Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Plan de afaceri "Zum-Zum" - Miere in pliculete--Antreprenoriat-

Marketing


Plan de afaceri

"Zum-Zum"

- Miere in pliculete-

-Antreprenoriat-

Realizatori:Zeca Georgiana

Visan Alexandra

Vasile Diana

Vasilescu Emilian

Facultatea CSIE

Anul II , Grupa 1046,Seria E

Sumar

Firma

*     Deminire firma: SC "MiProd" SRL

*     Adresa : Bld Mircea Voda nr 2 ,Sectorul 6,Bucuresti

Conform codului CAEN activitatea firmei propusa de noi se incadreaza in codul G, diviziunea 51-sectiunea 5136: Comert cu ridicata.

Produsul

Produsul pe care firma noastra,MiProd, il ofera este miera "Zum-Zum",miere de albine ambalata in plicuri de 5ml. Plicurile vor fi fabricate din folie de aluminiu termosudabila, aceasta fiind un ambalaj superior din punct de vedere al aspectului si al proprietatilor pe care le poseda. Este un produs natural si de calitate superioara, o delicatesa pentru multi. Cine nu si-ar dori sa consume macar odata pe zi 10-20ml de miere? Nu este un produs de lux, ci din potriva, este un aliment solicitat de toate categoriile de consumatori, fiind un produs bine cunoscut pe piata pentru caracteristicile sale terapeutice. Mierea de calitate este un produs bine cotat in Romania ,acest lucru datorandu-se unei indelungate experiente a apicultorilor romani.

Obiective

MiProd are ca obiectiv principal satisfacerea cerintelor de calitate ale tuturor consumatorilor produsului nostru prin:

calitate superioara(miere naturala, sanatoasa);

ambalaj la nivelul standarelor Uniunii Europene;

diversificare ofertei produselor (miere de salcam, de tei, poliflora etc.);

pret avantajos;

mod simplu de utilizare;

igienizare (ambalare in folie de aluminiu termosudabila care nu permite contactul cu mediul exterior);

produsul nu este perisabil.

Clientii

Clintela noastra se compune din hoteluri, restaurante, firme de cattering, firme de transport aerian, auto(international), feroviar si in 23123t1915x general firme care au ca strategie de abordare a clientelei: rapiditatea, eficienta si asigurarea condiitiilor de servire intacta a produselor alimentare.

Piata

Produsul oferit de MiProd, sub forma in care este prezentat, este unic in Romania. Din acest punct de vedere se poate spune ca este un produs inovator si prin urmare vor lipsi competitorii directi, ceea ce pentru noi reprezinta un mare pas spre reusita.

Mierea "Zum-Zum", fiind unic pe piata, pentru a putea fi cunoscut si vandut trebuie promovat prin contact direct cu potentialii clienti(distribuire de mostre). Estimam ca perioada de testare a produsului este de maxim 40 de zile. O modalitate eficienta de reclama este Internetul, datorita utilizarii lui pe scara larga cat si a costurilor reduse pe care le implica aceasta operatie. In acest sens, avem in vedere crearea unei pagini web de prezentare a firmei si a produsului oferit, deoarece in opinia noastra, Internetul reprezinta un foarte bun canal de comunicatii cu partenerii de afaceri.

Costurile afacerii

Consideram ca in primul an de existenta a firmei noastre sunt necesare urmatoarele cheltuieli:

Invenstitii:1100euro;

Capital propriu:2950 euro;

Cheltuieli fixe lunare:1200 euro; 

Cheltuieli de transport: 100 euro; 

Costuri de productie vor fi urmatoarele :

Ambalajul din folie de aluminiu cu costul de 2 euro pe kilogram la care se adauga 1euro/kg pt inscriptionare in 4 culori.

La o productie de 30000 plicuri lunare, costul mediu al unui pliculet este de 0.033euro adica aproximativ 1185lei/plic

Pragul de rentabilitate(atunci cand profitul este zero, deci nici nu pierdem dar nici nu castigam) se atinge in cazul unei productii de 30000 pliculete intr-o luna.

Problema producerii acestui numar de plicuri intr-o luna nu se poate pune deoarece masina este proiectata pentru o productie de aproximativ 700000 plicuri/luna, iar mierea si ambalajele pot fi livrate intr-o cantitate de aproximativ 5ori mai mare fara o comanda prealabila.

Deci singura problema poate fi vanzarea acestei productii. Studiul de piata pe care l-am efectuat ne-a aratat ca un hotel de marime medie(in jur de 100 camere) ar fi dispus sa cumpere aproximativ 7000 plicuri intr-o luna. Asadar pentru atingerea pragului de rentabilitate trebuie atrase ca viitori clienti 5 astfel de hoteluri. In aceste conditii estimam ca in primele 3luni sa producem in medie 70000 plicuri lunar.

Vom obtine astfel un profit de 3339 euro dupa numai 3luni de activitate. Acesti bani ii vom investi in publicitate pentru a atrage mai multi clienti, cat si in achizitionarea unui mijloc de transport.

Managementul firmei

Managementul firmei va fi asigurat de initiatorii acestui plan de afaceri:Zeca Georgiana, Vasile Diana, Visan Alexandra si Vasilescu Emilian studenti in anul II,in cadrul facultatii de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica, specializarea Informatica Economica .

Pentru ca dorim ca munca noastra sa se reflecte in mod direct in castig, ne-am hotarat sa concepem propria noastra afacere.Avand foarte multe idei de afacere, am decis ca pentru inceput sa o punem in practica pe cea mai fezabila.Datorita modului facil de a o aplica, cat si a costurilor reduse pe care le implica, aceasta reprezinta in opinia noastra o idee cu un grad mare de reusita.

Pregatirea noastra in domeniul economic constituie un avantaj in organizarea eficienta a procesului de productie, o buna administrare a firmei cat si o apreciere corecta a parametrilor economici.

Totodata, cunostintele tehnice ne permit alegerea utilajelor optime .

Initial sursele de finantare vor fi cele proprii, dar la eventuala extidere la un nivel superior(national/international) vom necesita si investitii externe.

Produsul nostru, fiind nou, va avea in urmatorul interval ,aproximatativ 1an, o crestere considerabila a volumului pietei de pana la 99%. Nu excludem cazul in care apar competitorii, dar cu experienta pe care o vom avea in momentele respective, vom diversifica produsele oferite, vom face anumite schimbari vare ne vor permite sa ne mentinem pe piata la un nivel cat mai ridicat.

Pe termen lung se urmareste recunoasterea si extinderea firmei si produsului la nivel national.

2.Descrierea initiatorilor

Echipa care a elaborat acest plan de afaceri este compusa din:

*      Zeca Georgiana

*      Visan Alexandra

*      Vasile Diana

*      Vasilescu Emilian

Noi suntem studenti in cadrul Facultatii de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica, in anul II de studiu , cu specializarea Informatica Economica. Pentru ca dorim ca munca noastra sa se reflecte in mod direct in castig, ne-am hotarat sa concepem propria noastra afacere.Avand foarte multe idei de afacere, am decis ca pentru inceput sa o punem in practica pe cea mai fezabila.Datorita modului facil de a o aplica, cat si a costurilor reduse pe care le implica, aceasta reprezinta in opinia noastra o idee cu un grad mare de reusita.

Pregatirea noastra in domeniul economic constituie un avantaj in organizarea eficienta a procesului de productie, o buna administrare a firmei cat si o apreciere corecta a parametrilor economici.

Zeca Georgiana- Manager al productiei si calitatii

Ca manager al productiei si calitatii eu voi avea grija ca productia firmei sa fie fluenta si ca produsele firmei sa corespunda standardelor in vigoare.

Consider ca studiile pe care le desfasor in cadrul facultatii de Inginerea si Managementul Sistemelor Tehnologice ,cu specializarea Ingineria Calitatii ma vor ajuta pentru o mai buna gestionare a productiei precum si a calitatii acesteia.

Lipsa de experienta profesionala poate fi un mic inconvenient, necunoscand mediul de lucru dar cu perseverenta, viziune si putina inovatie cred ca voi putea trece peste orice obstacol.

Alexandra Visan -sef al departamentului IT

Ca sef al departamentului de IT, am obligatia de a asigura buna functionare a tuturor sistemelor implicatre in procesul de productie si back-office. Sunt responsabila de upgradarea sistemelor si mentenanta lor. Am in responsabilitate toate sistemele, inclusive cele care tin evidenta contabila, cerere/oferta, evidenta stocurilor. Pentru indeplinirea sarcinilor care tin de departamentul IT ma voi folosii de calitatile pe care le detin: dinamism, abilitati de organizare si sintetizare, logica si coordonare.

Vasilescu Emilian, cu abilitati manageriale, de stabilire si planificare a obiectivelor, innovator, posedand abilitati de comunicare deosebite, sociabil, lucru in echipa si autocontrol;

Vasile Diana - datorita abilitatilor in comunicarea orala, inovatie si a abilitatilor de negociere ea se va ocupa de departamentul de vanzari si marketing din cadrul firmei noastre.

3. Produsul oferit

Produsul oferit de firma "MiProd" este mierea "Zum-Zum".

"Zum-Zum" poate fi gasita in 4 sortimente:

 • MierePoliflora
 • Miere de salcam
 • Miere de tei
 • Miere de menta

Mierea poliflora

Este o miere cu aspect limpede, cu nuante de chihlimbar. Mirosul foarte expresiv denota un buchet nuantat de arome, bine echilibrat, care scoate in evidenta multitudinea de flori care il compun.

Mierea poliflora este culeasa de albine din florile de fineata dar si, spre deosebire de mierea poliflora din zonele mai joase, din flori de afin, flori de mur, flori de zmeuris.

Culoarea ei este maro deschis-maro inchis, cu nuante de rosiatic, nuante datorata florilor specifice zonei.

Mierea de salcâm

Din cauza unei cantitati mai mari de fructoza cristalizeaza foarte încet, la câtiva ani.

Mierea de salcâm are un gust placut, dulce, este perfect fluida, vâscoasa, fara semne de cristalizare. Contine în medie 41,73 % fructoza, 34,8 % glucoza si 10 % zaharoza si maltoza. Are un pH = 4,0 si nu cristalizeaza cel putin 1,5-2 ani si niciodata total. Aroma pronuntata de flori de salcâm, se întâlneste la mierea la care s-a introdus o infuzie de floare de salcâm sau cea falsificata.

Mierea de tei

Este trecuta în categoria celor mai bune si celor mai apreciate sorturi de miere, bogata în vitamine (mai ales vitamina B1 (thiamina), si aminoacizi, în sedimentul ei granulele de polen ajungând pâna la 70-80 % , uneori continând si o cantitate însemnata de mana. Culoarea mierii de tei este deschisa, batând usor în galben câteodata chiar cu reflexe verzui. Are calitati linistitoare fiind prescrisa în afectiunile sistemului nervos si în insomnii.

Mierea de menta

Are aroma mentei si gust dulce, consistenta uniforma, vâscoasa, cristalizeaza în granule marunte, incomplete. Are culoare verzui-brun roscata . Contine o cantitate mare de vitamina C si datorita calitatilor nutritive si terapeutice, se cauta pentru consum.

Productia

Mierea in cantitati mici, ambalata in folie termosudabila este un produs care exista deja pe piata mondiala. El se vinde cu succes si se afla in topul preferintelor consumatorilor. Datorita inexistentei lui pe piata romanesca, acest produs poate fi numit "pseudo-prototip".

Procesul de productie are 3 faze: productia de miere, productia de ambalaje si ambalarea propriu-zisa. Primele doua faze vor fi subcontractate. In cazul productiei de miere, furnizorul va fi "Apicola" SA recunoscuta pentru seriozitatea si calitatea produselor. Productia de ambalaje(folie termosudabila) va fi facuta de firma "Artema-Plast" SRL

Ambalarea va fi facuta de firma noastra cu ajutorul masinii de ambalat Stipack 100. Masina va fi inchiriata de la firma GB-Broker SRL in baza unui contract ce poate fi incheiat pe 6 luni si poate prevede plata unei chirii lunare. Deoarece masina are un grad mare de automatizare, nu este necesar angajarea de personal calificat pentru aceasta operatie.

Fiind vorba de un produs alimentar se va urmarii desfasurarea procesului de productie in conditii stricte de igiena. Pentru aceasta se vor lua urmatoarele masuri:

-spatiu igienizat;

-temperatura adecvata;

-ventilare si filtrare a aerului;

-costumatie speciala pentru operatorul de la masina (halat, manusi,boneta)

- cel mai important aspect al productiei il reprezinta utilizarea tehnologiei K-Touch (Keine Touch = Fara Atingere). In acest fel se asigura igiena completa si cumparatorul poate fi sigur ca el este primul care atinge produsul. Procesul de productie este complet automatizat iar riscul contaminarii cu factori externi este eliminat.

Ultima etapa a acestui proces o reprezinta ambalarea plicurilor in cutii de carton. Cutiile vor avea capacitatea de 250 pliculete si vor fi livrate tot de firma "Artema-Plast"SRL, intr-un spatiu separat.

Costuri si venituri

Consideram ca in primul an de existenta a firmei noastre sunt necesare urmatoarele cheltuieli:

Invenstitii: 

Chltuieli de infiintare firma...........................300 euro

Amenajare spatiu.......... ..... ...... ............300 euro

Aer conditionat.......... ..... ...... ...............400 euro

Echipament pt operator masina........................100 euro

TOTAL................1100 euro

Capital propriu:

Mobilier birou.......... ..... ...... ....1000 euro

Computer.......... ..... ...... ............800 euro

Tel/Fax.......... ..... ...... ...............150 euro

Economii personale.........................1000 euro

TOTAL...........2950 euro

Cheltuieli fixe lunare:

Chirie spatiu.............400 euro

Leasing masina............200 euro

Utilitati(apa, curent el. etc)......50 euro

Salarii...............300 euro

Impozite..............150 euro

TOTAL...............1200 euro

Cheltuieli de transport.......100 euro

Costuri de productie:

Ambalajul va fi din folie de aluminiu si va fi furnizat de firma "Artema-Plast" SRL cu sediul in Ploiesti. Costul pe kilogram este de 2 euro la care se mai adauga 1euro/kg pt inscriptionare in 4 culori.

La o productie de 30000 plicuri lunare, costurile de productie se prezinta astfel:

Miere........540 euro 

Ambalaj.......426 euro

Cutii(200 buc)....33 euro 

TOTAL......999 euro deci 0,033 euro/plic ~ 1185 lei/plic

La vanzarea cu pretul de 0,060 euro/plic (2136lei/plic) se vor incasa 1800euro. Daca se scad cheltuielile fixe, transportul si costul de productie(1799 euro) se obtine suma de 1 euro care reprezinta profitul si pe care in acest caz il consideram nul.

Asadar pragul de rentabilitate(atunci cand profitul este zero, deci nici nu pierdem dar nici nu castigam) se atinge in cazul unei productii de 30000 pliculete intr-o luna.

Problema producerii acestui numar de plicuri intr-o luna nu se poate pune deoarece masina este proiectata pentru o productie de aproximativ 700000 plicuri/luna, iar mierea si ambalajele pot fi livrate intr-o cantitate de aproximativ 5ori mai mare fara o comanda prealabila.

Deci singura problema poate fi vanzarea acestei productii. Studiul de piata pe care l-am efectuat ne-a aratat ca un hotel de marime medie(in jur de 100 camere) ar fi dispus sa cumpere aproximativ 7000 plicuri intr-o luna. Asadar pentru atingerea pragului de rentabilitate trebuie atrase ca viitori clienti 5 astfel de hoteluri. In aceste conditii estimam ca in primele 3luni sa producem in medie 70000 plicuri lunar.

Vom obtine astfel un profit de 3339 euro dupa numai 3luni de activitate. Acesti bani ii vom investi in publicitate pentru a atrage mai multi clienti, cat si in achizitionarea unui mijloc de transport.

Managementul firmei va fi asigurat de initiatorii acestui plan de afaceri:Zeca Georgiana, Vasile Diana, Visan Alexandra si Vasilescu Emilian studenti in anul 2,in cadrul facultatii CSIE, specializarea Informatica Economica .

Pentru ca dorim ca munca noastra sa se reflecte in mod direct in castig, ne-am hotarat sa concepem propria noastra afacere.Avand foarte multe idei de afacere, am decis ca pentru inceput sa o punem in practica pe cea mai fezabila.Datorita modului facil de a o aplica, cat si a costurilor reduse pe care le implica, aceasta reprezinta in opinia noastra o idee cu un grad mare de reusita.

Pregatirea noastra in domeniul economic constituie un avantaj in organizarea eficienta a procesului de productie, o buna administrare a firmei cat si o apreciere corecta a parametrilor economici.

Totodata, cunostintele tehnice ne permit alegerea utilajelor optime .

Produsul nostru, fiind nou, va avea in urmatorii 3 ani o crestere considerabila a volumului pietei de pana la 99%. Nu excludem cazul in care apar competitorii, dar cu experienta pe care o vom avea in momentele respective, vom diversifica produsele oferite, vom face anumite schimbari vare ne vor permite sa ne mentinem pe piata la un nivel cat mai ridicat.4. Descrierea pietei si a concurentei

M rimea i ritmul de cre tere a pie ei; factorii cre terii

Conform unui studiu al pietii meirii, aceasta va atinge anul acesta 40 de milioane de dolari, cu 20% mai mult ca anul trecut.

Productia romaneasca de miere pentru acest an este estimata la 15-16.000 tone, in crestere cu circa 20% fata de anul trecut, cand s-a situat la 13.434 tone, potrivit raportarilor Ministerului Agriculturii. Valoarea totala a pietei se ridica la aproximativ 37,5 - 40 milioane de dolari.
La ora actuala  exista peste 80.000 de producatori, din care marea majoritate este formata din persoane fizice, si un numar de 26 de procesatori. "Din cele 781.000 de famili de albine care exista la ora actuala, numai 6.000 se mai afla in sectorul de stat, restul apartinand producatorilor privati. Sectorul a beneficiat an de an de sprijin din partea statului: anul trecut am alocat in limita sumei de 60 miliarde de lei cate 100000 de lei pentru fiecare familie de albine cu conditia ca producatorul sa livreze 10 kilograme de miere catre procesatori. Anul acesta subventia alocata de la buget este de 20 de miliarde de lei", a spus Petre Nicolae, director in cadrul Ministerului Agriculturii .Pe piata romaneasca un kilogram de miere poate ajunge si pana la aproape 150.000 de lei/kg/.
Productia interna este cu precadere dominata de mierea poliflora (60%) urmata de cea de salcam (30%) si cea de tei cu 10 procente.
"Din cauza faptului ca la intern consumul nu depaseste 100 de grame anual pe cap de locuitor, iar in Uniunea Europeana atinge 2 kilograme, mai mult de 90% din mierea romaneasca poate fi alocata exportului", sustine Eugen Zorici, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.

Segmentele de pia

Segmentul pe piata mierii pe care noi dormim sa intram si anume mierea in cantitati mici ambalata, nu a fost inca exploatat in tara noastra.

Mierea in cantitati mici, ambalata in folie termosudabila este un produs care exista deja pe piata mondiala. El se vinde cu succes si se afla in topul preferintelor consumatorilor. Datorita inexistentei lui pe piata romanesca, acest produs poate fi numit "pseudo-prototip".

Lipsa de competitori directi este benefica pentru firma noastra. De acest lucru trebuie sa profitam cat mai eficient posibil pentru a ne impune pe piata cu noul nostru produs.

Cota de pia vizat de c tre noua afacere pe segmentele de referin

Produsul nostru, fiind nou, va avea in urmatorii 3 ani o crestere considerabila a volumului pietei de miere ,in aceasta forma de prezentare ( ambalata in plicutele) ,de pana la 99%. Nu excludem cazul in care apar competitorii, dar cu experienta pe care o vom avea in momentele respective, vom diversifica produsele oferite, vom face anumite schimbari vare ne vor permite sa ne mentinem pe piata la un nivel cat mai ridicat.

Competitorii

Produsul oferit de firma noastra, sub forma in care este prezentat, este unic in Romania. Din acest punct de vedere se poate spune ca este un produs inovator si prin urmare vor lipsi competitorii directi, ceea ce pentru noi reprezinta un mare pas spre reusita.

Desigur, pe piata exista producatorii de miere. Acestia insa, comercializeaza mierea in ambalaje cu un volum mai mare(300-500g). In plus, aceste ambalaje sunt inestetice, greu de manipulat si au un grad de protectie scazut. De exemplu, un ambalaj foarte des intalnit este borcanul de sticla ce are un capac filetat. Atunci cand acesta este indepartat permite atat contactul produsului cu aerul cat si patruderea bacteriilor in interior. Se poate lesne observa ca acest tip de ambalare se adreseaza unei alte categorii de clienti, un hotel cu prestigiu sau o companie de transport aerian, de exemplu, nefiind interesate de acest produs.

De aceea consideram ca in prezent pe piata romaneasca nu exista competitori pentru produsul nostru. Evident ca acestia vor apare. Cu cat o afacere este mai profitabila, cu atat ea va atrage mai multi concurenti. Neavand aceasta idee, acestia vor apare pe piata mai tarziu decat firma noastra. Noi apreciem acest interval de timp ca fiind de cel putin 3 luni.

U urin a imit rii

Mierea face parte din categoria produselor susceptibile la o gamă largă de falsificări prin substituiri sau adaosuri nepermise.

Din numeroasele substanțe ce pot fi folosite ca agenți de falsificare un loc particular îl ocupă substanțele dulci din categoria zaharurilor și a substanțelor îndulcitoare sintetice. Acestea duc la modificarea compoziției și însușirilor fizico-chimice naturale și uneori la modificarea caracteristicilor organoleptice. Falsificatorii rutinați recurg și la adăugarea de alte substanțe pentru mascarea efectelor falsificării propriu-zise, adică substanțe adăugate în scopul corectării aspectului și consistenței, aromei și gustului, spectrului polinic și chiar pentru corectarea unor parametri chimici (aciditatea). În această categorie se încadrează și adăugarea de substanțe conservante pentru prevenirea fermentării care se poate instala ca urmare a practicilor nepermise.

De multe ori falsificarea este atât de bine realizată încât nu poate fi depistată prin examinare organoleptică, recurgându-se la analize de laborator care vor preciza și tipul de falsificare.

Falsificările în cazul mierei de albine se pot realiza: cu sirop de zahăr; cu sirop de zahăr invertit pe cale chimică; prin hrănirea intensivă a albinelor cu sirop de zahăr; cu melasă; cu sirop de porumb sau alt hidrolizat enzimatic.

Indiferent de natura falsificării, produsele obținute astfel nu pot fi valorificate sub denumirea " miere de albine".

Chiar daca mierea face parte din categoria produselor susceptibile la o gamă largă de falsificări prin substituiri sau adaosuri nepermise, produsul oferit de noi poate fi imitat cu o mare dificultate datorita elementelor de siguranta cu care este prevazut:

Ambalaj unic pe piata

Calitatea vopselurilor cu care vor fi imprimate ambalajele

Aplicarea pe ambalaj a unei mici holograme de forma unei albinute.

Rata inova iei

Mierea in cantitati mici, ambalata in folie termosudabila este un produs care exista deja pe piata mondiala. El se vinde cu succes si se afla in topul preferintelor consumatorilor. Datorita inexistentei lui pe piata romanesca, acest produs poate fi numit "pseudo-prototip".

Produsul pe care firma noastra il ofera este miere de albine ambalata in plicuri de 5ml. Plicurile vor fi fabricate din folie de aluminiu termosudabila, aceasta fiind un ambalaj superior din punct de vedere al aspectului si al proprietatilor pe care le poseda.

Regimul propriet ii intelectuale

În România, asigurarea protectiei proprietatii intelectuale se realizeaza în principal prin doua institutii de specialitate: Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci - în domeniul proprietatii industriale si Oficiul Român pentru Drepturile de Autor - în domeniul dreptului de autor si al drepturilor conexe.
În temeiul Hotarârii Guvernului nr.573/1998 Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci este organul de specialitate al administratiei publice centrale în subordinea Guvernului cu autoritate unica pentru asigurarea protectiei proprietatii industriale, care elaboreaza si supune spre aprobare guvernului strategia dezvoltarii protectiei proprietatii industriale în România si aplica politica Guvernului în domeniu.

Legislatia în vigoare ofera stimulente în sectoarele principale pentru dezvoltarea activelor de proprietate industriala.
Astfel, Ordonanta Guvernului nr.41/1998 privind taxele în domeniul proprietatii industriale si regimul de utilizare a acestora prevede o serie de reduceri de taxe pentru procedurile legale de protectie a obiectelor de proprietate industriala în functie de venitul mediu brut lunar pe ultimele 12 luni al persoanei fizice solicitant sau titular ori în functie de cifra de afaceri a agentului economic.
Venitul obtinut de titularul brevetului prin cesionarea acestuia este scutit de impozit.

Firma noastra se afla deasemenea sub incidenta acestor legi ,si deasemenea in conformitate cu ele vom avea in vedere ca la initierea afacerii vom face toate demersurile pentru a certifica aceasta proces de fabricatie.

5.Strategia de marketing propus

"Zum-Zum" poate fi gasita in 4 sortimente:

 • MierePoliflora
 • Miere de salcam
 • Miere de tei
 • Miere de menta

Aceasta este miere de albine ambalata in plicuri de 5ml. Plicurile vor fi fabricate din folie de aluminiu termosudabila, aceasta fiind un ambalaj superior din punct de vedere al aspectului si al proprietatilor pe care le poseda.

Firma noastra are ca obiectiv principal satisfacerea cerintelor de calitate ale tuturor consumatorilor produsului nostru prin:

calitate superioara(miere naturala, sanatoasa);

ambalaj la nivelul standarelor Uniunii Europene;

diversificare ofertei produselor (miere de salcam, de tei, poliflora etc.);

mod simplu de utilizare;

igienizare (ambalare in folie de aluminiu termosudabila care nu permite contactul cu mediul exterior);

produsul nu este perisabil.

Pretul de vanzare al unui pliculet este de 0.060 euro/plic(2700lei/ plic), consideram ca acest pret este un pret real care va multumi piata .

Strategia de distribu ie i metodele de vânzare

Produsul nostru, fiind unic pe piata, pentru a putea fi cunoscut si vandut trebuie promovat prin contact direct cu potentialii clienti. Acest lucru va fi realiazat prin distribuirea de mostre principalilor nostrii potentiali clienti. Estimam ca perioada de testare a produsului este de maxim 40 de zile.

Livrarea se va face de catre firma noastra, care va avea o echipa formata la inceput din initiatorii acestui plan de afacere. Aplicam aceasta tactica pentru a reduce cheltuielile.

O modalitate eficienta de reclama este Internetul, datorita utilizarii lui pe scara larga cat si a costurilor reduse pe care le implica aceasta operatie. In acest sens, avem in vedere crearea unei pagini web de prezentare a firmei si a produsului oferit, deoarece in opinia noastra, Internetul reprezinta un foarte bun canal de comunicatii cu partenerii de afaceri.

Pentru vanzarea pe scara larga a produselor firmei vom incheia acorduri cu magazine specializate in prezentarea si desfacerea de produse alimentare.

Deasemenea vom oferi posibilitatea clientilor de a achizitiona produsele noastre de pe site-ul nostru de internet: www.miprod.ro.

Serviciile acordate clien ilor

Firma noastra ofera clietilor posibilitatea de a personaliza ambalajele cu insemnele acestora , precum si posibilitatea de a primi un discount in functie de cantitatea de produse achizitionate.

De asemanea clientii au posibilitatea de a le fi restituite sumele in cazul in care sunt constatate nereguli asupra produselor firmei nostre .

6.Mobilizarea resurselor necesare

Resursele necesare demararii proiectului propus de noi sunt :

Chltuieli de infiintare firma...........................300 euro

Masinii de ambalat Stipack 100....................3000euro

Amenajare spatiu.......... ..... ...... ............300 euro

Aer conditionat.......... ..... ...... ...............400 euro

Echipament pt operator masina........................100 euro

Mobilier birou.......... ..... ...... ....1000 euro

Computer.......... ..... ...... ............800 euro

Tel/Fax.......... ..... ...... ...............150 euro

Masina............200 euro

La o productie de 30000 plicuri lunare, costurile de productie se prezinta astfel:

Miere........540 euro 

Ambalaj.......426 euro

Cutii(200 buc)....33 euro 

Pentru demararea acestui proiect suma initiala de demarare a proiectului se ridica la aproximativ 9000 de euro. Aceasta va fi acoperita integral de echipa initiatoare a acestui proiect: Zeca Georgiana, Vasile Diana, Visan Alexandra, Vasilescu Emilian.

Ce structur se propune i cum r spunde aceasta cerin elor privind furnizarea produsului

Furnizarea se va face de catre firma noastra, care va avea o echipa formata la inceput din initiatorii acestui plan de afacere. Aplicam aceasta tactica pentru a reduce cheltuielile. Pentru vanzarea pe scara larga a produselor firmei vom incheia acorduri cu magazine specializate in prezentarea si desfacerea de produse alimentare.

Deasemenea vom oferi posibilitatea clientilor de a achizitiona produsele noastre de pe site-ul nostru de internet: www.miprod.ro.

Cum se asigur flexibilitatea structurii

Creșterea sau reducerea capacității de productie potrivit fluctuațiilor pieței va fi moderata cu ajutorul unui stoc de urgenta prestabilit de aproximativ 10000 de pliculete .

Acesta va fi folosit in cazul in care cererea are un volum mai mare decat capacitatea de productie (700000 de pliculete), dar va fi folosit si cazul in care cererea are un volum foarte redus (mai putin de 8000 de plicutete) astfel nu vom folosi utilajele de productie evitand costurile aferente.

Ce talente si cuno tin e rare sunt cruciale pentru reu it i pe ce c i vor fi asigurate

Pentru caproiectul propus de noi sa poate fi pus in practica sunt necesare cunostinte de :

v     Management prentru a putea administra intr-un mod profitabil afacerea .

Acestea vor fi asigurate de catre intreg colectivul nostru datorita cursurilor de specialitate pe care le-am frecventat in cursul anilor universitari.

v     Cunostinte tehnice care ne vor fi necesare pentru alegerea de utilaje si aparatura necesara productiei fimei noastre.

Iar cele legate de utilajul de productie consideram ca pot fi acoperite de catre colega noastra Zeca Georgiana , care frecventeaza cursuri tehnice in cadrul Facultatii deIngineria si Managementul Sistemelor Tehnologice(Stiinta materialelor,Rezistenta Materialelor ,Mecanica, Mecanica Fluidelor, Electrotehnica,etc.).

v     Marketing pentru promovarea produsului acoperite de colega noastra Vasile Diana care a absolvit un curs specializat .

v     Cunostintele in domeniul IT care vor putea fi acoperite de catre intreg colecivul nostru datorita cursurilor de specialitate pe care le-am frecventat, dar in deosebi de catre colega noastra Visan Alexandra care detine cunostinte aprofundate in acest domeniu.

Ce resurse materiale rare sunt necesare i pe ce c i se va asigura stabilitatea aprovizion rii

Cel mai important aspect pentru punerea in practica a planului propus de echipa noastra este asigurarea unui contract stabil cu furnizorii de :

Ø      MiereØ      Ambalaje

Pentru a asiura stabilitatea aprovizionarii cu miere se va avea in vedere semnarea unui contract de livrare cu principalul producator si distribuitor de pe piata romaneasca si anume cu " SC Apicola SA".

Iar penru aprovizionarea cu ambalaje se va semna un contract cu firma "Artema-Plast"SRL.

Ce resurse financiare sunt necesare i cum se vor asigura acestea

Resursele financiare necesare acestui plan sunt de aproximativ 9000de euro.

Acestea vor fi asigurate de catre initiatorii acestui proiect .

Se va avea in vedere ca la exdinderea afacerii vor fi accesate imprumuturi de la diverse institutii specializate.

7.Conducerea afacerii

Organization Chart

Organigrama SC MiProdSRL

1.

Vasilescu Emilian

Management, Strategii si Planificare

2.

Zeca Georgiana

Cercetare-Dezvoltare, Politica de pret, Productie

3.

Vasile Diana

Vanzari Marketing, Personal

4.

Visan Alexandra

Finante Management, IT

Echipa care a elaborat acest plan de afaceri este compusa din:

 • Zeca Georgiana
 • Visan Alexandra
 • Vasile Diana
 • Vasilescu Emilian

Noi suntem studenti in cadrul Facultatii de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica, in anul II de studiu , cu specializarea Informatica Economica. Pentru ca dorim ca munca noastra sa se reflecte in mod direct in castig, ne-am hotarat sa concepem propria noastra afacere.Avand foarte multe idei de afacere, am decis ca pentru inceput sa o punem in practica pe cea mai fezabila.Datorita modului facil de a o aplica, cat si a costurilor reduse pe care le implica, aceasta reprezinta in opinia noastra o idee cu un grad mare de reusita.

Pregatirea noastra in domeniul economic constituie un avantaj in organizarea eficienta a procesului de productie, o buna administrare a firmei cat si o apreciere corecta a parametrilor economici.

Zeca Georgiana- Manager al productiei si calitatii

Ca manager al productiei si calitatii eu voi avea grija ca productia firmei sa fie fluenta si ca produsele firmei sa corespunda standardelor in vigoare.

Consider ca studiile pe care le desfasor in cadrul facultatii de Inginerea si Managementul Sistemelor Tehnologice ,cu specializarea Ingineria Calitatii ma vor ajuta pentru o mai buna gestionare a productiei precum si a calitatii acesteia.

Lipsa de experienta profesionala poate fi un mic inconvenient, necunoscand mediul de lucru dar cu perseverenta, viziune si putina inovatie cred ca voi putea trece peste orice obstacol.

Alexandra Visan -sef al departamentului IT

Ca director de IT, am obligatia de a asigura buna functionare a tuturor sistemelor implicatre in procesul de productie si back-office. Sunt responsabila de upgradarea sistemelor si mentenanta lor. Am in responsabilitate toate sistemele, inclusive cele care tin evidenta contabila, cerere/oferta, evidenta stocurilor. Pentru indeplinirea sarcinilor care tin de departamentul IT ma voi folosii de calitatile pe care le detin: dinamism, abilitati de organizare si sintetizare, logica si coordonare.

Vasilescu Emilian -director de vanzari va avea in vedere stabilirea de contacte si semnarea de contracte cu furnizorii si distribuitorii.  Cu abilitati manageriale, de stabilire si planificare a obiectivelor, innovator, posedand abilitati de comunicare deosebite, sociabil, lucru in echipa si autocontrol.

Vasile Diana - director de Marketing va avea in vedere promovarea produselor firmei noastre datorita abilitatilor ei de comunicarea orala, inovatie si a abilitatilor de negociere

8.Ipoteze i riscuri

Riscuri majore

a.      Riscuri financiare

Posibilitatea ca produsul sa nu fie acceptat de piata .

b. Riscuri legislative

Pentru a nu influenta imaginea firmei intr-un sens negativ pentru produsele distribuite se va incheia un proces verbal de in care vor fi prevazute starea produselor si declararea pe proprie raspundere pentru distrugerile, deformarile ulterioare.

c.Riscuri tehnice

Posibilitatea defectarii unui utilaj din linia de productie.

9. Planul Financiar

Bilant simplificat

Euro

Actual( N)

Previziuni( N+1)

ACTIVE

Active circulante

Numerar existent la începutul activitǎții

Numerar generat de activitatea de exploatare

Creanțe

Stocuri

Alte active circulante

Total active circulante

Active fixe nete(inclusiv financiare si necorporale)

Total active fixe

TOTAL ACTIVE

CAPITAL ȘI DATORII

Datorii curente

Descoperit de cont la începutul perioadei

Credite pe termen scurt

Furnizori

Alte datorii

Total datorii curente

Datorii pe termen lung

Credite pe termen lung

Total credite pe termen lung

Alte datorii pe termen lung si provizioane

TOTAL DATORII

CAPITALURI

Capital social

Profit repartizat în cursul anului

Profituri repartizate în anii anteriori

TOTAL CAPITALURI

TOTAL CAPITALURI ȘI DATORII

Contul de profit si pierdere

Euro

N

N+1

Vânzǎri

InterneExport

Total vânzǎri

Costuri și cheltuieli

Costul bunurilor vândute

Materii prime și materiale

Combustibil și energie

Servicii subcontractate

Altele

Salarii, prime și contribuții

Costul total al bunurilor vândute

Costuri administrative și de desfacere

Amortizare

Amortizare totalǎ

Venituri / costuri nete din dobânzi

Total venituri/costuri nete din dobânzi

Profit/ pierdere din activitatea extraordinarǎ

Total profit/pierdere extraordinarǎ

Venit net înainte de impozitare

Impozitul pe profit

Profit net

Dividende plǎtite

Profit repartizat

Indicatori economici

Indicator

Anul curent N

N+1

Rata curent a lichiditǎții

1.16

1.37

Rata rapidǎ a lichiditǎții

1.08

1.33

Rata rentabilit tii nete

33.2%

52.4%

Rata de recuperare a investiției

87.4%

Rata profitului

Rata solvabilitǎții patrimoniale

87.3%

Rata solvabilitǎții globale

Rata curent a lichiditǎții = active curente/obligații curente;

Rcl= 8350/7150=1.16 -> N

Rcl= 9100/6600=1.37 ->N+1

Rata rapida a lichiditǎții = (active curente-stocuri)/obligatii curente;

Rrl=(8350-600)/7150=1.08 ->N

Rrl=(9100-300)/6600= 1.33 -> N+1

Rata rentabilitǎții nete = profit net/capital propriu * 100;

RRN=8456/25439=0.332*100=33.2% ->N

RRN=26244/50000=0.524*100=52.4% ->N+1

Rata de recuperare a investiției = profit net/capital investit * 100;

RRI=8456/12000=70.4%

RRI=26244/30000=87.4%

Rata profitului = Profit/cifra de afaceri * 100;

RRP=10439/28800=36.2%

RRP=32400/42000=77.1%

Rata solvabilitǎții patrimoniale = capital propriu/(obligatii totale + capital propriu) * 100

RSP=25439/29139=87.3%

RSP=50000/56100=89.1%

Rata îndatorǎrii = împrumuturi/capital propriu;

RI= 1500/25439=0.058

RI= 5500/50000=0.11

Rata solvabilitǎții globale = (active circulante + active fixe)/datorii totale;

RSGo= 9550/3700=2.58

RSGo=11600/6100=1.90

Rata solvabilitǎții generale = active circulante/datorii curente.

RSGe =8350/1000=8.35

RSGe =9100/3200=2.84

Fluxul Monetar

An

N

N+1

Fluxuri de numerar din activitatea de exploatare

Încasǎri în numerar din vânzarea de bunuri și prestarea de servicii

54 300 RON

78 000 RON

Încasǎri în numerar provenite din redevențe, onorarii, comisioane și alte venituri

6 400 RON

7 200 RON

Plǎțile în numerar cǎtre furnizorii de bunuri și servicii

9 200

10 300

Plǎțile în numerar cǎtre și în numele angajaților

14 000

15 500

Plǎțile în numerar sau restituiri de impozit pe profit

1 200

600

Fluxuri de numerar din activit ți de investiții

Plǎțile în numerar pentru achiziționarea de terenuri și mijloace fixe, active necorporale și alte active pe termen lung

9 000

0

Încasǎri de numerar din vânzarea de terenuri și clǎdiri, instalații și echipamente, active necorporale și alte active pe termen lung

0

0

Plǎțile în numerar pentru achiziția de instrumente de capital propriu și de creanțǎ alte altor întreprinderi

0

0

Încasǎri în numerar din vânzarea achiziția de instrumente de capital propriu și de creanțǎ alte altor întreprinderi

0

0

Avansurile în numerar și împrumuturile efectuate

c tre alte p rți

0

0

Încasǎrile în numerar din rambursarea avansurilor și împrumuturilor efectuate cǎtre alte pǎrți

0

0

Fluxuri de numerar din activit ți de finanțare

Venituri în numerar din emisiunea de acțiuni și alte instrumente de capital propriu

0

0

Plǎțile în numerar cǎtre acționari pentru a achiziționa sau rǎscumpara acțiunile întreprinderii

0

0

Venituri în numerar din emisiunea de obligațiuni, credite, ipoteci și alte împrumuturi

0

0

Rambursǎrile în numerar ale unor sume împrumutate

Plǎțile în numerar ale locatarului pentru reducerea obligațiilor legate de o operațiune de leasing financiar

0

0

Fluxuri de numerar total

94 100

111 600

Numerar la inceputul perioadei

60 700

85 200

Numerar la finele perioadei

33 400

58 800

Document Info


Accesari: 3378
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )