Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


STANDARDUL INTERNATIONAL DE CONTABILITATE NR. 31 (IAS 31) - INTERESE IN ASOCIERILE IN PARTICIPATIE

Contabilitate


STANDARDUL INTERNATIONAL DE CONTABILITATE NR. 31 (IAS 31) - INTERESE IN ASOCIERILE IN PARTICIPATIE

A. Obiectiv

Obiectivul acestui standard este furnizarea pentru utilizatori a informatiilor privind interesele proprietarilor investitori (asiatii unor asocieri în participatie) în câstigurile si activele nete ale asocierii în participare.B. Aria de aplicabilitate

IAS 31 se aplica intereselor în asocierile în participatie si raportarii activelor, datoriilor, veniturilor si cheltuielilor, indiferent de structurile sau formele de desf&# 636c213g 259;surare a activitatii.

Entitati care pot contabiliza investitiile în asocierile în participatie ca asocieri în participatie, conform IAS 31, sau ca active financiare detinute în scopul tranzactionarii, conform IAS 39:

Organizatiile cu asociere de capital;

Fonduri mutuale;

Fonduri închise de investitii si entitati similare;

Fonduri de asigurare cu componenta de investitii.

C. Definitii

O asociere în participatie este o întelegere contractuala prin care doua sau mai multe parti întreprind o activitate economica supusa controlului comun.

Caracteristicile asocierilor în participatie:

Asociatii sunt legati printr-o întelegere contractuala;

Controlul într-o asociatie în participatie este în asa fel organizat încât nici una din parti nu sa nu poata exercita un control unilateral ci numai prin împartirea pe baze contractuale a controlului asupra unei asocieri în participatie;

Asociatul în participatie este o parte a unei asocieri în participatie care are controlul comun asupra respectivei asocieri.

Angajamentul contractual abordeaza aspecte ca:

Activitatea, durata si obligatiile de raportare ale asocierii în participatie;

Numirea Consiliului de Administratie sau al organului de conducere echivalent, precum si a drepturilor de vot ale asociatilor;

Aporturile la capital ale asociatilor în participatie;

Împartirea între asociati a productiei, veniturilor, cheltuielilor sau a altor rezultate a asociatiei în participatie.

Trei forme de asociatii în participatie sunt identificate de IAS 31:

Activitatile controlate în comun;

Active controlate în comun;

Entitati controlate în comun.

Activitatile controlate în comun apare în cazul folosirii resurselor pentru asociatilor în comun pentru realizarea unui obiectiv si nu pentru înfiintarea unei structuri noi.

Exemplu:

Doi sau mai multi asociati îsi combina resursele pentru a produce, comercializa si distribui în comun un anumit produs.

În cazul activelor controlate în comun doi sau mai multi asociati exercita controlul asupra a unuia sau a mai multor active achizitionate pentru scopul asocierii în participatie, active ce sunt dedicate scopului acesteia. Înfiintarea unei întreprinderi separate nu este necesara.

Entitatile controlate în comun apar atunci când o asociatie în participatie este condusa prin intermediul unei societati separate, în care fiecare asociat are o participatie.

Consolidarea proportionala este o metoda de contabilizare si raportare prin care partea unui asociat din activele, datoriile sau cheltuielile unei entitati controlate în comun este combinata, element cu element, cu elementele similare din situatiile financiare ale asociatului ori raportate ca elemente-rânduri separate în situatiile financiare ale asociatului

Situatiile financiare separate sunt acele situatii financiare prezentate de catre o societate mama, in care investitiile sunt contabilizate mai degraba pe baza participatiei directe în capitalurile proprii decât pe baza rezultatelor raportate si a activelor nete ale entitatii în care s-a investit.

D. Aspecte principale

a. Tratamentul contabil

a1. În cazul activitatilor controlate în comun un asociat trebuie sa recunoasca în situatiile financiare individuale si în situatiile financiare consolidate:

activele pe care le controleaza;

datoriile pe care si le asuma;

cheltuielile pe care le face;

partea lui de venituri obtinute din asocierea în participatie.

a2. În privinta participatiilor proprii în activele controlate în comun un asociat trebuie sa recunoasca în situatiile financiare separate si în situatiile financiare consolidate:

partea lui din activele controlate în comun;datoriile asumate;

partea lui de datorie asumata în comun cu alti asociati, în ceea ce priveste asocierea în participatie;

veniturile primite din asocierea în participatie;

orice cheltuieli care au fost facute cu privire la participatia sa în asocierea în participatie.

a3. Un asociat al unei asocieri în participatie trebuie sa raporteze propriile participatii într-o entitate controlata în comun folosind una dintre cele doua metodele de mai jos:

1. Consolidarea proportionala, prin care asociatul poate combina partea lui din fiecare dintre active, datorii, venituri sau cheltuieli si fluxuri de numerar ale entitatii controlate în comun cu elemente din propriile situatii financiare consolidate, sau le poate raporta separat.

Principii aplicate:

Se pot folosi doua formate de raportare: combinarea elementelor linie cu linie sau elementele sunt prezentate în rânduri separate;

Partipatiile în asocierea în participatie sunt incluse în situatiile financiare consolidate ale asociatului, chiar daca nu are filiale;

În momentul în care asociatul dobândeste controlul comun începe consolidarea proportionala;

Aceasta înceteaza în momentul în care asociatul pierde controlul comun;

Activele si datoriile pot fi compensate doar în cazul în care exista un drept legal de compensare si când se asteapta ca un activ sa fie realizat, sau o datorie decontata, pe o baza neta.

Nota:

Multe proceduri de consolidare proportionala sunt similare cu procedurile de consolidare descrise de IAS 27 "Situatii financiare consolidate si separate".

a4. Consideratii generale aplicate:

Tranzactiile dintre un asociat în participatie si o asociatie în participatie sunt tratate dupa cum urmeaza:

se elimina partea asociatului din profiturile nerealizate din vânzari sau contributii ale activelor la asocierea în participatie;

se elimina întreaga pierdere nerealizata din vânzari sau contributii ale activelor la asocierea în participatie;

se elimina partea asociatului din profiturile sau pierderile din vânzari de active ale unei asocieri în participatie catre asociat.

Un investitor într-o asociere în participatie, care nu detine o parte din controlul comun, trebuie sa raporteze participatia sa într-o asociere în participatie în situatiile financiare consolidate conform IAS 39 sau, daca exercita o influenta semnificativa, conform IAS 28.

Într-o asociatie în participatie trebuie contabilizate orice comisioane sau venituri, conform IAS 18.

b. Prezentare si descriere

Valoarea totala a urmatoarelor datorii contingente (IAS 37) trebuie prezentata separat de valoarea altor datorii contingente:

Orice datorii contingente contractate de asociat în comun cu ceilalti asociati;

Partea din datoriile contingente ale asocierii în participatie;

Datoriile contingente care apar atunci când asociatul este raspunzator pentru datoriile altor asociati ai unei asocieri în participatie.

Valoarea angajamentelor prezentate separat include:

Valoarea acelor contracte de asociat în comun cu ceilalti asociati;

Partea acestuia din angajamentele asocierii în participatie.

Un asociat care foloseste formatul de raportare linie cu linie sau metoda punerii în echivalenta trebuie sa prezinte valorile totale ale fiecaruia dintre activele curente, activele imobilizate, datoriile curente, datoriile pe termen lung, veniturile si cheltuielile raportate la participatiile sau în asociere.

Un asociat care nu emite situatii financiare consolidate, deoarece nu are filiale, trebuie sa prezinte informatiile de mai sus.

Daca folosesc metoda punerii în echivalenta, asociatiile în participare dau posibilitatea firmelor sa raporteze indicatori "datorii la capital" cu valori mai scazute si "indicatori de acoperire a dobânzii" cu valori mai ridicate, desi acest lucru nu afecteaza rentabilitatea capitalurilor proprii.

E. Data aplicarii

Acest standard se aplica situatiilor financiare care acopera perioade începând cu 1 ianuarie 2005

Document Info


Accesari: 4171
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )