Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Descrierea principalelor zone turistice antropice

Turism
Descrierea principalelor zone turistice antropice

1. Valea Prahovei

Text Box: 
  Fig. 1 Valea Prahovei
Spre deosebire de litoralul romanesc, in Valea Prahovei (fig.1) are loc turism(fig.2) pe toata perioada anului, nu doar sezonier.

Valea Prahovei este valea unde raul Prahova isi croieste drum intre Muntii Bucegi si Baiului. Este 131b11b o destinatie turistica populara si datorita conditiilor, dar si situarii la aproximativ 100 km de Bucuresti.

Geografic, raul Prahova separa Carpatii Estici de Carpatii Sudici. De –a lungul istoriei, coridorul a fost cea mai importanta trecere intre Valahia si Transilvania. Actualul DN1, care leaga municipiile Bucuresti si Brasov, si viitoarea autostrada A3 sunt construite de-a lungul Vaii Prahovei.

Regiunea este o destinatie foarte apreciata de alpinisti si fani ai sporturilor de iarna(fig. 1). Cele mai importante statiuni sunt Predeal, Azuga, Busteni, Sinaia, Comarnic si Breaza.

Probabil cel mai circulat masiv din zona Vaii Prahovei este Masivul Bucegi(fig.3).

Muntii Bucegi sunt localizati in centrul tarii, la sud de orasul Brasov. Fac parte din Carpatii Sudici. La est, muntii Bucegi au o panta foarte abrupta catre populara destinatie turistica Valea Prahovei. La o altitudine mai mare gasim Platoul Bucegi, unde factori metamorfici externi – vantul, ploaia – au transformat unele roci in niste figuri spectaculoase cum ar fi Sphinx-ul si Babele.

Masivul Bucegi este grupat in trei parti:

Muntii Bucegi (varful Omu, 2505 m)

Muntii Leaota (varful Leaota, 2133 m)

Muntii Piatra Craiului (varful Baciului, 2238 m)

Intre Piatra Craiului si Muntii Bucegi/Leaota gasim trecatoarea Bran, care pe timpuri fusese punct vamal intre Valahia si Transilvania, aparat de castelul Bran.

Text Box: 
Fig. 3 Masivul Bucegi destinatia 
     alpinistilor
Text Box: Fig. 2	Turisti veniti pe Valea 
Prahovei

Manastirea Putna

Text Box: 
Fig. 1 Manastirea Putna

Manastirea Putna(fig.1) este cea mai reprezentativa manastire a Bucovinei si una dintre cele mai importante centre culturale, religioase si artistice ale Moldovei medievale. Alaturi de multe altele, este una dintre ctitoriile lui Stefan cel Mare. A fost intemeiata pe malul raului Putna, care izvoraste din muntii Obcina Mare din Bucovina.

Text Box: 
Fig. 2 Manastirea Putna
Dupa ce Stefan cel Mare a castigat batalia in urma careia a cucerit cetatea Chilia, din dorinta de a –I multumi lui Dumnezeu pentru succesul sau, la 10 iulie 1466 a inceput constructia manastirii Putna(fig.2), dedicate Maicii Domnului. Se crede ca terenul pe care a fost construita manastirea era ocupat inainte de o padure bogata. Intr –o cronica contemporana se mentioneaza ca Stefan a cumparat satul Vicovu de Sus de la Stan Babici, Iachim Babici si Simion Babici contra a 200 zloti. Terenul a fost anexat manastirii.

Text Box: 
 Fig.3 Manastirea Putna
La 3 septembrie 1470 manastirea Putna(fig.3) a fost sanctificata astfel devenind cel mai important centru religios din zona. Stefan a participat cu toata familia sa la ceremonie. Se crede ca manastirea a fost construita de un arhitect grec pe nume Theodor, insa este o eroare de interpretare a cronicilor gasite in cetatea Chilia, astfel adevaratul arhitect ramanand necunoscut.

3. Baile HerculaneText Box: 
Fig.1 Turisti veniti la baile herculane
Text Box: 
Fig. 2 Pestera Hotilor

Baile Herculane(fig.1) este un oras in Banat, judetul Caras-Severin, situat in valea raului Cerna, intre muntii Mehedinti la est si muntii Cerna la vest, la o altitudine de 160 m.

Statiunea balneoclimaterica Baile Herculane are o istorie vasta. Numeroasele descoperiri arheologice arata ca zona a fost inhabitata inca din Paleolitic. Pestera Hotilor(fig. 2) are numeroase nivele, inclusiv una din Musterian, una din Mezolitic si restul din Neolitic.

Legenda spune ca Hercule(fig.3), obosit si istovit, s-a oprit in vale pentru a face baie si a se odihni. In perioada de 165 de ani de dominare romana a Daciei, Baile Herculane erau vestite in tot imperiul, acesta fiind un loc vizitate de aristorcratia romana. Nu mai putin de sase statui ale lui Hercule datate din aceeasi perioada au fost descoperite. O imitatie din bronz, sculpata in 1874, reprezinta un monument in centrul orasului.

Text Box: 
Fig. 3 Statuie a lui Hercule din Baile Herculane
In epoca moderna, statiunea era vizitata pentru calitatile sale de vindecare, izvoare termale continand sulf, clor, sodiu, calciu, magneziu si alte minerale, de asemeni si aer ionizat. Inainte de cel de al Doilea Razboi Mondial, era in continuare o destinatie populara printre europenii occidentali, astfel orasul devenind unul luxos. In perioada comunista au fost construite facilitati de turism in masa, cum ar fi hoteluri foarte inalte din beton. Era foarte apreciata de pensionari, care isi cheltuiau cupoanele alocate de stat in acest loc, pentru imbunatatirea sanatatii. Astazi, turistii sunt mai tineri, fiind atrasi de peisajul montan foarte frumos.

4. Bucuresti

Text Box: 
Fig.1 Poza veche a Bucurestiului
Text Box: 
Fig. 2 Arcul de Triumf din Bucuresti

Bucurestiul este capitala si centrul industrial si comercial al Romaniei. Este localizat in sudestul tarii, si se afla pe malurile raului Dambovita.

Orasul a fost mentionat pentru prima data in 1459 si a devenit capitala Romaniei in  186 De atunci, a suferit o varietate de schimbari si a devenit centrul mass media, culturii si scenei artistice romane. Arhitectura sa eclectica, ce reprezinta un amestec intre istoric, comunist si modern, reflecta, de asemeni, istoria variata a orasului. In perioada interbelica, arhitectura eleganta si sofisticarea I-a adus titlul de “Micul Paris”. Cu toate ca o mare parte din centrul istoric a fost deteriorat de razboi, cutremure si programul de sistematizare a lui Nicolae Ceausescu, majoritatea spatiului a supravietuit si in ultimii ani sufera o expansiune economica si culturala.

Text Box: 
Fig. 3 Palatul Parlamentuluiloading...
Document Info


Accesari: 5143
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )