Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Semnificatia unei manifestari 24 ianuarie 1859 - 24 ianuarie 1997

istorie
Semnificatia unei manifestari 24 ianuarie 1859 - 24 ianuarie 1997


Ziua Unirii Principatelor Române si a formarii statului national român modern prin votul popular de la 5 si 24 ianuarie 185 434i86e 9 este marcata în ciclul unor actiuni evocatoare si de sesiunea de comunicari gazduita de Cercul Militar al Garnizoanei Sfântu Gheorghe, astazi, începând cu ora 11,30.
Momentul istoric, de cumpana în evolutia societatii românesti în ansamblul petrecut în urma cu 138 de ani, la 24 ianuarie 1859, conjunctura interna si externa care a facut posibila unirea Moldovei cu Muntenia peste adversitatile timpului, personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, a celor din preajma sa si imensul aport popular sunt subliniate într-o serie de comunicari: "Personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza în istoria românilor" - prof. Vasile Stancu, Inspectoratul scolar, "Alexandru Ioan Cuza si Armata" - maior Constantin Gheorghinca, Cercul Militar; "Reformele juridice ale lui Alexandru Ioan Cuza" - av. Ioan Solomon; "Legaturile românilor din tinutul Covasnei cu Ţara în perioada Unirii" - dr Ioan Lacatusu, Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan".

Directia Judeteana Covasna a Arhivelor Nationale participa la aceasta manifestare comemorativa printr-o expozitie tematica nu de mari dimensiuni, dar, speram, suficient de relevanta prin materialul expus provenind din Colectia proprie "Fotocopii si xerografii".

Tematica, pentru ca panourile componente surprind aspectele fundamentale ale epocii lui Voda Cuza: personalitatea sa, apropiatii sai sfetnici si colaboratori: Mihail Kogalniceanu, Costache Negri, Dimitrie Bolintineanu, Alexandru Odobescu, Vasile Alecsandri, Nicolae Kretzulescu, ecourile în presa vremii, lucrari contemporane consacrate actului Unirii si ideii de unitate nationala din care o parte aparute prin stradania de valorificare a documentelor de catre Arhivele Nationale ale României.

Este expus si un facsimil dupa original, reproducând juramântul lui Cuza: "Jur în numele Prea Sfintei Treimi si în fata tarii, ca voi pazi cu sfintenie drepturile si interesele Principatelor Unite; ca în domnia mea voi priveghea la respectarea legilor pentru toti si în toate si ca nu voi avea înaintea ochilor decât binele si fericirea natiei române".În organizarea Prefecturii Covasna, în colaborare cu Inspectoratul judetean pentru Cultura, Inspectoratul scolar judetean, Directia judeteana a Arhivelor Nationale, Cercul Militar Sf. Gheorghe, Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", Teatrul "Andrei Muresanul", Garnizoana Militara, S.C. Turism, "Oltul" S.A. Sf. Gheorghe, Liga cultural crestina "Andrei saguna", Fundatia "Mihai Viteazul", Despartamântul "Astra" Covasna - Harghita, astazi 24 ianuarie, în Sf. Gheorghe, în cadrul ciclului de manifestari, mai consemnam:

Ora 13: la Grupul statuar "Mihai Viteazul" din Sf. Gheorghe va avea loc un spectacol literar - artistic sustinut de actori ai Teatrului "Andrei Muresanu" si elevi ai Liceului "Mihai Viteazul" din localitate;

Seara, la ora 19, în saloanele Restaurantului "Bodoc" se va desfasura "Balul Unirii", la care sunt asteptati sa dea mâna cu mâna cei cu inima româna.


Cuvântul Nou, nr. 1789, 24.01. 1997
Document Info


Accesari: 1656
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )