Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Contabilitatea bancara

Contabilitate


Contabilitatea bancara:

obiectul;metodologia;

functiile si principiile;

reguli generale si reguli specifice de evaluare a elementelor patrimoniale pot 959e46j rivit COMUNITĂŢII ECONOMICE EUROPENE.

Obiectul contabilitatii bancare.

Contabilitatea este stiinta care se ocupa cu procesul de īnregistrare , clasificare, raportare si de interpretare a datelor financiare ale unei societati.

Procesul de īnregistrare sau de tinere a evidentei contabile implica masurarea si īnregistrarea operatiilor si tranzactiile comerciale prin diferite modalitati: manual, mecanic sau electronic.

Functia de raportare include clasificarea si rezumarea datelor contabile īn situatiile financiare precum si pregatirea acestora pentru interpretare.

Din punct de vedere al societatii comerciale si al managerilor lor, contabilitatea are 2 functii de baza:

a.            evidentierea rezultatelor financiare sau contabilitate financiara. Aceasta are la baza norme unitare privind organizarea si conducerea contabilitatii, norme care au caracter obligatoriu pentru toate bancile;

b.           calculatia si controlul costurilor de productie cāt si stabilirea preturilor produselor si serviciilor, furnizarea informatiilor catre conducerea societatii īn scopul utilizarii lor īn politica de dezvoltare si de planificare (contabilitatea de gestiune). Aceasta contabilitate se organizeaza de fiecare banca īn functie de specificul activitatii, de necesitatile proprii avānd ca obiective:

stabilirea veniturilor, cheltuielilor si rezultatelor pentru fiecare subunitate;

rentabilitatea serviciilor;

stabilirea bugetului de venituri si cheltuieli, urmarirea īndeplinii acestui buget pe subunitati. Astfel contabilitatea societatilor bancare prezinta o serie de particularitati care tin de reglementarile proprii cauzate de natura resurselor cāt si de operatiunile derulate si de finalitatea acestora.

Īn conformitate cu prevederile legii - obiectul contabilitatii bancare īl constituie: reflectarea īn expresie baneasca a disponibilitatilor banesti si a depozitelor, a bunurilor mobile si imobile, a titlurilor de valoare, a drepturilor si obligatiilor bancii precum si miscarile care au loc asupra elementelor patrimoniale si a operatiilor efectuate asupra cheltuielilor, veniturilor si rezultatelor obtinute.

Īn aceste conditii, contabilitatea bancara are ca obiect de studiu:

 1. stabilirea si īnregistrarea cronologica si sistematica a tuturor operatiunilor patrimoniale īn functie de natura lor īn debitul unor conturi respectiv īn creditul altor conturi. Conturi care se numesc conturi corespondente, complementare;
 2. stabilirea totalului sumelor debitoare si creditoare precum si a soldurilor;
 3. īntocmirea lunara a Balantei de verificare care reflecta egalitatea īntre totalul sumelor debitoare si totalul sumelor creditoare precum si īntre totalul soldurilor debitoare li a soldurilor creditoare;
 4. prezentarea situatiei patrimoniale si a rezultatelor obtinute respectiv a activelor si a pasivelor īn Bilant precum si a veniturilor, cheltuielilor si a rezultatelor īn contul de profit si pierdere.

Obiectul contabilitatii bancare se realizeaza prin aplicarea unor procedee si tehnici ale metodei contabilitatii:

  1. Procedee cu caracter general:

Observarea;

Analiza;

Sinteza;

Rationamentul;

Experienta.

  1. Procedee comune disciplinelor economice:

Calculatia;

Documentarea;

Evaluarea;

Inventarierea.

  1. Procedee specifice contabilitatii:

Contul;

Balanta de verificare;

Bilantul contabil

Contabilitatea bancara se conduce īn partida dubla, situatie īn care fiecare operatiune apare sub forma unei duble īnregistrari, una īn credit si alta īn debit.

2. Principii contabile.

Īn conformitate cu LEGISLAŢIA INTERNAŢIONALĂ, principiile contabile se definesc ca un ansamblu de conveniente care ofera baza pentru determinare metodelor de evaluare si de contabilizare si a caror respectare este un element esential si obligatoriu.

Aceste principii contabile au fost stabilite īn mod unitar pe plan international datorita unor eforturi ale unor organizatii ca IASC (COMITETUL INTERNAŢIONAL DE STANDARDE CONTABILE) si ale COMUNITĂŢII ECONOMICE EUROPENE.

Īn COMUNITATEA EUROPEANĂ s-a actionat pentru eliberarea barierelor economice si politice īntre state si s-a initiat un program de armonizare progresiva a legislatiei statelor membre.

Programul a fost realizat prin crearea unui sistem legislativ al COMUNITĂŢII EUROPENE prin care statele membre sunt obligate sa īl includa īn propriul lor sistem juridic national.

Sectorul bancar european a fost marcat de procesele de liberalizare, internationalizare si de universalizare a activitatilor din toate domeniile cu consecinte privind cresterea concurentei.

Īn plus integrarea europeana vizeaza īn principal domeniul financiar bancar, prin crearea pietei bancare europene, piata unica, cu influente atāt asupra tarilor membre ale UE cāt si asupra tarilor din exteriorul acestora.

Pe plan mondial exista 2 organizatii internationale care īncurajeaza cooperarea īn lume īn vederea dezvoltarii practicilor contabile.

 1. IASC (COMITETUL INTERNAŢIONAL DE STANDARDE CONTABILE) - publica situatii standarde internationale urmarind sa reprezinte un cadru spre care practicile locale sa se orienteze. Īn ceea ce priveste contabilitatea bancara IASC este cel mai important avānd īn vedere situatiile financiare ale bancilor si ale altor institutii financiare, prezentarea unor comentarii privind managementul, controlul lichiditatii si riscurile.
 2. IFAC (FEDERAŢIA INTERNAŢIONALĂ A CONTABILILOR) - avānd ca scop principal dezvoltarea directivelor internationale īn domeniile: de expertiza contabila, etica, īnvatamānt, contabilitate manageriala cāt si promovare, cercetare, armonizarea normelor si a relatiilor contabile.

Principiile contabile general acceptate pe plan mondial denumite si GAAP"S sunt cele pe care se bazeaza si contabilitatea bancara din tara noastra :

Principiul prudentei.

Principiul prevalentei metodelor.

Principiul continuitatii activitatii.

Principiul independentei exercitiului.

Principiul intangibilitatii bilantului.

Principiul necompensarii.

Principiul prevalentei economicului asupra juridicului.

Principiul costului istoric (nominalismului).

Principiul suprematiei realitatii asupra aparentei.

Principiul realitatii, regularitatii, sinceritatii si imaginii fidele.

Principiul pragului de importanta semnificativa.

https://www.stiucum.com/contabilitate/contabilitate-financiara/index.php


Document Info


Accesari: 4186
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )