vor deveni activi din nou in primavara. Când temperatura va ajunge la 5 °C. Hraniti-i 4 saptamâni. Acum ar trebui sa aiba 8 mm. Mutati-i în tarc sau in cutii curate si pregatisi cutiile pentru un nou sezon. Helix pomatia se maturizeaza intre 18 luni si 4 ani.

CLIMATUL ARTIFICIAL

Temperatura, umiditatea si iluminarea au rol foarte important în cresterea melcilor. Helix Aspersa se dezvolta foarte bine în climatul artificial. Temperatura optima este de 21 grade C. În privinta umiditatii sursele mentioneaza date diferite pornind de 75% chiar pâna la 95%. Umiditatea mai mare poate dauna melcilor. Pentru masurarea umiditatii se va folosi un hidrometru, asa cum pentru masurarea temperaturii un termometru.

La temperaturi cuprinse între 14 - 23 grade C, melcii se simt bine. Daca aceasta creste peste 27 grade C, melcii vor intra în stare de hibernare, cochilia fiind închisa de un operculum. Solul nu trebuie sa fie prea ud, pentru ca ouale absorb apa si pot crapa. Desi în unele lucrari se recomanda o umiditate foarte mare, noi va recomandam sa nu depaseasca 85%.

Raportul lumina-întuneric influenteaza activitatea, hranirea, împerecherea si depunerea oualor. 18 sau chiar mai multe ore de lumina stimuleaza activitatea de crestere a melcilor Helix Aspersa. Se stie de la fermele neacoperite, ca melcii considera ca se afla în vara, adica în perioada de crestere rapida în care se împerecheaza.

Stocul initial de melci

Se face prin adunarea din mediul lor natural. Ei pot fi luati din anghinare, din livezile de portocali, kiwi sau avocado. În anumite livezi, se foloseste banda de cupru în jurul trunchiurilor de copaci, pentru a-i opri si a-i culege. Melcii luati din mediu salbatic pot sa contina substante otravitoare, de aceea este recomandat sa fie purificati de orice toxine. Foarte importanta este vremea, care trebuie sa fie prielnica iesirii lor, daca este prea frig sau prea cald, acestia nu vor iesi. Pentru culegere trebuie folosit un recipient cu capac si cu gaurele pentru respiratie. Pornind de la ideea ca toata lumea prefera melcii cât mai mari, iar generatiile urmatoare trebuie sa depaseasca generatiile anterioare, trebuie culesi melci cât mai mari si cât posibil sanatosi. Va recomandam cumpararea melcilor ca material genetic.

Împerecherea si depunerea oualor

Majoritatea melcilor au ambele organe de reproducere ( cele feminine si cele barbatesti ). Lunile de împerechere sunt mai, iunie, câteodata chiar si iulie. Melcii mari sunt alesi pentru împerechere, totusi ei prefera împerecherea cu alti melci din specia lor. Daca melcii sunt mari si sanatosi, acest lucru va duce la o marire a dimensiunii melcilor, în doi - trei ani. Melcii nu se vor folosi pentru mai mult de o împerechere. Un melc depune în medie 30 - 90 de oua, dar doar o treime va ajunge pâna la maturitate.

Conditii pentru ca împerecherea sa decurga în mod normal

Temperatura trebuie sa varieze in jur de 21 grade C, iar umiditatea trebuie sa fie de 75%. Solul trebuie sa fie umed, pentru ca melcii sa poata sapa pentru a-si adaposti ouale ( aproximativ 5 - 7 cm ). Solul trebuie sa fie unul bun trebuie sa contina 25 - 50 % materie organica.

Ouale melcilor sunt culese, dupa clocire, si sunt cu grija depozitate într-o tesatura de material fin umeda. Depunerea dureaza între 1 - 2 zile iar ea se va face în general între 2 - 8 saptamâni de la împerechere, iar puii vor aparea dupa 4 saptamâni de la depunere.

Ouale au dimensiuni de la 3 - 5 mm lungime, sunt de culoare alba si pot cloci în functie de temperatura în doua sau trei saptamâni. Ouale chiar daca sunt adapostite, de melcii ce i-au depus, prin introducerea în anumite cuiburi trebuie feriti de animalele pradatoare ca pasari, insecte, furnici sau soareci. De altfel locul de împerechere trebuie sa fie foarte curat, trebuie sa aiba apa proaspata în fiecare zi, iar resturile de mâncare trebuie luate pentru a nu îmbolnavi melcii maturi dar si pe cei nou-nascuti.

Nou-nascutii au o marime medie de 4 mm, iar ei pot creste în patru saptamâni aproximativ 8 - 10 mm, în sase luni cei sanatosi pot atinge 30 - 38 mm.

Activitatea de reproducere la unii melci începe dupa doi ani, de aceea este recomandat ca melcii alesi pentru reproducere sa aiba peste doi ani si sa fi avut macar o perioada de hibernare. Helix Aspersa este unul dintre melcii ce se reproduc abia în al doilea an.

Reproducerea

Acuplarile încep chiar din primele zi1e. Este bine sa se astepte a cincea saptamâna pentru a se colecta un lot important de ponte si a le instala, grupate câte patru, în vase de sticla în care s-a pus nisip de râu umed. Perioada de ponta dureaza 10-15 saptamâni. Dupa ce cantitatea de oua preconizata a fost depusa, se recomanda vânzarea melcilor ramasi pentru consum, întrucât mortalitatea lor în aceasta perioada tinde catre 50%.

Incubatia si cresa

Perioada de ecloziune este de 1-14 zile. Din acest motiv, ouale vor fi incubate la o temperatura de 20 de grade celsius, potrivit metodei care presupune folosi-rea unui strat de incubare, sau 25 de grade, în cazul metodei incubarii fara strat protector. Durata de mentinere în cresa depinde de data de nastere a exemplarelor. Cele nascute la mijlocul lunii februarie vor ramâne 6-7 saptamâni, iar ultimele, nascute la sfârsitul lui martie, vor ramâne 1-2 saptamâni în cresa. Hranirea se face saptamânal, la discretie. În acest interval, greutatea melcilor se dubleaza la fiecare doua saptamâni, iar mortalitatea variaza între 10 si 50%.

Boli si pradatori

Igiena poate preveni îmbolnavirea melcilor, dar ajuta si la buna lor crestere. De exemplu mâncarea trebuie înlocuita zilnic pentru a împiedica alterarea. Ramele ajuta la pastrarea curateniei solului. Parazitii, ciupercile si artropodele pot ataca melcii. Bacteria Pseudomonas aeruginosa cauzeaza infectii intestinale. Aveti grija la pradatori cum ar fi: sobolani, soareci, cârtite, sconcsi, pasari, nevastuici, broaste, sopârle, unele specii de fluturi, gândaci si greieri, miriapode, unele specii de melci carnivori (Strangesta capillacea). Mortalitatea melcilor datorata pradatorilor poate fi micsorata prin acoperirea cu plase la ferme neacoperite, iar la fermele acoperite mortalitatea este sub 10%, deoarece pradatori nu au acces în incinta.

Densitatea populatiei

Pentru o crestere rapida o îngradire sau un tarc nu trebuie sa contina mai mult de 6-8 melci de marime medie pe o arie de 30 cmp. Rezulta din aceasta un kg de melci pe mp. La împerechere numarul de melci, trebuie sa fie mult mai mic, aproximativ 4 melci Pomatia pe mp sau 7 melci Aspersa.

Melcii îsi opresc procesul de crestere când sunt prea îngramaditi sau când grasimea este intr-o cantitate ridicata. Aceasta grasime poate de asemenea opri si reproducerea. Pe de alta parte, melcii in grupuri de cate 100 se pare ca au o crestere mai rapida fata de un grup mic. Probabil ca îsi gasesc mai repede perechea. Melcii intr-o aglomerare cresc mai încet chiar daca mâncarea este abundenta, având si un nivel ridicat de mortalitate. Melcii care ajung la maturitate sunt înca mici, depun putine oua, iar rata de clocire este mica. Acest lucru reprezinta un dezavantaj pentru fermele neacoperite deoarece pentru a respecta conditia de maxim un kg de melci vii pe mp si în dorinta de a obtine o productie cât mai mare, trebuie sa alegem pentru ferme terenuri cu suprafete mari. Densitatea la fermele acoperite se rezolva mai usor mai ales când melcii sunt crescuti în cutii, deoarece se pot folosi etajere pentru marirea suprafetei.

Comercializarea melcilor

Pentru comercializare se aleg doar melcii care se înscriu între anumite dimensiuni - un diametru minim al cochiliei 28 mm si 3 - 4 cm lungime. Melcii mai mici de 28 mm sunt considerati pui si trebuie protejati pentru marirea populatiei de melci, iar melcii mai mari de 38 mm se considera ( peste 9 grame ) melcii buni pentru reproducere.

Dimensiunea melcilor este determinata si de zona în care traiesc. Astfel, în zonele intracarpatice din centrul si vestul tarii se gasesc melci de mari dimensiuni, în timp ce în zonele extracarpatice din sud, melcii au dimensiuni mult mai mici. Dupa sortarea pe dimensiuni si eliminarea exemplarelor moarte, melcii sunt depozitati, timp de 3-5 zile, în spatii amenajate, umbrite si aerisite, pentru ca ei sa-si goleasca, în acest timp, continutul stomacal (gastro-intestinal). Ei sunt pastrati în lazi speciale din plastic sau metal, umplute doar in proportie de 60%, pentru ca melcii sa aiba suficient aer.

Nu uitati în aceasta perioada, chiar daca timp de doua trei zile nu li se da nimic de mâncare, ei trebuie sa primeasca apa.

Hibernarea melcilor

Hibernarea melcilor se produce atunci când temperatura scade sub sapte grade C sau daca sunt putine ore de lumina. La temperaturi scazute de 0 grade C sau sub 0 grade C melcii pot muri. Melcii sapa gropite pâna aproape de 8 - 9 cm adâncime, fata de sol pentru ca temperatura sa fie mai ridicata. Apoi ca si cum ar închide o usa o membrana numita operculum închide cochilia. În aceasta perioada melcii ca si celelalte animale ( ursul ) îsi reduce la minimum functiile vitale si va înceta sa manânce. Hibernarea dureaza sase luni ( dupa alte manuale între 3 - 8 luni ) în care melcul va slabi considerabil datorita consumul din rezerve proprii. Dupa hibernare, pentru a recupera, pierderile suferite melcul va mânca mai mult.

La fermele acoperite melcii sunt asezati în niste jgheaburi perforate la o temperatura cuprinsa între 4 - 6 grade C si cu o umiditate ridicata peste 80%. Dupa anumiti oameni de stiinta umiditatea excesiva dauneaza, de aceea se da ca limita maxima 90%.

Iluminarea artificiala va fi de sase ore lumina, si optsprezece întuneric.

Hibernarea dureaza între 3 si 8 luni, începând de la data achizitionarii exemplarelor destinate reproducerii. Melcii se stocheaza în cutii cu capacitatea de 200 de exemplare, fara hrana sau apa. Cutiile sunt tinute o perioada de tranzitie la temperatura de 15 grade Celsius pâna ce melcii se lipesc pe peretii laterali. În acest moment, cutiile pot fi introduse într-o camera rece, la temperatura de 5 grade Celsius, umiditatea de 85%. La iesirea din hibernare, fiecare cutie este asezata într-o celula de reproducere, la 20 de grade Celsius. Umezirea fundului cutiei stimuleaza trezirea melcilor. Exemplarele care supravietuiesc sunt recuperate si puse în cutii curate, destinate reproducerii.

La fermele construite în aer liber s-a observat ca melcii se îngroapa la adâncimi diferite. Unii pot sa ajunga la adâncimi de 20 - 25 cm, dar cei mai multi depasesc cu greu adâncimea de 5 cm. Cei care sunt îngropati la adâncime mica dupa un ger uscat mor, ridicând rata de mortalitate la 8 - 9 %. Pentru prevenirea acestui fenomen nedorit la suprafata pamântului se aplica o folie termoizolanta ce-i va proteja de frig.

Transportul melcilor

Melcii care au fost alesi pentru comercializare cu dimensiunile între 28 - 38 mm vor fi transportati vii în stare de hibernare, începând cu sfârsitul lui noiembrie pâna la începutul lui martie. Desi sunt în stare de hibernare trebuie sa fim convinsi ca melcii sunt sanatosi. Pentru a-i mentine în aceasta stare trebuie sa fie transportati cu masini frigorifice care sa pastreze o temperatura constanta putin peste 0 grade C. În alte perioade ale anului când vremea este calda, transportul melcilor este mai dificil, deoarece cu greu pot fi tinuti în containere iar unii melci îsi schimba gustul.

Important. În timpul transportului melcii nu vor primi mâncare, înainte de transport se face purificarea tubului digestiv. Obligatoriu melcii trebuie sa primeasca apa.

Pregatirea escargotului

Melcii nu se comercializeaza vii. Ei trebuie pregatiti in prealabil, prin separarea de cochilie si prin proceduri specifice de congelare. Aceste proceduri se pot realiza si automat, dar ar presupune o linie de productie destul de sofisticata. Pentru început, va recomand sa faceti aceste operatiuni manual.

Cum se pregateste carnea pentru vânzare

Carnea de melc trebuie separata de cochilie. Pentru a fi efectuata aceasta operatiune, melcii trebuie sa fie fortati sa se retraga complet în cochilie ( încochiliere ) prin stropirea acestora cu putina sare pâna când melcul îsi retrage în întregime talpa si o spuma alba devine vizibila. Aceasta operatiune trebuie efectuata într-un spatiu steril, pe o masa de inox sau cu faianta. Curatenia trebuie pastrata cu sfintenie.

Melcii sunt opariti fie cu abur fierbinte, fie cu apa clocotita. Pentru ca un melc sa se opareasca nu e nevoie decât de un minut sau doua.

Carnea de melc trebuie separata de cochilie. Carnea de melc se scoate din cochilie cu ajutorul unei furculite special create pentru acest scop.

Îndepartarea organelor interne ale melcului. Pentru îndepartarea aparatului digestiv si a celorlalte organe interne se utilizeaza un foarfece chirurgical. În acest moment se poate spune ca am obtinut carnea de melc pentru consum.

Pregatirea carnii: Carnea trebuie fiarta. Fierberea se face în conditii normale, putându-se fierbe o cantitate de pâna la 90 - 120 kg carne de melc odata. Fierberea dureaza intre 20 si 30 de minute. Se recomanda sa se faca apoi una sau doua clatiri cu apa rece. De preferat ar fi ca pentru o astfel de operatiune sa fie disponibil un echipament specializat. Carnea trebuie apoi zvântata si uscata.

Carnea trebuie pastrata în congelator pâna la momentul transportului. Înainte, însa trebuie scoasa întreaga cantitate de apa din carne, utilizându-se cutii frigorifice. Se tine carnea la 2 grade Celsius timp de 10 - 12 ore. Dupa aceasta operatiune, carnea se ambaleaza în pungi sau saci de plastic, de dimensiunile dorite. Nu sunt recomandari pentru cantitatile de carne care se ambaleaza individual. Sacii se congeleaza apoi la -20 grade Celsius timp de aproximativ 24 de ore, apoi se va tine în congelator în conditii normale.

Transportul: Se face în camioane frigorifice, cu o temperatura de -15. Cantitatea de carne de melc transportata ramâne la decizia comerciantului. 

PLAN DE AFACERI

CALCUL ECONOMIC PENTRU FERME NEACOPERITE

Realizarea unui plan de afaceri este foarte dificila, deoarece trebuie precizate mai întâi materialele folosite, cât si specia de melci care urmeaza sa fie crescuta. De asemenea preturile practicate de diversi producatori si furnizori sunt diferite.

De la început precizam ca trebuie sa fiti proprietarii terenului pe care veti construi ferma de melci. Daca îl cumparati pretul acestuia nu este trecut în calcul.

Acest calcul a fost facut doar pentru a raspunde la întrebarea care ne-a fost des adresata - "Ce suma de bani îmi trebuie pentru a începe o ferma de crestere a melcilor?". Pentru a raspunde la aceasta întrebare am facut urmatorul calcul economic, preluat de la o ferma din strainatate de succes si am actualizat costurile ( aproximativ ) la preturile românesti. De aceea acest calcul trebuie considerat doar o simpla informare.

Pentru o suprafata de 5000 de mp:

Analiza solului - 100 euro.

Planul de afaceri - 500 - 1000 euro.

Costuri pentru împrejmuire exterioara ( gard ) -2000 - 3000 euro.

Costuri pentru tarcuri interioare - 1500 - 2000 euro.

Dezinfectie si deratizare - 200 - 300 euro.

Seminte folosite pentru plante care asigura hrana melcilor, adapostirea acestora de caldura si de pradatori - 100 - 150 euro.

Material genetic ( melci pentru reproductie ) - 1000 - 1500 euro.

Irigare teren ( aspersoare ) - 1000 - 1700 euro

Plata unui angajat -18 x 100 euro pe luna (prima recolta se obtine dupa 18 luni de la înfiintarea fermei)

Adunând aceste cifre ( calcul mediu ) rezulta o investitie de aproximativ 10.000 euro, precizând ca aceste cheltuieli sunt calculate pentru realizarea unei generatii mature de melci. Pentru ca în calculul investitiei am mers pe cheltuieli medii vom face acelasi lucru si în cazul veniturilor.

În mod normal pe o suprafata de 1 mp. teren se obtin 1 kg de melci vii.

Pretul unui kg de melci vii se situeaza între 4 - 6 euro. Vom lua în calcul pretul mediu de 5 euro pe kg. Astfel rezulta un profit de 5 euro pe mp. teren.  La o suprafata calculata de 5000 mp rezulta un profit de - 5000 x 5 = 25.000 euro. Luând un calcul faptul ca exista o rata a mortalitatii melcilor ( cauzele sunt explicate în documentatie ) si datorita faptului ca pe teren se fac carari înguste pentru accesul muncitorului putem lua în calcul un profit de 22.000 euro pe generatie melci ( am scazut si cheltuielile cu hrana melcilor pe care la aproximam la 500 - 550 euro / pe an pentru un teren de 5000 mp ).

Profitul poate fi mai mare în cazul în care cresterea melcilor devine o afacere de familie ( nu avem nevoie de angajati ). De asemenea se poate realiza un sistem de irigatii mult mai ieftin.

O decizie importanta pe care trebuie sa o luam atunci când începem activitatea este specia de melci pe care o vom creste. Astfel Helix Pomatia si Helix Lucorum cresc în habitat natural în România. Acestia pot fi culesi

( vezi adunarea melcilor ) sau preluati de la un centru de achizitie la un pret foarte mic. În acest mod cheltuielile cu materialul genetic devin minime.

Dezavantajul în cazul acestor melci îl reprezinta pretul mai mic obtinut la vânzare fata de Helix Aspersa, care nu creste în habitat natural în România.

Foarte important. Pentru a beneficia de fonduri nerambursabile SAPARD, stocul initial de melci trebuie cumparat de la un furnizor de material genetic.

Mentionam ca toate calculele sunt aproximative deoarece ele depind de materialele folosite, de mâna de lucru, de preturile furnizorilor de materii prime ( va recomandam sa folositi depozitele care au preturi mai mici ).

Preturile au variatii mari pentru ca conditiile si materialele folosite sunt diverse. De exemplu daca este nevoie de drenarea unui teren atunci când acesta nu are înclinarea naturala, cheltuielile cresc. Daca folosim materiale luate de la fier vechi sau pe care le avem în gospodarie preturile vor fi mai mici.

Pentru suprafete mai mici de teren ( suprafata minima = 2000 mp ), profiturile sunt direct proportionale, iar cheltuielile sunt cuprinse între 4500 - 7000 de euro. Datele pe care le avem de la fermele deja existente în România confirma estimarile de mai sus. Astfel, reprezentantul italian al firmei din Botosani, afirma ca cheltuielile pentru o suprafata de 2000 m2 sunt de 5500 euro + TVA. Celelalte ferme de la care avem date cu suprafete de 2000 m2 au fost executate cu preturi în intervalul 4500 - 7000 euro. Totusi va recomandam folosirea unui teren cu o suprafata cât mai mare, care amortizeaza mai bine cheltuielile. Din experienta se observa ca dublarea suprafetei de teren nu înseamna si dublarea cheltuielilor. Calculele sunt valabile pentru al doilea an de functionare. În anii urmatori prin cresterea unui numar din ce în ce mai mare de melci profiturile vor spori.

Un rol important în marirea veniturilor obtinute în urma cresterii melcilor îl are micsorarea ratei mortalitatii. Principalele cauze pentru care mor melcii sunt date de:

rapitorii care patrund în spatiul tarcurilor

insecte nezburatoare care deranjeaza melcul de mai multe ori pe zi pentru a iesi din cochilie, iar acesta se deshidrateaza în prezenta soarelui.

ploaia torentiala ce provoaca înecarea melcilor

grindina ce sfarâma cochiliile melcilor

frigul care omoara melcii neîngropati suficient în pamânt

tratarea terenului cu substante chimice

melcii Helix aspersa ce se adapteaza mai greu la temperaturi scazute si care au o rata de mortalitate mai mare

Masuri de prevenire a cauzelor:

executarea de împrejmuiri solide a terenului si a tarcurilor

verificarea terenului fermei în scopul depistarii eventualelor vizuini si tuneluri

acoperirea tarcurilor cu o plasa împotriva pasarilor rapitoare

cultivarea de plante care sa asigure melcilor umbra si posibilitati de a se ascunde

înclinarea naturala a terenului sau drenarea lui în scopul eliminarii baltilor sau a suvoaielor de apa

folosirea foliei termoizolante asezata la nivelul solului cu rolul cresterii temperaturii solului si a protectiei împotriva înghetului

folosirea numai a îngrasamintelor naturale

Melci alesi pentru comercializare

Asa cum am prezentat în documentatie, pentru comercializare, se aleg melcii aflati între anumite dimensiuni (28 - 38 mm, dimensiunea cochiliei). Melcii sub aceste limite sunt de obicei, melci tineri, ce trebuie lasati sa creasca, iar melcii mai mari de 38 mm, trebuie opriti pentru reproducere, pentru ca urmatoarele generatii de melci sa fie mai mari si mai virili.

În functie de habitatul de crestere a melcilor, colectarea se face în lunile octombrie, noiembrie în fermele neacoperite sau atunci când este cazul în fermele acoperite.

Numarul melcilor pentru vânzare nu trebuie sa depaseasca ľ din numarul melcilor maturi.

Colectarea se face manual, cu un instrument în forma de furculita cu 2 - 3 dinti, fiind introdusi în cosuri sau lazi perforate.

Cosurile trebuie acoperite pentru ca melcii sa nu intre în contact cu razele soarelui.

IMPORTANT! Colectarea melcilor se face cu foarte multa atentie pentru a nu perfora (strica, rupe, distruge) cochilia sau epifragma, deoarece în aceste conditii, melcii vor muri.

Pentru usurarea acestei munci si ridicarea preciziei colectarii se foloseste un sablon, folosit de muncitorul ce efectueaza colectarea. sablonul are doua gauri, una cu diametrul minim (28 mm) si alta cu diametrul maxim (38 mm). Folosindu-se de sablon colectarea devine rapida si precisa.

Sfaturi pentru întretinerea unei ferme de melci

1.Trebuie sa asiguram o baza furajera adecvata vârstei si speciei de melci pe care o crestem.

2. Trebuie sa tinem seama, ca anumite produse folosite în hrana melcilor se acumuleaza si pot sa produca un anumit gust carnii sau aceasta sa devina periculoasa pentru om în momentul consumului.

3. Pentru îndepartarea plantelor toxice sau cu gust dezagreabil, se cultiva plante netoxice si se îndeparteaza prin smulgere plantele nedorite (pelinul).

4. Plantele proaspete nu trebuie sa fie tratate din punct de vedere chimic.

5. Igiena melcilor trebuie sa fie stricta, iar resturile de hrana trebuie imediat îndepartate.

6. Trebuie sa controlam zilnic daca nu s-au sapat cotloane sau galerii pe sub grilaj de catre sobolani sau alte animale de prada.

7. Trebuie distruse musuroaiele de cârtite si furnici, deoarece ataca melcii.

8. În hale sau în serele în care se cresc melcii, trebuie verificata podeaua, usile si ferestrele, pentru ca animalele de prada sa nu intre.

Îngrijitorii fermelor de melci trebuie sa cunoasca, speciile ce se cresc, diferitele stari morfofiziologice normale sau patologice ale melcilor.

Ei trebuie sa deosebeasca melcii sanatosi de cei bolnavi sau morti si sa- îndeparteze imediat pe cei din urma.

Melcii sanatosi de recunosc dupa:

cochilii sau valve, care sunt întregi, fara deformari si care au culoarea speciei respective;

la atingerea usoara a corpului cu un bat, melcul se retrage imediat în cochilie;

daca melcul este luat în mâna, îsi evagineaza corpul si tentaculele;

Melcii bolnavi sau slabiti reactioneaza slab la stimuli mecanici, iar corpul lor nu umple complet spatiul din interiorul cochiliei. Corpul lor este moale la palpare si nu este bine întins când este afara din cochilie.

Melcii morti se identifica usor dupa miros si dupa lipsa de reactie la stimuli externi.

Melcii morti în cochilie se recunosc dupa carnea moale si usor de extras (daca nu au intrat în descompunere) si dupa culoarea neagra si tenta vâscoasa atunci când descompunerea a început.

CALCUL ECONOMIC PENTRU FERMELE ACOPERITE

Fermele acoperite prezinta un mare avantaj - se pot obtine mai multe generatii de melci ( melcii tineri pot coabita cu melcii maturi ), astfel încât profiturile sunt mult mai mari.

Dezavantaje. Investitiile cu realizarea si întretinerea unei ferme de melci sunt mult mai mari. În acest caz cheltuielile nu se pot amortiza din primul an de functionare. Datorita formelor diferite de construire a fermelor de melci acoperite si de modul de crestere, nu putem concepe un calcul economic exact deoarece nu cunoastem cum arata ferma pe care doriti s-o construiti.

AFACERILE CU MELCI PAS CU PAS

Vom încerca în acest capitol sa va lamurim asupra unor probleme importante privind cresterea melcilor, informatii ce provin din legatura noastra directa cu crescatoriile de melci aflate în diferite stadii de dezvoltare. La ora actuala cu melci se pot face afaceri în trei moduri:

A. Realizarea unei ferme de melci cu ajutorul programului SAPARD prin care putem primi credite nerambursabile cuprinse între 5000- 100000 euro, reprezentând 50% din cheltuielile eligibile (vezi sectiunea SAPARD);

B. realizarea unei ferme de melci fara sa apelam la programul SAPARD;

C. realizarea unui centru de achizitii melci fara sa avem propria noastra ferma de melci;

A. În cazul folosirii programului SAPARD etapele sunt urmatoarele:

1. cumpararea unui teren agricol în suprafata cuprinsa între 2000- 5000 m2 în functie de marimea fermei pe care vrem s-o realizam. Suprafetele mai mari (4000-5000 m2 ) sunt preferabile deoarece numarul de melci crescuti este mai mare iar câstigurile obtinute sunt pe masura, chiar daca investitia initiala este mai mare.

2. Analiza compozitiei solului. Acest lucru va sfatuim sa-l faceti daca se poate înainte de cumpararea terenului. Melcii tineri si în general melcii în crestere au nevoie de calciu pentru ca cochilia acestora sa creasca si sa devina rezistenta la conditiile de mediu (ploaie, grindina). De aceea solul trebuie sa fie alcalin cu un continut mai mare de calciu. În caz ca acest lucru nu se întâmpla solul se poate trata, iar în timpul cresterii melcilor se adauga diferite elemente ce contin calciu (coji de oua presate, praf de marmura). Analiza solului costa în jur de 100 euro. Exista o oferta a firmei din Botosani prin reprezentantul firmei italiene privind analiza si tratarea solului. Materialele folosite pentru eventualele lucrari de corectie au o garantie mare (10 ani), sunt produse în Italia ca si semintele pe care le vom folosi pentru cultivarea terenului.

Prin analiza solului obtinem date si informatii despre caracteristicile fizico-chimice ale acestuia si despre tratamentele ce se pot aplica în cazul în care este necesara corectia solului.

Acesta trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
- aciditatea solului (5.8 - 7.5) - prezenta calcarului asimilabil : minim 1,7 - 2% dar nu mai mare de 8 -10% - aspectele granulometrice ale solului - prezenta daunatorilor si a ciupercilor in sol Mostra de sol este bine sa fie însotita de o schita a terenului. Amplasamentul terenului fata de punctele cardinale trebuie sa fie NE - NV. Aceasta conditie favorizeaza cresterea melcilor dar nu este obligatorie. Se folosesc de regula: foste livezi, terenuri în imediata apropiere a lor, gradini de legume, terenuri agricole nefolosite de mult timp. Caracteristicile chimice ale solului influenteaza foarte mult calitatea produsului.

Firmele cu care vom negocia precontractul vor face analiza solului si nu-l vor încheia pâna când solul nu corespunde din punct de vedere fizico-chimic sau nu facem lucrarile de ameliorare si corectare a solului. Este recomandabila analiza apei. Chiar daca apa nu este potabila, aceasta trebuie sa contina cât mai putini compusi ai azotului precum si o aciditate moderata, cât mai apropiata de zona neutra. Testele pentru pamânt se fac de firma din Botosani într-un laborator din Cherasco iar de catre firma din Timisoara în Serbia. Nu se pune problema de a primii aprobarea de a face sau nu ferma. Întrebarea la care se încearca sa se raspunda este: în ce masura pamântul este bun pentru cultivarea si cresterea melcilor si masurile ce se vor lua pentru optimizarea acestora.

Mostra de sol trebuie luata de la o adâncime de minimum 15 - 20 cm cât mai aproape de centrul terenului. Daca folosim pentru constructia fermei de melci terenuri de dimensiuni mari ( peste 5000 mp ) mostrele trebuie luate din mai multe locuri ( din centru si din vârfurile terenului ).

Anumiti crescatori de melci au facut analiza solului ( atunci când au cumparat terenul pentru a vedea daca este optim pentru cresterea melcilor ) cu un test cu benzi de aciditate existent în farmacii. Desi se pot obtine aceleasi rezultate el nu este recunoscut de catre firmele cu care încheiem precontractul. Un mare dezavantaj îl reprezinta prezenta anumitor substante chimice în sol sau în apa. Dintre acestia cei mai periculosi sunt nitratii. Pe terenurile ce s-au folosit timp îndelungat pentru cultivarea cerealelor ( de obicei pe aceste terenuri s-au folosit diferite îngrasaminte pe baza de azot precum si diferite ierbicide pentru eradicarea daunatorilor ) va recomandam sa folositi o sursa de apa din paturile adânci ale solului ( peste 60 m ) pentru a feri apa de prezenta substantelor chimice nocive. Precizam ca analiza solului se face CONTRACOST dar intra în categoria cheltuielilor eligibile ce sunt suportate în proportie de 50% de programul SAPARD.

Terenul agricol pe care doriti sa-l cumparati trebuie sa fie usor în panta, cu o înclinatie maxima de 8 - 9%, astfel încât apa sa nu balteasca. Se stie ca melcii nu stiu sa înoate, iar un nivel mai mare de 4-5 cm de apa statuta poate sa reprezinte un mare pericol de înecare marind astfel rata mortalitatii.

3. planul de afaceri se face de catre o firma specializata agreata de MINISTERUL AGRICULTURII. Putem sa ne facem singuri planul de afaceri dar trebuie sa obtinem o stampila din partea unei astfel de firme. Acest plan de afaceri costa în jur de 500 - 1000 euro, iar firmele care fac acest lucru sunt prezente pe INTERNET. Pentru ajutor va prezentam doua firme care ofera consultanta si sprijin în vederea întocmirii dosarului necesar pentru obtinerea creditelor nerambursabile SAPARD.

Acestea sunt

1. Academia de Studii Economice sectiunea cercetare-dezvoltare. Departamentul de management al proiectelor desfasoara activitati de consultanta în vederea obtinerii de finantare nerambursabila pe baza programelor specifice UE.

Persoanele interesate îi pot contacta astfel:

Bucuresti, Piata Romana nr 6, cladirea Comertului, biroul 1307. Zilnic intre 9 si 15

2. Prezentarea firmei o puteti accesa la adresa www. LCH.as.ro

Aceste firme vi le-am prezentat drept exemplu. Nu suntem în legatura cu ele, nu le facem publicitate si nu stim daca prezinta seriozitate sau nu. Ele ne-au fost sugerate de alti crescatori de melci care au apelat la ele. De altfel ele si-au facut reclama si sunt prezente pe INTERNET.

FIŢI ATENŢI la seriozitatea acestor firme, mai ales ca planul de afaceri poate sa fie sau sa nu fie aprobat de catre SAPARD. Nu exista nici o garantie ca un anumit plan de afaceri va fi aprobat de catre SAPARD. Aprobarea se face prin acordarea unor puncte pentru fiecare criteriu în parte ( vezi sectiunea SAPARD ). Pentru a fi aprobat un plan de afaceri trebuie sa obtina 100 puncte.

Banii se primesc de la Sapard în transe numai dupa ce dovediti cu acte (chitante, facturi, alte acte doveditoare) cheltuielile eligibile efectuate. Daca sariti peste o etapa sau nu o efectuati din planul de afaceri, finantarea nu se mai efectueaza.

4. încheierea precontractului. Pentru a obtine credite nerambursabile SAPARD trebuie sa încheiem un precontract cu una din firmele care sa ne furnizeze materialul genetic (stocul initial de melci sau melcii matca). Exista în România doua firme ( ALIMENTI NATURALI Timisoara si LA CASSA DE LA LUMACA IMPEX SRL Botosani )cu care putem încheia acest precontract. Informatii complete despre aceste firme puteti obtine de la Oficiile Judetene de Consultanta Agricola Timis(0256220947) si Botosani(0231512312) sau de Birourile Teritoriale Sapard ( adresele si numerele de telefon le aveti în documentatie în sectiunea SAPARD). Firma din Timisoara importa melci din specia Helix Pomatia iar cea din Botosani importa Helix Aspersa. Între aceste doua firme exista o concurenta mare. Deoarece investitia dvs. este destul de mare în aceasta afacere va sfatuim sa mergeti atât la Timisoara cât si la Botosani si sa vedeti cu ochii dvs. fermele cât si conditiile în care puteti încheia precontractul cu aceste firme. Decizia în acest caz va revine în totalitate.

Mai multe informatii puteti primi de la Agentia Nationala de Consultanta Agricola ( ANCA ). Site-ul de prezentare se afla la adresa https://www.consultantaagricola.ro/ . La aceasta adresa este prezentat si o legatura telefonica gratuita 0800 / 802006 care este apelabila din reteaua fixa din toata tara. La acest numar prin bunavointa interlocutorilor puteti afla informatii interesante despre cresterea melcilor si modul de accesare a fondurilor SAPARD. Solicitantii trebuie sa indice numele si prenumele, adresa exacta si eventual un numar de telefon si sa formuleze întrebarile clar si succint.

În acest precontract sunt trecute drepturi si obligatii ale ambelor parti. În mod normal în continutul acestui precontract aveti si dvs. un cuvânt de spus în sensul în care trebuie sa introduceti anumite clauze care sa va asigure atât consultanta si ajutor în timpul întocmirii actelor, construirii fermei cât si în preluarea productiei de melci obtinuta dupa al doilea an de functionare ( minim 18 luni) dupa care va aparea prima recolta de melci. În termeni generali precontractul contine obligativitatea firmei de a :

efectua analiza pamântului;

întocmirea proiectului fermei;

livrarea materialului necesar pentru înfiintarea fermei;

livrarea melcilor matca (materialul genetic sau stocul initial de melci);

asigurarea consultantei;

asigurarea preluarii si vânzarii melcilor;

Toate aceste servicii se fac de catre firma contracost. Acesta va fi suportat de catre dvs.

Obligatiile dvs.:

înfiintarea fermei;

întretinerea corespunzatoare a fermei;

dezvoltarea fermei pâna la prima productie;

În precontract pot fi trecute si alte clauze mai ales referitoare la pret.

Mai multe informatii despre aceste etape principale puteti obtine de la Birourile Teritoriale Sapard de care apartineti.

B. în cazul infiintarii de ferme fara ajutorul programului SAPARD (lucru pe care încercati sa-l evitati deoarece exista destui bani alocati de UE pentru programul SAPARD), aveti anumite avantaje si dezavantaje.

Avantaje:

pentru un teren de aproximativ 2000 m2 investitia nu este prea mare. În cazul cel mai fericit cheltuielile initiale pentru realizarea fermei sunt de 4500 euro (în cazul în care folosim materiale de la fier vechi, executia o facem singuri si folosim cel mai ieftin sistem de irigare), iar în cazul în care dorim dotari suplimentare sau am facut investitii nerentabile ( cheltuieli mari cu materialele, cu munca fizica, greseli, etc) costurile pot ajunge la 7000 euro suma de bani care va fi recuperata în ambele cazuri dupa cel de-al doilea an de la înfiintarea fermei.

scapati de birocratia existenta

puteti folosi drept material genetic melci culesi din habitatul natural din România. Culegerea melcilor din habitatul natural a fost descrisa în documentatie

- consultanta si toate lucrarile pe care în cazul folosirii programului Sapard trebuie sa le executati cu o firma specializata contracost, le puteti face dvs. la preturi mult mai mici. În acest caz va recomandam vizitarea unor ferme deja existente cât si o informare foarte buna.

Dezavantaje:

pierdeti finantarea Sapard care reprezinta 50% din investitia facuta

productia obtinuta va fi preluata mult mai greu de o firma exportatoare si la un pret mai mic, deoarece nu aveti un contract pentru preluarea recoltei de melci. Bineînteles acest lucru nu exclude ca dvs. sa gasiti un exportator sau chiar sa intrati în contact cu firme din strainatate care sa va preia melcii obtinuti. Pe site-urile propuse în documentatie veti gasi destule adrese, persoane de contact, numere de telefon ale unor firme straine cu care sa încercati sa intrati în contact. În concluzie noi va sfatuim totusi sa apelati la programul Sapard, deoarece acestia au fonduri pentru aceasta activitate si chiar daca trebuie sa îndepliniti anumite conditii impuse, acestea merita deoarece înseamna o economie serioasa de bani.

C. Exista persoane care dupa ce au obtinut toate aprobarile necesare si-au deschis centre de achizitie melci. Avantajul acestui lucru consta în faptul ca nu ai nevoie de o ferma de crestere a melcilor. Poti angaja culegatori de melci din habitatul natural sau poti cumpara de la populatie oferind un pret destul de mic pentru kg de melci.

Dezavantajul acestei metode consta în asigurarea conditiilor de pastrare a melcilor achizitionati, cât si vânzarea dificila a acestor melci unei firme exportatoare. În acest caz nu putem lucra decât cu Helix Pomatia si tinând cont ca nu exista un contract ferm obtinem un pret scazut ( aproximativ 2 euro/kg melci în cochilie).

FIRME DE ACHIZIŢIE sI PRELUCRARE MELCI

În finalul documentatiei va prezentam o lista cu firme de achizitie si prelucrarea carnii de melci. Precizam ca lista nu ne apartine. Ea este preluata dintr-o baza de date facuta publica pe INTERNET si nu ne facem vinovati pentru posibilele erori.

S.C.ROLUX S.R.L.

achizitie melci

Str. Ariesului nr. 29, Alba Iulia

S.C. ESCARGO MURES PROD S.R.L.

achizitie melci

Str. Prefabricatelor nr. 99, Fântânele

S.C. POMAROM S.R.L.

achizitie melci

Str. Livezii nr 37, Alba Iulia

S.C. CENTROCOOP S.R.L.

S.C. KARUMAA S.R.L.

ADRESE sI CONTACTE UTILE PENTRU EXPORT

Food and Agricultural ANE. Associazione

Organization of the United Nazionale Elicicoltori

Nations (FAO) (Italian Snail Breeders

Via delle Terme di Caracalla Association)

00100 Rome, Italy Via V. Emanuele

Tel: 6-52251 12062 Cherasco (CN), Italy

Tlx: 625852 fao i Tel: 172-489382

Fax: 6-522531

FRA NŢA

Cotral Escargots Willm

40, rue du Séminaire 26, rue Dr. Sultzer

94616 Rungis 67140 Barr

Tel: 1 46 75 92 24 Tel: 88 08 94 55

Fax: 1 46 75 00 57 Fax: 88 08 41 10

Dehais Claude SA Ugma SA

Route de Vatis 192, avenue de Strasbourg

76050 St. Jean du Cardonnay 67170 Brumath

Tel: 35 33 83 54 Tel: 88 51 95 95

Fax: 35 33 46 38 Fax: 88 68 39 06

Bourgogne Escargots SA Miko SA

1, rue Jean Mamet Rue Lamartine

21800 Chevigny St. Sauveur 52111 St. Dizier

Tel: 80 71 06 66 Tel: 25 05 91 23

Fax: 80 71 06 68 Fax: 25 56 56 29

Greece

Piltsi SA Canning Industry of Crete

Florina Venerato

Edessa Iraklion

Tel: 381-31 295 Tel: 81-791 467

Fax: 381-31 240

Alte adrese importante si posibilitati de contact va sunt prezentate în documentatie sub forma de link-uri.

Din documentatie reiese clar ca primul pas pe care trebuie sa-l faceti daca va hotarâti sa construiti o ferma de melci este sa va adresati celor doua firme care furnizeaza material genetic ( melci ) si cu care veti încheia precontractul în cazul în care folositi fondurile nerambursabile SAPARD. În cazul în care doriti sa vedeti si alte firme de melci ( aflate în diverse stadii de dezvoltare ), va propunem urmatoarele exemple.

Ferma de melci din Calan - jud. Hunedoara

Ferma de melci Bistrita - Nasaud

Ferma de melci Buzesti - jud. Maramures

Ferma de melci Comuna Vârful Câmpului - jud. Botosani

Ferma de melci Buzau - jud. Buzau

FIRME CE POT EXECUTA INSTALAŢIA DE IRIGARE

Adiss - Materiale si echipamente pentru irigatii Bucuresti

Adri Prodcom - Materiale si echipamente pentru irigatii / Seminte si material saditor Bucuresti

Agricultura Modernizata

Îngrasaminte chimice si fertilizatori / Materiale si echipamente pentru irigatii Timis

Agriromex A.D. Masini si utilaje pentru agricultura / Materiale si echipamente pentru irigatii Bucuresti

Agro Pataki Materiale si echipamente pentru irigatii Satu-Mare

Agroexpert

Materiale si echipamente pentru irigatii / Masini si utilaje pentru agricultura Bucuresti

Agroind Holboca

Masini si utilaje pentru agricultura / Materiale si echipamente pentru irigatii / Culturi de câmp Iasi

Agromec Stefanesti

Accesorii si piese de schimb pentru utilajele agricole / Materiale si echipamente pentru irigatii / Masini si utilaje pentru agricultura Ilfov

Aqua-2001

Materiale si echipamente pentru irigatii Bihor

Augment

Materiale si echipamente pentru irigatii Bucuresti

Azoma

Tehnologii si utilaje pentru zootehnie / Masini si utilaje pentru agricultura / Materiale si echipamente pentru irigatii Arad

Badin-Sistem

Materiale si echipamente pentru irigatii

Nu avem informatii despre toate aceste firme. Ele au fost preluate din GHIDUL FERMIERULUI. Despre Badin- Sistem va putem spune ca au experienta si au efectuat irigarea terenului la mai multe ferme existente de melci din România. Dar cum nu ne propunem sa facem reclama nici uneia din firme va rugam ca înainte de a executa irigarea terenului pentru ferma dvs. sa contactati toate firmele pentru a vedea cea mai buna oferta.

NOUTĂŢI MAI 2005

Agentia Nationala de Consultanta Agricola, Agentia SAPARD împreuna cu Institutul International de Helicicultura din Cherasco, Piemont-Italia au organizat o conferinta internationala din care a reiesit ca una din afacerile profitabile care îi intereseaza pe români si care se preteaza solului si climei din România este cresterea melcilor. A fost prima conferinta de acest gen din România la care au fost invitati oameni de afaceri din domeniu, crescatori de melci.

În cadrul acestei Conferinte s-au prezentat tehnologii de crestere a melcilor si au fost adresate întrebari domnului Presedinte Avagnina de la Institutul de Helicicultura din Cherasco. Acesta a facut si o oferta de cumparare de melci de la crescatorii români prin intermediul Institutului si a firmei La Casa della Lumaca Impex SRL în conditiile respectarii cu strictete a tehnologiei impuse de italieni. Agentia Nationala de Consultanta Agricola sprijina viitorii crescatori de melci sa acceseze fonduri prin Programul SAPARD si sa urmeze cursuri de instruire pentru a putea fi autorizati sa desfasoare o astfel de activitate. Institutul International de Helicicultura din Cherasco are drept scop crearea unui punct de informare pentru helicicultori.

PROGRAMUL SAPARD

( TOATE INFORMAŢIILE NECESARE ) GENERALITĂŢI

Programul SAPARD a fost creat pentru a sprijini eforturile tarilor candidate din Europa Centrala si de Est de a adera la Uniunea Europeana si pentru a pregati participarea acestora la Politica Agricola Comuna. Asistenta este oferita în perioada 2000-2006. Obiectivele Programului sunt acelea de a contribui la implementarea acquis-ului comunitar referitor la Politica Agricola Comuna si alte politici conexe. Mai mult, astfel se ofera posibilitatea de a ne însusi principiile de accesare a fondurilor structurale, inclusiv procedurile financiare si mecanismele de control ale Uniunii Europene. Programul este structurat pe patru axe prioritare si unsprezece masuri.

Programul SAPARD din România a fost adoptat de catre Comisia Europeana prin Decizia nr 372/2000 pe baza 5Programului National pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (PNADR) - amendat prin Hotarârea Comisiei Europene 638/2002.

Cheltuieli eligibile sunt acele cheltuieli care pot fi co-finantate prin Programul SAPARD. Pentru a fi considerate eligibile în contextul proiectului, cheltuielile trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:

Sa fie necesare pentru desfasurarea proiectului, sa fie prevazute în cadrul contractului de finantare - model anexat prezentului Ghid (Anexa 2) si sa fie în conformitate cu principiile unui management financiar solid, în particular "valoare pentru bani" si "eficienta costurilor";

Sa fie efectiv realizate pe perioada executiei proiectului si sa respecte prevederile din Contractul de finantare semnat cu Autoritatea Contractanta, cu exceptia studiilor de fezabilitate si a studiilor conexe (studii tehnice, economice, plan de afaceri, avize, autorizatii, acorduri, taxe legale aferente acestora) a caror cheltuiala poate fi facuta înainte de semnarea contractului de finantare dar dupa emiterea Deciziei Comisiei Europene prin care se va acorda managementul fondurilor SAPARD pentru România.

Sa fie înregistrate în registrele contabile ale beneficiarului, sa fie identificabile si verificabile si sa fie sustinute de originalele actelor de plata justificative

Ajutorul financiar nerambursabil care poate fi obtinut de catre un solicitant în cadrul acestei masuri

Proiectele din cadrul acestei masuri sunt considerate a fi investitii generatoare de venituri.

Ajutorul public acordat în cadrul acestei masuri nu va depasi 50 % din totalul cheltuielilor eligibile.

În cadrul acestui program vor putea fi finantate proiecte a caror valoare totala eligibila este cuprinsa între 5.000 - 200.000 EURO.

Gradul de interventie pentru proiecte:

- 50% contributie privata

- 50% contributie publica SAPARD, din care:

- 75% contributie UE

- 25% buget national

Beneficiarul poate sa primeasca de doua ori un sprijin, pe perioada de implementare a masurii. Valoarea totala eligibila a celor doua poiecte depuse de un beneficiar in cadrul acestei masuri este de 200.000 Euro (finantare SAPARD +  co-finantare privata), pentru intreaga perioada de implementare a Programului. Beneficiarul poate solicita o alta asistenta financiara pentru un nou proiect in cadrul masurii 3.4 numai dupa încheierea proiectului precedent (data ultimei plati efectuata de catre Agentia SAPARD).

Un beneficiar poate solicita finantare SAPARD pentru doua proiecte in cadrul a doua masuri diferite in limitele maxime mentionate in cadrul fiecarei masuri.

Pentru a putea fi eligibile cheltuielile trebuie sa fie efectuate dupa semnarea contractului de finantare (cu exceptia cheltuielilor legate de studiile de fezabilitate, proiectului tehnic si studiile conexe, cheltuieli care pot fi efectuate si înainte de semnarea contractului). Aceste cheltuieli nu trebuie sa depaseasca limita procentajului aprobat în masura (max 12% din valoarea totala eligibila a proiectului, exceptând cazurile când nu sunt prevazute constructii, când acesta nu va depasi 5%). Nici o cheltuiala nu poate fi facuta înainte de data Deciziei Comisiei Europene de conferire a managementului fondurilor.

Persoane care pot solicita credite nerambursabile SAPARD:

Nr. crt.

Categorie beneficiar

Baza legala de infiintare/organizare/functionare

Personalitate juridica

Documente justificative de atestare a solicitantului (copii)

Producatori agricoli individuali - persoane fizice autorizate

H.G. 661/ 2001

Legea 507/2002

Nu

Certificat de producator agricol individual.

Autorizatia în baza legii 507/2002

dupa caz

Copie dupa Cererea privind inscrierea în Registrul Exploatatiilor Agricole, conform Ord. 567/2003 al MAPAM, MAI

Certificatul de Inregistrare (inclusiv anexele) eliberat de Oficiul Registrului Comertului conform OUG 76/2001-republicata, cu modificarile si completarile ulterioare

Proprietar individual de padure - persoane fizice autorizate

Legea 18/ 1991

Legea 1/ 2000

Legea 507/2002

Nu

Titlu de proprietate

sau

Adeverinta si proces-verbal de punere în posesie

Autorizatia în baza legii 507/2002

Certificatul de Inregistrare (inclusiv anexele) eliberat de Oficiul Registrului Comertului conform OUG 76/2001-republicata, cu modificarile si completarile ulterioare

Persoane fizice autorizate

Legea 507/ 2002

Nu

Autorizatie de functionare

Certificatul de Inregistrare (inclusiv anexele) eliberat de Oficiul Registrului Comertului conform OUG 76/2001-republicata, cu modificarile si completarile ulterioare

dupa caz

Copie dupa Cererea privind inscrierea în Registrul Exploatatiilor Agricole, conform Ord. 567/2003 al MAPAM, MAI

Asociatii familiale

Legea 507/ 2002

Nu

Autorizatie de functionare

Certificatul de Inregistrare (inclusiv anexele) eliberat de Oficiul Registrului Comertului conform OUG 76/2001-republicata, cu modificarile si completarile ulterioare

dupa caz

Copie dupa Cererea privind inscrierea în Registrul Exploatatiilor Agricole, conform Ord. 567/2003 al MAPAM, MAI

Societati agricole

Legea 36/ 1991

Da

Incheierea de inscriere eliberata de judecatorie

dupa caz

Copie dupa Cererea privind inscrierea în Registrul Exploatatiilor Agricole, conform Ord. 567/2003 al MAPAM, MAI

Certificatul de Inregistrare (inclusiv anexele) eliberat de Oficiul Registrului Comertului conform OUG 76/2001-republicata, cu modificarile si completarile ulterioare

Societati comerciale cu capital integral privat (SNC,SCS,SA,SCA,SRL)

Legea 31/ 1991

Da

Certificatul de Inregistrare (inclusiv anexele) eliberat de Oficiul Registrului Comertului conform OUG 76/2001-republicata, cu modificarile si completarile ulterioare

dupa caz

Copie dupa Cererea privind inscrierea în Registrul Exploatatiilor Agricole, conform Ord. 567/2003 al MAPAM, MAI

Certificat emis de Oficiul Registrului Comertului care specifica ca solicitantul are capital social 100% si ca nu se afla în proces de lichidare, fuziune, divizare (Legea 31/1990 republicata cu completarile si modificarile ulterioare) , reorganizare juridica sau faliment  conform Legii nr 64/1995 republicata cu completarile si modificarile ulterioare.

Societati comerciale cu capital integral privat

Legea 15/ 1990

Da

Certificatul de Inregistrare (inclusiv anexele) eliberat de Oficiul Registrului Comertului conform OUG 76/2001-republicata, cu modificarile si completarile ulterioare

dupa caz

Copie dupa Cererea privind inscrierea în Registrul Exploatatiilor Agricole, conform Ord. 567/2003 al MAPAM, MAI

Certificat emis de Oficiul Registrului Comertului care specifica ca solicitantul are capital social 100% si ca nu se afla în proces de lichidare, fuziune, divizare (Legea 31/1990 republicata cu completarile si modificarile ulterioare) , reorganizare juridica sau faliment  conform Legii nr 64/1995 republicata cu completarile si modificarile ulterioare.

Asociatii fara scop patrimonial (non-profit) - numai pentru infiintarea si dotarea cercurilor de masini agricole

O.G. 26/ 2000

O.G. 37/ 2003

Da

Certificat de inscriere  în Registrul Asociatiilor si Fundatiilor

+

pentru fiecare membru al asociatiei

Copie dupa Cererea privind inscrierea în Registrul Exploatatiilor Agricole, conform Ord. 567/2003 al MAPAM, MAI

Actul constitutiv ( durata de functionare a asociatiei trebuie sa fie pe termen nedeterminat sau pe minim 8 ani de la data depunerii cererii de finantare )

Cooperative mestesugaresti

Legea nr.66/1990

Da

Certificat emis de Oficiul Registrului Comertului care specifica ca solicitantul are capital social 100% si ca nu se afla în proces de lichidare, fuziune, divizare (Legea 31/1990 republicata cu completarile si modificarile ulterioare) , reorganizare juridica sau faliment conform Legii nr 64/1995 republicata cu completarile si modificarile ulterioare

Statutul Adunarii Generale adoptat

Actul de recunoastere a infiintarii cooperativelor mestesugaresti de catre Consiliul organizatiei cooperatiste mestesugaresti ierarhic superioare.

Cooperative de consum

Legea nr.109

Da

Certificat emis de Oficiul Registrului Comertului care specifica ca solicitantul are capital social 100% si ca nu se afla în proces de lichidare, fuziune, divizare (Legea 31/1990 republicata cu completarile si modificarile ulterioare) , reorganizare juridica sau faliment conform Legii nr 64/1995 republicata cu completarile si modificarile ulterioare

Hotarare judecatoreasca definitiva pronuntata pe baza actului de constituire si a statului propriu

Tipuri de proiecte pentru care se poate acorda un ajutor financiar nerambursabil

Sectoare si tipuri de submasuri si domenii investitii

Servicii Agricole

Turism rural

Alte tipuri de activitati turistice

Activitati mestesugaresti

Acvacultura

Alte activitati: sericicultura, apicultura, cultivarea si procesarea ciupercilor, procesarea fructelor de padure si de arbusti fructiferi, si a plantelor medicinale si aromatice, melci si broaste.

Valoarea proiectelor

Valoarea totala eligibila a proiectului trebuie sa fie între 5.000 - 200.000 Euro.

Durata proiectelor

Investitiile facute prin proiect trebuie sa se deruleze în maxim doi ani de la data semnarii contractelor de finantare în functie de complexitatea proiectelor.

Acoperirea geografica

Proiectul va fi amplasat în spatiul rural al României, definit conform legislatiei nationale în vigoare.

Categorii de cheltuieli eligibile

Se iau în considerare cheltuielile eligibile care sunt în concordanta cu obiectivele prezentei masuri, asa cum sunt mentionate în Programul aprobat pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala în România.

Pentru ca un proiect sa fie eligibil în vederea acordarii ajutorului comunitar, toate serviciile, utilajele si bunurile vor avea ca tara de origine una din tarile membre ale Comunitatii sau una din tarile mentionate în instructiunile de completare a cererii de finantare; aceasta fiind conditia, beneficiarul va putea stabili achizitiile prin contractele de bunuri, lucrari si servicii, folosind orice mijloc admisibil drept proba.

Urmatoarele categorii de cheltuieli nu vor face obiectul ajutorului financiar nerambursabil prin Programul SAPARD, în conformitate cu Legea 316:

Cumpararea, închirierea sau luarea în leasing a terenurilor sau cladirilor existente;

Impozite, taxe vamale si taxe de import care:

sunt recuperabile, rambursabile sau compensate prin orice mijloace;

nu fac parte din sistemul fiscal general din România;

poarta disproportionalitati în orice parte a Programului;

Costuri de exploatare, inclusiv costuri de întretinere si chirie;

Leasing, exceptând cazul în care leasing-ul are ca rezultat trecerea în proprietate a celui care ia în leasing;

Costurile oricaror servicii, bunuri sau lucrari cu o valoare mai mare de 10 000 de EURO, pentru care beneficiarul nu a obtinut oferte din partea a cel putin trei furnizori, originalele acestora fiind incluse în declaratia de cheltuieli;

Comisioane bancare, costurile garantiilor si cheltuieli similare;

Acea parte a costurilor reprezentând plata arhitectilor, inginerilor si consultantilor, taxelor legale, a studiilor de fezabilitate, proiectul tehnic, achizitionarea de patente si licente pentru pregatirea si implementarea proiectului, direct legate de masura, care depaseste 12% din costul total eligibil al proiectului, respectiv 5% pentru acele proiecte care nu includ constructii;

Cheltuiala legata de proiectele care au generat taxe de utilizator sau participant înainte de încheierea proiectului, fara ca sumele respective sa fi fost deduse din costurile eligibile;

Costuri promotionale, altele decât cele legate de vizualizarea ajutorului;

Cheltuieli pentru achizitionarea echipamentelor la mâna a doua;

Plata în natura;

Cheltuieli pentru proiect realizate înainte de aprobarea proiectului, cu exceptia studiilor tehnice si de fezabilitate.

la care se va adauga:

Investitiile care sprijina vânzarea cu amanuntul,

Investitiile pentru construirea si modernizarea locuintelor;

Cheltuielile privind promovarea produselor prin expozitii, reclame si publicitate;

Achizitionarea de mijloace de transport cu exceptia celor specializate;

Cheltuieli generale eligibile

a) Construirea, modernizarea sau extinderea cladirilor si instalatiilor aferente, inclusiv lucrari de demolare, daca sunt necesare, retele de utilitati;

b) Achizitionarea de utilaje, echipamente si instalatii noi, echipament IT si software pentru administrarea afacerii, inclusiv costuri de montaj;

c) Cheltuieli pentru pregatirea/implementarea proiectului reprezentând plata arhitectilor, inginerilor si consultantilor, taxelor legale, a studiilor de fezabilitate, achizitionarea de patente si licente pentru pregatirea si/sau implementarea proiectului, direct legate de masura, care nu depasesc 12 % din costul total eligibil al proiectului, cu exceptia acelor proiecte care nu prevad constructii, caz în care nu depasesc 5%;

d) Achizitionarea de masini agricole noi;

e) Articole de mobilier pentru utilizare în cadrul afacerii, unelte si dispozitive, inclusiv cele pentru protectia impotriva incendiilor si pentru protectia muncii;

Broaste si melci

- Constructia, modernizarea si extinderea cladirilor operationale si a utilitatilor conexe pentru:

Depozitarea, procesarea si marketingul produselor;

Depozitarea furajelor, echipamentelor, uneltelor si mijloacelor de transport;

Constructii speciale pentru utilitati;

Birouri pentru utilizare în cadrul fermei;

Împrejmuiri.

Masini, echipamente, instalatii si dispozitive noi pentru:

Desfasurarea activitatilor specifice, cuprinzând cresterea, irigarea, recoltarea si monitorizarea proceselor din ferma;

Procesarea si marketingul produselor la nivelul fermei;

Utilitati;

- Mijloace noi specializate pentru transportul rutier (vehicule cu instalatie de refrigerare);

Adrese ale Birourilor Regionale SAPARD

Biroul Regional (BRIPS)

Judete arondate

Sediu

Sef Birou Regional

Telefon

Adresa

Biroul Regional 1

Nord-Est

Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui

Iasi

Robu Teodor

0232 262 696 fax

sapard_ne@yahoo.com

Str. Stefan cel Mare, 47-49, Iasi

Biroul Regional 2

Sud-Est

Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea

Constanta

Corbu Gheorghita

0241 617 122

0241 617 066

0241 617 122 fax

sapard2@gmb.ro

Str. Revolutiei din 22 dec, nr. 17, Constanta

Biroul Regional 3

Sud-Muntenia

Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman

Tirgoviste

Comsa Dorina

0245 620 241tel/fax

sapard3tgv@minisat.ro

Str. Mircea cel Batran, nr 12

Biroul Regional 4

Sud-Vest Oltenia

Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea

Craiova

Popescu Daniel

0251 406 401 fax

sapardcraiova@oltenia.ro

Str. Unirii nr. 19, Craiova, jud Dolj

Biroul Regional 5

Vest-Romania

Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis

Timisoara

Salagean Daniela Flavia

0256 432 223

0256 432 265 fax

sapard5@mail.dnttm.ro

P-ta Libertatii nr. 1, Timisoara

Biroul Regional 6

Nord-Vest

Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Salaj, Satu Mare

Satu-Mare

Marchis Ioan

0261 806 023 fax

brips6nv@yahoo.com

Str. 1 Decembrie 1918, nr. 13, Satu-Mare

Biroul Regional 7

Cenru

Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu

Alba-Iulia

Goia Mocan Ana

0258 810 335 fax

sapard7@cristalsoft.ro

Pta. Iuliu Maniu nr. 13, cod 2500 Alba-Iulia

Biroul Regional 8

Bucuresti-Ilfov

Bucuresti, Ilfov

Bucuresti

Vasiliu Cornel

brips8@k.ro

Piata Rosetti nr.4, etaj 6,

Cererile trimise sau depuse prin orice alte mijloace sau la alte adrese nu vor fi luate în considerare.

Cererile de finantare se depun în sesiuni lunare, între prima si ultima zi lucratoare a lunii, pâna la ora 16.00. Orice cerere adusa pentru depunere dupa termenul limita nu va fi acceptata pentru a fi depusa.

Desfasurarea sesiunilor lunare si sumele disponibile pentru fiecare sesiune vor fi anuntate public printr-un anunt de licitatie în trei cotidiene de tiraj national, în prima zi lucratoare aferenta sesiunii.

În fiecare zi de vineri cererile de finantare se vor primi pâna la ora 12.00. Daca ultima zi de depunere este zi de vineri cererile de finantare se vor depune pâna la ora 16.00. În cazul în care în ultima zi lucratoare a sesiunii lunare numarul ridicat de solicitanti nu permite efectuarea conformitatii în aceeasi zi, se respecta urmatoarea regula:

beneficiarii vor primi bonuri de ordine si vor fi anuntati cu privire la data si ora când conformitatea va fi verificata

fiecare exemplar al cererii de finantare (inclusiv anexele aferente), trebuie introdus în câte un plic care trebuie sa aiba înscrise numarul de referinta al Cererii de proiecte, numele complet al solicitantului, adresa completa a acestuia si denumirea proiectului (identice cu cele înscrise în cererea de finantare). Pe fiecare plic se va înscrie cuvântul "original" sau "copie", dupa cum este cazul. Toate aceste mentiuni se vor înscrie pe plic, citet, cu caractere majuscule si diacritice.

Nerespectarea acestor conditii poate duce la respingerea cererii.

Plata ajutorului financiar nerambursabil

Programul SAPARD nu acorda plati în avans, doar ramburseaza cheltuielile deja facute.

Executia proiectului se efectueaza din surse financiare proprii ale beneficiarului, pâna când este acordata finantarea SAPARD. Rambursarea se face în Lei pe baza unei cereri de plata, la care se anexeaza documentele justificative (facturi, contracte, ordine de plata etc.).

Solicitantii pot sa aleaga pâna la 3 transe de rambursare, care acopera întreaga cheltuiala eligibila a proiectului.

Rambursarile sunt facute în termen de maxim 90 de zile de la data înregistrarii cererii de plata conforme la Biroul Regional.

Platile se vor face conform instructiunilor de plata prezentate în Anexa V la Contractul de finantare (Anexa 4 la Ghidul solicitantului).

În maximum 3 luni de la semnarea contractului de finantare beneficiarul va depune la BRIPS dosarele de achizitii prevazute în proiect (respectând instructiunile din Anexa IV la Contract) si declaratia de esalonare a platilor.

Link-uri utile

Argentina

https://www.cedeha.com/

https://www.caracolesdonarosa.com.ar/

https://www.lescargots.com.ar/

https://www.humuscaracoles.com/

Australia

https://www.snailfarming.net/

https://www.angelfire.com/biz/SouthWestSnails/

https://www.snailfarms.com/

Austria

https://www.escargot.at/

Belgia

https://users.belgacom.net/escargot.kweek/

Brazilia

https://www.escargot.com.br/

https://www.ibh.com.br/

China

https://www.chinasnail.com/hydta.asp?key=News

https://www.fcsnail.com/eindex.html

Germania

https://www.schneckenzucht.de/

Franta

https://www.croquenature.com/

https://maison.royer.free.fr/

https://www.peresoulet.com/

https://www.ifrance.com/fermeauberge/

https://www.lescargotiere.com/

https://www.escargotmussot.com/

https://www.lorescargot.fr.st/

https://escargotsouslecedre.free.fr/

https://perso.wanadoo.fr/escargot.lozere/

https://www.espace-escargots.com/

https://escargotsdaquitaine.site.voila.fr/

https://www.escargot-comtois.com/

https://www.escargotiere.com/

https://www.escargotier.fr/

https://d-eyles.chez.tiscali.fr/FR/PAGE3.HTM

https://membres.lycos.fr/escargotdumedoc/

https://orione.free.fr/

https://perso.wanadoo.fr/escargots.caphelix/

https://pro.wanadoo.fr/escargot.perigord/produits/accueil.htm

https://www.charente-escargots.com/

https://www.escargot-provencal.com/

https://escargotnice.monsite.wanadoo.fr/

https://www.escargot.fr/

https://www.isasite.net/vanhelix/

Italia

https://space.tin.it/economia/maurtort/

https://www.lumache-elici.com/

https://www.elixborbera.com/

https://www.une.it/index.htm

https://www.lumacheriavaldinoto.com/

Korea

https://www.hanmin.co.kr/

Peru

https://www.chefescargot.com/

https://www.escargotperu.com/

Portugalia

https://www.helixoeste.com/

Spania

https://www.helicicultura.com/

https://www.helixgalicia.com/

https://www.helixlugo.com/

https://www.inhesur.com/

Suedia

https://www.goldenpond.nu/

Elvetia

https://www.schneckenfarm.ch/site/sch645077/sch735866726.asp

Marea Britanie

https://www.heliciculture.co.uk/index.asp

Statele Unite

https://www.gcnet.net/escargot/

Institute:

https://www.rirdc.gov.au/reports/NAP/00-188.pdf

https://www.nal.usda.gov/afsic/AFSIC_pubs/srb96-05.htm

https://alerion.ulaval.ca/scom/Au.fil.des.evenements/1996/10.17/esc.html

https://www.biology.mcgill.ca/faculty/chase/

https://www.jkoene.dds.nl/index.htm

https://www.inra.fr/Internet/Directions/DIC/PRESSE/DEC98/nb2.htm

https://www.poitou-charentes.inra.fr/w3pchar/fich_heli.htm

https://users.belgacom.net/escargot.kweek/


Document Info


Accesari: 34101
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )