Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Masuri de conservare

agricultura


Masuri de conservareRedactat Carmen DAMIAN (MMGA) si Joszef Szabo (WWF)

Necesitatile ecologice a ficarui tip de habitat si specie, dicteaza interventiile si masurile în vederea asigurarii st 17317r178r atului de conservare favorabila. Acestea pot fi definite numai de la caz la caz numai pe baza cunostintelor stiintifice, fiecare specie sau habitat are nevoie de o interventie diferita.

ZONE AGRICOLE - masuri favorabile diversitatii biologice:

A se lasa o fâsie de teren necultivata si nefertilizata la marginea terenurilor agricole sau de a lungul râurilor.

Lasarea unor terenuri parloaga care pot servi ca refugii pentru mamifere mici

Practicarea cositului, ca masura benefica pentru specii de flori salbatice.

Reducerea nivelului de utilizare / interzicerea  pesticidelor si a îngrasamintelor

Evitarea aratului sau a recoltarii în momentele în care unele specii îsi cresc puii.

Ajustarea regimului de pasunat pentru crearea unei structuri de habitate în mozaic si prevenirea efectelor de supra sau sub pasunare.

Refacerea taurilor.

Recomandarea utilizarii cerealelor de primavare cum ar fi rapita si altele.

Rotatia cultutilor.

Adoptarea unei metode de cosit pornind din centrul parcelei catre margine pentru a lasa drum liber faunei salbatice.

Neinterventie pe miriste.

Scoaterea din circuitul agricol a unor suprafete cat mai intinse si compensarea proprietarilor

De exemplu în Cehia:

Pentru ca agricultorii sa primeasca plati compensatorii, se prevede nefolosirea fertilizatorilor, obligativitatea cositului (însa controlat în anumite perioade în general dupa 15 Iulie iar în cazul în care situl a fost desemnat pentru Cârstel sau Becatina dupa 15 August). În cazul pasunilor numarul animalelor este limitata in functie de natura pajistilor (stepice sau altele), se interzice utilizarea fertilizatorilor. Numarul animalelor poate sa varieze de la 0.1 - 0.8 animal pe hectar.

Posibile masuri de management pentru ZONELE FORESTIERE:

Lasarea lemnului mort în padure (ciocanitoare, diferite specii de insecte - Radasca, Rosalia alpina etc) precum si al arboretului batrân cu scorburi etc. (pentru specii pasari)

Protejarea anumitor arbori - pentru cuibaritul anumitor specii de pasari de talie mare (barza neagra, specii de pasari rapitoare) se vor lasa anumiti arbori în jurul carora se prevede o centura de arbori pentru evitarea deranjarii locului de cuibarit în perioadele specifice.

Pastrarea arborilor batrini si scorburosi cu refugii pentru hibernare;

Taieri selective sau prin rotatie

Înlaturarea speciilor exotice si plantarea de specii native

Restrictiile sunt specifice în functie de habitat sau specie pentru care situl a fost desemnat

Esalonarea taierilor pe suprafete mici pentru a permite refugiul animalelor in   zonele neafectate de taieri;

Interzicerea accesului cainilor la mai putin de 50 de m de lizierele padurilor;

HELEsTEE / BALTI

Înterzicerea arderii stufului în orice perioada a anului

Pastrarea vegetatiei pe marginile lacurilor si crearea-pastrarea insululelor de stuf în interiorul lacurilor

Reglementarea-interzicerea vânatorii în functie de motivatia desemnarii

În locurile de iernare a gâstelor (de ex. gasca cu gat rosu) se recomanda folosirea grâului de toamna si protejarea locurilor de înoptare

Masuri specifice pentru MAMIFERE

Lilieci :

o       evitarea perturbarii coloniilor materne de vara prin protejarea intrarilor in adaposturi cu grilaje adecvate pentru a permite circulatia liliecilor in afara si inauntru si stoparea accesului liber;

o       pastrarea coloniilor care se instaleaza in poduri de case, turnuri de biserici etc.

Mamifere mici:

o       Instalarea de custi artificiale (ca cele pentru pasari) in care unele mamifere mici (de ex. pârsii) se pot instala pentru hibernare ;

o       Tolerarea prezentei unor mamifere mici in podurile caselor/cantoanelor silvice si in anexele gospodaresti;

Trasaturi generale privind managementul viitoarelor Arii de Protectie Speciala (SPA) din cadrul retelei Natura 2000

(Cristi DOMSA - SOR)

În viitoarele SPA-uri sunt permise acele activitati antropice care nu afecteaza speciile pentru care respectivul SPA a fost desemnat. În principiu (exceptând activitatile care sunt vadit antiecologice - de exemplu secarea mlastinilor într-o zona desemnata pentru specii dependente de astfel de zone: stârc pitic, buhai de balta) se pot desfasura în continuare activitatile care au avut loc pâna acum si, în plus, alte activitati care nu afecteaza populatiile speciilor tinta, pentru care SPA-ul a fost creeat.

Popultia din cadrul viitoarelor SPA-uri trebuie informata ca desemnarea unei astfel de arii nu limiteaza activitatile pe care le desfasoara. Un SPA nu este la fel de restrictiv ca o rezervatie stiintifica sau naturala.

Managementul fiecarei SPA este specific, directionat de varietatea speciilor pentru care a fost desemnat. Includerea anumitor caregorii de terenuri (paduri, pasuni, zone agricole etc) este dictata de necesitatile biologice ale speciilor tinta. Pentru elaborarea planurilor de management este absolut necesara cunoasterea biologiei speciilor de pasari.

Este necesara monitorizarea permanenta a evolutiei efectivelor speciilor tinta pentru a detecta la timp eventualele declinuri numerice. Rezultatele monitorizarii trebuie sa faca parte din rapoartele periodice despre SPA-uri.

Pentru speciile cuibaritoare - este necesara protejarea locurilor pentru cuibarit, mai ales în perioada de maxim interes (de la începutul constructiei cuibului pâna la parasirea acestuia de pui) si a locurilor de hranire.

Pentru speciile aflate în pasaj sau care ierneaza, trebuie protejate locurile de înnoptare / odihna si locurile de hranire.

Exemplu:

În cazul protectiei unei specii de rapitoare, care cuibareste într-o padure, va trebui protejat atât habitatul în care aceasta cuibareste (padurea) cât si zonele de hranire din jur (fânate, pasuni etc.). Managementul unei astfel de arii va avea în vedere pastrarea destinatiei terenurilor (padure respectiv teren agricol sau fânate). Populatia din zona trebuie informata ca desemnarea SPA-ului nu va însemna pentru ei interzicerea / restrictionarea practicilor agricole. În cazul managementului forestier va trebui gasita cea mai buna solutie pentru asigurarea locurilor de cuibarit pe termen lung.

Masuri specifice pentru PASARI (Cartea Rosie a vertebratelor din Romania)

o       Construirea in coloniile de pelicani a unor platforme de stuf pentru a servi ca locuri de cuibarit;

o       Construirea de garduri joase de nuiele sau valuri de pamant/nisip pentru a impiedica inundarea cuiburilor de catre valuri in timpul furtunilor, in situatia in care pasarile cuibaresc pe tarmuri joase

o       Pentru Barza alba - montarea de suporturi pe stalpii de beton ai retelelor de joasa tensiune in localitatile populate de berze

o       Pentru cuibaritul ratelor in delta - instalarea de scorburi artificiale sau cosuri

o       Pentru toate rapitoarele care cuibaresc in arbori - mentinerea copacilor mari si batrini care sunt locurile de predilecte pentru cuibarit, mai ales a celor situati in apropierea lizierelor;

o       Construirea de cuiburi (platforme) artificiale fie pe stancarii fie pe arborii solitari inca existenti pe campii;

o       Pentru vulturul hoitar (Neophron percnopterus) - in cazul depistarii unor perechi clocitoare ar fi necesara hranirea lor cu animale moarte accidental sau resturi de la abator (abundenta populatiilor de vulturi in Spania este asigurata prin hranirea lor constanta)

o       Marcarea firelor electrice de inalta tensiune cu balize vizibile.

o       Restrinegerea numaruluir de caini de stana in tinuturile unde exista cocosi de mesteacan;

o       Interzicerea pasunatului (inclusiv tranzitul animalelor domestice) in locurile unde cuibaresc prundarasii de saratura sau de munte (in lunile mai-iulie)

Bibliografie:

Cartea rosie a vertebratelor din Romania, 2005, editori Acad. Nicolae Botnariuc si Dr. Victoria Tatole;

2. Material SOR - Cristi Domsa


Document Info


Accesari: 4137
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )