Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Tipologia circuitelor de distributie

comert
Tipologia circuitelor de distributie

Circuitul de distributie reprezinta ansamblul drumurilor parcurse de catre un produs pentru a ajunge la consumatorul final. Circuitul de distributie include producatorul, consumatorul si toti intermediarii avand caracter comercial implicati in 737f51h transferul respectiv, iar pentru a studia circuitele de distributie, acestea nu trebuie privite doar ca itinerare ale deplasarii produselor, ci ca o succesiune de transferuri ale titlului de proprietate al produsului intre diferitele verigi componente ale lantului de distributieCaracteristicile unui circuit de distributie sunt:

a). canalele unui circuit - intermediarii avand aceeasi natura si aceeasi specializare;

b). marimea circuitului de distributie - numarul intermediarilor care intervin in circuitul de distributie.

Un canal de distributie cuprinde intermediarii avand aceeasi natura si aceeasi specializare, care participa la fluxul unui produs de la locul sau de productie la locul sau de consum

In functie de numarul de canale de distributie utilizate simultan de catre un producator se pot distinge doua tipuri de baza ale circuitului de distributie:

  • circuit pe un singur canal (de exemplu: producator – comert cu amanuntul – consumator)
  • circuit pe mai multe canale (un canal direct producator – consumator si unul de tipul producator – comert cu amanuntul – consumator).

In esenta, studiul circuitelor de distributie consta in analiza intermediarilor implicati in 737f51h miscarea marfurilor catre consumatorii si/sau utilizatorii finali, iar numarul acestora ajuta la stabilirea dimensiunilor de tipul lungimii, latimii sau a amplorii circuitelor.

Lungimea unui circuit de distributie este data de numarul de verigi intermediare prin care se transfera succesiv marfurile de la producator la consumatorul sau utilizatorul final. In acest context, in practica comerciala s-a impus urmatoarea structurare a circuitelor comerciale:

circuite foarte scurte, in cadrul lor nu apar intermediari, iar vanzarea se realizeaza direct de catre producator sau un reprezentant al acestuia catre consumatorii si/sau utilizatorii finali;

circuite scurte, in cadrul carora exista un singur intermediar, de regula un comerciant cu amanuntul, iar cea mai mare parte a procesului de comercializare ii revine producatorului;circuite medii, in cadrul carora producatorul vinde produsele proprii unei centrale de cumparare care apoi le va distribui diferitelor puncte de vanzare;

circuite lungi, cuprind un numar mai mare de intermediari, fie comercianti cu ridicata fie cu amanuntul, agenti etc.

Latimea sau amploarea circuitului de distributie este data de numarul de intermediari care asigura circulatia unui produs in cadrul aceleiasi etape din structura circuitului respectiv. Acest aspect nu apare in cazul circuitelor scurte, unde au loc livrari directe ale produselor, dar in toate celelalte cazuri el se materializeza in numarul de comercianti cu ridicata, centrale de cumparare, agenti comerciali etc.

Adancimea circuitului de distributie sau gradul de apropiere a circuitului respectiv de punctele in care au loc procesele de consum ale produselor exprima masura in care procesul de distributie asigura o proximitate de loc cat mai adecvata din punctul de vedere al consumatorului si/sau utilizatorului final. In acest context, cel mai util apare circuitul scurt, dar in masura in care se folosesc forme de comert cat mai adecvate, si celelalte tipuri de circuite pot fi eficiente.

Fiecare firma producatoare va alege un anumit tip de canal de distributie, respectiv un anumit circuit comercial, in functie de particularitatile produselor sale, de natura cererii, de anumite caracteristici ale segmentelor de consumatori si mai ales de cele ale zonelor in care se realizeza distributia.P.L. Dubois, A. Jolibert, -”Marketing', Ed. Economica, 1989.

A.L. Ristea, Th. Purcarea, C. Tudose - 'Distributia marfurilor', Ed. Did. si Pedagogica, Bucuresti, 1996.

Document Info


Accesari: 4311
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )