Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
A alapta sau a nu alapta?

Copii


A alăpta sau a nu alăpta?Nu poti să-ti evaluezi rezerva de lapte, dar nici să-ti scoti din minte această problemă. Cum poti sti dacă bebelusul primeste cât îi trebuie? Dacă am avea sâni transparenti am putea să-i privim ca pe o sticlă cu lapte. Abia atunci am fi pe deplin linistite, pentru că s-ar observa imediat cât a supt copilul, cât lapte mai avem si care e riscul să se "reverse" pe bluză, când n-ai cu ce acoperi accidentul. Asa cum se prezintă lucrurile, nici o mamă nu scăpă de întrebarea: oare "produc" suficient lapte pentru copil? 111c218b

Arta de a alapta - ceea ce trebuie sa stiti despre alaptat
sanii si alaptarea
Alaptatul - cat de greu poate sa fie?!
Frământările încep când micutul plânge la scurt timp după masă ("n-ar fi trebuit să fie sătul?"), dar si când acul cântarului întepeneste la valoarea de săptămâna trecută ("si doar a supt încontinuu!"). Medicii cred că îngrijorarea legată de cantitatea de lapte secretată de glanda mamară e una din cauzele care le determină pe femei să renunte la alăptat. Concret, desi majoritatea mamelor pornesc pe drumul alimentatiei naturale a sugarului, peste 6 săptămâni multe dintre ele abandonează cursa.

Cum pot să stiu?

Sunt câteva metode prin care poti să vezi dacă ai o secretie lactată optimă. Pediatrii tind să încurajeze alimentatia naturală  a sugarului. Ei spun că la început este simplu să verifici "productia" lactată. Majoritatea copiilor pierd în primele lor zile de viată între 5-10 procente din greutatea avută la nastere. Dacă ai suficient lapte, ei trebuie să-si recâstige gramele pierdute în 10 până la 14 zile.

Timp de trei zile după nastere, sânul secretă colostrul, bogat în proteine, vitamine si anticorpi care vor proteja copilul până când începe să-i functioneze propriul sistem imunitar. Nu se produce mult colostru, dar acesta e foarte sătios. Deci nu te îngrijora dacă micutul nu te obligă să-i schimbi foarte des scutecelul. De fapt, nu strică să te uiti cu atentie la scutecele folosite, care-ti dau o multime de informatii. Un bebelus bine hrănit, în primele zile de viată îsi murdăreste scutecele de unică folosintă cu un scaun asemănător la aspect cu un clei negricios, numit meconiu.

Din ziua a 3-a, când apare laptele "adevărat", scaunul se schimbă, devine verzui si este mai lichid. Din ziua a 4-a sau a 5-a, medicii spun că scaunul sugarului trebuie să fie de un galben "floarea soarelui", punctat cu "seminte de susan". Care este numărul de scutece de unică folosintă ce indică o alimentatie corectă? Două murdărite si sase udate, zilnic. Si aspectul sugarului poate să ne spună cât de bine e hrănit. Fontanelele, zonele mai moi de pe suprafata craniului, trebuie să fie usor mai ridicate, nu "supte", ca atunci când sugarul e deshidratat sau înfometat. O gură uscată si o piele idem ne semnalează că sunt probleme în alimentatie.

Sânii nu-mi spun nimic?

Ba da. Cât secretă colostrul, nu simti nimic special, dar din ziua a treia, când apare laptele, îti dai seama de diferentă. Îi vei simti grei, plini, în tensiune si vei avea impresia că pot începe să "curgă" în orice moment. "Era ca si cum cineva a pompat apă în ei, la maximum si apoi a pus dopul", îsi aminteste Tania, 27 de ani, mama unui pusti pe nume Ionut.

Există un ghid?

În timp, semnele după care te poti ghida sunt tot mai putine, din păcate. De pildă, senzatia de prea plin sau de tensiune în sân poate dispărea. Odată pornită lactatia, sânii se vor adapta la nevoile copilului. De regulă, îi vei simti mai usori după ce alăptezi. Sunt însă si cazuri de femei ai căror sâni par mereu fără lapte, care nu-si pătează niciodată tricoul si totusi reusesc să "fabrice" cantitatea necesară, ca o uzină performantă, "fără pierderi". Nici pe scutece nu te mai poti baza. În continuare ar trebui să ude 5-6 scutece de unică folosintă, zilnic, dar pentru numărul de scaune e greu de stabilit reguli. Sunt sugari care au un singur (mega) scaun pe săptămână. Pediatrii ne spun că unele mame se sperie când se întâmplă asa ceva. Atât timp cât culoarea (galben cu puncte de culoarea susanului) e neschimbată, nu sunt motive de îngrijorare. Un scaun de culoare verde poate însemna fie că mănâncă prea mult, fie că nu-i ajunge laptele. 

De ce n-am mai mult?

Secretia lactată este în mare măsură prestabilită, depinzând de numărul unor receptori hormonali aflati la nivelul sânului. Cei mai importanti hormoni sunt prolactina (care "ordonă" glandei mamare să producă laptele) si oxitocina (care "dirijează" laptele spre mamelon). Procesul e comandat de creier, care trimite aceste mesaje hormonale spre sân. Potrivit unor cercetări recente, efectuate la Universitatea de medicină din Leeds (Marea Britanie), unele femei au mai multi receptori decât ar fi necesar, altele au exact câti trebuie, iar 10 procente dintre femei nu au suficienti receptori hormonali la nivelul sânului. Secretia lactată va avea de suferit în aceste cazuri. Încă nu se poate stabili prin teste de rutină cum stai cu receptorii respectivi. Sunt însă unele predispozitii genetice, asa că e posibil să ai la fel de mult lapte ca alte femei din familia ta.

Ce fac dacă am prea putin?

Crezi că faci parte din cele 10 procente care au mai putini receptori hormonali la nivelul sânului? Ce sfaturi ne dau medicii? Nu mânca pentru doi, spun cei de la Universitatea din Leeds. Oamenii se numără printre putinele specii a căror secretie lactată nu e influentată de dietă. Testele au arătat că nu este aproape nici o diferentă de cantitate sau de continut în grăsimi, fie că mama locuieste în Anglia, fie că este o femeie din cea mai săracă tară africană. Medicii sustin că nimic din ceea ce ai putea mânca nu va creste secretia lactată. Grăsimile pe care le consumi la dejun nu vor produce un lapte mai gras. Dacă nu ai suficiente grăsimi în alimentatie, corpul tău va elibera grăsimile din rezerva proprie si le va folosi pentru a secreta laptele copilului. Dacă la regimul tău obisnuit adaugi 500 de calorii pe zi, te vei simti mai putin obosită, acestea acoperind energia cheltuită în plus cu lactatia. Copilul nu va simti însă nici o diferentă.

Un litru de lichide în plus înseamnă mai mult lapte matern?

Din păcate, nu prea. Trebuie să bei mai mult dacă îti este sete mai des când alăptezi, spun medicii. Dacă te vei chinui să înghiti litri de lichide peste necesar, corpul tău va produce mai multă urină, nu mai mult lapte, sustin specialistii.

Poate ajuta somnul?

Cele mai multe mame care alăptează îsi simt sânii plini în timpul noptii. S-ar putea crede că dacă dormi mai mult, ai mai mult lapte. Însă nu este asa. Prolactina se secretă în cantităti mai mari în timpul noptii, indiferent dacă dormi sau nu. Somnul de după-amiază nu creste secretia de prolactină si nici de lapte.

Ioanei, o mămică de 29 de ani, nu-i prea vine a crede toate acestea. Copilul ei, Cosmin, e linistit dimineata, dar nervos seara, când si rezervele de lapte par a scădea. "Asistenta m-a sfătuit să mănânc mai bine si să mă odihnesc mai mult", ne spune Ioana, "si iată că merge. Cosmin stă mai mult la sân, este mai vesel si pare fericit." Medicul ei de familie nu o contrazice, dar nu crede că secretia lactată are de-a face cu somnul si alimentatia. "E ceva ce tine mai degrabă de factori psihologici. Ioana are un punct de sprijin, e mai relaxată si mai odihnită, deci se descurcă mai usor cu copilul, a învătat să-l aseze mai bine la sân si să fie mai răbdătoare cu el", spune doctorul. 

Nu renunta chiar dacă e greu!

. Fă-l să curgă - Tine-l mult la sân. Prima jumătate a "mesei" constă în lapte sărac în grăsimi, apos, pe care îl putem compara cu supa adultilor. Dacă alăptatul se opreste înainte ca micutul să ajungă la "felul doi", el va lua mai putin în greutate. Sânul nu se va goli corespunzător. Ca urmare, se va adapta. A doua oară va secreta mai putin lapte. Evită o greseală frecventă: nu schimba copilul de la un sân la altul când ti se pare că ritmul în care se hrăneste a scăzut. Laptele "subtire" de la  început e usor de "extras", cel gros, iese mai greu. Suptul devine mai rar si mai puternic spre finalul "prânzului".

. Hrăneste-l des - Sânii se umplu în ritmul în care sunt goliti. Cu cât copilul mănâncă mai mult, cu atât sânul produce mai mult. Unii medici recomandă ca la sfârsitul săptămânii copilul să fie alăptat cât de des posibil.

. Fixează-l corect - Numai dacă este bine asezat la sân copilul îl poate goli complet, stimulând productia. Bărbia trebuie să atingă sânul, stimulând secretia lactată. Asigură-te că si partea inferioară a areolei a fost "înghitită". Gura copilului trebuie să fie plină, maxilarele să se miste, iar urechile. ei bine, trebuie să pară că dă din urechi.

. Scoate ceea ce prisoseste  După ce copilul s-a săturat, îndepărtează cât de mult lapte poti, cu o pompă sau prin presiune mamară. Astfel te asiguri că sânul s-a golit complet.

. Ia-ti un ajutor - În străinătate au apărut aparate care permit suplimentarea mesei cu laptele din rezervă. Acesta se colectează, între mese, cu o pompă cu vid si se tine în frigider. Aparatul constă într-o sticlă în care se pune laptele în prealabil adus la temperatura corpului si un dispozitiv care prinde de sân un tub legat la sticla cu lapte. Când copilul suge, trage atât laptele din sân, prin mamelon, cât si cel din sticlă, prin tub. Stimularea dublă însă înseamnă, cum arătam, si o productie dublă de lapte.

Prof. dr. Adrian Georgescu: "Alăptarea la sân este absolut necesară!"

Cu privire la alimentatia la sân circulă, din păcate, si destule mituri, si destule lucruri care vădesc fie nestiintă, ignorantă, fie uneori chiar rea intentie, pentru că altfel ne-ar fi greu să ne explicăm de ce - în întreaga lume, nu numai la noi - o treime până la 40% dintre copii sunt întărcati brusc si înaintea vârstei optime. Fenomenul are la origine sfatul unei persoane ignorante sau răuvoitoare. Unul dintre motivele cele mai frecvente pentru care se recomandă întărcarea este asa-zisa hipogalactie a mamei, adică afirmatia făcută de obicei de un cadru medico-sanitar: "Mămico, ai lapte prea putin!" Într-adevăr, există rare cazuri în care acest lucru este adevărat, numai că afirmatia trebuie demonstrată. Cum se face această demonstratie? Simplu, văzând dacă copilul de până în sase luni a câstigat sub 250 de grame în două săptămâni. Modalitătile de a controla o bună alimentatie la sân sunt mai multe - sigur, starea generală a copilului contează foarte mult, scaunele lui, faptul că nu apar simptome care să trădeze vreo boală (febră, vărsături si altele) si apoi cântarul. Numai că metoda cântarului a mai suferit unele modificări de-a lungul timpului. Cântărirea copilului înainte si după supt pentru a se vedea câti mililitri de lapte a înghitit este considerată cel mai putin fidelă. Mult mai de încredere este cântărirea săptămânală a copilului - în medie, un copil alimentat corect câstigă în greutate în primele patru luni circa 750 de grame pe lună, extremele normalului putând fi de la 500-600 de grame până la un kilogram si chiar peste.

O altă prejudecată este aceea că laptele ar fi prea gras sau prea slab. Este absurdă această afirmatie pentru că natura, Dumnezeu a vrut să facă în asa fel încât chiar si mamele cu glande mamare mai putin voluminoase, cu gabarit mai putin impresionant, chiar cu o nutritie mai săracă, să poată alăpta cu acelasi succes puiul!

articol aparut in Revista MAMI, Romania
copyright Revista Mami &
www.desprecopii.com

Mai cititi pe site-ul nostru:


Document Info


Accesari: 3716
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )