Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Cristian Popa, viceguvernator BNR: "Deprecierea leului va creste cota de piata a României în UE"

Finante


Cristian Popa, viceguvernator BNR:

"Deprecierea leului va creste cota de piata a României în UE"

Dan.popa@standard.ro
Aflat la Viena, la forumul bancar Euromonez, viceguvernatorul BNR Cristian Popa estimeaza ca deprecierea din ultima perioada a leului ar putea aduce o crestere a exporturilor românesti, ceea ce ar 19319w2217t consolida "cota de piata" pe care România o are în UE. "Scumpirea mondiala a alimentelor a fost conjuncturala în România, în vreme ce în restul lumii e de durata. Daca va uitati la pietele futures, veti observa ca de pilda cerealele se tranzactioneaza si pentru viitor la preturi mari. La noi, daca vom avea un an agricol bun, asa cum ne asteptam, vom putea diminua mult efectul secetei asupra indicatorilor macro. Uitându-ma la exporturi, apreciez ca acestea nu vor fi afectate de posibila încetinire a cresterii, ci dimpotriva, vor fi amplificate de evolutia cursului de schimb", a mai spus Popa. El se asteapta ca în a doua jumatate a anului, leul sa se aprecieze în fata euro, iar inflatia sa revina pe paliere mai apropiate de tinta BNR. "Ma astept ca remiterile din strainatate sa înceapa sa produca, ma astept la o temperare a cresterii consumului, ma astept la evolutii diferite fata de Polonia si
Ungaria, unde deprecierea a fost nsotita de retrageri de capital, adica ma astept ca la noi , capitalul sa ramâna reinvestit.Dar, peste toate acestea pluteste incertitudinea pietelor internationale", a avertizat viceguvernatorul BNR.

În ceea ce priveste tintirea inflatiei, BNR nu exclude apelarea la "politicile obscure", nici înainte, nici dupa viitoarea întâlnire pe probleme de politica monetara, care va avea loc la începutul lunii viitoare. "Nu excludem utilizarea niciuneia dintre armele care ne pot ajuta în lupta cu inflatia. Avem arsenalul complet, asa ca e dificil de spus pe care o vom volosi si mai ales, când", a declarat pentru Business Standard, viceguvernatorul BNR Cristian Popa. Popa a adaugat ca BNR este atenta la evolutia cursului, facând calcule legate de impactul în economie al modificarilor pe curs, la asteptarile jucatorilor din piata care îsi bazeaza investitiile pe anumite asteptari ale cursului, ca si la alti indicatori specifici. "Nu urmarim doar cursul în sine", a apreciat Popa. Popa vede ca principale socuri care ar schimba planurile strategice ale Bancii Centrale, miscarile abrupte pe piata petrolului sau prelungirea crizei subprime. "socurile, pe care nu ai cum sa le controlezi ca banca centrala, ar putea veni printr-o scumpire a petrolului sau prin prelungirea crizei de lichiditati. Deocamdata efectele turbulentelor generate de sectorul subprime nu s-au încheiat si nici nu vedem când s-ar putea sfârsi. BNR va face însa toate miscarile necesare pentru a-si aduce cât mai aproape tinta de inflatie pe care si-a propus-o", a mai declarat Cristian Popa.Cât priveste investitiile straine directe estimate pentru 2007, volumul acestora a scazut la 7,2 miliarde de euro, comparativ cu 9,05 miliarde de euro în 2006, potrivit viceguvernatorului BNR.

Document Info


Accesari: 2723
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )