Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Contabilitate Bancara B.N.R

Contabilitate


B.N.R

Activitatea bancara din România e reglementata de:

legea S.C 31/1990 republicatalegea bancara 58 / 1998 modificata cu O.G 137 din 18 / 10 / 2001 747j94h , M.O 671 din 24 / 10 /2001 si O.G 136 din 18 / 10 / 2001 747j94h

legea privind procedura falimentelor bancilor numarul 83 /1998 modificata prin O.G 186 / 1996, O.G 138 din 18 / 10 / 2001 747j94h

legea contabilitatii numarul 82 / 1991 republicata

ordinul ministerului finantelor 1418 / 1997

ordinul BNR 344 privind aprobarea planului de conturi pentru societatile bancare

alte norme si reglementari emise de BNR.

Dintre operatiile active ale BNR fac parte:

aur si creante externe

creante asupra statului

creante din operatiuni de refinantare

aur si alte active de rezerva de primit

alte active

Aur si creante externe - aceasta operatie se refera în perspectiva la achizitionarea aurului monetar si a valutelor efective. Aceste operatii se regasesc în bilantul contabil al BNR la urmatoarele posturi bilantiere:

aur

disponibile la vedere în strainatate (se înscriu valutele detinute de BNR la bancile centrale din strainatate)

alte disponibile în strainatate unde se înscriu contributia României la FMI si alte organisme financiare internationale.

Creante asupra statului - sumele pe care BNR la pune la dispozitia statului pentru acoperirea cheltuielilor directe sau curente sau pentru acoperirea deficitului bugetar.

Creante din operatii de refinantare - rezulta ca urmare a operatiuni de refinantare efectuate în favoarea bancilor comerciale si a celorlalte institutii financiare bancare. Atât bancile comerciale cât si celelalte institutii sunt presupusi clienti ai BNR care prin statutul sau nu întretine decât într-o foarte mica masura relatii cu clientela refinantatoare ( persoane fizice sau agenti economici care nu desfasoara activitati bancare).

Presupuse operatii generatoare de creante:

reescontarea efectelor de comert (operatia de cumparare de catre BNR a efectelor de comert adunate în patrimoniul unei banci comerciale astfel încât BNR acorda bancilor valoarea actuala a efectelor de comert în schimbul efectelor în numerar. Valoarea actuala a efectelor de comert este diferenta dintre valoarea neta înscrisa pe efect si AGIO (suma valorii reescontate + comisioanele percepute de BNR). Reescontul este calcularea patrimoniului formulei dobânzii simple.

achizitionare de efecte publice ( efectele publice sunt titluri de valoare garantate de stat sau de catre o S.C cu capital integral sau majoritar de stat). În categoria efectelor publice intra bonuri de tezaur, obligatiuni, certificate de trezorerie, achizitionarea de efecte publice = modalitatea de plasament a resurselor BNR prin interventia directa a acestora pe piata financiara.

acordarea de credite pe gaj de titluri. Aceasta acordare se refera la avansarile în cont curent acordate de BNR, societati publice, private si bancile comerciale. Aceste avansari se numesc credite lombard si au caracter de credite acordate în acoperirea de conturi garantate cu efecte publice detinute de titularul creditelor.

Dintre operatiile pasive ale BNR fac parte:

bancnotele sau biletele de banca în circulatie

angajamente externe sau conturile creditoare externe

contul curent al trezoreriei publice

conturi curente ale agentiilor economice si financiari

capitalul propriu si fondurile de rezerva

ECU de avansare

rezerva averilor publice în aur

alte pasive

Bancnotele sau biletele de banca în circulatie - acestea sunt reprezentate de moneda existenta sub forma de monede metalice sau de bancnote de pe piata financiara a României. Aceasta masa monetara reprezinta pentru BNR angajamentele asumate fata de detinatori.

Angajamente externe sau conturile creditoare externe - corespunde disponibilului în conturile agentiilor financiari externi si bancile comerciale din strainatate. În aceasta categorie se cuprinde si împrumuturi detinute de BNR de la bancile din strainatate precum si angajamentele pe termen scurt rezultate din operatiile de tip Swap.

Contul curent al trezoreriei publice - se constituie drept sursa a BNR în cazul în care în acest cont exista disponibilitati.

Conturi curente ale agentiilor economice si financiari - sunt reprezentate în perspectiva de conturile curente ale bancii comerciale deschise la BNR. În aceste conturi trebuie sa existe cel putin suma care reprezinta rezerva minima obligatorie constituita de fiecare banca.

Capitalul propriu si fondurile de rezerva - capitalul propriu e alcatuit în perspectiva din fonduri de rezerva si capital social. Capitalul social = obligatiile BNR fata de micul sau actionar (statul român)., utilizat fie pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti fie pentru alte destinatii hotarâte de Consiliul de Administratie al BNR.


Document Info


Accesari: 2623
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )