Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Managementul riscului te scoate din dominoul crizei

management


Managementul riscului te scoate din dominoul crizei

"Paza buna trece primejdia grea", spune un vechi proverb popular. Cam asa se traduce pe intelesul tuturor ceea ce specialistii denumesc managementul de risc.

Cei care au stiut sa il aplice la timp, sunt cei care acum privesc lucid ceea ce se intampla pe piata si care pot profita chiar de pe urma crizei. Cei luati de valul cresterii economice, care au pierdut din vedere masurile elementare de management al riscului, trebuie sa se replieze rapid.

Criza financiara pe care o traversam este ca o moneda cu doua fete. Puteti sa va lasati influentati de bombardamentul de stiri negative si astfel deciziile de afaceri si chiar programul personal sa il stabiliti pe baza informatiilor din presa.

"E suficient ca o persoana bine pozitionata sa faca o afirmatie si vezi cum bursa reactioneaza", spune Valentin Mazareanu, doctorand in domeniul managementului riscurilor in cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, project manager al www.managementulriscurilor.ro si director regional al PRMIA Bucharest Chapter.

Sau, in varianta pozitiva, spune Mazareanu, acum puteti cumpara proprietati, bunuri de orice tip sau chiar alte firme la un pret extrem de mic, poate chiar cel dictat de voi, daca va aflati printre cei care au anticipat criza.

In piata lucrurile functioneaza pe principiul dominoului: cresterea costului credi 525c26f tarii va duce la disparitia unor companii, dar va consolida pozitia altora, exemplele negative vor speria, la randul lor, potentialii investitori straini care se vor reorienta spre alte zone geografice.

"Jocul de domino poate fi privit si in sens pozitiv: companiile isi revad politica de pret si revin la o abordare normala, mai aproape de realitate - pretul la imobiliare, fie chirii pe spatii, fie vanzare, pretul la anumite produse etc.", explica Mazareanu.

In opinia lui Marius Bostan, senior partner al VMB Partners, toti cei care detin bani lichizi pot profita de pe urma crizei - pot cumpara proprietati la preturi reduse, actiuni ale unor companii cotate la bursa, cunostintele, inteligenta, informatia suplimentara fiind elementele care te pot aduce in situaþia de a profita in moment de criza. "Ar putea profita companiile care ofera produse de substitutie sau exportatorii, daca leul se depreciaza. Pot profita cei care au lichiditati sau care se pot indatora. Se va putea cumpara ieftin, in special in domeniul imobiliar sau actiuni la companiile cotate la BVB. Cine va alege bine momentul de a cumpara va castiga serios. Cine cumpara acum ieftin, intr-un Orizont de timp de un an-doi, va castiga! spune acesta.

Daca veti fi in tabara invingatorilor sau invinsilor depinde si de cat de bine ati stiut sa va evaluati afacerea si dimensiunea impactului unui eveniment nedorit, de cat de bine ati stiut sa dezvoltati un plan de asigurare a continuitatii afacerii. Iar asta inseamna exact management de risc.

In cazul firmei din domeniul intermedierii si consultantei imobiliare Dia Imobiliar Expert, care are 15 angajati, masurile de mangement al riscului pun accentul pe economisire, scaderea cheltuielilor, reducerea personalului, mai exact, renuntarea la colaboratori si pastrarea doar a angajatilor permanenti.

"Cea mai buna solutie ar fi reducerea solicitarilor de credite bancare pentru investitii si conservarea banilor, in contextul unei posibile cresteri a taxelor si impozitelor. Cel mai bine ar fi sa existe cat mai multi bani lichizi, preferabil euro sau dolari", spune Samer Hammad, proprietarul firmei.

In opinia acestuia, scaderea preturilor proprietatilor este insuficienta pentru a determina mari speculatii imobiliare, intrucat puterea de cumparare a romanilor este inferioara, si nici nu se poate anticipa o crestere sau scadere semnificativa a preturilor proprietatilor. "Perioada prielnica pentru investitii ar exista doar in momentul stabilizarii cursului valutar si al fiscalitatii pe termen lung", precizeaza Hammad.

In perioada pe care o traversam, vor putea avea de castigat antreprenorii care au stiut sa cuantifice corect valoarea banului, cei care vor reusi sa echilibreze balanta dintre cheltuieli si venituri, cei care vor tine cont de principiul dominoului. "Vedem ce se intampla acolo unde balanta nu se poate echilibra decat prin masuri extreme: disponibilizari, intreruperi de activitate, relocarea in alte zone geografice. Indiferent de dimensiunea afacerii, nu te considera o insula. Afacerea ta depinde de afacerile cu care intri in contact, depinde de persoana care iti trece pragul pentru a te intreba despre serviciul/produsul pe care il oferi", spune Mazareanu.

Vor profita astfel cei care acumuleaza un fond de rezerva si care prin incercarea majorarii acestui fond, se orienteaza catre piete de nisa, catre profesionalism in servirea clientului, catre valoare adaugata, spune Mazareanu.Potrivit organizatiei The Professional Risk Managers' International Association (PRMIA), managementul riscului reprezinta arta de a lua decizii intr-o lume guvernata de incertitudine. Mai exact, managementul riscului reprezinta un proces de identificare, analiza si raspuns la riscurile la care o organizatie este expusa.

Acest proces presupune analiza mediului intern si extern in care organizatia isi desfasoara activitatea, identificarea riscurilor, evaluarea calitativa si cantitativa a acestora, dezvoltarea si implementarea planului de raspuns, monitorizarea riscurilor, identificarea de noi situatii si dezvoltarea unui mediu propice asigurarii comunicarii despre risc.

"In conditiile in care deciziile din prezent sunt luate avandu-se in vedere evenimentele viitoare, beneficiile pot fi imense: de la anticiparea conditiilor de piata, la avantaj competitional, de la intelegerea mediului intern si extern in care firma isi desfasoara activitatea, la anticiparea situatiilor de criza sau evitarea fraudelor", spune Mazareanu.

Alexandru Rada, proprietarul companiei de servicii de internet si marketing direct Devant Media, considera ca, in domeniul in care activeaza, riscurile pot aparea la nivelul marketingului si planurilor financiare, pentru care nu se pot indeplini obiectivele. "Incerc sa gasesc un punct de echilibru intre asteptari si rezultatele previzibile, astfel incat gradul de satisfactie in momentul final sa fie cat mai mare", spune Rada.

Potrivit lui Marius Bostan, senior partner la firma de consultanta pentru finantari municipale VMB Partners, cea mai buna investitie in managementul de risc este educarea personalului. "Un manager ar trebui sa se gandeasca cum face managementul pierderilor, evenimentelor, surprizelor, cum finanteaza riscul, cum comunica riscul", spune Bostan.

Costurile implementarii unui sistem de managementul riscului intr-o companie depind de metodele de administrare a evenimentelor neprevazute. In functie de profilul organizatiei, se poate vorbi de riscuri la nivel de proiect, la nivel de produs, de riscuri care necesita abordari diferite si, deci, pregatire diferita.

"Un training de specialitate poate costa de la aproximativ 1.000 de euro de persoana, in cazul unuia de doua-trei zile organizat intern, orientat doar spre informare si constientizare, si poate ajunge pana la peste 3.000 de euro de persoana, daca vorbim de training in vederea certificarii pe un anumit standard", explica Mazareanu.

De asemenea, exista programe de software specializate, ale caror costuri variaza intre sute de euro si zeci de mii de euro (doar costurile de licenta). Si acestea trebuie utilizate, in functie de necesitatile in domeniu ale companiei.

IMM-urile din Romania sunt insa deficitare la capitolul culturii de risc, acesta fiind aplicat intr-o pondere mult mai mare in majoritatea tarilor din vestul Europei. "Intr-un studiu personal, dedicat identificarii gradului de dezvoltare al managementului de risc la nivelul organizatiilor din Romania, derulat online la adresa www.managementul-riscurilor.ro in perioada iulie-septembrie 2008, am avut surpriza de a primi raspunsuri de genul: «reprezint o firma de constructii, ce treaba am eu cu managementul de risc»", povesteste Mazareanu.

De stiut!
 * Cand apare o perioada de criza, afacerea ta trebuie sa fie pregatita si capabila sa-i faca fata.

 

* Priveste partea pozitiva a crizei! Companiile isi revizuiesc politica de pret si revin la o abordare normala, mai aproape de realitate - pretul la imobiliare, fie chirii pe spatii, fie vanzare, pretul la anumite produse.

 

* Managementul riscului trebuie sa reprezinte o practica prezenta sau macar despre care sa se vorbeasca in orice organizatie. Dimensiunea pe care il va avea efortul de implementare difera de la organizatie la organizatie, in functie de domeniul de activitate si de marimea acesteia.

 

* Identificati-va riscurile, evaluati-le calitativ si/sau cantitativ, dezvoltati si implementati planul de raspuns la risc, controlul raspunsului la risc, monitorizati riscurile identificate, mediul intern si extern. Identificati noi situatii de risc si, nu in ultimul rand, dezvoltati un mediu propice asigurarii comunicarii despre risc si managementul riscului, de-a lungul intregului proces.

 

* Anticipand evenimentele viitoare, beneficiile pot fi imense: certitudine privind conditiile de piata, avantaj competitional, intelegerea mediului intern si extern in care firma isi desfasoara activitatea, anticiparea situatiilor de criza, evitarea fraudelor.

 

* Viitorul unei afaceri depinde de strategie, de obiective. Strategia si obiectivele tin de decizii manageriale. Deciziile sunt/pot fi luate in conditii de certitudine, in conditii de incertitudine si/sau in conditii de risc.

 

* Cand perioada de criza a fost anticipata si s-a constientizat iminenta ei, dar si atunci cand nu a fost anticipata, insa conducerea afacerii s-a gandit la posibilitatea aparitiei unui astfel de scenariu, apare o alta fata a planului de management al riscului: planul de asigurare a continuitatii afacerii si planul de recuperare in caz de dezastru.

 

* Planul de asigurare a continuitatii afacerii poate fi unul simplu, care sa se reduca la asigurarea existentei unui fond de rezerva, sau unul mai complex, care sa prevada, de exemplu, implementarea din timp a tehnicilor de backup a informatiilor vitale ale organizatiei.

 

* IMM-urile nu se orienteaza suficient spre managementul de risc, din lipsa resurselor financiare si a educatiei in domeniu. Exemplu: Persoana care se ocupa cu managementul riscului se prezinta in fata conducerii organizatiei si solicita bani pentru implementarea unor masuri de combatere a unor evenimente care nu tin de prezent si despre care nu se stie sigur ca vor aparea. Intrebare: Cum credeti ca va reactiona directorul? Solutie: Ganditi-va macar la partea de dezvoltare a culturii de risc si la managementul riscului, sfatuieste Mazareanu.Document Info


Accesari: 1863
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )