Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
STANDARDUL INTERNATIONAL DE CONTABILITATE NR. 31 (IAS 31) - INTERESE IN ASOCIERILE IN PARTICIPATIE

Contabilitate
STANDARDUL INTERNATIONAL DE CONTABILITATE NR. 31 (IAS 31) - INTERESE IN ASOCIERILE IN PARTICIPATIE

A. Obiectiv

Obiectivul acestui standard este furnizarea pentru utilizatori a informatiilor privind interesele proprietarilor investitori (asiatii unor asocieri īn participatie) īn cāstigurile si activele nete ale asocierii īn participare.
B. Aria de aplicabilitate

IAS 31 se aplica intereselor īn asocierile īn participatie si raportarii activelor, datoriilor, veniturilor si cheltuielilor, indiferent de structurile sau formele de desf&# 636c213g 259;surare a activitatii.

Entitati care pot contabiliza investitiile īn asocierile īn participatie ca asocieri īn participatie, conform IAS 31, sau ca active financiare detinute īn scopul tranzactionarii, conform IAS 39:

Organizatiile cu asociere de capital;

Fonduri mutuale;

Fonduri īnchise de investitii si entitati similare;

Fonduri de asigurare cu componenta de investitii.

C. Definitii

O asociere īn participatie este o īntelegere contractuala prin care doua sau mai multe parti īntreprind o activitate economica supusa controlului comun.

Caracteristicile asocierilor īn participatie:

Asociatii sunt legati printr-o īntelegere contractuala;

Controlul īntr-o asociatie īn participatie este īn asa fel organizat īncāt nici una din parti nu sa nu poata exercita un control unilateral ci numai prin īmpartirea pe baze contractuale a controlului asupra unei asocieri īn participatie;

Asociatul īn participatie este o parte a unei asocieri īn participatie care are controlul comun asupra respectivei asocieri.

Angajamentul contractual abordeaza aspecte ca:

Activitatea, durata si obligatiile de raportare ale asocierii īn participatie;

Numirea Consiliului de Administratie sau al organului de conducere echivalent, precum si a drepturilor de vot ale asociatilor;

Aporturile la capital ale asociatilor īn participatie;

Īmpartirea īntre asociati a productiei, veniturilor, cheltuielilor sau a altor rezultate a asociatiei īn participatie.

Trei forme de asociatii īn participatie sunt identificate de IAS 31:

Activitatile controlate īn comun;

Active controlate īn comun;

Entitati controlate īn comun.

Activitatile controlate īn comun apare īn cazul folosirii resurselor pentru asociatilor īn comun pentru realizarea unui obiectiv si nu pentru īnfiintarea unei structuri noi.

Exemplu:

Doi sau mai multi asociati īsi combina resursele pentru a produce, comercializa si distribui īn comun un anumit produs.

Īn cazul activelor controlate īn comun doi sau mai multi asociati exercita controlul asupra a unuia sau a mai multor active achizitionate pentru scopul asocierii īn participatie, active ce sunt dedicate scopului acesteia. Īnfiintarea unei īntreprinderi separate nu este necesara.

Entitatile controlate īn comun apar atunci cānd o asociatie īn participatie este condusa prin intermediul unei societati separate, īn care fiecare asociat are o participatie.

Consolidarea proportionala este o metoda de contabilizare si raportare prin care partea unui asociat din activele, datoriile sau cheltuielile unei entitati controlate īn comun este combinata, element cu element, cu elementele similare din situatiile financiare ale asociatului ori raportate ca elemente-rānduri separate īn situatiile financiare ale asociatului

Situatiile financiare separate sunt acele situatii financiare prezentate de catre o societate mama, in care investitiile sunt contabilizate mai degraba pe baza participatiei directe īn capitalurile proprii decāt pe baza rezultatelor raportate si a activelor nete ale entitatii īn care s-a investit.

D. Aspecte principale

a. Tratamentul contabil

a1. Īn cazul activitatilor controlate īn comun un asociat trebuie sa recunoasca īn situatiile financiare individuale si īn situatiile financiare consolidate:

activele pe care le controleaza;

datoriile pe care si le asuma;

cheltuielile pe care le face;

partea lui de venituri obtinute din asocierea īn participatie.

a2. Īn privinta participatiilor proprii īn activele controlate īn comun un asociat trebuie sa recunoasca īn situatiile financiare separate si īn situatiile financiare consolidate:

partea lui din activele controlate īn comun;datoriile asumate;

partea lui de datorie asumata īn comun cu alti asociati, īn ceea ce priveste asocierea īn participatie;

veniturile primite din asocierea īn participatie;

orice cheltuieli care au fost facute cu privire la participatia sa īn asocierea īn participatie.

a3. Un asociat al unei asocieri īn participatie trebuie sa raporteze propriile participatii īntr-o entitate controlata īn comun folosind una dintre cele doua metodele de mai jos:

1. Consolidarea proportionala, prin care asociatul poate combina partea lui din fiecare dintre active, datorii, venituri sau cheltuieli si fluxuri de numerar ale entitatii controlate īn comun cu elemente din propriile situatii financiare consolidate, sau le poate raporta separat.

Principii aplicate:

Se pot folosi doua formate de raportare: combinarea elementelor linie cu linie sau elementele sunt prezentate īn rānduri separate;

Partipatiile īn asocierea īn participatie sunt incluse īn situatiile financiare consolidate ale asociatului, chiar daca nu are filiale;

Īn momentul īn care asociatul dobāndeste controlul comun īncepe consolidarea proportionala;

Aceasta īnceteaza īn momentul īn care asociatul pierde controlul comun;

Activele si datoriile pot fi compensate doar īn cazul īn care exista un drept legal de compensare si cānd se asteapta ca un activ sa fie realizat, sau o datorie decontata, pe o baza neta.

Nota:

Multe proceduri de consolidare proportionala sunt similare cu procedurile de consolidare descrise de IAS 27 "Situatii financiare consolidate si separate".

a4. Consideratii generale aplicate:

Tranzactiile dintre un asociat īn participatie si o asociatie īn participatie sunt tratate dupa cum urmeaza:

se elimina partea asociatului din profiturile nerealizate din vānzari sau contributii ale activelor la asocierea īn participatie;

se elimina īntreaga pierdere nerealizata din vānzari sau contributii ale activelor la asocierea īn participatie;

se elimina partea asociatului din profiturile sau pierderile din vānzari de active ale unei asocieri īn participatie catre asociat.

Un investitor īntr-o asociere īn participatie, care nu detine o parte din controlul comun, trebuie sa raporteze participatia sa īntr-o asociere īn participatie īn situatiile financiare consolidate conform IAS 39 sau, daca exercita o influenta semnificativa, conform IAS 28.

Īntr-o asociatie īn participatie trebuie contabilizate orice comisioane sau venituri, conform IAS 18.

b. Prezentare si descriere

Valoarea totala a urmatoarelor datorii contingente (IAS 37) trebuie prezentata separat de valoarea altor datorii contingente:

Orice datorii contingente contractate de asociat īn comun cu ceilalti asociati;

Partea din datoriile contingente ale asocierii īn participatie;

Datoriile contingente care apar atunci cānd asociatul este raspunzator pentru datoriile altor asociati ai unei asocieri īn participatie.

Valoarea angajamentelor prezentate separat include:

Valoarea acelor contracte de asociat īn comun cu ceilalti asociati;

Partea acestuia din angajamentele asocierii īn participatie.

Un asociat care foloseste formatul de raportare linie cu linie sau metoda punerii īn echivalenta trebuie sa prezinte valorile totale ale fiecaruia dintre activele curente, activele imobilizate, datoriile curente, datoriile pe termen lung, veniturile si cheltuielile raportate la participatiile sau īn asociere.

Un asociat care nu emite situatii financiare consolidate, deoarece nu are filiale, trebuie sa prezinte informatiile de mai sus.

Daca folosesc metoda punerii īn echivalenta, asociatiile īn participare dau posibilitatea firmelor sa raporteze indicatori "datorii la capital" cu valori mai scazute si "indicatori de acoperire a dobānzii" cu valori mai ridicate, desi acest lucru nu afecteaza rentabilitatea capitalurilor proprii.

E. Data aplicarii

Acest standard se aplica situatiilor financiare care acopera perioade īncepānd cu 1 ianuarie 2005


Document Info


Accesari: 3614
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )