Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload


Raporturile dintre sistemul politic si sistemul social global


RAPORTURILE DINTRE SISTEMUL POLITIC SI SISTEMUL SOCIAL GLOBAL

Comunitatile umane evoluate, adica ajunse la un anumit nivel de dezvoltare, au simtit nevoia de a se organiza intr-un sistem politic, fara de care functionarea lor normala nu ar fi fost posibila

Intre sistemul politic si sitemul social global exista un raport ca de la parte la intreg. Sistemul politic reprezinta o parte a sistemului social global, partea care se refera la elementele de organizare si conducere de ansamblu a vietii sociale.Privita sistemic, societatea este un sistem social global, adica un ansamblu de relatii, procese si activitati umane aflate intr-o interactiune dinamica, ce au ca finalitate crearea bunurilor materiale si a valorilor spirituale menite sa asigure existenta si progresul social.

Societatea este un sistem global, deoarece omul – ca element fundamental al societatii – este, in primul rand, o fiinta sociala, care comunica si intra in relatii interumane cu semenii sai si anume:

- fie printr-un  cadru organizat (comunitati umane) caruia indivizii ii apartin prin nastere (familia, etnia, poporul, natiunea);

- fie prin activitati comune in cadrul unor grupuri sociale (muncitori, tarani, intelectuali, patroni etc);

- fie prin libera adeziune la diferitele organizatii politice, culturale, profesionale

Relatiile interumane – indiferent de natura si specificul lor – au ca finalitate asigurarea existentei umane si a progresului social

Privita si analizata din diferite unghiuri de vedere, societatea ca sistem social global este alcatuita din mai multe subsisteme. Luate fiecare in parte, constituie  sisteme de sine statatoare, cu specific, relatii, dinamica si activitatii proprii.

Societatea omeneasca luata ca sistem social global mondial este alcatuita, in primul rand, din subsisteme nationale care se afla in stransa interdependenta, dar se dezvolta de sine statator.

Sistemul national care poate fi privit, la randul sau, ca sistem social global este alcatuit din mai multe subsisteme

- subsistemul economic care se refera, are in vedere sfera productiei, consumului si schimbului

- subsistemul structurii sociale care exprima raporturile, relatiile dintre categorile si grupurile sociale existente la un moment dat in societate

- subsistemul vietii spirituale

- subsistemul politic care este constituit atat din ansamblul relatiilor politice, institutiilor si organizatiilor politice, cat si din conceptiile politice privind modul de organizare si conducere a societatii. Fiecare din aceste subsisteme poate fi luat si privit in mod independent ca sistem sistemul relatiilor politice, sistemul structurilor organizationale cu caracter politic, sistemul conceptiilor si doctrinelor politice etc.

Privita ca sistem social global, societatea omeneasca nu poate fi redusa la una ori la cateva din componentele sale si nici nu reprezeinta suma aritmetica a acestora.

Ca realitate complexa si dinamica sistemul social este deschis, adica este capabil de autoreglare.

In acelasi timp, fiecare componenta a sa se constituie ca un subsistem, cu propria sa autonomie relativa, incat miscarea sistemului in ansamblu se manifesta atat prin actiunea intregului asupra partilor componente, cat si prin interactiunea subsistemelor. Acest mecanism este propriu (sau aplicabil) si sistemelor politice.

Corelatia de interdependenta dintre sistemul social global si sistemul politic este esentiala. Aceasta pentru ca sistemul politic ca subsistem al unui sistem social global, mai ales prin componenta sa  de putere politica ce constituie liantul necesar al dinamismului tuturor subsistemelor care alcatuiesc societatea globala, asigura organizarea si conducerea la nivelul intregii societati.

Desi nu exista o definitie unanim acceptata a sistemului politic, dupa cum nu exista o asemenea definite nici pentru conceptul general de sistem social, majoritatea politologiilor considera sistemul politic ca fiind un subsistem al sistemului social global care cuprinde relatiile politice, institutiile politice si conceptiile politice (suprastructura politica), sistem care asigura organizarea si conducerea de ansamblu a societatii, functionalitatea ei.

Conchizand, comunitatile umane ajunse pe o anumita treapta a evolutiei lor nu mai puteau exista si functiona fara sa se organizeze intr-un sistem politic. Organizarea lor in sisteme politice a constituit o necesitate, o lege generala a progresului istoric.

Constituindu-se ca un sistem de organizare si conducere de ansamblu al societatii, sistemul politic a slujit si trebuie sa slujeasca atat societatea in intregul ei, cat si fiecare subsistem in parte, atat interesele generale ale societatii, cat si pe cele individuale.

Experienta istorica a dovedit ca numai organizarea comunitatilor umane in sisteme politice puternice, bine structurate, le-a asigurat acestora viabilitatea.Document Info


Accesari: 605
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )