Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Mecanisme patogenice de producere a hipertensiunii arteriale

medicina


Mecanisme patogenice de producere a hipertensiunii arteriale

A. Cresterea debitului cardiac

Numeroase studii efectuate in ultimile decenii, au evidentiat existenta unui grup de hipertensivi a caror anomalie hemodinamica principala o constituie cresterea debitului cardiac,rezistenta vasculara periferica fiind normala sau scazuta.

B. Cresterea volumului plasmatic.

Unii hipertensivi au drept caracteristica esentiala a volumului plasmatic si de aceea, hipertensiunea lor a fost numita''dependenta de volum''. Cresterea volumului plasmatic are cauze multiple (consum excesiv de sare,hipersecretie, de menralocarticoizi, hiperplozie suprarenala, consum de anticonceptionale orale, insuficienta renala cronica

C. Cresterea rezistentei vasculare periferice

Cresterea rezisentei periferice totale este un mecanism care intervine in patogeneza oricarei forme de hipertensiune, in cea esentiala putand reprezena atat factorul declansat cat si cel de intretinere sau agravare, constituind trasatura hemodinanica majora in stadii avansate ale bolii. In cresterea rezistentei periferice, un loc semnificativ il ocupa in contextul adaptarii structurale - hipertrofia musculaturii netede arteriolare, argumentand si efectul vasoconstrictor al stimulilor nervosi sau umorali.

In mod direct, la cresterea rezistentei periferice in hipertensiunea arteriala esentiala s-ar putea ajunge si prin deficitul unor clase de substante endogene cu rol vasodilatator (depresori fiziologici) din care s-ar putea aminti componentele sistemului clinic al plasmei, prosotglandinele vasodilatatoare, lipoidul neutru renomedular.. Scaderea distensibilitatii vaselor mari

Aorta si ramurile ei principale,datorita ambundentei de tesut elastic din structura lor se comporta, din punct de vedere functional ca un rezervor elastic. Ateroscleroza, coarctatia de aorta, anevrismul aortei pot scadea elasticitatea acestui rezervor, facandu-l inapt pentru acomodari propmpte la variabile volumului expulzat de cord la fiecare contractie si inducand astfel hipertensiunea.

Hipertensiunea arteriala poate fi privita, ca o consecinta a perturbarii mecanismelor fiziologice de reglare presionala in relatie directa cu competenta functionala a fiecarui mecanism in parte.

Atata timp cat elasticitatea functionala a rinichiului este conserevata sensibilitatea baroreceptorilor normali, iar ingrosarea peretilor arteriolari nu s-au produs,hipertnsiunea este reversibila prin inlaturarea cauzei generatoare.

O data instalat unul din inelele patogenice de intretinere, hipertensiunea arteriala devine stabila, ireversibila.Document Info


Accesari: 3129
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )