Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Catina

Alimentatie nutritie


Catina



Catina este un arbust cu numele stiintific Hippophae rhamnoides cu un areal foarte mare de raspandire: Europa, Asia de Vest din Caucaz, Persia de Nord, Urali, Siberia de Sud pana in Altai, Asia de Est si pana in Himalaya.

 In tara noastra Catina sau Catin 20520q167u a alba ori cenusie, cum se mai numeste, se poate remarca incepând de la sfârsitul verii pâna toamna târziu, pe povârnisurile Vaii Prahovei, Teleajen, Vrancea, Trotus, dealurile judetului Buzau si chiar in Delta, prin ciorchinii portocalii ai acestui arbust tepos cu fructe mici si globuloase.

 Datorita valorii deosebite sub aspect terapeutic si ca supliment nutritional, fructele de catina au facut obiectul a numeroase cercetari originale românesti si de peste hotare. Este un mare merit al organelor silvice de la noi de a fi introdus in cultura acest arbust pe pantele degradate, datorita proprietatii lui de a fixa terenurile in panta si de a le feri de alunecari.

Constituenti

Fructele de catina contin 85% apa, vitamina C, E, F, D, provitamina A care sub forma de carotenoide este dizolvata intr-un ulei gras nesaturat, izoramnezol, vitaminele B1, B2, acid folic, fitosteroli, inozitol, acid pantotenic, palmitic, evucic, succinic etc.

Putem considera Catina si produsele obtinute din ea drept o polivitamina naturala.

Recomandari terapeutice

Dupa cum am mentionat mai inainte, fructele de catina constituie in primul rând o polivitamina naturala, cu recomandari deosebite pentru convalescenti in starile de slabiciune, tonifiante atât pentru copii cât si pentru persoanele in vârsta. Mai ales in sezonul rece, când resursele de vitamine naturale sunt mai reduse, infuzia de catina, siropul si gemul sunt binevenite putând fi folosite in fiecare zi ca ceai alimentar, mai ales datorita aromei placute a fructelor.

Deosebit de importante sunt efectele pe care le imprima flavoanele asupra aparatului circulator. Acestea maresc forta de contractie a miocardului, probabil datorita unei mai bune circulatii coronariene si a imbunatatirii generale a metabolismului. Indeosebi quercetrina antreneaza o vasoconstrictie si o diminuare a permeabilitatii capilare, ceea ce explica efectele ei in maladiile hemoragice, ca de exemplu purpurele. Vasoconsrictia este urmata de o vasodilatare la nivel renal, marind diureza, fructele si preparatele din ele fiind utile in insuficienta renala si inedome. Adaugându-se si efectul hipotensor, se ajunge la o actiune complexa si tonifianta asupra aparatului circulator, diferita de cea a digitalicelor sau a cofeinei, fiind utile in insuficientele cardiace usoare sau chiar in forme mai severe, asociate medicamentelor de baza prescrise de medic.

 Se mai recomanda infuzia de catina ca antidiareic, antireumatic, dar in special ca diuretic-depurativ in urticarii si diferite dermatoze.

Modul de intrebuintare

Se face infuzie din 1-2 lingurite fructe uscate la o cana cu apa asociate cu fructe de maces. Aceasta nu este numai o bautura binefacatoare, buna la gust,  dar si un ceai alimentar pentru fiecare zi, dimineata, la prânz sau seara, ce efecte tonice si reconstituante.


Document Info


Accesari: 1787
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )