Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Cel de-al doilea razboi mondial

istorie

Cel de-al doilea razboi mondialDupa instaurarea regimului nationalist german in 1933condus de Adolf Hitler,Germania nazista a trecut la o reanarmare masiva contrar prevederilor de pace de la Versailes incheiat cu Germania la 28 Iunie 1919 prin care se interzicea de catre puterile Antantei reanarmarea Germaniei in urma primului razboi mondial.
Dornica de revansare Germania hitlerista cu acordul tacit al Frantei si Marii Britanii a trecut la o reanarmare masiva si la cotropiri de noi teritorii ca : regiunea Sudeta din Cehoslovacia , invadarea Austriei si anexarea ei la Germania hitlerista precum si anexarea intregii Cehoslovacii.

Asa cum la dezlantuirea primului razboi mondial in urma asasinarii printului Franz Ferdinand la Sarajevo de catre un nationalist sarb,dezlantuirea celui de-al doilea razboi mondial a fost pretextul regiunii Gdansk din Polonia , Germania solicitand acesteia un culoar de trecere spre regiunea Gdansk.

Astfel in urma refuzului polonez la 1 sept. 1939 incepe al doilea razboi mondial prin atacarea poloniei de catre Germania nazista.

Datorita acestui fapt Anglia si Franta aliate ale Poloniei declara razboi Germaniei astfel razboiul devine mondial prin formarea a doua tabere ca: Axa Berlin-Roma-Tokio si puterile aliate din care fac parte : Marea Britanie , Franta , S.U.A. la care tabere adera si alte state mai mici.

In primavara anului 1940 Germania nazista ocupa Norvegia , Danemarca si ataca cu forte puternice vestul Europei respectiv : Belgia , Olanda si Franta pe care le cucereste in doar 3 saptmani , iar maresalul Petaine al Frantei incheie armistitiu cu Germania.

Tot in primavara aceluiasi an in Romania (fosta aliata a Angliei si Frantei) este instaurat regimul militaro-fascist al generalului Ioan Antonescu cu sprijinul Germaniei hitleriste care reuseste sa inabuse rebeliunea legionara.

Germania urmarea cotropirea Romaniei ptr. a folosii resursele uriase ale tarii in produse agricole si petroliere. Astfel in primavara anului 1940 in tara noastra patrund trupele germane sub pretext de instruire a armatei romane in vederea atragerii acesteia in razboi.

Uriasa masina de razboi germana patrunde in tara noastra si ataca Iugoslavia si Grecia pe care la cucereste in 3 saptamani acortand un sprijin substantial si trupelor italiene care au atacat Albania si erau pe cale de a fi aruncate in marea Adriatica.

In august 1940 ministrul de externe german (Rbbentrop) si al Italiei (Ciano) au elaborat la 30 august tratatul de la Viena prin care Romaniei i se smulgea suprafata de 42.243 km patrati din Transilvania de N si E care au fost cedate Ungariei hortiste.Poporul roman a manifestat la aceasta veste puternic dar fara succes.

Guvernul roman este amenintat de Germania se respecta Dictatul de la Viena, Romania va fi cucerita de catre trupele germane si maghiare.

In primavara aceluiasi an la 26 iunie U.R.S.S. prezinta ultimatumul guvernului roman ca teritoriul dintre Prut si Nistru - Bucovina de N au intrat in componenta U.R.S.S. cucerind aceste teritorii.

In toamna anului 1940 infrangerea Iugoslaviei si Greciei armatele germane se aseaza la granita cu U.R.S.S. in vederea atacarii acesteia in primavara anului 1941.

La 22 iunie 1941 armatele germane cu aliatii sai ataca U.R.S.S. iar maresalul Antonescu ordona armatelor romane la ora 4 dimineata sa treaca Prutul.Astfel incepe asa-zisul (razboi sfant) impotriva U.R.S.S.

Armata romana cu sprijinul armatei germane in toamna anului 1941 atinge aliniamentul Niprului.

Armatele germane in 1941 isi indreapta fortele spre Moscova ptr. a o cuceri cand acestea in ziua de 14 noiembrie1941 au ajuns la periferia Moscovei iar armata sovietica cu sprijinul unui ger de 40 grade C organizeza un puternic contra-atac si impinge armata germana spre granita de vest cu 500 km si astfel planul Barbarossa organizat de Hitler esueaza.In vara anului 1942 armata germana si aliatii sai organizeaza un nou plan de lupta ptr. cucerirea U.R.S.S. sa ajunga la Volga si marea Caspica ptr. a taia baza de aprovizionare a armatelor sovietice cu petrol.

Armata romana incadrata de armata germana ocupa Crimeea ajungand la muntii Caucaz in vara anului 1943.La aceste lupte armata romana participa cu un efectiv de 500 mii oameni si ia in administrare teritoriul dintre Nistru-Bug dat de nemti in echivalentul Transilvaniei de N-E data Ungariei hortiste.

In iarna anului 1943-1944 armatele germane conduse de maresalul Von Paulus ajung la Volvograd unde ptr. fiecare strada si cladire se dau lupte crancene.

Armata sovietica intarita cu forte aduse din Manciurea si dotate cu armament si mijloace de transport date de puterile aliate.

Anglia si S.U.A. organizeaza la N si S de Stalingrad o puternica contra-ofensiva prinzand ca intr-un cleste armata 5-6 blindate germane respingand trupele aliate romane-maghiare si italiene circa. 300km spre V.

Armata germana cu toata rezistenta ei nu poate face fata aprovizionarii cu materiale necesare ducerii luptei prin coridorul aerian care se lungea zi de zi.

In aceasta situatie maresalul Von Paulus capituleaza neconditionat, sovieticii in acest caz iau peste 300 mii prizonieri respingand mereu spre V armatele germane si aliate.

Armatele Anglo-Americane in primavara anului 1944 debarca in S Italiei unde isi creaza puternice baze aviatice si astfel primele bombardamente ale anului 1944 cand in ziua de pasti sunt bombardate principalele noduri de cale ferata mari orase, si zona petroliera din Valea Prahovei.

In vara anului 1944 in luna august armatele sovietica ajung in zona Iasi Chisinau iar in tara noastra este arestat maresalul Antonescu incheindu-se armistitiul cu U.R.S.S. si intorcandu-si armele catre armata Germaniei hitleriste.

Armata noastra alaturi de cea sovietica trec la eliberarea Ardealului de N-E de sub cotropirea hortista prin dictatul de la Viena din 1940.Astfel armata romana elibereaza orasul Carei in ziua de 5 oct. 1944 care este ultimul punct din teritoriul tarii noastre eliberat de sub dominatia hitleristo-hortista iar aceasta zi fiind sarbatorita ca ziua armatei romane.

Armata romana alaturi de trupele sovietice au trecut pe teritoriul Ungariei continuand ofensiva ptr. eliberarea acestei tari cat si a Cehoslovaciei.Ofensiva armatei sovietice sprijinita de armata romana s-a incununat de succes dupa deschiderea de catre aliati al celui de-al doilea front deschis in V Europei cand armatele aliate Anglo-Americane-Franceze au debarcat in N-V Frantei.

In primavara anului 1945 cand armata romana se afla in muntii Tatra Mare din Cehoslovacia-Germania hitlerista a capitulat neconditionat in ziua de 9 mai 1945 cand in Europa se incheie cel de-al doilea razboi mondial.Document Info


Accesari: 5179
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )