Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Strategia - componenta esentiala a politicii de marketing

Marketing


Strategia  -  componenta  esentiala  a politicii  de  marketing

În activitatea oricarei organizatii alegerea strategiei de marketing marcheaza un moment important, ce finalizeaza etapa în care s-au definit misiunea si scopurile urmarit 21521n1318v e, pe baza unei analize atente si pertinente a situatiei sale.Strategia de marketing, desemneaza liniile definitori ale atitudinii si conduitei întreprinderii în vederea atingerii anumitor obiective  (C. Florescu (coord.) - op. cit., p.275). Ea este reprezentata de ansamblul obiectivelor concrete care trebuie înfaptuite într - o perioada de timp, a mijloacelor si metodelor prin care acestea se transpun în practica, exprimând tendintele si exigentele ce se impun pentru atingerea performantelor stabilite, a caror nivel se masoara cu ajutorul unor indicatori economici, cum ar fi: volumul activitatii, cota de piata, profit etc.

Prin strategia de marketing adoptata se precizeaza:

●          pozitia pe care organizatia îsi propune sa si-o asigure pe piata;

●          scopurile urmarite ;

●          intentiile prin care acestea se vor atinge într-o anumita perioada de timp.

●          ca suita de decizii, strategia de marketing are ca scop finalitatea optima a activitatii întreprinderii într-o perioada optima si reflecta:

- sfera de activitate;

- orientarea pe termen lung;

-  reactiile la solicitarile pietii;

- atitudinea fata de mediul ambiant si comportamentul sau în raport cu componentele lui;

- maniera adaptarii la dinamica mediului ambiant

- corelatia activitatii sale cu resursele disponibile;

- optiunea pentru o anumita cale de urmat, aleasa dintre mai multe alternative posibile.

Strategiile de succes sunt cele prin care se determina oportunitatile de piata si avantajul competitiv, având la baza rezultatele controlului de marketing ce pun în evidenta: riscurile, situatiile favorabile, punctele tari si slabe ale organizatiei. Prin transpunerea lor în practica trebuie sa se creeze un asemenea sistem de raporturi între întreprindere si mediul ambiant încât sa se asigure plasarea ei într-o pozitie cât mai buna în confruntarea cu ceilalti competitori.

O strategie de succes marcheaza o perioada definitorie în viata întreprinderii, în care s-au adoptat cele mai bune decizii cu privire la consumatorul - beneficiar si la caile prin care sunt satisfacute necesitatile lui. O asemenea strategie ne indica ce se urmareste în esenta în perioada respectiva, cum se intentioneaza sa se înfaptuiasca scopurile respective si care sunt raspunsurile la întrebarile fundamentale:

●     ce trebuie sa se produca si ce produse noi vor fi introduse în fabricatie;

●     care este segmentul de piata ce trebuie tintuit de fiecare produs în parte;

●     pâna la ce nivel pot fi ridicate preturile;

●     ce trebuie comunicat segmentului de piata;

●     cum este mai bine sa fie distribuit produsul sau serviciul respectiv.

Raspunsurile la aceste întrebari se concretizeaza în principalele forme pe care le îmbraca strategia de marketing si anume strategie de: piata, produs, pret, promovare si distributie (plasare) în care se oglindesc toate functiile marketingului.

Pentru a fi eficienta, strategia trebuie sa respecte câteva cerinte  (I. Petrescu si Gh. Seghete - op. cit., p. 483) care sa-i asigure o congruenta perfecta cu scopurile si functiile marketingului cum ar fi:

●     mentinerea unei concordante între actiune si rezultate;

●     realizarea unei legaturi strânse între producatori si beneficiari;

●     impulsionarea vânzarilor prin adaptarea productiei la cerintele pietii în timp scurt;

●     asigurarea conditiilor pentru obtinerea informatiilor rapid si permanent cu privire la fizionomia, exigentele si tendintele evolutiei pietii etc.

Ca element central al activitatii de marketing, strategia este produsul telurilor stabilite, a valorilor, a atitudinilor si ideilor predominante dintr-o organizatie într-o anumita perioada. Ea formuleaza clar obiectivele etapei respective în scopul orientarii eforturilor ce le poate mobiliza. Se constata ca orice întreprindere are la dispozitie un numar mic de posibilitati strategice si de aceea ele trebuie nu numai identificate ci si selectate.

În final, strategia de marketing adoptata de o întreprindere pentru o anumita perioada este rezultatul combinarii experientei, intuitiei si sperantei managerilor de marketing, a stiintei si artei pe care ei o poseda, este rezultatul confruntarilor, compromisului, negocierilor si al consensului.

De obicei, întreprinderile elaboreaza strategii pe termen lung, mediu si scurt cu obiective clare, concrete, precise, realiste, care se detaliaza prin tacticile corespunzatoare. În acest mod întreprinderile raspund atât solicitarilor imediate ale schimbarilor survenite în mediul ambiant, cât si încadrarii într-un comportament de lunga durata, ceea ce permite o viziune unitara, coerenta si de perspectiva.      


Document Info


Accesari: 2442
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )