Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
EVOLUTIA SISTEMULUI DE PENSII IN ROMANIA

Finante


ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI

FACULTATEA CIBERNETICA ,STATISTICA SI INFORMATICA ECONOMICAEVOLUTIA SISTEMULUI DE PENSII IN

ROMANIA

EVOLUTIA SISTEMULUI DE PENSII IN ROMANIA

Am ales aceasta tema deoarece aceasta reprezinta o problema de actua 212u202c litate nu numai pentru tara noastra ,dar si pentru europa in general.

Intr-o tara in care sporul natural este negativ iar populatia imbatranita reprezinta a doua grupa de varsta ca marime , sistemul de pensii este puternic afectat. Daca adaugam si alti factori precum migratia fortei de munca ,somajul ridicat in conditiile in care este un puternic deficit de forta de munca si multi altii putem obtine o imagine a romaniei de astazi.

Dar mai intai ,sa aruncam o privire asupra structurii populatiei pe varste:

Dupa cum se poate observa , doua lucruri ies puternic in evidenta. Primul este ca segmentul de populatie teoretic apta de a munci este destul de puternic pentru a sustine povara sistemului de pensii in prezent , insa nu si in viitor. Iar al doilea este ca populatia de sex feminin este mai mult reprezentata in segmentul varstei a treia.Pentru a ilustra de ce aceasta piramida a populatiei are o baza atat de subtiata am adaugat urmatorul grafic:

Putem ilustra mai bine aceasta presiune asupra sistemului de pensii calculand urmatorii indici:

Populatia totala =21 681 000.

nr pensionari =9 273 000

Dar si pesionarii se impart in mai multe categorii:

pensionari de asigurari sociale:4 703 000 

pensionari de asigurari sociale de stat:4 570 000 

Pentru ca povara asupre statului a devenit prea mare , pensia medie , cu toate ca in valori nominale nu a scazut , in valori reale a avut o tendinta generalizata de scadere ,dupa cum se poate observa in graficul urmator:

Dupa cum se poate observa , pensia reala a scazut din anul 1990 pana in anul 2003 cu 48,6% , adica un pensionar primeste in medie jumatate din ceea ce primea acum 13 ani. Poate acesta e un raspuns la intrebarea frecvent pusa de ce pensionarii au tendinta sa regrete caderea comunismului.In plus in 2003 varsta la care se face pensionarea a crescut de la 57 ani la 60 pentru femei si de la 60 la 65 pentru barbati.

Dupa 1989 sistemul de pensii s-a confruntat cu urmatoarele probleme:

1.)Inechitatea calcularii pensiei pentru persoane calculate in perioade diferite

2.)Amanarea reformei sistemului si instabilitatea legislatiei in domeniu

3.)Scaderea numarului de contribuabili de la peste 8 milioane in 1990 la aprox 4,5 milioane in prezent

4.)Cresterea alarmanta a numarului de pensionari de la 3,5 milioane in 1990 la 9 273 000 in prezent incluzand toate formele de ajutor tip pensie.

5.)Rata de colectare mica

6.)Nedeclararea veniturilor reale

7.)Intarzierea introducerii sistemului privat de pensii

Ca o solutie de a reglementa aceasta situatie se pot lua urmatoarele masuri:

A.)Cresterea intrarilor , deci a resurselor alocate

B.)Reducerea iesirilor , deci a numarului de beneficiari

In Romania datorita factorilor mai sus prezentati s-a ajuns ca pentru un angajat sa fie in medie 1,35 pensionari.Ca sa nu mai amintim si de segmentul de varsta sub 18 ani care trebuie si el sustinut din aceeasi bani.

Cu toate ca siuatia nu este usor de rezolvat , in ultimii ani se cunoaste o usoara imbunatatire a sistemului de pensii , mai ales datorita recorelarilor ce au avut loc in ultimii 3 ani.drept rezultat avem urmatoarea situatie a pensionarilor in Romania:

Aceasta imbunatatire a avut loc in contextul maririi salariului mediu real si al integrarii in Uniunea Europeana care ne-a impus ca o conditie de aderare reformarea sistemului de pensii.

Ca si raport intre salariul mediu net si pensia medie neta se poate obtine urmatoarea imagine:

Ca si concluzie , datorita presiunii exercitate de schimbarile demografice a tarii noastre si a proastei gestionari ,sistemul de pensii sufera si nu reuseste sa asigure decat 36,1% din salariul mediu net pensionarului obisnuit.Cu toate ca reformele care au fost infaptuite au avut un oarecare efect , acestea nu sunt o optiune viabila pentru viitor considerand faptul ca problema actuala este deabia varful icebergului , tinand cont ca generatia baby- boomului inca nu a ajuns la stadiul de pensionare.

De aceea o gandire mai profunda a problemei trebuie efectuata pornind de la conceptul ca nu poti realiza schimbari remarcabile in acest sistem fara a mari si bugetul acesteia ,dar cu conditia ca acesta sa fie eficient.


Document Info


Accesari: 5586
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )