Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
PRINCIPIILE DE BAZA ALE MANAGEMENTULUI CALITATII, FORMULATE DE CROSBY

management


PRINCIPIILE DE BAZA ALE MANAGEMENTULUI CALITATII, FORMULATE DE CROSBYPhilip B.Crosby, vicepresedinte si director pentru calitate al trustului International de telegrafie si telefonie din SUA, este initiatorul conceputului « zero defecte ». Ac 14514c222o est concept, larg dezbatut in literatura de specialitate, este promovat, in prezent, de multe intreprinderi, in cadrul strategiilor referitoare la calitate.In opinia lui Crosby in realizarea calitatii trebuie luate in considerare urmatoarele patru principii de baza :

1. Asigurarea conformitatii cu cerintele. Calitatea inseamna satisfacerea exigentelor consulamtorului, dar aceste exigente trebuie sa fie clar definite si masurabile. Prin urmare, nu putem cere cuiva sa realizeze produse de calitate « buna », in schimb putem sa-i cerem respectarea cerintelor specificate printr-un standard sau un alt document normativ. Crosby considera ca acest principiu este valabil nu numai pentru produse si servicii, dar si in cazul tuturor activitatilor intreprinderii. Responsabiliotatea definirii acestor cerinte revine conducerii intreprinderii, care trebuie sa asigure toate conditiile necesare pentru ca lucrartorii sa realizeze, stimulandu-i in acest scop, material si moral.


2. Asigurarea calitatii prin prevenire. O deviza bine cunoscuta a lui Crosby este urmatoarea : « calitatea nu trebuie controlata, ea trebuie realizata ».Nu putem asigura calitatea doar printr-un sistem riguros de control, capabil sa descopere toate anomaliile. Un asemenea sistem permite numai detectarea non-calitatii. Pentru realizarea unei calitati corespunzatoare, este necesar sa punem accentul pe prevenire.


3. promovarea conceptului « zero defecte ». Crosby considera ca nu putem opera cu « niveluri acceptabile » ale calitatii, plecand de la premisa gresita ca non-calitatea este inevitabila. Singurul nivel acceptabil al calitatii, in opinia lui, este : »zero defecte ». Esenta conceptului « zero defecte » consta in aceea ca « totul trebuie bine facut de prima data si de fiecare data ».


4. masura calitatii o reprezinta costurile datorate nesatisfacerii cerintelor. In opinia lui Crosby, calitattea nu costa (« quality is free »). Ceea ce costa de fapt este, non-calitatea. El propune, de aceea, caevaluarea calitatii, la nivelul intreprinderii, sa se realizeze prin 'pretul neconformitatii cu cerintele".

Pentru aplicarea acestor principii, Crosby propune un « program de 14 puncte ».

 1. implicarea conducerii ;
 2. masurarea calitatii ;
 3. grupe de control al calitatii
 4. costurile referitoare la calitate ;
 5. cunostinte in domeniul calitatii ;
 6. actiuni corective ;
 7. plan « zero defecte » ;
 8. instruirea lucratorilor ;
 9. ziua calitatii
 10. definirea obiectivelor
 11. stabilirea cauzelor defectelor ;
 12. recunoasterea meritelor
 13. grupe de experti
 14. a incepe mereu cu inceputul

Crosby acorda o importanta mai mica aspectelor tehnice ale asigurarii calitatii, accetuand necesitatea crearii « unei culturi » a intreprinderii in domeniul calitatii, prin implicarea conducerii de varf a acesteia.Document Info


Accesari: 5661
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )