Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload




























Notiuni introductive legate de pedeapsa si justitie penala

Drept




, , . Detinutul percepe timpul dintr-o pozitie coercitiva, apasatoare si artificiala ;el are constiinta faptului ca intra īn īnchisoare īmpotriva vointei sale , pierzāndu-si elementele de individualizare, spatiul de manevra fiindu-i limitat , iar viitorul proectāndu-i-se incert si nesigur. . . "




Capitolul I Notiuni introductive legate de pedeapsa si justitie penala

Ideea de justitie penala

Odata cu aparitia statului apararea sociala impotriva faptelor periculoase , vatamatoare a devenit o functie importanta a acestea. Prin aratarea faptelor periculoase pentru valorile sociale si a sanctiunilor aplicabile celor ce savārsesc astfel de fapte , justitia penala contribuie la aplicarea acestor valori.

Termenul de justitie penala este folosit pentru a denumi sistemul normelor juridice penale care reglemendeaza relatiile de aparare sociala. Īn cadrul relatiilor ce se stabilesc in societate, conduita fiecarui persoane este apreciata de ceilalti membri ai colectivitati si este considerata convenabila sau neconvenabila pentru ei sau pentru grupul social, dupa cum actiunea se armonizeaza sau vine īn conflict cu actiunile acestora1

Incalcarea normelor stabilite de societate determina īntotdeauna , īn mediul social un dublu curent de emotii si actiuni , īn grade si limite diferite , reactia fiind determinata. de calitatea victimei , de īntrazneala ciudatenia sau ablilitatea actului periculos sau vatamator si de consecintele produse. Pe de o parte se produce o tulburare a constiintei publice , iar pe de alta parte, se pune in miscare angrenajul justitiei penale2

2. Actul criminal si justitia penala

Savarsirea actului criminal(cānd ajunge sa fie cunoscut =cifra neagra a criminalitatii )duce la declansarea diferitelor angrenaje ale justitiei penale īn scopul identificarii autorului si cercetarea circumstantelor īn care s-a produs fapta.

Din momentul sesizari politiei sau parchetului pana īn momentul ramānerii definitive a hotarārii judecatoresti de condamnare se desfasoara īn mai multe etape , procesul penal(cercetare penala , urmarire penala, cercetare judecatoreasca ) prin activitati ce apartin altei stiintei :drept procesual penal.

De celeritatea procesului penal si finalizarea lui pronuntarea hotarārii de condamnare depinde eliminarea acelei reactii de "alarma sociala" produsa prin actul criminal.

Daca pronuntarea hotarārii nu va fi prea departata de momentul savārsiri actului criminal, rolul justitiei penale īn apararea cetatenilor sau pentru educarea si disciplinarea lor sociala , va fi mai pregnanta. Concomitent si imaginea actorilor procesului penal (politist, procuror, judecator, avocat) va fi pozitiva , membrii societatii simtind astfel afirmarea imanenta si sugestiva a fortei statului reprezentat de institutiile specializate.

3. Functiile justitiei penale

In principal, justitia penala are doua functii:preventiva si represiva. Pentru aplicarea permanenta a justitiei penale, odata cu aparitia statelor moderne, sistemul de legi s-a diversificat putānd sa deosebim īntre legi penale propriu-zise(care interzic anumite conduite si stabilesc si pedepsele corelative), legi procesual penale(care stabilesc regulile de desfasurare a procesului penal īn asa fel ca ideea de justitie sa triumfe, dar īn acelasi timp ca si drepturile autorilor actelor criminale sa fie respectate-in dubio pro reo, legi care reglementeaza sistemul executional penal(cu privire la executarea pedepselor-stiinta penitenciara)si legi care reglementeaza institutiile postcarcerale sau postexecutionale(privesc probatiunea, readaptarea sociala a condamnatilor).

Statul-care reprezinta, din punct de vedere juridic, societatea umana ordonata si organizata īn scopul desfasurarii propriei vieti politice, economice, culturale, etc-exercita prin normele edictate(legile)si prin institutiile sale o actiune protectiva, directa atāt asupra colectivitatii cāt si asupra fiecarui individ īn parte, īn forme multiple, dupa natura si exigentile factorilor biologici, educativi, familiali, economoci, politici, administrativi, artistici, religiosi.

Functia de aparare preventiva-poate sa aiba o exprimare pozitiva(de asistenta, de īndrumare, de cooperare), dar si negativa(de disciplina si eliminare a oricarei forme de activitate antisociala si īncalcare a normelor penale). De asemenea poate sa aiba o exprimare indirecta de atenuare sau eliminare a cauzelor criminalitatii si dezordinii sociale si directa(de supraveghere a indivizilor sau grupurilor cu potential de periculozitate).

Functia de aparare represiva-interventia dupa executarea, voita sau nevoita, a unui fapt prohibit de legea penala si sanctionabil potrivit normei īncalcate.

Formarea si dezvoltarea justitiei penale ca fenomen social sunt strāns legate de formarea si dezvoltarea societatii umane. De aceea, se afirma[2] ca justitia penala este tot atāt de veche ca si omenirea, ca istoria justitiei penale se confunda cu istoria societatii umane;īn realitate, īnsa, ceea ce este vechi ca si omenirea nu este justitia penala, ci componenta sociala si umana a acesteia.

Se poate spune ca, justitia penala este rezultatul evolutiei īn timp a sentimentelor, credintelor, obiceiurilor, institutiilor, normelor si doctrinilor fata de fenomenul criminal. Acesta s-a transformat treptat, concomitent cu schimbarile ce-au avut loc la nivelul societatii, pe diferitele trepte de civilizatie, pāna īn epoca moderna.

4. Notiunea, scopul si functiile sanctiunilor penale

a) Aspecte generale. Sanctiunile penale

Penologia este definita, īn sens larg, ca fiind "stiinta care studiaza mijloacele de aparare sociala contra faptelor antisociale declarate infractiuni".

Termenul penologie provine din latinescul "poena", care īnseamna pedeapsa si desemneaza o disciplina teoretica care studiaza pedepsele.

Preocupari privind penologia au existat īn Romānia īnca din timpul primului razboi mondial. La rāndul ei, criminologia a realizat studii referitoare la pedepse, deoarece, prevenirea fenomenului infractional a reprezentat īntotdeauna un interes prioritar pentru criminologie. Au aparut lucrari intitulate "Criminologie si penologie"(R Korn, L. M Corkle, 1966)care au tratat separat probleme criminologice de cele penologice. Īn 1990 s-a īnfiintat Societatea Romāna de Criminologie, Criminalistica si penologie, iar īn 1999 a aparut si primul numar al Revistei de Criminologie, Criminalistica si Penologie, care contine articole, studii, opinii referitoare la cele trei domenii mentionate.

Dictionarul universal al limbii romāne defineste sanctiunea ca o pedeapsa prevazuta de lege pentru cei care au īncalcat dispozitiile ei.

Cuvāntul penal provine din latinescul "poenalis"si se refera la infractiuni, la urmarirea si pedepsirea infractorilor.

Scopul pedepsei este prevenirea savārsirii de noi infractiuni, iar prin executarea pedepsei se urmareste formarea unei atitidini corecte fata de munca, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala.

b) Pedeapsa si scopul ei

Īn conformitate cu articolul 52, Codul penal, pedeapsa este o masura de constrāngere si un mijloc de reeducare a condamnatului. Aplicarea pedepsei reprezinta o forma a constrāngerii juridice, necesara reeducarii si reformarii sociale a persoanei condamnate. Semnificatia politicii penale consta īntr-o singura caracteristica:a lua masuri pentru pedepsirea si intimidarea infractorilor. Pedeapsa este necesitatea constrāngerii prin norma de drept, un imperativ categoric al legii. Obligativitatea normei penale indica modalitatile de constrāngere a persoanei condamnate prin intermediul principiilor practice de schimbare a conduitei individuale, care stabilesc īntotdeauna anumite constrāngeri fizice, psihice si morale facānd posibila īnhibarea atāt pentru condamnat cāt si pentru alte persoane de a produce pe viitor actiuni-inactiuni de natura penala.

Pedeapsa penala, alaturi de alte mijloace si masuri stimuleaza obligativitatea reeducerii condamnatului si a educarii persoanelor care executa actiuni-inactiuni cu semnificatie sociala, astfel īncāt sa se mentina autoritatea legii. Continutul, regimul si modul de executare a unei actiuni/inactiuni considerata a fi infractiune, determina un anumit tratament juridic, īn genere si īn special, care sa īntemeieze autoritatea ordinii de drept, obligativitatea respectarii acesteia si a schimbarii conduitei individuale īn conformitate cu principiile moralei si ale legalitatii. Principiul suprem al reformarii sociale consta īn actiunea īn limitele legii, prin facultatea de a decide modul de rezolvare a conflictelor sociale, iar īn cazul īncalcarii ordinii de drept, acceptarea constrāngerii individuale prin pedeapsa, limitele, forma si gradele acesteia fiind indicate de lege. Acordul actiunii/inactiunii individului cu legea reprezinta regula convietuirii sociale (prin respectarea regulilor si libertatilor socio-umane)si, implicit, garantia realizarii principiilor ordinii de drept, iar īncalcarea legii, reprezinta o forma speciala de infractiune ce va avea ca efect pedeapsa, avānd o relatie juridica directa cu fapta. Consecintele negative ale actiunii/inactiunii individuale culpabile sunt raportate la persoana infractorului, urmānd a se adopta masuri pentru combaterea cauzelor si conditiilor fenomenului criminogen.

Actiunile indivizilor sunt coordonate prin legi generale si legi speciale īntr-o anumita ordine juridico-penala, prin raportarea la actiuni/inactiuni concrete, fundamentul legalitatii justificānd aplicarea pedepselor penale īn cazul procedurii infractionale. Principiile care stau la baza constrāngerii juridice penale sunt constituite īntr-o structura complexa de pedepse ce recomanda un comportament, exercitānd astfel un rol preventiv, iar prin aplicarea sanctiunii concrete se pedepseste penal infractorul, determināndu-se reeducarea acestuia.

c) Caracterele pedepsei

Constatarea principala care rezulta din articolul 52, Codul penal este ca pedeapsa reprezinta o masura de constrāngere, cāt si un mijloc de reeducare a condamnatului. Componenta coercitiva cāt si componenta preventiva a caracterului pedepsei dovedesc specificitatea pedepsei penale īn comparatie cu alte forme si mijloace de sanctiune sociala.

Impunānd conformarea comportamentului individual cu legea, atāt ante factum cāt si post factum, pedeapsa constituie un mod abstract de comportament din care deriva obligatia de a respecta legea prin libera convingere sau prin forta legii, constrāngerea avānd un caracter secundar, īn cazul īn care nu se īncalca legea , si un caracter principal, daca au fost savārsite anumite actiuni interzise de lege. Pedeapsa penala reprezinta conceptul de drept instituit cu mijloace necesare de catre statul national peentru a constrānge individul sa se conformeze legii , sa sufere, īn mod fortat , fara voia acestuia, anumite privatiuni si restrictii. Masura de constrāngere care deriva din pedeapsa penala determina limitarea drepturilor si libertatilor pentru persoana care a savārsit infractiuni, limitarea constānd īn privarea de libertate, plata unei amenzi sau alte restrictii legale. Oricare dintre aceste forme de aplicare concreta a pedepsei penale sunt astfel concepute si instituite īncāt sa produca o suferinta pentru autorul infractiunii si sa-l determine sa-si corecteze comportamentul prin exemplaritatea sa prevenind savārsirea de infractiuni, atāt de condamnat cāt si de orice alta persoana.

Pedeapsa penala se aplica doar infractorului īn cazurile cānd sunt īntrunite conditiile legale de raspundere penala. Necesitatea ca orice actiune/inactiune considerata de lege ca reprezentānd infractiuni, sa fie pedepsita pentru a apara valorile socio-umane impune prevederea de a fi considerate pedepse doar masurile coercitive indicate prin lege si sa fie aplicate doar de instantele judecatoresti, dupa o anumita procedura legala. Astfel, se asigura posibilitatea unei existente individuale independente(anterioara savārsirii infractiunii), iar dupa savārsirea infractiunii, se garanteaza prin lege aplicarea doar a pedepselor legale, īn limitele , forma si modalitatea prevazuta de lege. Aceasta reglementare reprezinta o asigurare, īntrucāt pe de o parte sanctiunea penala se va aplica doar acelor fapte ilicite, considerate a fi infractiuni, pedeapsa fiind individualizata, īn mod generic, anterior savārsirii faptelor ilicite, iar nu dupa producerea acestora:nullum crimen, nulla poena sine lege.

Existānd īn mod abstract, pedeapsa penala, indica modul general de apreciere a actiunii/inactiunii umane, iar īn cazul īncalcarii legii, instanta determina gradul concret de pericol social, aplicānd sanctiunea, forma si limitele pedepsei reprezentānd un criteriu complex al regulii de drept;rezulta ca, prin pedeapsa se procedeaza atāt la reprimarea actelor antisociale cāt si la prevenirea producerii pe viitor a unor acte similare. Caracterul represiv al pedepsei vizeaza relatia dintre felul si gravitatea actiunii/inactiunii infractionale si forma si limitele pedepsei aplicata fiecarui infractor.

Pedeapsa precede savārsirea actiunii/inactiunii infractionale astfel īncāt pāna la producrea acestora , exercita un rol de preventie generala, īn sensul ca prin indicarea unui anumit comportament se asigura convietuirea sociala.

Dupa savārsirea infractiunii, īn baza dispozitiilor legii, se procedeaza la evaluarea pericolului social produs prin infractiune si la aplicarea pedepsei. Modul de executare a pedepsei constituie forma directa de reeducare si reformare sociala a infractorului, determināndu-l sa aprecieze consecintele nerespectarii legii urmānd ca pe viitor sa-si schimbe comportamentul social .

Constrāngerea privind executarea pedepsei este reprezentata de interdictii, limitari de drepturi si libertati, producerea unor suferinte morale si fizice pentru a se asigura reeducarea persoanei condamnate, iar īn cazul savārsirii unei noi infractiuni periculozitatea sociala fiind mai mare, tratamentul juridic va fi mai exigent.

Tendinta reeducarii prin pedeapsa penala este fondata pe necesitatea īndreptarii condamnatului prin analiza structurii lui comportamentale, urmānd a se ajunge la transformarea trebuintelor individuale īn motive, scopuri si intentii tolerabile de catre societate. Comportamentul individual va trebui sa fie īndreptat, īn sensul ca, trebuintele sa fie conditionate social si dirijate spre scopuri diferentiate de la individ la individ, bazate pe structura functionala a socialului.

d) Scopul pedepsei

Prin articolul 1, Codul penal s-a instituit scopul legii penale:apararea īntregii ordini de drept . Īntrucāt pedeapsa constituie unicul mijloc de sanctiune a actiunii/inactiunii considerate infractiuni rezulta ca scopul acesteia este reprezentat de "prevenirea savārsirii de noi infractiuni". Activitatea de prevenire se realizeaza atāt sub forma determinarii condamnatului de a nu mai savārsi alte infractiuni(preventie speciala)prin adoptarea masurilor educative si restrictive īn perioada executarii pedepselor, cāt si prin determinarea generala a oricarei alte persoane de a respecta legea pentru a nu fi obligata la aplicarea regimului sanctionator(preventie generala)si, implicit, la producerea unor suferinte fizice si morale rezultate din condamnarea penala.

1)preventia speciala reprezinta constāngerea condamnatului la executarea pedepsei, perioada īn care , pe lānga limitarea drepturilor si exercitarea libertatilor individuale, va fi supus unui tratament juridic de reeducare, īn sensul īndreptarii pe viitor a comportamentului individual astfel īncāt sa nu se mai realizeze alte infractiuni. Fiecare condamnat se afla īntr-un univers psihologic si social de motive si valori. Prin aplicarea pedepsei se urmareste schimbarea consecintelor comportamentului, " deaorece vom fi chinuiti de dorinta libertatii cānd suntem īn īnchisoare", iar prin masurile legale de reeducare se realizeaza reformarea sociala a condamnatului.

2)preventia generala reprezinta o forma de constrāngere realizabila prin:indicarea formelor si limitelor pedepselor penale īn legile generale si īn legile speciale, individualizarea pedepsei pentru actiunea/inactiunea savārsita īn functie de pericolul social si de circumstantele reale de producere ale faptei, modul de executare concreta a pedepsei care trebuie sa adapteze pe condamnat la regimul sever si la exigentele legii, urmānd ca fie datorita convingerii, fie din cauza temerii, acesta sa nu mai savārseasca alte infractiuni.

Un fenomen semnificativ al realizarii institutiei preventiei generale consta īn certitudinea aplicarii pedepsei penale pentru actiunea/inactiunea considerata infractiune, efectul preventiv realizāndu-se īn cazurile pedepsirii cu rapiditate a infractorilor.

Scopul va fi realizat astfel īncāt prin executarea pedepsei sa nu se cauzeze suferinte fizice sau īnjosirea persoanei condamnate. Sub influenta masurilor si metodelor de reeducare-fenomen complex, īn executarea pedepsei penale-se urmareste īndreptarea condamnatului, iar nu cauzarea de suferinte fizice si nici īnjosirea persoanei acestuia.

e) Clasificarea pedepselor

Categoriile si limitele generale ale pedepselor sunt prevazute īn capitolul Pedepsele, din Codul penal. Īn conformitate cu articolul 53, pedepsele sunt de trei feluri:

1. principale

2. complementare

3. accesorii

Pedepsele principale sunt:

a)     detentiunea pe viata;

b)    īnchisoarea de la 15 zile la 30 de ani;

c)     amenda de la 10 lei la 50000 de lei;

Pedepsele complementare sunt:

a)     interzicera unor drepturi de la 1 la 10 ani;

b)    degradarea militara ;

Pedepsele accesorii sunt: interzicerea unor drepturi anume prevazute de lege.

Pedepsele principale:

Īnchisoarea : articolul 56

1. Regimul general al executarii pedepsei:

Regimul pedepsei executarii pedepsei se intemeiaza pe obligatia condamnatului de a presta o munca utila , daca sunt apti pentru aceasta , pe actiunea educativa, ce trebuie executata pe condamnati, pe respectarea de catre acestea a disciplinei muncii si a ordinii interioare a locurilor de detinere precum si pe stimularea si recompensarea celor staruitori in munca, disciplinati si care dau dovezi temeinice de indreptare .

2. Toate aceste mijloace trebuie folosite īn asa fel īncāt sa conduca la reeducarea celor condamnati.

3. Dupa īmplinirea vārstei de 60 de ani pentru barbati si 55 pentru femei, condamnatii n-au obligatia de a munci īn timpul executari pedepsei;ei pot fi admisi la munca daca o cer.

Articolul 57 Regimul de detinere

1. Executarea pedepsei īnchisorii se face potrivit dispozitiilor legale privind executarea pedepselor īn locuri de detinere anume destinate.

2. Femeile condamnate de la pedeapsa īnchisorii executa aceasta pedeapsa separat de condamnati barbati.

3. Minorii condamnati la pedeapsa īnchisori executa pedeapsa separat de condamnatii majori sau in locuri de detinere speciale , asigurandu-li-se posibilitatea de a continua īnvatamīntul general obligatoriu si de a dobīndi o pregatire profesionala potrivit cu aptitudinile lor.

Articolul 58. Regimul de munca

1. Munca prestata de comdamnat este remunerata cu exceptia muncilor cu caracter gospodaresc necesare locului de detinere .

Prin legea privind executarea pedepselor se stabilesc cazurile īn care si acestea sunt remunerate.

2. Normele, timpul de munca si remuneratia muncii condamnatului sunt cele stabilite prin lege.

3. Din remuneratia muncii condamnatului o parte revine acestuia, iar cealalta parte revine administratiei locului de detinere. Acsete parti, precum si modul de folosire a lor se stabilesc prin legea privind executarea pedepselor.

Individualizarea pedepselor

Articolul 72. Criteriile generale de individualizare

1. La stabilirea si aplicarea pedepselor se tine seama de dispozitiile partii generale a acestui cod, de limitele de pedeapsa fixate īn partea speciala, de gradul de pericol social al faptei savārsite, de persoana infractorului si de īmprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.

2. Cānd pentru infractiunea savārsita legea prevede pedepse alternative, se tine seama de dispozitiile alineatului precedent atāt pentru alegerea uneia dintre pedepsele alternative, cāt si pentru proportionalizarea acesteia.

f) Principiile sanctiunilor de drept penal

Raspunderea penala ca principala forma de īnlaturare si de reeducare a cauzelor criminalitatii si a efectelor acestora se desfasoara pe baza unor principii specifice dreptului penal:

-principiul individualizarii proportionale a raspunderii penale;

-principiul vinov& 13213v2121n #259;tiei;

-principiul raspunderii personale;

-principiul revocabilitatii sanctiunii penale;

-principiul umanismului sanctiunilor penale;

-principiul legalitatii pedepselor.

Specificul principiilor care reglementeaza sanctiunea de drept penal deriva din fapta concreta ce prezinta continutul unei infractiuni, pedeapsa fiind personala si proportionala cu gravitatea faptei si pericolul social al faptuitorului.

g) Functiile pedepselor

Functiile pedepselor reprezinta mijloacele juridice de realizare a scopului preventive-educativ-reformativ al pedepselor.

Diferentierea si delimitarea acestor functii se stabilesc dupa sensul si natura transformarilor urmarite īn comportamentul uman. Doctrina juridica a stabilit ca pedeapsa īmplineste urmatoarele functii:

a.functia coercitiva de constrāngere a pedepsei

Prin executarea concreta a pedepsei persoana condamnatului va suferi o restrāngere a libertatilor individuale, privatiunea de unele drepturi, executarea pedepsei realizāndu-se prin forta legii care actioneaza īn sensul obligarii condamnatului la aceste privatiuni, ca raspuns la conduita periculoasa.

Desi prin lege, se instituie dispozitii ca pedeapsa sa nu provoace suferinte fizice sau sa īnjoseasca persoana condamnatului, īn dinamica executarii pedepsei, aceasta produce īn mod inevitabil suferinte fizice si suferinte morale. . Prin intermediul acestor suferinte, se realizeaza, controlul asupra modului de reformare sociala a condamnatului, se aduga autoreglarea(sociala a condamnatului)asupra relatiilor individuale la stimulii externi si uniformizeaza relatiile participantilor la acesti stimuli.

b.functia de reeducare-se tinde spre o conceptie dinamica a reformarii sociale a condamnatului. Asocierea functiei de constrāngere cu functia de reeducare este determinata de necesitatea modificarii comportamentului individual, reorganizarii psihice interiorizata īntr-o structura capabila sa raspunda la stimuli externi realizāndu-se actiunea/inactiunea de adaptare la comportamentul social normal.

c.functia de convergenta:prin pedeapsa se previne savārsirea de noi infractiuni atāt de persoana condamnata cāt si de orice alta persoana. Īn definirea functiei de convergenta se analizeaza constrāngerea la care condamnatul va fi obligat pe durata executarii cāt si finalitatea pedepsei care care determina orice persoana sa se abtina de la producerea unor infractiuni. Semnificatia functiei de convergenta a pedepsei se refera la sfera persoanei condamnate care va trebui sa regaseasca īn permanenta duritatea legii, prin activitatea de gāndire a comportamentului cāt si prin activitatea practica īn perioada executarii pedepsei ca expresie a reflectarii tendintei de regret si de īncetare a comportamentului infractional.

d.functia de izolare si eliminare a persoanei :orice pedeapsa privativa de libertate justifica izolarea temporara a condamnatului, iar la detentia pe viata eliminarea condamnatului definitiv din structura sociala.

Executarea pedepsei īn detentie determina schimbarea gāndirii obisnuite a condamnatului care va suporta lipsirea de unele drepturi si libertati, sistemul privativ de libertate determinānd schimbarea comportamentului dupa executarea pedepsei.

Detentia pe viata nu constituie o pedeapsa reformatoare pentru condamnat deoarece presupune eliminarea din structura sociala a condamnatului pentru toata durata vietii dupa īnceperea executarii pedepsei.

Īn concluzie, pedeapsa poate produce urmatoarele efecte:

a)intimidare generala

b)īndreptarea infractorului;

c)īmpiedicarea de a comite alte infractiuni;

d)reinstaurarea ordinii jurudice īn general;

e)exemplaritate fata de infractor si de grupul social.

CAPITOLUL II. Probleme juridice privind relatia faptuitor-mediu privativ

1. Notiuni generale. Puncte de vedere si acceptiuni asupra pedepsei prin privarea de libertate.

Īn orice societate, abaterea comportamentelor de la normele si valorile sociale de baza constituie un fenomen obisnuit. Orice societate judeca comportamentul membrilor sai nu atāt din punct de vedere intrinsic, cāt mai ales din punct de vedere al conformarii acestui comportament la normele si valorile recunoscute. Violarea normelor atrage dupa sine, masuri punitive si coercitive. Societatea poate fi controlata si prin folosirea sanctiunilor.

Pretutindeni sanctiunile posibile si masurile implementate īn societate ar trebui sa fie folosite īnainte de privarea de libertate. Cānd este folosita privarea de libertate apar probleme deosebite. Este o situatie complexa cu ampla rezonanta īn modul de viata al individului. Pentru persoana care executa o pedeapsa privativa de libertate, mediul privat pune īn ordine doua grupuri de probleme:

*de adaptare la normele si valorile specifice acestui cadru de viata;

*de evolutie ulterioara a personalitatii sale.

Cānd este folosita privarea de libertate apar probleme ale drepturilor omului.

Constitutia Romāniei contine o serie de prevederi care au aplicabilitate si īn domeniul executarii pedepselor:

Articolul 16-cetatenii sunt egali īn fata legii si a autoritatilor publice fara privilegii si discriminari;

Articolul 20-dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate īn concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romānia este parte;daca exista neconcordante īntre pactele si tratatele privitoare la drepturile omului, la care Romānia este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale;

Articolul 22-pāna la ramānerea definitiva a hotarārii judecatoresti de condamnare, persoana este considerata nevinovata;

Articolul 29-nu constituie munca fortata munca unei persoane condamnate, prestata, īn conditii normale, īn perioada de detentie sau liberare conditionata;

Articolul 49-exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrāns numai prin lege si daca se impune, dupa caz, pentru desfasurarea instuctiei penale.

CODUL PENAL

Titlul 3, Pedepsele, cuprinde prevederi referitoare la categoriile si limitele generale ale pedepselor(art. 53), pedepsele principale(art. 54-63), pedepsele complementare si accesorii(art. 64-71), individualizarea pedepselor(art. 72-89);

Titlul 5, Minoritatea cuprinde prevederi referitoare la limitele si consecintele raspunderii penale(art. 99-100), masurile educative(art. 101-110);

Titlul 7, Cauzele care īnlatura raspunderea penala sau consecintele condamnarii, cuprinde prevederi referitoare la amnistie si gratiere(art. 110-120)si reabilitare(art. 133-139).

CODUL DE PROCEDURĂ PENALĂ

Titlul 3, Executarea hotarārilor penale, cuprinde prevederi referitoare la punerea īn executare a pedepselor principale (art. 420-422), liberarea condiionata(art. 450), īntreruperea executarii pedepsei īnchisorii sau a detentiunii pe viata(art. 455-457).

Se observa ca dreptul la integrare fizica si psihica a persoanei este garantat prin articolul 22 din Constitutia Romāniei.

Persoanele cu un comportament antisocial si care aduc prejudicii altor persoane cāt si statului sunt condamnate cu īnchisoare conform , "Codului penal", articolul 57. Executarea pedepsei cu īnchisoare se face īn locuri de detentie anume stabilite, unde cei condamnati presteaza o munca utila, daca sunt apti si participa la actiuni educative care sa conduca la reeducarea celui condamnat. Condamnatii sunt repartizati īn penitenciare īn raport de natura infractiunii, durata pedepsei, existenta starii de recidiva, comportarea si receptivitatea la o acsiune de reeducare. Femeile executa pedeapsa separat de barbati, īn penitenciare sau sectii special amenajate, iar detinerea minorilor se face separat de majori.

Condamnarea persoanelor care au savārsit infractiuni trebuie facuta īn urma unui proces penal conform articolului 1, din Codul de procedura penala, proces care are ca scop constatarea īn timp si īn mod complet a faptelor, astfel ca orce persoana care a savārsit o infractiune sa fie pedepsita potrivit vinovatiei sale.

Procesul penal trebuie sa contribuie la apararea ordinii de drept, apararea persoanei, a drepturilor si libertatilor acesteia la prevenirea infractiunilor.

2. Reglementari internationale privind tratamentul infractorilor

DECLARAŢIA UNIVERSALĂ A DREPTURILOR OMULUI , adoptata de Organizatia Natiunilor Unite. Anterior Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat la 10. 12. 1948, o Declaratie Universala. Aceasta prevede īn mod expres:

*interzicerea toeturii si pedepselor sau tratamentelor creude, inumane sau degradante(articolul 5);

*dreptul la egalitate a tuturor īn fata legii(art. 7);

*judecarea de catre un tribunal impartial si independent (art. 10);

CONVENŢIA EUROPEANĂ DE APĂRARE A DREPTURILOR OMULUI

Ca urmare a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului , Conventia a fost semnata la Roma, la 4 noiembrie 1950 si a intrat īn vigoare la 3 septembrie 1953. Ulterior, textul a fost revizuit prin mai multe protocoale. Īn conformitate cu articolul 55, prevederile acestui document au o valoare juridica superioara dispozitiilor din dreptul intern, iar respestarea lor este asigurata de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. Titlul 3, referitor la drepturi si libertati(art, 2-18)este susceptibil de a fi aplicat si detinutilor, iar regulile trebuie sa fie aduse la cunostinta personalului si sa fie accesibile detinutilor.

*Ansamblul de reguli minime pentru tratamentul detinutilor, adoptat prin Rezolutia 663(xxiv)din 31 iulie 1957 de Consiliul Economic si Social al Natiunilor Unite. Acesta nu a urmarit descrierea unui sistem penitenciar model, ci a statuat un set de principii si reguli referitoare la o buna organizare a penitenciarelor . Documentul contine doua parti:

* prima parte cuprinde reguli generale referitoare la īnregistrare, separarea categoriilor, īncaperile pentru detinuti , igiena personala, īmbracaminte, asternut, alimentatie, disciplina si pedepse, mijloace de constrāngere , dreptul la informare si legatura cu lumea exterioara, personalul administratiei si inspectia;

* a doua parte cuprinde reguli aplicabile categoriilor speciale de condamnati.

Natiunile Unite s-au ocupat de tratamentul uman al tuturor oamenilor, inclusiv al acelora care sunt īnchisi. Au fost create si adoptate o serie de instrumente internationale care sa apere si sa garanteze drepturile si libertatile fundamentale.

Astfel la primul Congres al Natiunilor Unite-Geneva, 1955-a fost adoptat Ansamblul de Reguli Minimale pentru Tratamentul Detinutilor, care a īnsemnat un jalon important īn procesul de reforma penala.

Eforturi īn acesta directie s-au facut la Congresul al VI-lea al Natiunilor Unite, la Venezuela, 1980.

Īn contextul orientarilor mentionate, Comitetul pentru prevenirea criminalitatii a recomandat urmatoarele principii:

*Atunci cānd o persoana este trimisa la īnchisoare pedeapsa ce i se aplica trebuie sa fie considerata ca un mijloc si nu ca un scop

. *Pe timpul cāt se afla īn īnchisoare cel īn cauza nu trebuie sa fie lipsit de libertatea sa si de drepturile sale a caror suspendare deriva īn mod expres sau īn mod necesar din aceasta privatiune de libertate.

Ţinānd seama de evolutia societatii si de schimbarile survenite īn legatura cu tratamentul detinitilor, comitetul de Ministri al Consiliului Europei a adoptat un''Standard Minim de Reguli pentru Tratamentul Detinutilor''.

Obiectivele acestui Standard de Reguli sunt:

*Sa stabileasca un aranjament minim de norme ; 

*Sa puna accentul pe tratamentul uman;

*Sa stimuleze echitatea.

Principiile de baza sunt:

* Privarea de libertate se va face īn conditii morale si materiale care sa asigure respectul necesar fata de demnitatea umana;

*Regulile se vor aplica impartial-fara discriminare;

*Scopul tratamentului persoanelor īn custodie va fi īn asa fel īncāt sa ocroteasca sanatatea, propriul respect;

*Protejarea drepturilor internationale ale detinutilor:

a)dreptul la primire si īnregistrare;

b)dreptul la īmpartirea si clasificarea detinutilor;

c)dreptul la cazare;

d)dreptul la igiena personala;

e)dreptul la īmbracaminte si asternut;

f)dreptul la hrana;

g)dreptul la servicii medicale;

h)dreptul la informare si plāngeri;

i)dreptul la contactul cu lumea exterioara;

j)dreptul la asistenta morala si religioasa;

k)dreptul la detinere de bunuri.

*Masuri īmpotriva torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane ori degradante. Prin ,''tortura'' se īntelege orice act prin care se provoaca unei persoane, cu intentie, o durere sau suferinte puternice, fizice sau psihice, mai ales īn scopul de a obtine de la ceasta persoana sau de la alta persoana terta, informatii sau marturisiri. Astfel, la''Conventia īmpotriva torturii'', se prevede:

1. Masuri legislative, administrative, juridice pentru a īmpiedica savārsirea unor acte de tortura;

2. Nici o īmprejurare, oricare ar fi ea, nu poate fi invocata pentru a justifica tortura;

3. Nu poate fi invocat ordinul unui superior pentru a justifica tortura;

4. Actele de tortura constituie infractiuni īn raport cu dreptul penal.

3. Consecintele socio-psihologice ale privarii de libertate

Ca fenomen social, criminalitatea lezeaza interesele societatii, iar cei care īncalca regulile sunt etichetati ca atare.

Sanctiunea pentru acestia este privarea de libertate, unde, detinutul este supus efectelor coercitive ale vietii de penitenciar, avānd un statut de subordonat fata de lege.

Privarea de libertate īn mediul penitenciar constituie pentru orice om o situatie de ampla rezonanta īn modul sau de viata atāt pe durata detentiei, cīt si dupa aceea īn libertate.

Restrāngerea acuta a libertatii individuale, relatiile impersonale, lipsa informarii, regimul autoritar, mediul īnchis si activitatile monotone, toate acestea sunt resimtite de catre detinut drept atingeri ale integritatii sale ca fiinta umana.

Īn mai multe cazuri, impactul privarii de libertate asupra componentelor personalitatii, este dramatic, generānd si permanetizānd conduite diferite fata de cele avute anterior, īn mediul liber.

Pentru a īntelege mai bine acest lucru este nevoie sa analizam grupul de oameni privati de libertate. Viata īn penitenciar este grea, aici este anulata orice intimitate, totul este la vedere pentru ceilalti. Un loc important īl ocupa relatiile interpersonale din cadrul grupurilor de detinuti care sunt grupuri eterogene. Apar relatiile de atractie-respingere-indiferenta si a liderilor informali.

Relatiile interpersonale sunt o golire, o risipire de sine, nu te poti ascunde de partea rea a conduitei celor din jur si, mai rau, posibilitatile de schimbare aproape ca nu exista.

Penitenciarul creeaza un tip aparte de relatii interpersonale, care au un continut dinamic si modalitati aparte de structurare si manifestare.

Exista doi factori care determina aceste relatii interpersonale:

*Cadrul specific al penitenciarului cu:

a)modul de organizare;

b)genuri de activitati;

c)supravegherea permanenta;

*Specificul populatiei penitenciare .

Privarea de libertate īmbraca mai multe forme. Analizānd izolarea psihica si psihosociala pe de o parte, si privarea de libertate prin executarea unei pedepse penale īntr-un loc de detentie, pe de alta parte, vom constata, ca īntre ele exista o multitudine de diferente ce prezinta aspecte specifice si manifestari complexe.

Deosebirile sunt de ordin fundamental si vizeaza latura cantitativa cāt si pe cea calitativa:

a)din punct de vedere cantitativ-privarea de libertate se īntinde pe perioade mai mari sau mai mici, durata condamnarii constituind principalul factor stresor;

b)din punct de vedere calitativ-privarea de libertate da nastere unei game complexe de framāntari psihice si psihologice īncepānd cu criza de detentie.

Privarea de libertate īnseamna controlul crimei īn societate si mai īnseamna īnchisoare si detinut.

Un comportament poate fi considerat ca delincvent sau chiar criminal din punctul de vedere al legii si al dreptului, dar va apare imediat o dificultate majora:ceea ce va caracteriza deviantul este faptul ca el nu a cedat niciunei norme, ca nu a recunoscut importanta nici a celor morale, nici a celor juridice. Aceasta este problema centala, vina sa!Dar norma nu are nici o valoare daca ea nu a fost integrata īn prima copilarie:nu este vorba de continutul detaliat al legii, ci de faptul ca existenta unei legi, pentru a supravietui si a fi aplicata, trebuie sa fie cunoscuta de toti pentru a se putea raporta la ea. Astfel, interiorizarea unei norme de catre copil va face posibila supunerea si respectul īn fata tuturor legilor. Dar cānd acest proces lipseste, nici o sanctiune, nici o constrāngere nu va putea impune o conduita corecta pentru viitor. Se naste un conflict constituit de formula justitie umana. Daca justitia īnseamna doar aplicarea legilor si pedepselor, ea va fi fortata sa trateze inadaptatii īntr-o maniera inumana. Daca īi va considera īnainte de orice, oameni pe toti, ea va risca sa nu poata aplica dreptul pozitiv prevazut pentru un timp si spatiul determinat.

Termenii de devianta sau inadaptare sunt frecvent folositi īn limbajul curent, desi nu sunt īndeajuns de clari. Fenomenul este de asemenea vag, reflectānd o realitate diversa, dar caracteristica societatii noastre nelinistite. Caracterul īnchis al familiilor ascunde īn acelasi timp, prezenta tulburatoare a unui numar de barbati si femei care nu sunt , "ca ceilalti"si care nu au totusi o boala mintala. Tendinta va fi de a trata acesti indivizi ca pe niste cazuri. Īnsa ei sunt printre noi si va trebui sa-i luam ca atare chiar si atunci cānd trec prin sectorul medical sau judiciar. Daca se instaleaza fenomenul de respingere, din partea corpului social, procesul de excludere se accelereaza, cei īn cauza ramānānd īnchisi īn comportamentul care-i singularizeaza.

Astfel se creeaza doua situatii:mai īntāi, ca dreptul, ca exercitiu al justitiei poate fi uneori el īnsusi creator de devianta;īn al doilea rānd, dreptul aplicat strict, ramāne fara priza asupra fenomenului global al deviantei si asupra persoanei deviantului. O aplicare simplista a dreptului, a regulii, a sanctiunii, nu rezolva nimic, daca nu tine cont de faptul ca fiinta umana este uneori constrānsa sa solutioneze anumite probleme folosind forta si provocānd mai mult sau mai putin rau. De aceea cresterea deviantei reprezinta un esec al dreptului modern! . Experienta arata ca, de fiecare data cānd autoritatile au sperat, sa raspunda la o sfidare sociala doar prin constrāngere, acest lucru a fost un esec. Dreptul nu-si gaseste virtutile decāt atunci cānd el raspunde adeziunii umane. Chiar daca aparent dreptul este o realitate moarta, cel care-l face viu este judecatorul:acesta nu este doar un distribuitor de sentinte, ci apreciata nuante, tonalitati, clar-obscurul unei situatii. Acolo unde judecatorul īsi asuma din plin misiunea sa, se creeaza o zona de echilibru, de liniste, de echitate. Dezvoltarea actuala a deviantei impune ca īntregul univers judiciar sa fie privit cu toata responsabilitatea.

Nu este vorba ca judecatorul trebuie doar sa adapteze normele la caz, ci mai ales de a gasi pe plan uman cel mai bun raspuns acceptabil pentru toti.

Sistem suport al mediului social, penitenciarul este īn acelasi timp o frontiera a civilizatiei, dar, īn context social mai larg, aceasta institutie ramāne cronic īn urma ambiantei generale din societate. De aceea unul din principiile teoretici de abordare a acestui subsistem social va fi incapacitatea sa de a fi contemporan cu societatea īn care functioneaza.

3. a)Mediul īnchis(īnchisoarea)

Termenul de mediu īnchis a fost propus de catre Goffman(1961)pentru a descrie locuinta unde indivizii īsi petrec tot timpul(odihna, munca).

Din punct de vedere metodologic, un asemenea mediu este un laborator natural, de exemplu:īnchisoarea, spitalul, azilul, internatul, cazarma militara, toate reprezinta medii totale sau medii izolate sau restrānse.

Abordarea microsociala a lui Goffman ne da posibilitatea de a aprecia relatiile interumane īn raport cu mediul respectiv prin izolarea de unele variabile ce actioneaza īn mediul respectiv.

Mediul īnchis mai poate fi definit astfel :orice ambianta unde exista o bariera greu de trecut īntre exterior si interior, bariera ce functioneaza īn dublul sens, īn cadrul careia apar fenomene grupate, obisnuite dar si o seama de fenomene specifice.

Aplicarea pedepsei privative de libertate obliga individul sa traiasca īntr-un mediu de constrāngere. Goffman considera īnchisoarea ca fiind o institutie totala īn sensul de loc de rezistenta la care un numar de indivizi care au o situatie identica, fiind despartiti de societatea exterioara pentru o perioada de timp apreciabila duc īmpreuna in ciclu de viata īngradita prin interdictii formale de a desfasura animite activitati, de a avea contact cu familia, de a personaliza spatiul locuit, de a avea initiative.

Pe lānga aceste norme formale se dezvolta o īntreaga cultura informala ca mijloc de rezistenta la contactul oficial. Coercitia institutionala are nevoie de autorizarea societatii. Īn acest sens, penitenciarul apare ca un fenomen-institutie ca fiind un ansamblu de reguli juridice cu caracter relativ stabil care reglementeaza un domeniu al relatiilor sociale īn scopul apararii, conservarii si promovarii anumitor interese personale sau colective ale indivizilor, grupurilor sau unitatilor sociale.

3. b)Problematica detinutului

Fenomenul -caz al institutiei penitenciare estwe detinutul ca fenomen individual aflat īntr-o situatie concreta reglementata de institutie. Ca urmare a privarii de libertate, detinutul este constrāns juridic si material sa locuiasca īn institutia penitenciara, obligat sa se conformeze regulamentelor de ordine interioara. Detinutul percepe timpul īntr-o pozitie coercitiva, apasatoare si artificiala, astfel se patrunde īn psihologia detinutului. El are constiinta faptului ca intra īn īnchisoare īmpotriva vointei sale, cu un statut de subordonare pe termen lung si resimte pierderea libertatii cu atāt mai dureros cu cāt libertatea sa era mai bogata īn perspective si alternative, iar conditiile concrete din penitenciar sunt mai grele. Cu cāt este mai pretuit timpul īn libertate (valoarea lui personala), cu atāt mai mult pierderea lui prin caderea la īnchisoare devine dureroasa, mai zdrobitoare, deci, pedeapsa este resimtita ca fiind mai represiva. Fiecare vine īn penitenciar cu un univers specific, plin de contadictii, frustrari, neāmpliniri, ca urmare a unei conduite antisociale, a savārsirii unei infractiuni.

Multi sunt neadaptati social, refractari sau incapabili sa se integreze īn cerintele normelor de convietuire sociala, sau de o moralitate dubioasa si un trecut īncarcat care apasa asupra constiintei lor.

O lume lipsita de dragoste, dar care nazuieste cu disperare spre dragoste(Nietzsche), penitenciarul invita pe specialistul īn probleme umane care se apropie de el sa īntelega profund dimensiunea filosofica a vietii din īnchisoare. Chiar daca nu corespunde īntrutotul exigentelor considerarii existentei umane din penitenciare ca fiind tragica, dimensiunile suferintei, disperarii, abandonului se regasesc din plin aici. Chiar daca suferinta detinutilor este lipsita de o semnificatie mai īnalta deoarece ei au īncercat prin faptele lor sa-si afirme egoist personalitatea īn dauna celor īn mijlocul carora traiau, cu timpul, īn anii de sedere īn īnchisoare detinutii, descopera coordonatele conditiei lor umane.

Pentru persoana care executa o pedeapsa privativa de libertate, mediul penitenciar pune īn ordine, doua genuri de probleme:de adaptare la normele si valorile specifice acestui cadru de viata si de evolutie ulterioara a personalitatii sale.

Cu toate eforturile care se fac īn prezent de catre administratia locurilor de detinere, la cei cu pedepse mai mari si mai ales la recivisti, asistam deseori la reorganizari negative ale valorilor personale, lucru ce le diminueaza receptivitatea fata de procesul reeducativ desfasurat īn locul de detinere. Ceea ce pare a fi afectat īn mai mare masura la detinuti sunt normele dupa care īsi conduc activitatile si relatiile interumane, aprecierile individuale si colective ale faptelor cotidiene, ceea ce tradeaza un sistem de nevoi inferioare, o raportare la bine si la rau prin prisma intereselor personale si, īn ansamblu, un nivel scazut de moralitate.

Pentru orice om, privarea de libertate, īn mediul penitenciar, constituie o situatie deosebita, cu ampla rezonanta īn mediul sau de viata, atāt pe durata de detentie, cāt si dupa aceea, īn libertate. Atāta timp cāt individul se afla īn locul de detentie, īntre oameni care asemenea lui au comis fapte antisociale, dificultatile cele mai mari sunt localizate īn relatiile cu cei din jur. Īn contactul cu ceilalti detinuti, remuscarile, autoacuzarile declarative sau chiar sincere din timpul procesului penal sunt repede īnlocuite cu justificari ale faptelor comise, "fabricate"īn penitenciar, la care individul adera deoarece īi ofera ratiuni deculpabilizante. Diminuarea subiectiva a gradului de vinovatie usureaza constiinta detinutului si adesea asistam la modificarea pozitiei fata de pedeapsa:daca initial considera ca pedeapsa este pe masura faptei, destul de repede o apreciaza ca fiind prea aspra.

Ca urmare, de la un comportament pasiv, supus, de penitenta , detinutul trece la unul activ īn care interesul personal , egoismul si autoconservarea primeaza . Īn planul conduitei, de la morala conformista fondata pe vinovatie, el trece la morala frustrarii, īntemeiata pe convingeri de grup privind cauzele infractiunilor, ''soarta''omului īn lume, atitudinea fata de munca, familie, lege si viitor si implicit modul de viata in penitenciar. Totusi, valorile morale nu se anuleaza in penitenciar, ci exista si se realizeaza, ca valori intr-o ambianta sociala deosebita. Nu facem referire la regimul legal de executare a pedepsei, care prin el insusi nu impiedica manifestarile morale, ci la faptul ca īn detentie individul īsi duce existenta zilnica īn mijlocul unei colectivitati umane caracterizata prin devieri comportamentale, colective, care nu īn putine cazuri sanctioneaza pe cel care adopta o conduita morala. Totusi nu trebuie acceptata ideea care circula atāt printre cei aflati īn detentie si din afara ca, īntr-o sitatie anormala omul se comporta anormal:omul trebuie sa foloseasca la maximum orice īmprejurare care i-ar putea oferi o sansa īn plus de ase arata moral, deci uman.

Posibilitatile educative ale demersului etic sunt conditionate īn penitenciar de factori a caror actiune este greu de contracarat. Īn primul rānd, moralitatea majoritatii detinutilor releva o contradictie īntre constiinta lor morala si manifestarile lor morale:ei cunosc ce este bine si criteriile dupa care este apreciat, dar obiectivele urmarite, mijloacele folosite si timpul acordat realizarii acestora nu se īncadreaza īn limitele acceptate social.

Īn al doilea rānd, mediul penitenciar nu permite īntotdeauna o exteriorizare morala autentica din partea detinutilor. Raporturile interumane ce se stabilesc īntre ei sunt puternic marcate de privarea de libertate, de frustrarea afectiva si informationala. Aceasta face ca raporturile dintre indivizi sa fie determinate de interese materiale imediate care altereaza ambianta morala īn cadrul colectivului de detinuti.

Īn aceste conditii cu greu poate fi vorba de existenta sau mentinerea unor detinuti cu atitudini exemplare pentru restul condamnatilor.

Prezenta dificultatilor nu se rezuma doar la contextul social īn care traiesc detinutii , ci se extinde si la universul lor cultural. Fiind redus ca amploare si profunzime, relatiile interindividuale coboara la nivele inferioare, iar comunicarea īntre detinuti ramāne tributara nevoilor nesatisfacute si dispozitiei de moment. Astfel, vointa de a fi moral nu primeste sprijin decāt din partea cadrelor si rareori din aceea a detinutilor. Fiind vesnic interesati de aspectele personale si materiale nu mai ramāne loc pentru solutii morale īn problemele cotidiene.

Vointa de a obtine un beneficiu material este mai mare decāt cea de a fi moral atunci cānd actul īn sine nu este motivat de obtinerea unei situatii favorabile.

Īn mediul penitenciar, ceea ce duce la transformarea mentalitatii detinutilor, este nevoia de reconstituire a unui sistem de valori functional, īn paralel cu activarea īncrederii īn sine si īn viitor , cu corectarea atitudinii fata de munca , de lege si pedeapsa. Cu cāt detinutii īnteleg mai repede ca faptele morale le asigura acceptarea din partea celorlalti , linistea interioara si sentimentul participarii , cu atāt deschiderea lor la procesul de reconstructie atitudinala este mai larga si eficace.

Desi īn materie morala, determinismul este o problema de strictā interioritate ceea ce conteaza este forma vizibila concreta , faptul moral. Desigur , educatia si instruirea au un rol major īn restructurarea morala , dar atāta timp cāt detinutii nu-si condamna singuri viata dusa pāna atunci si nu doresc sincer sa se schimbe eforturile venite din exterior nu vor avea rezultate. Apreciem ca individual a progresat moral daca actiunile lui sunt cantitativ si calitativ ameliorate īn sens moral fata de trecut, daca aceasta ameriorare īi confera un grad de umanizare traita ca o stare de fericire interioara .

Se poate spune ca o persoana prezinta o stare de sanatate morala daca respecta normele morale si legale ale comunitatii din care face parte iar faptele sale sunt īntemeiate pe convingeri pozitive privind munca , familia , viitorul si prezinta o imagine de sine constructiva'. Īn locul de detinere manifestarile morale au un caracter aparte.

Categoriile fundamentale - cinste , datorie, bine, respect, adevar actioneaza si īn colectivitatea detinutilor , dar este necesara o interventie constanta a personalului pentru a nu falsifica continutul acestora si a-l face inoperant pentru viata de dupa liberare . De aceea trebuie dusa o lupta consecventa pentru a converti , īn lumea detinutilor , pe , , este" īn , , trebuie" . La prima vedere , nu exista o baza de plecare īn efortul de instaurare a moralitatii īn rāndul detinutilor:domeniul lui : ,, este" -lipsa libertatii, frustrari, neīncredere, egoism, agresivitate , minciuna, indiferenta - pare prea intins pentru a nu descuraja orice initiativa de ridicare spre ,, trebuie" - solidaritate , adevar stima. Īnsa credem ca victoriile partiale la nivelul indivizilor sau microgrupurilor de detinutii prin generalizare , pot cuprinde īntreaga masa a condamnatiilor īn penitenciar.

4. Spatiul de viata īn penitenciar

Pentru analiza spatiului de viata penitenciar vom pleca de la cāteva constatari generale:

-spatiul carceral este un spatiu īnchis īnchiderea sa foiind constitutiva structurii si functiunalitatii sale

-spatiul carceral este un spatiu dihotomic care divizeaza populatia penitenciara īn doua grupuri de o parte si de alta a gratilor .

-spatiul carceral este un spatiu penal , din punct de vedere juridic , un spatiu al , , disciplinei penale"al existentei limita pentru detinuti daca vom considera ca omul este o fiinta pentru libertate.

-spatiul carceral este un spatiu al autoritatii, o zona a interactiunilor asimetrice

Autoritatea specifica īn īnchisoare este bidimensionala:īn ordine profesionala ea este o autoritate ierarhica impunānd gardienilor o subordonare pe verticala, iar īn ordine penala ea este o autoritate penitenciara impunānd detinutilor o supunere aproape totala. Spatiul carceraleste un cāmp de forte īn care sunt consacrate conflictele determinate de tacticile de dominare ale gardienilor si cele de rezistenta ale detinutilor.

Toate acestea au consecinte psihologice si psihosociale vizibile asupra detinutilor si personalului. Īn ce-i priveste pe detinuti, comunitatea lor din fiecare penitenciar constituie o lume anonima de oameni privati de prestigiu, cu constiinta minoritatii lor. Carierele infractionale mai deosebite ale unora dintre ei le confera aura unor lideri capabili de orice sau, īn rare cazuri, avānd aptitudini socio-afective, o audienta marita īn masa detinutilor obisnuiti.

Īn penitenciar problematica normelor si valorilor capata aspecte particulare determinate de situatia īn care se gasesc detinutii:absenta libertatii si celelalte frustrari īmpiedica raportarea adecvata la aspectele semnificative ale existentei de fiecare zi. Demnitatea, sanatatea, munca, egalitatea, omul, protectia, iubirea, etc cunt apreciate prin prisma ,''starii de detinut''si ierarhizate īn functie de presiunea trebuintelor nesatisfacute īn mediul penitenciar.

Valorile īn locul de detinere servesc individului ca instrument si etalon īn alegerea īntre alternativele de actiune cāt si pentru dimensiunea proiectiva pe care o au, adica ofera motive si planuri de actiune īn īmprejurarea de viata pe care o traverseaza individul la un moment dat.

Norma sociala este regula care prescrie comportamentele acceptate de colectivitate sau de catre o institutie. Norma īnlatura conflictele existentei īn comun a grupurilor umane si poate avea caracter de obligativitate(norma juridica)sau numai de constrāngere morala(norma morala).

Normele stabilesc cum trebuie sa actioneze un individ sau un grup īn anumite conditii pentru ca interventia sa sa fie eficienta si sa se bucure de o apreciere favorabila din partea grupului. Normele prefigureaza cadrul actiunilor viitoare si au asociate gratificatii si sanctiuni. Prin intermediul normelor, grupul īsi exercita controlul asupra conduitelor individuale le imprima o anumita convergenta si uniformitate, forta sistemului constānd īn puterea grupului de a pedepsi pe cei care īncalca normele.

Īn penitenciar actioneaza , ca si īn societate, trei tipuri de norme[9]:

-organizationale-care privesc mecanismul de functionare a institutiei(lege de executare a pedepselor);

-actionale-care indica regulile de evaluare''corecta''a situatiilor cotidiene si a evenimentelor ce intereseaza colectivitatea detinutilor;

-relationale-referitoare la modalitatile considerate eficiente īn raportarile detinut-detinut, detinut-grup de detinut, detinut-personal.

Specific mediului penitenciar este existenta īn paralel a unor norme oficiale care sunt legiferate si urmaresc atingerea obiectivelor institutiei- productive, educative, preventive-, cu norme neoficiale-care exprima generalizarea experientei dobāndite de detinuti, avānd ca scop crearea unor relatii si conditii de viata suportabile din punctul lor de vedere pe parcursul executarii pedepsei si actioneaza numai īn interiorul grupului de detinuti.

Īn urma unui chestionar, s-a stabilit modul īn care detinutii percep cele trei tipuri de norme:

1. pentru norme organizationale:

a)viata este prea usoara pentru unii detinuti,

b)īn toate penitenciarele regulementele se aplica la fel;

c)īn detentie despre marea majoritate a evenimentelor circula explicatii gresite;

d)daca tu vrei sa ramāi infractor, īn zadar se lupta cadrele sa te reeduce;

e)daca pleci din penitenciar calificat īntr-o meserie, este mai greu sa comiti o noua infractiune;

f)detinutii cu responsabilitati sunt oameni de īnteles;

g)dupa programul de munca, fieacre poate sa se ocupe de ce-l intereseaza;

h)respectarea programului zilnic depinde de cei care-l conduc īn ziua respectiva.

2. pentru norme actionale:

a)un sfat bun nu poti primi decāt de la detinutii cu vechime īn penitenciar;

b)īn detentie e mai bine sa fii alaturi de cel puternic, decāt sa te tii deoparte;

c)īn penitenciar nu poti ascunde nici un obiect;

d)din furt se poate trai mai bine decāt din munca;

e)cei care declara refuz de hrana obtin īntotdeauna ce si-au propus;

f)īn general, delincventii cunosc perfect diferenta dintre bine si rau si se pot īndrepta, daca vor;

g)detinutii fara scoala multa se simt bine īn penitenciar;

h)īn timpul executarii pedepselor detinutii sunt mai receptivi la lucrurile rele;

i)e mai bine sa pari ascultator, supus, desi ceea ce faci nu este din convingere, j)nueste bine sa te porti altfel decāt detinutii din grupul din care faci perte,

k)pe timpul detentiei este bine sa fii īn relatii bune cu familia.

3. pentru norme relationale:

a)ca sa fii lasat īn pace de ceilalti detinuti trebuie sa te arati mai rau decāt esti īn realitate;

b)unii detinuti nu ar avea putere asupra altora daca nu ar fi īnconjurati de cātiva care executa orbeste ordinile lor;

c)nu trebuie sa astepti iubire si īntelegere de la nici un detinut, fiecare e preocupat doar de persoana lui;

d)daca nu deranjezi pe nimeni, nimeni nu te deranjeaza,

e)daca esti bine vazut de cadre, ai avantaje fata de ceilalti detinuti;

f)cei din jurul tau nu trebuie sa cunoasca adevaratele tale sentimente fata de ei;

g)personalul nu trebuie sa cunoasca decāt faptele deosebite care se produc īn rāndul detinutilor.

II. 5. Psihologia universului penitenciar. Justificarile infractionale

Factorul timp joaca un rol imens īn viata unui om, dar īn dreptul penal acestui factor nu i se acorda importanta cuvenita. Chiar daca vārsta autorului infractiunii are o grautate decisisva asupra responsabilitatii penale, legiuitorul, cānd stabileste durata condamnarii, este limitat, desigur, de durata vietii omenesti. Daca unele legislatii prevad pedepse care merg de exemplu, pāna la o suta de ani, aceasta nu are decāt o importanta simbolica pentru ca nu exprima durata efectiva a pedepsei. Analiza devine mult mai complicata daca īncercam sa stabilim valoarea intrinseca a factorului "timp"pentru evaluarea consecintelor pedepsei privative de libertate.

Timpul este un criteriu esential pentru sistematizarea vietii omenesti, pentru a fixa interdependente si suita evenimentelor. Dar o anumita masura de timp are alta valoare, alt ritm interior pentru un copil, un adolescent, un matur sau un batrān. Aceasta valoare difera de la o epoca la alta, fapt ce impune luarea īn considerare a valorii specifice a timpului trait .

Politica penala nu poate face abstractie de aceasta problema, pedeapsa penala trebuind sa fie o "haina pe masura". Atitudinea īn fata timpului este diferita la fiecare din cei patru participanti la la realizarea actului de justitie. legiuitor, judecator, administratia penitenciara si condamnatul.

Legiuitorul traieste īntr-o lume abstracta de principii si reguli de conduita si acorda mai putina atentie timpului trait de condamnati:durata pedepselor este stabilita pe baza ideii de retributie care īncearca sa tina cont de pericolul social al faptei si de cel acre emana din personalitatea autorului sau.

Atitudinea judecatorului este concentrata mai ales pe aprecierea faptei si mult mai putin pe īntelegerea personalitatii criminale. Contactul cu detinutul īn preventie este destul de scurt , iar īn cadrul audierilor nu este timp-din pacate-pentru evaluarea trasaturilor personalitatii celui judecat.

Atitudinea īn fata duratei pedepsei privative de libertate este mult diferita la administratia penitenciara:gardienii si educatorii, personalul de īnvatamānt, sefii sectiilor, directorul si adjunctii sai, traiesc o parte din viata īn interiorul īnchisorii alaturi de detinuti. Ei sunt plasati atāt de aproape de condamnat īncāt īl pot observa si pot ajunge la o cunoastere aprofundata a personalitatii lui. Cu unele rezerve, timpul trait de gardieni si de detinuti este asemanator.

Ajungem la detinutul care percepe timpul dintr-o pozitie coercitiva, apasatoare si artificiala.

Prin īnsasi situatia sa, detinutul prezinta un univers uman specific, plin de contradictii, frustrari si neīmpliniri. Fiecare vine īn penitenciar ca urmare a unei conduite antisociale flagrante, a savārsirii unor infractiuni, dintre care unele deosebit de grave. Multi dintre ei nu se pot adapta din punct de vedere social, incapabili sa se integreze īn cerintele normelor de convietuire sociala.

Impactul privarii de libertate asupra componentelor personalitatii este īn multe cazuri dramatic, generānd conduite diferite fata de cele din mediul liber. Hotarātoare pentru evolutia detinutului este pozitia sa fata de pedeapsa si gradul de siguranta biologica si psihologica pe care īl percepesimte īn noul mediu de viata. De altfel, cu cāt detinutii sunt mai adaptati la mediul penitenciar, cu atāt reactivitatea lor este mai putin pronuntata.

Īn mod obisnuit, īn structura personalitatii umane se retin ca esntiale, īn ordine, urmatoarele componente:afectivitatea, motivatia, vointa, temperamentul, aptitudinile si caracterul.

Aceasta prezentare oarecum academica omite acele componente care īn situatii deosebite, ca executarea unei pedepse cu īnchisoarea, capata o importanta cu totul aparte pentru mentinerea echilibrului sufletesc al persoanei:vestimentatia, familia, casa, prietenii apropiati, obiectele familiare, consideratia semenilor. Abia acum devine vizibil dramatismul condamnarii la īnchisoare:separarea brusca de aceste elemente contribuie la dezintegrarea psihologica a persoanei, care va īncerca sa compenseze'' pierderile''prin diverse conduite de aparare. Este de īnteles ca indivizii a caror''dotare''este mai slaba, vor suferi mai putin venind īn penitenciar, īn unele cazuri conditiile de aici fiind apreciate de ei ca mai bune decāt cele de afara.

Este importanta analiza fiecarei componente a personalitatii si modificarile suferite de acestea pe parcursul executarii pedepsei cu īnchisoarea. Astfel avem:

-ca element central al personalitatii, AFECTIVITATEA "duce greul"frustrarilor impuse de privarea de libertate. Izvor al multor framāntari subiective sau conflicte interpersonale[11], manifestarile afective sunt un seismograf sensibil al dinamicii sufletesti a detinutilor pe timpul executarii pedepselor. Coloratura pozitiva sau negativa a sentimentelor este de cele mai multe ori determinata de modul cum a rezolvat fiecare detinut problema "ispasirii":cānd pedeapsa este vazuta ca fiind pe masura faptei, conduita de zi cu zi exprima o acceptare supusaa tuturor rigorilor;cānd pedeapsa este apreciata ca fiind mai aspra decāt infractiunea comisa, detinutul considera ca i s-a facut o nedreptate si sufera o sanctiune nemeritata. Ca urmare, detinutul va ramāne neīmpacat, revendicativ si ostil administratiei locului de detinere, dominat de sentimentul de victimizare.

Cu cāt adaptarea la viata de penitenciar este mai buna, cu atāt toleranta fata de conditiile de mediu este mai mare, chiar daca īn aceasta situatie, problema incompatibilitatii īntre detinuti, ca urmare a istoriilor individuale si a particularitatilor de personalitate, ramāne cronic nesolutionata.

Factorul "trecut" este si el deseori implicat īn explicatiile conduitelor unor categorii de detinuti. Astfel, recidivistii se deosebesc de nerecidivisti prin faptul ca ei pot coexista cu trecutul personal fara ca acesta sa fie o sursa permanenta de remuscari si autoacuzari. Acest lucru īl cantoneaza īntr-un prezent a carui deviza este "aici, acum, mie".

Un alt aspect care influenteaza trairile afective ale detinutilor este violarea constanta a intimitatii:totul se petrece la vedere īn fata celorlalti, fapt ce duce cu timpul la tocirea sensibilitatii, la convingerea ca totul este permis, iar defectele si rautatea, general valabile.

-MOTIVAŢIA persoanelor privete de libertate prezinta o mare complexitate:un prim grup de aspecte cuprind motivele prezentate fiecare subiect ca fiind explicatia faptei comise;un al doilea grup se refera la motivele unor conduite disfunctionale precum si sursele de satisfactii/insatisfactii pe parcursul executarii pedepsei, un ultim grup ar īngloba probleme specifice unor categorii distincte de detinuti:barbati, femei, tineri, vārstnici, recidivisti, nerecidivisti, condamnati pe viata, etc. Īn ceea ce priveste motivatia(justificarile)infractionala, īn ciuda aparentei diversitati, pot fi totusi distinse cele elaborate īnainte de comiterea faptei de cele "fabricate"dupa , cele angajānd trebuinte interne nesatisfacute de cele preponderent externe, motive cosistente de cele aproape absurde.

Īn ceea ce priveste al treilea grup de aspecte ale motivatiei diferitelor categorii de detinuti retinem existenta reala a unor pozitii specifice fata de probleme semnificative precum:viitorul, familia, relatiile cu personalul, reintegrarea postexecutorie, recidiva, etc.

-a treia mare componenta a personalitatii-VOINŢA-reclama o reprezentare realista, deoarece deseori se apeleaza īn munca de reeducare a detinutilor la īndemnuri adresate vointei, uitāndu-se ca, actul de vointa implica satisfacerea prealabila a anumitor nevoi. Instrument de mobilizare pentru a trece obstacole, vointa detinutilor nu poate actiona īnsa fara sprijinul celorlalte componente ale personalitatii analizate pāna acum. Dar energia afectivitatii, īn conditiile īn care aproape toate''investitiile''sentimentale au ramas fara obiect, iar trebuintele bazale-nucleu al motivatiei-sunt cronic nesatisfacute, se transforma īn obstacole interne care se cer trecute. Īn aceasta privinta, mijloacele de care dispun unitatile din penitenciare sunt prea putine. Īn cazul īn care detinutul tsi pierde īncrederea īn posibilitatea de reintegrare sociala, vointa īncepe sa fie exersata īn actiuni care-l īndeparteaza si mai mult de asteptarile cadrelor din locurile de detinere. Ca exemplu, enumeram aici acte de bravada precum tatuaje, aruncarea hranei pe o anumita perioada de timp fara a declara refuz de hrana, mentinerea tacerii absolute īn interval hotarāt de timp, provocarea altor detinuti la lupta, tec. Desi detinutii obtin deseori adevarate performante īn munca cu greu, putem vorbi de mobilizarea voimtei. Aceasta deoarece conduita detinutilor este expresia īn principal, a obligativitatii. si cum obligativitatea este suportata de teama problema performantelor īn detentie trebuie delimitata foarte strict. De obicei, realizari deosebite gasim īnainte de intrarea īn comisia de propuneri pentru libertatea conditionata si cu ocazia promiterii unor recompense personale.

-putem spune ca, nicaieri ca īn penitenciar manifestarile TEMPERAMENTALE nu sunt asa de supuse influentelor grupului de apartenenta:conditiile materiale si spirituale proprii locurilor de detinere nu permit prea des iesiri ce pot fi etichetate ca temperamentale. Īn situatia īn care īn aceeasi camera se īntālnesc mai multi indivizi cu acelasi temperament, ipso factum, se instaleaza o atmosfera caracteristica(un climat rece si indiferent īn cazul flegmaticilor, o liniste meditativa īn cazul melancolicilor, un activism calm si zgomotos īn cazul sanguinilor si o tensiune īntrerupta de rabufniri ale sgresivitatii īn cazul colericilor). Oricum, temperamentul nu creeaza prin el īnsusi īn penitenciare probleme deosebite care sa īmpieteze asupra bunului mers al grupurilor formal constituite. Diverse aptitudini ale detinutilor se īncearca a fi utilizate īn munca si īn alte activitati artizanale. Dar cum un anumit procent nu poate fi scos la munca, iar cei care muncesc fac īntotdeauna o activitate care sa-i pasioneze, rolul aptitudinilor īn procurarea de satisfactii superioare este destul de redus.

-cānd se discuta despre detinuti īn mod invariabil se fac referiri la CARACTERUL rau structurat al acestora la atitudinile lor neadecvate fata de munca, fata de familie, fata de prieteni, viitor, societate, etc. sederea īn penitenciar ar trebui sa īnceapa īntotdeauna cu aflarea modului īn carew s-a ajuns īn aceasta situatie, a resurselor psihologice de care dispune detinutul, ca pe aceasta baza sa fie instituit un program individualizat de reconstructie morala.

Practica muncii de penitenciare a relevat ca deseori detinutii motiveaza actul infractional comis, īl prezinta ca fiind finalul unui proces fara alternative, ca oricine īn locul lor ar f procedat la fel. De multe ori vina este atribuita "anturajului si alcoolului", subiectul nepercepānd la adevarata valoare contributia sa la infractiune. Infractorul trebuie sa justifice īn proprii ochi actiunea antisociala:legitimitatea atribuita de el actului īl sustine īn pregatirea si executarea loviturii iar dupa aceasta īl apara de remuscari.

Capitolul III. Psihologia primei pedepse cu īnchisoarea

1. Grupul de detinuti

Viata īn īnchisoare este īn mod absolut o viata īn grup:este anulata orice intimitate, totul este la vedere pentru ceilalti, relatia interpersonala este o golire, o risipire de sine, nu te poti ascunde de partea rea a conduitei celor din jur, capacitatea de a suporta infirmitatilor sufletesti ale celorlalti este depasita demult. si mai rau decāt toate, posibilitatile de refugiu , de schimbare nu exista.

Penitenciarul, īn genere creeaza un tip aparte de relatii interpersonale care au un continut, o dinamica si modalitati aparte de structurare si manifestare, Desi sunt factori fundamentali care determina specificul relatiilor interpersonale ce se creeaza īntre detinuti pe perioada cānd se afla īn detentie. Īn primul rānd cadrul specific al penitenciarului ca institutie , mod de organizare, normative , genuri de activitate , viata īnchisa si izolata desfasurata īn colective constituite artificial si impuse , aflata sub control si supraveghere permanenta. Īn al doilea rand, specificul populatiei penitenciare, al detinutilor , care prezinta particularitati psihice si morale īn general nefavorabile pentru constituirea unor relatii psihosociale pozitive, īn masura sa aiba un rol stimulator īn formarea si manifestarea personalitatii indivizilor ce se afla īn detentie. Universul uman penitenciar este dificil de patruns si nu rareori greu de exprimat īn termeni statistici. Daca marile categorii ce reprezinta populatia penitenciara sunt cunoscute īn general, repartizarea pe sexe, vārste, genuri de infractiuni, medii de provenienta, pregatire scolara, stare civila, etc, mai putin abordate pāna acum, au fost evenimentele din colectivitatile de detinuti oarecum invizibile, dar de a caror forta nu se īndoieste nimeni. Ne referim la modul cum apar lideri informali īn penitenciar si cum īsi exercita ei autoritatea la functiile pe care le īndeplinesc anumiti detinuti pentru a satisface nevoile de grup, la stratificarea sociala a grupurilor de condamnati, la perticularitatile comunicatiei si normelor neoficiale la treptele integrarii noilor veniti īn masa detinutilor si multe altele. A vorbi despre echilibru, normalitate si moralitate īn grupurile de detinuti este destul de greu, deoarece atmosfera de buna īntelegere este de fapt o succesiune de momente foarte fragile iar normalitatea si moralitatea sunt subordonate īn principal intereselor materiale si biologice. Privind structura formala si informala a grupurilor de condamnati, unii dintre detinuti primesc din partea administratiei unele responsabilitati:sef de detasament, sef de echipa, etc. Īnsa rareori aceasta organizare oficiala corespunde cu cea neoficiala. Relatiile informale, bazate pe antipatiile si simpatiile interpersonale sunt subordonate satisfacerii trebuintelor fundamentale pentru toti detinutii.

Legat de distribuirea responsabilitatilor, structura status-rolurior īsi pune amprenta si pe functionalitatea grupurilor de detinuti. Īntre indivizi exista un mare procent de indivizi cu un ego slab, cu o imagine nefavorabila asupra propriei persoane, cu o crescuta nevoie de dependenta, cu o imagine neclara sau chiar īntunecata a viitorului. Se poate vorbi de mentalitatea de detinut care poate fi recunoscuta sub cāteva aspecte:lamentare permanenta, subordonarea oarba, autodepreciere, eforturi precipitate de protectie īmpotriva oricaror noi frustrari, pierderea vitalitatii, obsesia culpabilitatii. Desigur, exista īn penitenciar, privilegii diferite de la un statut la altul, dar ca principiu, statutele avute "afara"tind sa se mentina si pe parcursul executarii pedepsei. Astfel ca indivizii cu o valoare deosebita, pregatire superioara vor fi tinuti la distanta sau chiar persecutati pentru ca sunt un motiv de umilire pentru majoritatea celorlalti care se simt inferiori. Detinutii care nu au o conduita īn limitele statutului lor oficial conferit sunt schimbati repede pentru a nu produce tensiuni. Īn orice grup uman exista o serie de necesitati psihosociale care se cer satisfacute si care īn grupurile cu o anumita vechime, au aspectul unor caracteristici precum securitatea (membrii grupului sunt coezivi, respecta autoritatea, se simt īn siguranta), afectiunea(gradul de intimitate si orientare spre sustinerea individului)recreerea (nivelul de relaxare si buna dispozitie care domneste īn grup). Atāta timp cāt īn grupul respectiv nu au intrat indivizi care sa acopere prin comportamentul lor necesitatile respective, grupul nu se stabilizeaza,existenta tensiunilor absorbind o mare parte din energia si timpul membrilor acestuia.Īn acest context vom gasi īn grupurile de detinuti apreciate ca fara probleme deosebite,indivizi care vor putea fi etichetati ca:moderati,traditionali,moderni, "batrāni",clovni,īntelepti,conformisti(fricosi),cei care risca oricānd,etc.Īn aceste conditii,īn functie de capacitatile lor,indivizii ocupa locurile corespunzatoare din viata afectiva a grupului.'Īn cazul īn care exista mai multi indivizi care au aceeasi capacitate intra īn functie criteriile calitative.Astefl pentru statusul "īntelept"va avea cāstig de cauza cel care a comis fapta cea mai usoara,munceste,are o expeienta bogata de viata,e cautat de familie,etc.

O alta componenta structurala a grupurilor de detinuti este comunicatia cu cele doua forme ale sale:comunicatia formala si informala.Sistemul penitenciar fiind puternic ierarhizat,comunicatia oficiala se desfasoara preponderent de sus īn jos,dinspre administratie spre detinuti.Īn conditiile detentiei obiectiv saraca īn informatii,mesajele orale care circula īnspre detinuti,capata o importanta majora.Circulatia mesajelor poate fi abordata si prin prisma utilitatii,constatānd ca multe mesaje nu servesc la nimic sau chiar influenteaza īn rau viata īn grup.Chiar daca pare doar un lucru nenesential,argoul folosit īn grupurile de detinuti,are un rol negativ evident pentru conditia de om aflat īn detentie.'Cuvintele si expresiile argotice se refera īn majoritate doar la universul de "activitate"a infractorului,facāndu-se apel destul de mult la termenii tiganesti.Se considera ca un detinut este cu atāt mai recuperabil din punct de vedere social cu cāt foloseste mai putin limbajul argotic.Īn viata cotidiana a grupurilor de detinuti nou constituite normele neoficiale nu apar de la īnceput:īntāi ,pe baza afirmatiilor se formeaza subgrupurile(indivizi care au aceeasi valoare centrala ce le orienteaza existenta);īntr-a doua faza se statueaza normele-sa nu ne furam īntre noi,sa nu ne autoranim,sa vorbim politicos-iar īn a treia se realizeaza selectia celor care vor ramāne īn grup,prin recunoasterea utilitatii normelor respective īn detrimentul relatiilor afective.Acest proces nu este valabil si pentru grupurile constituite,care se "primenesc"īn timp prin intrarea permanenta a altor detinuti si liberarea unora.Īn aceste grupuri,normele preexista membrilor,cu unele diferente de la un subgrup la altul,noul intrat alegāndu-si grupil care-l satisface cel mai mult.

Pornind de la acestea s-ar putea trage concluzia ca īn grupurile de detinuti,īncet-īncet se instaleaza linistea,fapt infirmat, īnsa,de realitate:tensiunile interpersonale permanente īntre detinuti sau dintre diversele subgrupuri din aceeasi camera,nu permite echilibrarea pozitiva īn timp a diverselor tendinte ce anima detinutii.

Structura puterii īn grupurile de detinuti este o adevarata problema pentru administratia locurilor de detinere:cine si cum īsi exercita influenta dintre detinuti se afla la originea multor evenimente negative.Desigur cadrele unitatii vor da unele responsabilitati detinutilor care īndeplinesc anumite conditii,dar frecvent sunt descoperiti lideri informali a caror autoritate este incontestabil mai mare decāt a celor numiti oficial.De cele mai multe ori sunt preferati detinutii mediocri,dar care "stiu sa se poarte"si prezinta constant "un anumit stil"īn relatiile cu ceilalti.Liderul agreat de cei mai multi detinuti este cel care īsi exercita influenta din mijlocul grupului si nu din fata lui.

Īn urma unui chestionar,detinutii au indicat calitatile liderului ideal īn urmatoarea ordine:

-sa raporteze cu obiectivitate situatia din camera;

-sa aplice cu strictete regulamentul;

-sa vorbeasca frumos;

-sa-i ajute pe ceilalti sa nu greseasca;

-sa respecte pe fiecare detinut;

-sa fie inteligent;

-sa se priceapa la oameni;

-sa cunoasca multe lucruri;

-sa sprijine pe cei nefericiti;

-sa fie mereu binedispus,

-sa aiba forta fizica.

Observam ca o cheie a succesului īn relatiile interpersonale este modul de adresare si respectul ce-l arata celorlalti.Adesea īn relatiile interpersonale detinutii manifesta o anumita incompetenta;multi condamnati se dovedesc lipsiti de eficienta īn relatiile cu ceilalti:stabilesc greu raporturi de cooperare,comunica greu,nu stiu cum sa preīntāmpine sau sa solutioneze tensiunile si conflictele,se lasa usor influentati de prejudecati,nu au criterii optime de evaluare a oamenilor si a situatiilor de viata,etc.De aceea,detinutii asteapta de la liderii oficiali o conduita onesta si atenta la dificultatile personale pe care le traverseaza un subiect sau altul. Climatul penitenciar,ca ambianta psihologica generala este compus din:

-perceptia de catre detinuti a normelor si valorilor oficiale proprii mediului penitenciar;

-perceptia sistemului de pedepse si recompense folosit īn unitatea respectiva;

-evolutia īn timp a relatiilor cadre-detinuti;

-audienta īn rāndul detinutilor a deciziilor majore ale administratiei.cunoasterea realizarilor si esecurilor pe linia recuperarii sociale a condamnatilor;

-influenta prejudecatilor si a zvonurilor din penitenciarul respectiv,

-modul cum se reflecta īn relatiile interpersonale conditiile materiale,precum si conditiile spirituale specifice unitatii.

Toate acestea trebuie īntelese īn conditiile īn care subiectii ce compun grupurile sunt persoane lipsite de libertate,cu o mare parte a trebuintelor greu,imposibil sau anormal satisfacute,traind īntr-o ambianta īn care plictiseala,incertitudinea si anxietatea sunt permanente;de aceea,rareori,climatul īntr-o unitate poate fi apreciat ca "destins", "pozitiv", "optimist"sau "relaxat".Īn penitenciar nivelul si calitatea relatiilor umane este diferita si deplasata spre negativ,iar moralul detinutilor este scazut

III. 2. Integrarea detinutilor īn sistemul relatiilor interpersonale īn penitenciar

Din punctul de vedere al administratiei penitenciare perioada de executare a pedepselor se īmparte īn trei:carantina, executarea propriu-zisa si perioada pregatirii pentru liberare.

Perioada de carantina se prelungeste dincolo de cele 21 de zile prevazute din considerente medicale-pāna cānd detinutul nou depus ajunge la o formula de viata acceptabila. Apar multiple somatizari la cei care vin pentru prima data:slabesc, au insomnie, plāng, au dureri la membrele inferioare, sunt dezorientati īn timp s. a. socul depunerii este direct proportional cu dezordinile emotionale preexistente depunerii:firile mai sensibile, cei cu un eu slab, cei imaturi īn plan afectiv si social, cei bolnavi, īn general sufera cel mai mult. Ceva mai tārziu, o luna, doua, se instaleaza sentimentul de victimizare, atunci cānd detinutul realizeaza amploarea atingerii/pierderilor din cauza condamnarii si īncepe sa-si imagineze handicapul situatiei lui familiale, profesionale si sociale. Asteptarea clarificarii situatiei juridice, nesatisfacerea nevoii de ajutor moral, sentimentul de neputinta si deposedare accentuat de prezenta celorlalti detinuti cu care nu-si pot gasi la īnceput afinitati, maresc chinul depunerii.

Destul de repede dezamagirea ia locul disperarii:parasiti de familie(''īn penitenciar īti cunosti prietenii de afara''), luarea cu forta a bunurilor personale de catre detinutii mai vechi, contactul cu mentalitati si stiluri de viata greu de conceput īnainte, imposibilitatea de a ramāne la distanta de partea rea a vietii de grup, grabesc aderarea detinutului de la noemele si valorile neofiviale.

Dupa īncercari de mentinere a unei conduite mai īnalte, dupa ce vad ca prestigiul are alte coordonate(forta fizica, ramānerea īn libertate putin timp īntre doua condamnari, etc. ), dupa ce constata valoarea exceptionala a''pachetului'', apare tendinta sa munceasca''penal''(de exemplu, īn agricultura, doar la īnceput de rānd si doar acolo unde este vazut), sa foloseasca argoul, sa se integreze īn viata de detentie.

Executarea propriu-zisa a fost denumita asa deoarece cuprinde cea mai mare parte a pedepsei īn care se īncearca reeducarea detinutilor, iar munca este principala activitate a majoritatii acestora. Cei mai multi condamnati s-au edificat asupra principalelor probleme, si-au gasit locul īn cadrul relatiilor de grup, īncalcarea regulilor oficiale este tot mai rara. Cei cu vārsta īnaintata releva faptul ca regimul legal de detentie nu creeaza neajunsuri majore. Dupa declaratiile detinutilor, greutatile vin din interiorul grupurilor de condamnati, din relatiile ce se stabilesc īntre ei.

Īn ceea ce priveste relatiile dintre detinuti, dezamagirea este sentimentul dominant, deoarece acestia declara ca''am īnvatat de la detinutii cu care am convietuit, lucruri mai rele decāt m-as fi asteptat.

III. 3. Psihologia persoanei detinute

Fenomenul de devianta este de obicei īnteles, ca un fapt psihologic desi, el este īn primul rānd sociologic. Desi nevroza se manifesta ca o boala individuala. , existenta ei are o origine colectiva, si trebuie īnteleasa ca rezultat al acestui proces colectiv.

Se poate vorbi de o nevroza sociala pe baza analizei faptelor sociale sau de grup care prezinta caracteristicile nevrozei. Plecānd de la nevroza individuala se va ajunge la nevroza grupului social.[15]

Cānd abordam devianta, procesul este exct invers:nu exista o personalitate devianta, devianta fiind un fenomen colectiv. Cānd se vorbeste de devianta se au īn vedere grupuri cu comportamente straine de colectivitate. Devianta priveste fiinta sociala īn īntregul ei, si pe acest fond se fac individualizari. Examinānd psihologic, un delincvent va fi gasit psihotic sau debil mintal, dar nu īn aceasta consta devianta:el ewste deviant nu prin originea tulburarii sale, ci prin apartenenta la grupul considerat deviant. Exista grupuri deviante prin refuz si revolta, prin marginalizare(pasiva sau activa), prin inadaptare(pasiva sau activa). Ajungem la concluzia ca efectul de grup, preexista actiunii individuale. Chiar daca exista comportamente simbolice-a fuma, a purta parul lung-ele au valoarea de simbol īn masura īn care individul adera la un grup. Gestul nu este simbolic cānd este efectuat de unul singur!De aceea a cauta radacinile deviantei doar īn zone psihologica a fiintei umane, este insuficient. Fenomenele sunt multiple si trebuie evitata ramānerea īntr-un cadru unic de explicatie.

Devianta este un bun exemplu al complexitatii si diversitatii umane.

Fenomenul actual al deviantei depaseste cu mult realitatea unei aventuri individuale provocata de antecedente personale. Exista un joc dublu al proceselor individuale care conduc la un comportament marginal si al structurilor sociale care produc marginalizarea unor grupe de indivizi. Exista un consens asupra faptului ca devianta este īn acelasi timp o transgresiune a unei norme, o rea integrare a individului care asimileaza rau valorile dominante, dar si o dezvoltare a institutiilor care resping grupurile care nu corespund modelelor conforme cu buna functionare sociala.

Diferentele īntre inadaptare, excludere, marginalizare, devianta nu vor fi niciodata foarte clare. Ceea ce se agraveaza īn devianta si se leaga de diverse alte fenomene este aceasta''incapacitate respinsa''care sfārseste pāna la urma īn delincventa;delincventele fiind un fenomen al deviantei.

Devianta apare acolo unde societatea traverseaza o criza de adaptare. pentru Merton, devianta rezulta din disocierea dintre structura sociala si mijloacele la care poate apela individul pentru a-si atinge scopurile . Pentru Denniss Szabo , aparitia societatii de masa cu o noua cultura, provoaca pentru individ probleme de adaptare la masinismul si urbanizarea exagerata. ''Cultura de masa''provoaca aparitia minoritatilor handicapate cultural.

Īn conditiile normale, oamenii pot fi īntelesi dupa legitati. dar departe de echilibru, conduitele lor devin specifice. Prima intrare īn penitenciar pune multe probleme īn fata detinutului si cu cāt le va rezolve mai repede cu atāt sentimentul de strain se va diminua. Va īncepe cu explorarea treptata a mediului, si va continua cu īnvatarea argoului;se va resemna īn fata''uitarii''celor de afara si se va replia pe sine. Trecutul si viitorul vor fi abandonate pentru un prezent caruia i-au fost construite noi sensuri simbolice. Īn dialogul cu ceilalti, vinovatia se poate transforma īn culpabilitate, dar cel mai frecvent, procesul este invers.



Vulnerabilitatea personalitatii iese īn prim-plan:dizarmoniile, trebuinta exgerata de stima, īnvatarile patologice, evenimentele vietii din ultimii ani, ignoranta, structura imaginii de sine si altele pot fi sursa dificultatilor de relationare cu personalul si cu ceilalti detinuti.

Detinutii au o intensa trebuinta de a fi perceputi ca provocānd simpatie:ei īsi atribuie calitati deosebite si se prezinta ca victime ale unor īmprejurari de neevitat. Confesiunile au diverse motivatii:nevoia de confirmare a propriei versiuni, nevoia de ajutor, nevoia de eliberare dintr-o tensiune, nevoia de a impresiona(epata).

Infractorul adult se evidentiaza printr-un profil psihologic care consta īn:

*Īnclinatia catre agresivitate

-bazate pe un fond de ostilitate si negare a valorilor socialmente acceptate.

*Instabilitate emotionala

-fragilitatea eului

-carente educationale

*Inadaptare sociala

-exacerbarea sentimentului de insecuritate

-vagabondaj

-evitarea formelor organizate de viata;

*Duplicitatea conduitei

*Dezechilibru existential

-patimi, vicii. perversiuni

*Un surplus de experiente neplacute.

III. 4. Supraaglomerarea si restrāngerea spatiului personal

Factorul care se impune cu brutalitate avānd consecinte ample asupra detinutilor noi-depusi, este constituit de supraaglomerarea īnchisorii. . Un penitenciar este supraaglomerat cānd a fost depasita capacitatea sa de cazare, fapt ce afecteza vizibil conditiile de viata ale detinutilor. Determinarea pragului de aglomerare este desigur o problema organizationala care implica evaluarea modului cum se asigura serviciile esentiale pentru populatia carcerala:siguranta detinerii, hranirea, asistenta medicala, curatenia, activitatile recreative.

Din punctul de vedere al detinutului , efectele supraaglomerarii sunt situate pe multiple planuri: cresc sentimentele negative (mānie , depresie ), se pierde controlul situatiilor , scade posibilitatea anticiparii comportamentelor colegilor de camera , se pierde libertatea de miscare īn spatiul atribuit , creste stimularea interpersonala ( prin contactul ochilor , vocii , mirosului si mai ales prin intimitatea conversatiei ). La toate acestea se adauga o prabusire psihosociala: ierarhiile de dominanta sunt bulversate , agrresivitatea creste , serviabilitatea scade , judecatile de valoare devin secrete.

Alte mecanisme prin care se ajunge la supraaglomerare ( care va genera sentimentul de īngramadire ) sunt:decalajul dintre detinutii care se libereaza si noii sositi in inchisoare;cresterea duratei medii a pedepselor executate;cresterea numarului detinutilor cu pedepse mari , lipsa posibilitatii ca detinutii sa lucreze sau sa faca sport ( si ca urmare stau tot timpul īn camere ).

Mai īncet sau mai repede se instaleaza la multi detinuti o intoleranta emotionala fata de ambianta penitenciara: procesul īncepe cu aspectele privind conditiile fizice ale detentiei , spatiu restrans , mirosuri neplacute , somn dificil , baie posibila doar cānd este programat , zgomot permanent si continua cu cele rezultate din relatiile interumane-agresiuni verbale , zvonuri absurde , vorbarie interminabila , opinii divergente , practici anormale la vedere īn sfera sexualitatii , īnstrainarea cu forta a unor bunuri personale , umilinte de tot felul care adancesc o data īn plus sentimentul singuratatii. Reveriile devin frecvente , sederea īndelungata īn fata ferestrei se accentueaza , regresiunea la trebuintele fiziologice este tot mai profunda. Cānd devii "nimeni" , cānd statutul persoanei dispare , problema demnitatii pare un lux inutil. Apar bizareriile comportamentale , excesele , minciunile , vidul interior:este perioada resentimentelor īn care totul este devalorizat -familie , rude , prieteni , chiar propria persoana-iar dorinta de razbunare este foarte puternica. Se fac denuntari , se deschid procese de divort , se refuza vizita familiei , nu se raspunde la scrisori. Aceasta perioada se instaleaza la aproximativ 2 ani de la depunerea īn penitenciar si dureaza uneori destul de mult ( cātiva ani ). Autoranirile , greva foamei , īnghitirile de obiecte -cuie , ace , sārme , bare de la pat -sunt foarte frecvente. "Complexul zidurilor " este atotputernic: dezamagit de ce sa afla īn jurul sau , detinutul se refugiaza īn sine dar daca nici aici nu gaseste nimic , se cufunda totul īn conditia de detinut.

Cu toate aceste consideratii pesimiste , dupa un timp detinutul se linisteste: cere sa iasa la munca , primeste diferite responsabilitati , participa la īntrecerile sportive , continua cursurile scolare , se califica īntr-o noua meserie , citeste Biblia , ia parte la bucuriile si necazurile celorlalti. . .

Pregatirea pentru liberare se refera la cele cāteva saptamāni dinaintea liberarii , cānd detinutul este supus unui program special de instruire: i se dau sfaturi privind modul de rezolvare a problemelor pe care le va īntālni imediat dupa punerea īn libertate , mai ales cele referitoare la noul loc de munca si modul de comportare. De sigur , liberarea pune noii identitati sociale a persoanei: dupa executarea unei pedepse cu īnchisoarea , omul este privit altfel de catre cei din jur , īn special cu neīncredere. E o chestiune de tarie morala a trai īn noile conditii , cānd trebuie sa faca fata la mai multe cerinte īn libertate.

Procesul de penitenciarizare cuprinde petru etape:

- prima etapa , de acomodare , este determinata , din punctul de vedere al detinutului , de teama si supunere , de efortul individual de a trai īn noul mediu de viata: sentimentul de parasire si neputinta este puternic;

- a doua etapa , de adaptare , este centrata pe cautarea recompenselor si cāstigarea bunavointei cadrelor. Activitatea detinutului urmeaza secventa cunoastere-valorizare-conduita. Īn prima perioada a detentiei , condamnatul este un atent abservator a tot ce se īntāmpla īn jurul sau si īn urma evaluarii ( valorizarii ) persoanelor , normele si valorilor formale si informale adopta o conduita sau alta.

- a treia etapa , de participare , cānd individul nu se mai simte strain fata de ceilalti , are anumite satisfactii īn urma muncii depuse si un comportament activ īn cadrul relatiilor interpersonale , masura participarii fiind determnata de gradul de maturizare psihosociala a fiecarui subiect īn parte si de acceptarea sa de catre ceilalti , ( frecvent īntre detinuti se constata izolarea unuia a carui fapta sau istorie personala suscita aprobiul tuturor ).

- a patra etapa , de integrare , este caracterizata prin dependenta accentuata a individului de grupul din care face parte si de mentinerea unei stari de echilibru īn plan somatopsihic.

Aceasta ultima etapa poate fi īmpartita īn trei perioade corespunzator nivelului de integrare a individului īn mediul penitenciar:

a)     nivelul integrarii sociale-īn care s-au armonizat relatiile dintre detinut si grup , contactele interpersonale sunt intense iar atitudinile -cele īmpartasite de tot grupul ; individul a aderat la scopurile comune si are un rol social relativ bine determinat īn cadrul grupului. Adeziunea sa poate fi doar superficiala , mentināndu-se īn inmitate un criticism secret mare parte din membrii grupului;

b)    nivelul integrarii psihosociale-conduita detinutului este exclusiv īn functie de statutul actual , sursele de stres devin mai pusine sau īsi diminueaza forta;

c)     nivelul integrarii subculturale-la acest nivel detinutul a interiorizat sistemul de valori si norme informale ale grupului e apartenenta , devenind un purtator activ al acestora īn viata de zi cu zi pe timpul executarii pedepsei.

III. 5. a) Factorii implicati īn determinarea comportamentului infractorului

Comportamentul infractorului este influentat de o serie de factori:

- factori endogeni ( interni );

- factori exogeni ( externi ).

Factorii endogeni sunt :

- factorii neuro-psihici: disfunctiile cerebrale

- deficiente intelectuale: capacitatea intelectuala redusa care īmpiedica īn anticiparea consecintelor actiunilor īntreprinse ( ex: traieste mai mult īn prezent);

- tulburari ale afectivitatii: acest lucru creeaza probleme serioase pe linia adaptativa:

- stari de frustrare

- dorinta unei vieti mai usoare

- tulburari caracteriale: imaturizare caracteriala constānd īn:

- instabilitate afectiva;

- autocontrol insuficient;

- impulsivitate , agresivitate;

- subestimarea greselilor ;

- respingerea normelor;

Factorii exogeni sunt:

-grupul si influenta lui nefasta;

-climatul familial:-familii dezorganizate

-familii conflictuale.

III. 5. b) Personalitatea infractorului

Prin personalitatea infractorului trebuie sa īntelegem un cāmp larg de investigatii asupra fiintei umane concepute ca un īntreg(Eysenck).

Jean Pinatel īn''Personalitatea criminala''considera ca trecerea la act constituie elementul decisiv. Condeitiile trecerii la act sunt comandate la infractorii care comit acte grave de un mediu al personalitatii ale carei componente sunt:

*EGOCENTRISMUL;

*LABILITATEA;

*AGRESIVITATEA;

*INDIFERENŢA AFECTIVĂ

Nucleul personalitītii criminale este:o structura dinamica, este reunirea si asocierea componentelor amintite din care nici una īn sine nu este anormala.

Jean Pinatel pune un accent deosebit asupra faptului ca nucleul personalitītii nu este un dar, ci o rezultanta. Analizānd comportamentul infractional, autorul arata ca infractorul nu este retinut īn savārtirea actului sau de oprobiul social, deoarece este labil, incapabil sa se organizeze pe termen lung. si tot asa nu este īn stare sa depaseasca obstacolele care apar īn calea actiunii lui criminale deoarece, el este dinamic si eminamente agresiv. Īn acelasi timp, el reuseste sa depaseasca si aversiunea fata de acte odioase caci, fiind indiferent afectiv, nu-i pasa de nimeni, nu nutreste sentimente de simpatie fata de nimeni si īn consecinta poate comite orice infractiune.

III. 6. Caracteristici ale personalitatii infractorului si modificarile sale pe parcursul executarii pedepsei

Ca element al personalitatii, afectivitatea duce greul frustrarilor impuse de privarea de libertate. Este un izvor al multelor framāntari subiective sau conflicte interpersonale, manifestarile afective fiind un seismograf sensibil al dinamicii sufletesti a detinutilor pe timpul executarii pedepsei.

Un alt element al personalitatii este motivatia. La persoanele private de libertate, prezinta o mare complexitate

-un prim grup de aspecte cuprinde motivele prezentate de fiecare subiect ca fiind explicatia faptei comise;

-al doilea grup se refera la motivele unor conduite disfunctionale precum si sursele de satisfactii/insatisfactii pe parcursul executarii pedepsei. Īn ceea ce priveste motivatia(justificarile)infractiunilor, īn ciuda aparentei diversitatii, pot fi totusi distinse cele eleborate īnaintea comiterii infractiunii, de cele fabricate dupa.

O alta componenta a personalitatii-vointa reclama o reprezentare realista, deoarece īn munca de reeducare a detinutilor, se apeleaza la īndemnuri adresate vointei si se uita ca actul vointei implica satisfacerea anumitor nevoi. Īn cazul īn care detinutul īsi pierde īncrederea īn posibilitatea de integrare sociala , viointa īncepe sa fie orientata spre actiuni care-l īndeparteaza si mai mult de asteptarile cadrelor. Se pot enumera: acte de bravada , tatuaje , detinuti mai puternici. Īn concluzie , se poate vorbi cu greu īn penitenciar de modificarea vointei.

Trasatura de personalitate care este supusa cel mai mult influentelor grupului de apartenenta este temperamentul. Īn situatia cānd īn aceleasi grupuri se īntālnesc mai multi indivizi cu acelasi temperament , se instaleaza o atmosfera caracteristica:

- un climat rece si indeferent-la flegmatici;

- liniste meditativa-la melancolici;

- un activism calm zgomotos-la sangvini;

- o tensiune īntrerupta de rabufniri agresive-la colerici

Totusi , temperamentul nu creeaza prin el īnsusi , īn penitenciar , probleme deosebite , care sa influenteze asupra bunului mers al grupului.

Legat de motivatia actului infractional comis , detinutii īl prezinta ca fiind finalul unui proces fara alternative , ca oricine īn locul lor ar fi procedat la fel , vina fiind atribuita altora.

Capitolul . IV. Tipologia infractorului

Putem spune ca īn ciuda a tot ce s-a scris despre aceasta tema nu conduce spre formularea unei tipologii a persoanelor care executa o pedeapsa privativa de libertate. Acest lucru ar putea surprinde deoarece se tinde spre reducerea diversitatii umane la un numar reyonabil de tipuri , care sa permita diagnoze rapide si mai ales prognoze si sigure. Toate īncercarile specialistilor se refera la tipologia delicventilor aflati īn libertate si aproape de loc la detinuti. Asa cum se va vedea , aceste tipologii sunt departe de a oferi un sprijin concret personalului din īnchisori.

C. Lombroso distinge criminalul īnnascut , criminalul epilectic , criminalul prada unei pasiuni irezistibile , criminalul cu spirit slab si delincventul ocazional. E. Ferri ( 1897) vorbeste despre criminalul de serie si criminalul din obisnuinta ( cu spirit slab , deviantul mintal si criminalul īnvederat ). "Asociatia internationala a criminalistilor" ( 1897 ) propune urmatoarea tipologie:

- criminalul ocazional;

- criminalul cu capacitate redusa de adaptare la legile sociale dar care se poate redresa prin pedepse date de tribunal;

- criminalul a carui adaptare la societate nu este scontata , speranta de recuperare fiind pierduta

Denis Szabo propune īn tratatul sau de criminologie clasificarea delicventilor īn:

- periculosi ( mradarinare criminala , disocialitate , egocentrism exagerat );

- marginali ( cu diferente psihologice usor de remediat );

- imaturi ( care s-au identificat cu scheme de comportament deviant si criminal );

- cu structura nevrotica ( nu accepta rolurile sociale , inegali īn timp , explozivi );

La al saselea Congres al Organizatiei Natiunilor Unite ( Venezuela 1980 ) , referitor la prevenirea crimelor si tratamentul delicventei , care a avut ca tema "Tratamentul īn afara stabilimentului penitenciar si consecinte asupra detinutului" , a fost formulata de catre secretariatul congresului tipologia urmatoare :

- delicventul inveterat: comportament repetitiv obisnuit , agresivitate , persistenta , indiferenta absoluta īn privinta consecintelor , infractiuni deosebit de grave , frecvent diagnostic psihiatric sau psihologic de "anormal";

- delicventul primejdios: criterii-infractiune grava , numarul de infractiuni savārsite anterior , starea mintala , posibilitatea ca delicventul sa continue sa fie o amenintare pentru securitatea publica daca este pus īn libertate:

a) "caracterul primejdios": manie fara delir , atavism , delicventa endocrina , psihopatie , personalitate cronic antisociala , mentalitate criminala;

b) "criminalul primejdios": impulsiv , incapabil de a simsi culpabilitatea -rusinea , fara ideal īn viata , brutal mai ales sub influensa alcoolului;

- delicventul dificil: produce greutati autoritatilor corectionale din cauza personalitatii sale , este produsul conceptiilor specifice vietii īn īnchisoare;refuza sa se conformeze regulamentelor , are proaste relatii , nu se poate avea īncredere īn el , poate īnceta sa fie dificil odata ce este īn libertate;

- detinutul pe termen lung: problematica este determinata de privarea de responsabilitate , de izolare si alineare ;

- inadaptatul social: cel care nu se conformeaza exigentelor unei pedepse de alt tip decāt īnchisoarea , sufera de o boala sau de o deficienta mintala , are probleme speciale ( sexuale , alcoolism , se drogheaza ) , social el inspira frica.

Īn urma studiului comportamentului detinutilor , se impun cāteva concluzii: dincolo de durata pedepsei , administratia penitenciarului primeste īn custodie doua categorii de detinuti: cei care se considera vinovati si cei care neaga orice vinovatie. Interpretarea lor asupra faptelor este diferita si mai ales comportamentul īn timpul detentiei. Cei din urma au frecvente crize depresive cu toate consecintele care decurg de aici.

A doua distinctie care trebuie facuta este determinarea de nivelul cultural al detinutilor: cei cu studii sunt mai socializati , compenseaza prin imaginar frustrarile inerente īnchisorii, depun eforturi pentru a se mentine la un nivel acceptabil de civilizatie (vorbire eleganta, īmbracaminte curata, politete cu cei din jur, legaturi strānse cu familia, abonati la presa, deschisi la dialog etc. ). Ceilalti sunt marcati de esecurile existentiale īnregistrate pāna atunci, pentru ei viata nu mai e o constuctie permanenta ci o vietuire pur si simplu;ei ar putea fi numiti "cei care nu au ce pierde", pentru ca nu au "carte", nu au o calificare, nu au familie, nu au casa, nu au sanatate, nu au prieteni. . .

A treia remarca are īn vedere dinamica starii de sanatate mintala pe timpul executarii pedepsei: o prima categorie īsi pastreaza echilibrul sufletesc datorita unor caracteristici de forta ai eului ( diagnosticati eficient cu Inventarul de Personalitate California) : a doua categorie sunt cei care intra īn penitenciar cu dizarmonii ale personalitatii , care se accentueaza desi uneori detinutii au certe beneficii din acest refugiu īn boala psihica; a treia categorie se refera la ceicare , pe un fond de normalitate, au caderi depresive īn care nevoia lor de ajutor trebuie satisfacuta īn mod calificat.

Din perspectiva administratiei penitenciare , detinutii se mai īmpart īn cei care muncesc si cei care nu muncesc. Pentru cei din afara īnchisorii este greu de īnteles ce īnsemana "iesirea la munca" : ritualul parasirii īnchisorii īn fiecare dimineata , schimbarea echipamentului penal cu cel de lucru , fixarea normelor pentru ziua respectiva , controlul calitatii operatiilor , problemele legate de protectia muncii , lucrul īn echipa , īntretinerea utilajelor , subordonarea īn fata unor detinuti cu studii care conduc practic operatiile , pauza de masa , schimbarea echipamentului de lucru cu cel penal , īmbarcarea īn masini la terminarea zilei , ritualul intrarii īn īnchisoare , apelul , baia. . . Implicatiile muncii pentru detinuti sunt imense. Dar cei care pot munci sunt putini pentru ca nu au ce sau nu au calificarea necesara. Pentru acestia , detentia este un calvar.

IV. 1. Detinutii cu pedepse lungi

1.a)Importanta problemei

Īn multe tari nu mai exista pedeapsa cu moartea si, ca urmare, pedepsele s-au lungit, cea mai aspra fiind, DETENŢIA PE VIAŢĂ. Detinutii o considera un fel de moarte simbolica deoarece o data plecat pentru zeci de ani din comunitatea de apartenenta si iesit din constiinta oamenilor apropiati, viata nu mai are semnificatie devenind o succesiune monotona de zile si nopti.

Desi problematica psihologica si organizationala a acestor detinuti fascineaza, au fost realizate putine studii de specialitate, acest lucru datorāndu-se si reticentei acestor categorii de condamnati īn a-si face cunoscute dificultatile, sentimentele si, īn genere, universul lor spiritual:īnfrāngerea este prea mare pentru a mai īncerca sa fii maret. Desigur, ei sufera, dar este o suferinta meritata si ca urmare, fara nici un fel de valoare pentru cei care o contempla. Un detinut spunea referitor la asta:''Daca nu am reusit sa fac ceva bun īn viata, macar sa servesc de exemplu negativ. . . ''Pentru a patrunde sensurile adānci ale situatiei sale de'' condamnat'', detinutul are nevoie de o complexitate sufleteasca particulara, lucru rar īntālnit pāna acum la noi.

Condamnarea pe viata este justificata prin faptul ca este singura pedeapsa adecvata pentru cei care au comis infractiuni grave si numai astfel publicul se va simti protejat. De obicei, infractiunile care atrag asemenea condamnari sunt:jaful armat, incendierea, violul, omorul fara premeditare, infractiuni grave repetate.

Repartizarea acestor detinuti īn penitenciare-de siguranta ridicata sau joasa-se face dupa gradul de risc pe care īl prezinta pentru public o eventuala evadare a lor. Planul sentintei pe viata include detalii asupra oricarei comportari infractionale care trebuie īndreptata, detalii despre modul īn care aceste comportamente vor fi tratate īn īnchisoare, progresul anual facut de detinuti, activitatile stabilite.

"Cele mai importante probleme ale managementului detinutilor pe termen lung sau pe viata rezulta din potentialul pericol din partea celor bolnavi psihic, determinat de durata pedepsei sau de incertitudinea datei liberarii. E#ste necesar ca administratorii penitenciarelor sa ajute detinutii sa-si planifice pedepsele īn asa fel īncāt, sa-si pastreze stima de sine, si sa evite prejudiciile institutionalizarii".

Victima va fi informata de un functionar special despre evolutia detinutului īn īnchisoare si cānd va reveni īn comunitate. Cānd se va analiza situatia detinutului, se va tine cont de īngrijorarea si opiniile victimei.

1.b)Rolul clasificarii detinutilor cu pedepse lungi

Idei interesante gasim īn studiul lui Fred P. Luciani consacrat clasificarii detinutilor care executa condamnari pe viata . Autorul pleaca de la ideea ca, ''īn timp ce gravitatea infractiunii este aceeasi pentru toti detinutii condamnati pe viata, profilul riscului pentru siguranta al acestora difera īn multe privinte''. De aceea este foarte important pentru orice sistem penitenciar sa-si perfectioneze metodele de evaluare si clasificare a detinutilor. Clasificarea condamnatilor īncepe co o scala bazata pe indicatori statici, istorici, de adaptare institutionala si de risc pentru siguranta publica, instument care este aplicat din nou dupa un an. O atentie aparte este acordata potentialului de reintegrare, considerat un factor cu mare valoare prognostica. Aceasta deoarece pentru multi condamnati pe viata, trecutul are prea putina legatura cu infractiunea pentru care au primit o pedeapsa atīt de severa.

Autorul studiului considera ca''odata īncarcerati, condamnatii pe viata tind sa fie cel mai bine adaptati si cooperanti detinuti, pastreaza si chiar īntaresc resursele grupului lor si fac din toate programele ocazii de a se adresa nevoilor criminogene pentru a progresa din punct de vedere educational si profesional''.

Īn final, autorul concluzioneaza:gravitatea infractiunii, durata condamnarii si lipsa potentialului de liberare sunt factorii care īmpiedica adaptarea detinutilor la regimul penitenciar. Cu toate acestea, o buna politica institutionala va īncuraja personalul sa se ocupe īndeaproape de aceasta categorie de detinuti.

"Numarul de condamnati pe viata cu probleme de sanatate mentala este īn crestere. O solutie pentru acestia ar fi prevederea de unitati mici, special destinate satisfacerii nevoilor condamnatilor pe viata a caror probleme de sanatate īi īmpiedica sa-si abordeze problemele īn cadrul prezentului regim. Orice solutie trebuie sa fie abordata ca o problema de urgenta" .

Īntr-un studiu realizat īn 1991 si cosacrat reactiilor detinutilor la īncarcerarea īndelungata , Franck j. Porporino considera ca detinutii cu pedepse lungi formeaza o categorie particulara din cauza tentatiei lor de a evada si a faptului ca pentru ei sunt concepute īnchisori cu securitate īnalta. La acestea se mai adauga vārsta mai īnaintata, cazierul judiciar mai putin īncarcat, riscul de suicid si riscul de ucidere a altor detinuti. Desigur, cel mai bun predictor al comportamentului detinutilor ramāne, si īn cazul acestei categorii, importanta antecedentelor infractionale.

Tipul de incident

Etapa pedepsei

La īnceput

La mijloc

La sfārsit

Provocare/agresiune

-cu antecedente carcerale

-fara antecedente carcerale

Evadare sau tentativa de evadare

-cu antecedente carcerale

-fara antecedente carcerale

Agresati de alti detinuti

-cu antecedente carcerale

-fara antecedente carcerale

Autoagresiune

-cu antecedente carcerale

- fara antecedente carcerale

Analiza procentelor din tabelul de mai sus releva o diferenta īntre detinutii cu experienta penitenciara si cei fara experienta penitenciara:pentru cei din urma, expunerea la''cultura carcerala''are ca efect resemnarea la executarea pedepsei īn asa mod īncāt sa evite īnfruntarile. De asemenea, dupa o anumita perioada de sedere īn penitenciar, poate fi stabilita cu destula precizie adeziunea unui detinut la normele proinfractionale:atitudinea fata de lege, fata de politie sau alte aspecte ale justitiei penale vor fi considerati indicatori īn acest sens. Ca regula generala, cu cāt detinutii sunt mai adaptati la viata din īnchisoare, cu atāt gradul adeziunii lor la normele proinfractionale este mai mare.

Īn ce priveste adaptarea la universul penitenciar, acelasi autor releva ca, la īnceputul pedepsei, detinutii cu pedepse lungi manifesta mai frecvent nervozitate, mānie si dificultati de a munci, la mijlocul pedepsei au deseori neīntelegeri cu ceilalti detinuti, cu personalul si pot fi implicati chiar īn conflicte grave, ca la sfārsitul pedepsei sa predomine depresia si plictiseala. 'Nevoia de intimitate ramāne la valori ridicate permanent ea exprimānd rezerva acestor detinuti fata de hiperstimularea sociala si fizica, preferinta lor spre izolare, liniste si tacere.

Dupa autorul Bruno Bettelheim īntre detinutul nou venit si detinutul cu vechime erxista modalitati diferite de adaptare la viata de penitenciar. Aceastea sunt:

Detinutul nou:

- urmareste sa ramāna fiic intact;

- īncearca sa-si conserve personalitatea :

- apeleaza la relatii īn exterior :

- se intereseaza de lumea exterioara;

- ramīne fidel familiei , cāt timp ea elearga pentru a-l libera;

- cei slabi devin informatori ;

- spera sa-si reia profesia ( īi place sa vorbeasca de fosta lui pozitie sociala );

- prefera gardul de sārma ghimpata;

- īi place sa fie privit de cei liberi;

- reverii frecvente ( proiectii extravagante ale dorintelor );

- se teme de pierderea virilitataii;

- considera ca cei din vārfurile ierarhiei penitenciare sunt buni , dar gardienii sunt rai;

- se simte degradat cānd trebuie sa se supuna celor pe care īi dispretuieste ;

- vazānd decaderea celor vechi īsi fixeaza o limita dincolo de care considera ca viata nu mai are sens;

- este coplesit de sentimente de frustrare si incompetenta;

- crede īn iminenta sa liberare.

Detinutul vechi

- cauta sa traiasca cāt mai bine posibil;

- īsi reorganizeaza personalitatea pentru a fi pe placul gardienilor;

- apeleaza la intrigi īn interior pentru a rezolva o problema;

- are interes doar pentru lumea din penitenciar;

- este dependent , supus , pasiv;

- īsi modifica atitudinea fata de familie ca urmare a schimbarii statutului sau;

- este satisfacut daca poate fi mai dur decāt personalul;

- īsi pierde capacitatea de a se revolta;

- prefera gardul de zid pentru ca īl protejeaza de nostalgie;

- detesta sa fie privit de civili ( mai ales de femei si copii );

- incapabil de a concepe viata īn viitor;

- invidiaza virilitatea noilor veniti;

- īnceraca sa depinda de gardieni ( ca niste copii );

- construieste legende despre personal;

- vede lumea libera ca straina ( si se teme de reīntoarcere );

- cauta sa poarte īnsemne ale gardienilor ; a fi elegant īnseamna a fi ca un gardian;

- evalueaza corect lumea īnchisorii pe care o percepe ca singura realitate;

- īsi accepta decaderea ;

- uita locuri , evenimente , nume din viata trecuta ( īsi impune sa uite ).

IV. 2. Detinutii''recalcitranti''

Īn toate īnchisorile din lume, personalul care lucreaza īn contact direct cu detinutii doreste ca acestia sa fie linistiti si recunoscatori pentru tot ce se face pentru ei, sa nu creeze nici un fel de problema. Cānd unul sau mai multi detinuti tulbura linistea iar revendicarile lor atrag sprijinul altor detinuti, ei sunt etichetati ca recalcitranti, sunt pedepsiti, mutati īn alte sectii sau chiar īn alte penitenciare. Deseori, personalul īncearca sa prognozeze care detinuti sunt capabili sa produca tulburari pentru a se descotorosi de ei din timp, iar printre acestia, detinutii cu pedepse mari ocupa unloc central. "Personalul care are zilnic īn īngrijire detinuti condamnati la moarte trebuie sa fie special selectat pentru a face fata acestei responsabilitati stresante. Ei trebuie sa posede experienta, sa aiba o buna formare, īn special īn privinta aspectelor emotionale ale muncii lorsi sa aiba sprijin continuu din partea managerilor" .

Susan Lloyd a realizat un studiu privind evaluarea gradului de conformism/indisciplina la detinutii īncarcerati pe termen lung din penitenciarul britanic, Full Suton. [28]Aceasta a īntocmit o fisa de evaluare a comportamentului detinutilor orientata īn trei directii:indisciplina(comportamentul īn celul, consumul de alcool si droguri, comunicarea cu personalul, comportamentele abuzive), conformismul fata de regim si auto-managementul(curatenia celulei, pastrarea obiectelor, modul de prezentare). Scopulexplicit urmarit era īntelegerea mudului cum prezenta acestor detinuti afecteaza siguranta si ordinea institutionala si legatura dintre abaterile din timpul detentiei si delincventa generala("comportamentul recalcitrant din penitenciar poate fi considerat o prelungire a comportamentului delincvent din afara īnchisorii").

Concluziile la care a ajuns Susan Lloyd sunt:detinutii recalcitranti cu pedepse lungi au avut īnca din adolescenta un stil de viata constant antisocial. La aceasta constatare au contribuit datele din dosarul penal , istoricul angajarilor īn munca , datele privind situatia familiei si examinarile psihiatrice. Cu cāt un detinut are mai multe "cunostinte" īn materie infractionala si are mai multi parteneri de infractiune , cu atāt creste probabilitatea unui comportament deviant īn īnchisoare. Īn general , fac parte din aceasta categorie detinuti tineri , cu pedepse scurte sau medii , pentru infractiuni īn care au folosit violenta cu premeditare. Īn general detinutii cu un comportament anti-autoritate au avut cele mai frecvente abateri disciplinare. Comportamentul anti-autoritate include sfidarea regulilor , instigarea celorlalti detinuti , īncercarea de a īnsela personalul , transformarea detinutilor slabi īn victime. Concluziile finale ale autoarei sunt urmatoarele:detinutii condamnati pe viata, desi sunt mai conformisti decāt alte categorii, sunt implicati deseori īn acte de indisciplina din cauza non-conformismului lor;dispozitia de a merge la lucru nu s-a corelat nici cu actele turbulente nici cu atitudinea non-conformiste, fiind deci un comportament fara valoare prognostica īn ce priveste evolutia detinutilor;detinutii cu mai multe arestari anterioare au tendinta de a fi mai indisciplinati, la fel ca si cei condamnati pentru infractiuni cu violenta;comportamentul recalcitrant din penitenciar poate fi considerat o prelungire a comportamentului delincvent din afara īnchisorii.

Sunt interesante si confesiunile familiilor detinutilor cu pedepse lungi:teama si neīncrederea sunt sentimentele lor dominante, oscileaza īntre negare totala si resemnare rusinoasa, se jeneaza sa se īntālneasca cu prietenii, minciuna joaca un rol important īn viata lor de zi cu zi, de exemplu atunci cānd merg la penitenciar īn vizita cu copiii mici, asteptarea liberarii celui īnchis īi preocupa intens, nutresc compasiune pentru victime, problemele financiare ramān cronic nesolutionate.[29]

Conceptia profesoarei universitare Sonya Snaken referitor la la detinutii cu pedepse lungi

Sonya Snaken, profesor la Universitatea Vrije din Bruxelles, Belgia realizeaza o o analiza ampla privind relatia dintre pedepsele de lunga durata si delincventii violenti.

Autoarea constata ca īn statele europene nu existo o definitie legala a" pedepsei de lunga durata":īn Olanda este considerata astfel o pedeapsa mai marede 6 luni, īn Norvegia, o pedeapsa care depaseste 18 luni, īn tarile occidentale si meridionale, pedepsele mai mari de 4 sau 5 ani, iar īn majoritatea tarilor din est si statele baltice, pedepsele peste 10 ani. Īn schimb, infractiunile pentru care au fost aplicate asemenea pedepse sunt apropiate:omucideri, infractiuni sexuale grave, infractiuni legate de stupefiante. Ca urmare, pedepsele de lunga durata ilustreaza "severitatea"sistemului de justitie penala dintr-o tara.

Īn aceste conditii, politica administratiei penitenciare este influentata atāt de durata pedepselor dar si de posibilitatile si restrictiile pe care legea le impune acestei categorii de detinuti. Sunt multiple efectele privarii de libertate de durata asupra detinutilor si asupra problemelor din cadrul unitatii de detentie:printre cele mai frecvente sunt actele de violenta, delictele sexuale, traficul de stupefiante, riscurile de evadare ale detinutilor proveniti din cadrul crimei organizate.

Īn ceea ce priveste detinutii violenti, acestia sunt asimilati cu "delincventii periculosi". Periculozitatea este o constructie sociala īn care definitia difera dupa ideologie, mergānd de la tinerii delincventi vagabonzi, pāna la cei cu tulburari psihice sau recidivisti. Desi ei sunt considerati periculosi de societate sau de tribunale, īn penitenciar ei nu sunt considerati asa deoarece nu aduc atingere functiilor principale ale institutiei(īmpiedicarea evadarilor, asigurarea ordinii si disciplinei, rationalitatea si coerenta regimurilor). Din contra, cei cu pedepse lungi sau condamnati pe viata sunt un factor de stabilitate īn comunitatile carcerale. Din acest motiv, specialistii sunt retinuti īn a folosi notiunea de "personalitate periculoasa"si prefera sa inventarieze situatiile sau interactiunile periculoase;nu trebuie confundate "incidentele periculoase"cu "indivizii periculosi". Unii cercetatori considera ca putem evalua riscul prezentat de anumiti detinuti combinānd datele privind comportamentul persoanei, cele privind caracteristicile personalitatii, particularitatile situatiei care a fost la originea infractiunii si concluziile privind conduita īn mediul carceral.

Autoarea trateaza problema pedepselor de lunga durata si a delincventilor violenti prin prisma obiectivelor pe care le urmareste executarea pedepselor:sa īmpiedice evadarile printr-o supraveghere eficace, sa īmpiedice violentele īntre detinuti si abuzul de putere al personalului si, īn sfārsit, sa pregateasca detinutii īn vederea liberarii lor. Plecānd de la aceste obiective, vor putea fi īntelese mai bine mecanismele care explica "normalitatea si tehnicile vietii carcerale". Este vorba de privatiunile multiple care se refera la libertate, la bunurile materiale si la servicii, la raporturile heterosexuale, la autonomie si la securitatea personala, care devin adevarate pedepse ale īncarcerarii. Detinutii depun mari eforturi pentru a le neutraliza prin atitudini atāt individualiste cāt si de solidaritate determinata de situatia lor comuna.

Pentru gardieni ooperarea detinutilor este esentiala īn desfasurarea programului zilnic , ei negociind permanent si facānd compromisuri detinutilor. Daca se admit prea multe compromisuri pot apare tensiuni si crize care determina personalul sa-si impuna din nou puterea. Toate acestea sunt o consecinta a naturii contradictorii a raporturilor sociale din locurile de detentie si a faptului ca detinutii sunt-cel mai frecvent-indivizi solitari care depind īn totalitate de distribuirea privilegiilor , recompenselor si pedepselor pe care personalul le acorda mai mult sau mai putin motivat. Sonya Snaken precizeaza: "A trai sub autoritatea personalului devine , īn aceasta situatie , una din pedeasele īncarcerarii. . . puterea personalului va fi judecata ca neligitima daca va fi apreciata ca nu respecta obligatiile sale de justitie si eficacitate , ca nu observa principiile consacrate de societate , care trebuie sa fie de ordin juridic , moral sau traditional". Pentru conducerea unei institutii penitenciare , scopul devine "o administartie fara contradictii", īncercānd sa-si apere legitimitatea apelānd la formalismul birocratic.

Fiind o institutie totalitara , penitenciarul-conform lui Goffman- se caracterizeaza prin ierarhie , lutina , ritualuri de degradare si initiere , clasificari birocratice li separarea de populatiile lor. Detinutii sunt privati de atributii ( roluri ), iar programul zilnic este organizat si condus intr-o maniera care sa garanteze autoritatea personalului: scopul personalului este sa asigure functionarea rutinei stabilite iar cel al detinutilor, sa-si pastreze un anumit grad de autonomie si sentimentul identitatii editānd sau īnselānd ordinea oficiala. Detinutii reflecteaza asupra situatiei īn care se afla si reactioneaza intr-o perspectiva strategica , chiar daca opozitia si rezistenta lor fata de putere este dispersata. Penitenciarele nu pot evita consideratiile privind legitimitatea: īn penitenciarul post-autoritar supunerea detinutilor depinde de coerenta si discernamāntul cu care sunt aplicate regulile de catre personal , de sentimemtul cu care detinutii eticheteaza procedurile disciplinare si rezonanta doleantelor lor, de modul īn care regimul penitenciar raspunde obiectivelor avute īn vedere.

Chiar daca de obicei evenimentele produse īn īnchisori sunt considerate ca efecte ale privatiunii , la o analiza mai atenta este vorba de "importul" de comportamente care , de fapt , sunt specifice exteriorului acesteia: discriminari rasiale , asocierele de tip banda, alienarea si anxietatea gardienilor , politizarea activitatilor sau unele aspecte negative care apar īn viata cotidiana.

Efectele īncarcerarii de lunga durata asupra detinutilor sunt multiple: scade stima de sine , se reduce timpul de reactie , cresc comportamentele heteroagresive precum si cele autopunitive , detinutii regreseaza ( infantilism , regres afectiv , pasivitate , reactii psihosomatice ), se amelioreaza capacitatea de verbalizare , manifesta o mai mare introversiune, teama de ali se altera personalitatea, sentimentul de neputinta, sentiment permanent de incertitudine, evita gandurile despre viitor. Chiar daca detinutii par bine adaptati la viata din penitenciar, acest lucru nu īnseamna neaparat ca ei vor fi capabili sa traiasca pasnic si respectānd legile dupa liberare. Exista trei faze prin care trec detinutii care executa pedepse de lunga durata. Ei doresc:

- "sa-si faca datoria" adica sa-si uite trecutul si sa nu aiba alta viata decāt cea din penitenciar;

- "sa functioneze tranzitia" īn cazul liberarii, adica sa īnvinga mecanismele psihologice adaptative dezvoltate īn timpul executarii pedepsei;

- "sa se regaseasca afara" , adica sa īnceapa o noua viata īn lumea libera.

Administratia penitenciarelor nu poate face fata necesitatilor derivate din trecerea de la o faza la alta iar vizitele familiei sunt cānd un element de sustinere pentru detinuti, cānd unul de suferinta. Īn mod paradoxal detinuti care au anumite responeabilitati īn penitenciar si se bucura de prestigiu, se afla īn situatia unui esec mai mare dupa liberare. Detinutii mai putin adaptati la viata din institutie risca mai putin la īntoarcere decāt cei foarte bine adaptati. Detinutii mai putin disciplinati au reusit īn libertate mai bine decāt cei foarte supusi sau foarte indisciplinati. "Aceasta dilema dintre adaptarea institutionala si reinsertia sociala este mai evidenta cānd e vorba de detinutii care executa pedepse lungi:confruntati cu o pedeapsa linga, ei trebuie sa gaseasca metode pentru a face fata situatiei, pentru a se adapta la vita carcerala si la societate, . . . fara ca sa-si piarda orice posibilitate de reinsertie sociala reusita dupa liberare. Deci, evaluarea efectelor daunatoare ale īnchiderii de lunga durata nu trebuie sa se limiteze la perioada de detentie, deoarece asezamintele penitenciare au responsabilitati īn legatura cu detinutii si cu societatea si dupa liberarea acestora. "

Mijloacele de evitare a efectelor daunatoare ale īncarcerarii de lunga durata se concentreaza pe satisfacerea unor nevoi fundamentale:un confort de baza(hrana, servicii medicale, protectie, stimulare cognitiva, punerea īn valoare aptitudinilor), conducerea propriei vieti(a avea posibilitatea de control asupra propriei vieti si a mediului de existenta, posibilitatea de a alege anumite activitati), nevoia de a avea un sens care sa cuprinda preocupari filizofice si religioase, educatie si pastrarea stimei de sine.

Penitenciarele sunt percepute ca medii de risc determinate de organizarea asezamāntului si de particularitatile detinutilor:riscul de evadare, riscul de razvratire, riscul de conflicte violente, riscul de contaminare cu diverse maladii, riscul de tratamente arbitrare sau rele din partea personalului.

Īn fata acestor riscuri putem avea doua atitudini:daca ele deriva din caracteristicile indivizilor sau grupurilor de detinuti, solutiile vor fi cautate īn clasificarea detinutilor, separarea celor periculosi, sectiile cu securitate īntarita, iar daca riscurile provin din modul de organizare si raporturile interumane tipice īnchisorilor, se va acorda mai multa atentie prevenirii aparitiei problemelor īn rāndul detinutilor si oferirii de programe educative si activitati productive. Astfel, pentru o buna administrare a vietii detinutilor, sunt importante paza, ordinea, īngrijirile medicale si justitia.

Paza presupune datoria institutiei penitenciare de a veghea la īncarcerarea detinutilor si a-i īmpiedica sa evadeze, obtinerea de informatii despre ce se īntāmpla īn rāndul lor, eliminarea posibilitatii de luare de ostatici. Daca masurile de paza sunt excesive, calitatea vietii detinutilor se reduce semnificativ iar frustrarea si ostilitatea lor se vor īndrepta spre membrii personalului.

Ordinea este definita ca structura relatiilor sociale stabilita pe termen lung care se bazeaza pe respectul persoanelor si pe absenta conflictelor. Pentru pastrarea ordinii devin foarte importante calitatea personalului, traditia si climatul din unitate, cultura profesionala a gardienilor, tonul moral al relatiilor gardieni-detinuti.

Īngrijirile de sanatate īnseamna punerea la dispozitia detinutilor a serviciilor necesare pentru mentinerea sau ameliorarea starii lor fizioce si mentale. Acestea creeaza un sentiment de responsabilitate pentru detinuti, evita situatiile care ar duce la transfer īn alte locuri de detentie si diminueaza ura acestora fata de sistem.

Prin justitie īn mediul carceral se īntelege un tratament echitabil, proceduri eficiente de prezentare a doleantelor si revendicarilor, explicarea deciziilor personalului. Serviciile acordate detinutilor nu vor fi considerate niciodata ca privilegii aflate la discretia administratiei ci activitati firesti pentru o asemenea institutie. "Regimul uman si procedurile echitabile vor īntari legitimitatea penitenciarului īn fata detinutilor si vor influenta relatiile lor cu personalul, cultura locala si atmosfera din cadrul institutiei"considera Sonya Snaken. La detinutii cu pedepse de lunga durata, se disting trei categorii care necesita masuri speciale:delincventii sexuali, detinutii violenti si detinutii cu tulburari mentale.

Delincventii sexuali risca sa fie victimile violentelor si maltratarilor īn penitenciare, violente care frecvent sunt tolerate de gardienii care īmpartasesc sentimentele negative ale detinutilor. Delincventii sexuali nu considera ca purtarea lor constituie un delict sau ca aduc prejudicii victimelor.

Detinutii violenti creeaza probleme de contol si au un procent mai mare de agresiuni īndreptate spre personal si ceilalti detinuti. Faptul ca lor li se fac deseori rapoarte de pedepsire se datoreaza trasaturilor lor de personalitate dar si preocuparii excesive privind securitatea lor. Prestigiul acestor detinuti va creste si ei se vor fixa īn roluri care vor face dificile schimbarile.

Īn cazul detinutilor cu pedepse lungi societatea asteapta ca penitenciarele sa rezolve riscul de recidiva al "delincventilor periculosi", autoritatea personalului trebuie mereu īntarita iar detinutii trebuie pregatiti adecvat pentru liberare.

Pentru condamnatii pe viata sunt necesare "metode care sa permita acestor detinuti sa aiba grija de ei īnsisi ca, de exemplu, sa-si planifice dinainte propria moarte. sa redacteze un testament, sa ia masuri pentru īnmormāntarea lor, aranjānd sa participe familia, sa continue sa aiba acces la munci sau activitati corespunzatoare, pentru a ramāne activi fizic si mintal, pe masura ce īmbatrānesc". '

IV. 3. Detinutii periculosi

3.a)Problematica detinutilor periculosi

Pare usor de īnteles ca unii detinuti sunt mai de temut decāt altii, capacitatea lor de a face rau, de a nu respecta nici o norma si nici o autoritate atragānd proceduri de siguranta si prudenta exagerata, din partea personalului. Evolutia lor infractionala, lipsa provocarilor si a regretelor pentru faptele comise, revendicarile lor absurde, furia permanenta, lipsa de rezonanta īn fata oricarei pedepse sunt īntre elementele distinctive ale acestor detinuti, denumiti, īn toate sistemele penitenciare, detinuti periculosi.

Pentru a īntelege īn profunzime personalitatea acestor detinuti si devenirea lor pe parcursul vietii este necesar studiul singularitatilor. Sub aspectul infractiunilor, vom gasi criminali īn serie, teroristi, tālhari, traficanti de droguri, traficanti de armament. Acesti infractori sunt banuiti de tulburari mentale.

Pentru penitenciar, existenta unui numar mare de detinuti periculosi creeaza dificultati: ei au de executat pedepse lungi, liberarea lor conditionata este restrictionata iar numarul detinutilor cazati gratis creste peste posibilitatile normale ale unitatii.

"Personalul din īnchisori distinge trei tipuri principale de detinuti periculosi: detinutii care prezinta un mare risc de evadare, agitatorii, conducatorii potentiali ai unei revolte si, īn sfārsit detinutii cu o personalitate foarte tulburata, cu comportament imprevizibil, deseori agresiv. De cānd s-a diminuat īnchiderea īn asezamānte psihiatrice, regasim īn īnchisori din ce īn ce mai multi detinuti din acest al treilea tip, avānd tulburari mentale". '

Īntr-un studiu realizat de Jean-Paul Jean , consilier tehnic al ministrului francez de justitie , se disting doua aspecte interesante pentru problema detinutilor periculosi , pericolul de recidiva si pericolul potential al individului. Primul aspect intereseaza īn mod particular judecatorul, iar al doilea aspect invita la meditatie: pāna unde este legitimata societatea sa intervina asupra unui individ care este susceptibil de a fi periculos, si daca da, īn ce fel? Autorul considera ca "penitenciarul intervine puternic īn procesul de stignatizare. El constituie diploma, niciodata devalorizata a intrarii īn raionul delincventilor. Daca, īncepānd de cānd si pe ce baza se intra īn subcategoria de "elita" a detinutilor periculosi?. . . Un detinut periculos are, īn plus, o personalitate, un comportament care justifica o atitudine speciala a administratiei care are sarcina de a-l pazi".

Autorul studiului considera ca exista diferentede la un sistem penitenciar la altul determinate de practica fiecarei institutii, de cultura interna transmisa īn timp de personal dar si de gradul de severitate sau indulgenta al administratiei centrale. Se desting mai multe categorii de detinuti periculosi:cei periculosi pentru ei īnsisi(detinuti care vor sa se sinucida, detinuti care declara greva foamei si cei care se autoranesc);datinutii care constituie o amenintare pentru ceilalti detinuti, pentru personal si pentru societate daca reusesc sa evadeze;detinutii perturbatori si instigatori, detinutii cu tulburari de personalitate imprevizibile.

Privind aceasta categorie de detinuti este important sa clarificam o serie de aspecte importante:revizuirea clasificarii, caracteristicile regimului, posibilitatea unui recurs in fata judecatorului, integrarea lor īn proiecte individualizate de executare a pedepsii. "Aceasta problema a detinutilor periculosi trebuie sa fie abordata, ca orcare alta poblema grava, prin atacarea frontala, dar facuta pe indelete, luāndu-se īn discutie elementele tehnice, afirmarea valorilor si principiilor directoare care sa le dea un sens".

Personalul din penitenciar care lucreaza pe sectiile unde sunt cazati acesti detinuti are o sarcina profesionala dificila:el stie ca dezordinile apar imediat cānd detinutii sunt provocati, cānd ei considera ca sunt favorizati unii dintre ei, cānd procedurile de lucru sunt incoerente, cānd respectul pentru reguli devine absurd. Īn toate situatiile, personalul situat cel mai aproape de detinuti are un mare rol īn gestionarea vietii cotidiene de asa maniera īncāt sa respecte regulamentul īn viguare si sa-i mentina pe detinuti īntr-o stare de liniste rezonabila.

3. b). Starea de periculozitate īn conceptia lui Jean Pinatel

Abordānd problema periculozitatii infractorilor, Jean Pinatel, presedintele de onoare al Societatii Internationale de Criminologie, pleaca, de la Garofalo care īn lucrarea sa din 1885, "Criminologia", a utiliza termenul de "inintimidabilitatea"pentru a desemna perversitatea constanta si activa a delincventului precum si cantitatea de rau prin care se face temut. Autorul italian a īntrevazut si importanta adaptabilitatii sociale pentru aface un diagnostic si un prognostic corect al comportamentului fiecarui infractor. Ca urmare, Jean Pinatel considera ca din punct de vedere clinic, starea de periculozitate se poate manifesta īn doua modalitati:ca stare de periculozitate permanenta(cronica, specifica individului īn cauza)si ca stare de periculozitate iminenta(momentul de criza care precede imediat trecerea la infractiune). "Problema care se pune este de a sti īn ce masura starea de periculozitate iminenta se īnscrie īn linia generala a unui status permanent sau īmbraca doar caracterul tranzitoriu al unei crize pasagere". '

Desi starea de periculozitate se bazeaza pe valuarea indiciilor, nu poate fi stabilita o corespondenta certa īntre gravitatea infractiunii si periculozitatea faptuitorului:au fost cazuri cānd persoane care au comis un delict si au epuizat starea de periculozitate pentru totdeauna chiar daca luom īn discutie bolnavi mintal, cersetori, vagabonzi, alcoolici sau toxicomani, aprecierea trebuie facuta individualizat.

Pinatel considera ca prin observare, interpretare si experimentare, cu ajutorul anchetei sociale, a psihologiei, psihiatriei, a medicinei si sociologiei se pot evidentia factorii care sa permita evaluarea periculozitatii unui delincvent:

-personalitatea si factorii care au contribuit la formarea sa( "Trebuie sa nu fie cunoscute viata anterioara si relatiile delincventului. Vārsta este cea mai importanta;apoi trebuie sa i se stie familia, educatia pe care a primit-o, cu ce s-a ocupat, care era scopul pe care-l urmarea īn viata");

-mecanismele si favtorii trecerii sale la infractiuni;

-aprecierea contextului īn care evoluiaza subiectul;

-rolul erediteti īn aparitia comportamentului delincvent;

-stabilitatea sa emotionala;

-motivatiile si atitudinile subiectului fata de sine īnsusi, fata de viata sa si fata de infractiunea comisa( "Este clar ca cel care nu este convins ca binele sau consta īntr-o viata diferita de cea pe care a dus-o pāna la comiterea infractiunii, ca aceasta infractiune constituie un rau, nu exista nici o sansa de a-l transforma" ;

-indicatori ai periculozitatii pot fi considerati si nocivitatea si inintimidabilitatea :prima se apreciaza prin masura īn care suiectul a fost frānat de obstacole īntālnite si prin mārsavia de a executa manual crima;a doua, poate fi evaluata dupa faptul ca delincventul nu a fost retinut de oprobiul atasat numelui de raufacator si nici de riscul de a fi pedepsit;agresivitatea si indiferenta afectiva sustin nocivitatea iar egocentrismul si labilitatea sustin inintimidabilitatea.

O analiza de finete este consacrata pragului delincvential care defineste, pentru Pinatel, usurinta mai mare sau mai mica de a trece la comiterea unei infractiuni. Pentru o corecta evaluare, autorul considera ca trebuie studiate cele patru etape prin care trec toti delincventii:prima etapa, īn care exista o consimtire atenuata privind infractiunea, cānd delincventul devalorizeaza legile si oamenii, demonstrānd ca ipocrizia este universala iar el, un om cinstit, va fi judecat de ceilalti( "Aceasta autolegitimare subiectiva īi va favoriza atitudinile critice si acuzatoare īmpotriva celorlalti si va dezvolta un sentiment de injustitie suportata");īn a doua etapa, consimtirea este formulata clar iar infractorul nu va fi retinut de constiinta riscului ca va fi pedepsit;urmeaza etapa a treia -perioada de criza care precede imediat ultima etapa, si anume, cea de comitere a infractiunii propriu-zise. Īn toate aceste etape se manifesta elementele centrale ale personalitatii delincventului -egocentrismul, labilitatea, agresivitatea si indiferenta afectiva-care pot fi de nivel accentuat, mediu sau scazut:periculozitatea va fi ridicata cānd fiecare element este accentuat. . . . .

Pentru a cunoaste starea de periculozitate specifica unui individ, vom evalua capacitatea criminala si adaptarea sa sociala, rezultānd urmatoarele:

a. capacitate criminala ridicata si adaptare sociala foarte buna:el comite infractiuni tinānd cont de circumstante si anturaj(gulerele albe);

b. capacitate criminala ridicata si adaptare sociala redusa:īn aceasta categorie vom gasi delincventii marginali, frecvent clienti ai penitenciarelor;

c. capacitate criminala scazuta si adaptare sociala ridicata:individul va comite o infractiune doar sub presiunea unei situatii speciale(crimele pasionale);

d. capacitate criminala si adaptare sociala reduse:dificultatile de adaptare la viata obisnuita īl īmping spre delicte frecvente dar de mica amploare, el constituind clientela obisnuita a īnchisorilor.

Desigur, nu exista īn prezent reguli exacte pentru identificarea delincventilor periculosi si predictia comportamentului lor viitor, dar conform lui Jean Pinatel, ramān importante istoricul violentelor anterioare, caracteristicile infractiunii actuale, circumstantele īn care a-au produs infractiunile si nu īn ultimul rānd, starea mintala a faptuitorului. Astfel, se vor aduce nuante deosebite cazului analizat voilentele bizare, lipsa provocarii, gelozia morbida, abuzul de alcool, īncercarile de a induce īn eroare, atitudinea fata de tratamentul la care a fost supus. Īn mod cronic vom gasi la individul cu mare capacitate criminala o lupta īntre eu si lume, īn care eul este dominat de un narcisism nemasurat: morala slabita, reaua vointa si o conceptie eronata despre oameni si viata vor marca permanent existenta acestui individ īn conflict cu legea.

IV. 4. RECIDIVA-factori care o influenteaza

Recidiva se poate defini ca o pluralitate de infractiuni savārsite de un individ.

Daca primul contact cu lumea īnchisorii este atāt de traumatizant si are consecinte atāt de ample pentru individ si cei apropiati lui, cum se explica recidiva si chiar multirecidiva unor detinuti? Esecul sau succesul tratamentului penitenciar poate fi evaluat dupa numarul recidivistilordin īnchisori? Oare recidiva īnseamna dobāndirea de catre individul liberat din prima detentie, a unei mai mari capacitati de a risca?

Īn fata prezentei obsedante a recidivistilor chiar īn interiorul institutiei a carei principala functie este sa-i izoleze si sa reduca infractionalitatea, este sa dezbatem personalitatea acestor detinuti.

Īn literatura de specialitate gasim diverse categorii de recidivisti: ocazionali si marginali la Jean Pinatel , pseudorecidivisti ( comiterea faptei are un caracter fortuit ), recidivisti recidovisti ( cu caracter dificil si care cauta situatiile favorabile pentru infractiuni ) si recidivistii din obisnuinta ( care sunt respinsi de ordinea sociala ) la O. Cannot . Acest mod de clasificare este, desigur, empiric dar el se bazeaza pe o gnoseilogie construita īn timp si care-i confera caracterul unei evidente: ea porneste de la necesitatile de gestiune ale aparatului carceral dar si de la caracteristicile proprii, populatiei condamnate, avānd scop final si diversifice tratamentul penitenciar.

Cu toate acestea, grupul destul de numeros al recidivistilor, pune pentru specialisti problema axistentei fata de detinutii obisnuiti a unor diferente īn ce priveste modul de viata si atitudinile lor.

Astfel tratamentul diferentiat īn mediul privativ nu este o discriminare. Trebuie facuta distinctia īntre discriminarea din interogatoriul grupelor si diferentele dintre indivizi.

Prima expresie reprezinta impunerea unui prejudiciusau a unui dezavantaj din motive injuste. A doua recunoaste nevoia de a trata īn mod diferit detinutii, astfel īncāt sa se tina cont de credintele si nevoile speciale, de situatiile speciale sau de statutul nefavorabil.

Tratamentul diferentiat este unul din argumentele care justifica dezbaterile frecvente asupra instaurarii stabilimentelor speciale sau cu securitate īntarita.

Pentru reformatori, recidivistii reprezinta simbolul esecului oricarei masuri de recluziune penala, al neputintei tratamentului penitenciar. Diferitele clasificari si subclasificari sfārsesc prin a functiona ca un fel de profetie autojustificatoare: ca rezultat, prognosticul se confirma īntotdeauna. Recidistul nu a fost intimidat si nici readaptat datorita pedepsei precedente; din acest punct de vedere īnchisoarea este vazuta ca o institutie de socializare si de īnvatare a crimei.

Acest punct de vedere este sustinut si de Faucault.

Recidiva poate fi influentata de urmatorii factori:

- dificultatile de adaptare a infractorului īn trecerea de un tip de viata la altul;

- situatia socio-culturala a infractorului;

- destructurarea si dezorganizarea familiei;

- neintegrarea socio-profesionala;

- grupuri de prieteni sau grupuri stradale;

Personalitatea infractorului recidivist

Cunoasterea personalitatii infractorului recidivist constituie fundamentul masurilor ce se īntreprind pentru a se realiza prevenirea eficienta a comportamentului deviant.

Atitudinea comportamentala a celor care comit fapte antisociale se afla īn strānsa relatie cu mediul educational, formativ, cu factorii psihosociali individuali si de mediu care mentin recidiva.

Caracteristicile psihologice ale infractorului recidivist ar putea fi:

-tendinta de a merge cu banda;

-semne de neadaptare;

-vanitos si egocentric;

-primeste greu dezaprobarea;

-īl stimuleaza aprobarea.

Prezinta o imaturitate intelectuala, dar aceasta nu trebuie īnteleasa ca fiind identica cu un coeficient de inteligenta scazut.

Imaturitatea intelectuala īnseamna capacitatea redusa de a stabili un raport rational īntre pierderi si cāstiguri, īn proiectarea si efectuarea unui act infractional. Se mai caracterizeaza printr-o ostilitate exagerata fata de orice persoana, o teama exagerata de a parea slab, incapacitatea de a prevedea pe termen lung consecintele actiunii sale, carente materne precum:stare emotionala, deficitara, scaderea nivelului de aspiratie, tendinta sporita de identificare cu modele din penitenciar, instalarea starii de instabilitate. Printre teoriile penale, distingem, teoriile retributiviste orientate spre trecut, īn cautarea unei adecvari īntre pedeapsa si actul pe care-l sanctioneaza aceasta si teorii utilitariste īndreptate spre viitor, atribuindu-se pedepsei efectul asteptat:schimbare, neutralizare sau readaptare

Aceste functii ale pedepselor nu au statut egal, nu apar īntotdeauna īn stare pura, nici nu se aplica fara deosebire la toate pedepsele. Totusi, acestea au un fundament comun:chiar daca, efectele scontate difera, se aplica īntotdeauna comportamentului pedepsit, sau al acelora care vor fi tentati sa-l imite. Pedeapsa vizeaza mai īntāi sa fie "utila societatii", prin reducerea comportamentelor prohibite prin dreptul penal.

Aceste efecte cumulate sunt asteptate īn principal de la pedepsele cele mai grele:anterior de la pedeapsa cu moartea, astazi īn mod esential īnchisoarea mai putin amenda sau alte pedepse ce-si gasesc domeniul de aplicare īnafara īnchisorii. Efectele asteptate privesc mai ales infractiunile pedepsite prin privare de libertate sau amenintare cu privare de libertate.

Aceste categorii descrise de practicieni servesc pentru a ilustra unul din modelele de penalitate:la delincventii ocazionali se va aplica o pedeapsa de intimidare, celor ce sunt capabili de a fi reformati, o pedeapsa reeducativa si cei ce nu pot fi reformati trebuie sa fie facuti inofensivi, neutralizāndu-i printr-o pedeapsa cu durata mare. Controlul strict al acestei a treia grupe constituie sarcina centrala si cea mai urgenta a oricarei politici criminale.

Functiile utilitariste ale īnchisorii sunt desmintite de existenta recidivistilor, acestia nefiind intimidati sau readaptati printr-o pedeapsa precedenta. Īn sistemul de gāndire al dreptului penal, singura masura posibila a rezultatului īnchisorii rezida īn masurarea efectului sau prin scadere:se va estima ca interventia penala produce un efect pozitiv daca nivelul celor care "recad īn pacat"tinde sa se micsoreze. Singurul indicator posibil este reiterarea interventiei penale. Ceea ce se numeste nivel de recidiva nu este decāt desemnarea a ceea ce sistemul nu este capabil sa elimine.

Statisticile arata permanenta unei proportii deloc neglijabile a recidivelor dupa sanctionarea carcerala, fiind interpretate ca proba a unei incapacitati recurente a īnchisorii īn stingerea scopului care i-a fost fixat.

Analizānd functionarea sistemului penal iese īn evidenta un proces de selectie al populatiilor īncarcerate, dupa tipul de delincventa, caracteristicile socio-profesionale ale autorilor si rolul sistemului penal. Dealtfel la un tip egal de infractiune, probabilitatea de a fi īncarcerat este cu atāt mai mare cu cāt autorul infractiunii prezinta caracteristici de instabilitate sociala si daca a mai suferit condamnari precedente. Aceasta cumuleaza cu dispozitivul juridic al "recidivei legale" care, agravānd incriminarile, sporeste posibilitatea unei sanctiuni mai severe.

Īnchisoarea, ca institutie de specializare ti de īnvatare a crimei, culminānd cu cresterea recidivei, se poate spune ca, aceasta este īntotdeauna interpretata ca un rezultat, chiar daca termenii acestuia sint inversati:de la rezultatul unei incapacitati de a face bine, s-a trecut la rezultatul unei capacitati de a face rau .

Observarea statistica a infractiunilor si a populatiilor cel mai frecvent sanctionate conduce la formarea imaginii unei delincvente banale, deseori repetitive si aproape "īn mod natural"recidivanta. Exista astfel, delicte ce implica persoane care folosesc stupefiante, delicte privind regimul strainilor īn care intra aproape prin definitie, notiunea de recidiva.

Recidiva, apare ca o constuctie sociala īn care procesul penal este departe de a fi singurul īn joc, cu atāt mai mult cu cāt solutia de īncarcerare este rareori prima sau imediata:faptul de a apartine categoriilor "delincvente"predispune la a fi tinta dispozitivelor de actiune sociala. Un esec"probat" īn forma sa extrema de recidivism penal justifica interventia sociala asupra careia cea mai mare parte a lucratorilor sociali sunt totusi fara iluzii.

Īnchisorii īi ramāne functia de neutralizare, care este eficace temporar( pe timpul executarii pedepsei).

Se constata ca nivelul de recidiva este cu atāt mai slab cu cāt se īncarcereaza mai multe persoane pentru prima data, exista o tendinta puternica de folosire a īnchisorii ca o solutie de prima instanta'?

Fenomenul recidivei poate fi analizat plecānd de la relatia somaj-criminalitate.

Cānd actioneaza aceste variabile-somaj si criminalitate-se poate explica una prin cealalta sau faptul ca ambele sunt o consecinta a unei a treia variabile(stilul de viata). Merton propune teoria īncordarii, a carei idee centrale este aceea ca, inegalitatea si saracia pot īmpinge individul spre crima.

Faptul ca majoritatea oamenilor nu comit acte criminale este explicat prin faptul ca acestia sunt legati de ordinea conventionala prin atāt de multe legaturi īncāt nu se simt destul de liberi pentru a īncalca legea.

Īn urma intervievarii unor detinuti reveniti īn penitenciar, destul de multi explica acest lucru prin starea de somaj īn care se aflau, care a determinat o marginalizare a lor si mai ales o pierdere a stimei sociale de care se bucurau. si Merton arata ca īn lipsa unor mijloace legitime de a-si atinge scopurile aprobate de societate, munca interesanta, bani, proprietate, statut, etc. . . īn anumite circumstante, unii indivizi vor īncerca sa obtina aceste valori prin mijloace nelegitime.

Tensiunea dintre individ si societate poate explica starea infractionala doar daca este īnsotita de o suprastructura culturala care promoveaza justificari īmpotriva inegalitatii.

Schimbarile sociale au facut ca ideea de egalitate sa marcheze profund sentimentul de justitie al oamenilor, mai ales al celor care beneficiaza mai putin de noile procese sociale. Ca rezultat al acestei stari, discrepanta dintre ideologia egalitatii sociale si realizarile de fapt au devenit mult mai profunde:cei privati īn ziua de azi de resurse materiale se simt privati de drepturile lor umane fundamentale.

Ca uemare, sent6imentul injustitiei s-a īntarit. Desigur aceasta nu duce automat la criminalitate, Merton aratānd ca mai pot exista alte cinci reactii diferite la inegalitatea soiala:conformismul, inovatia, ritualismul, retragerea si revolta.

Punctul de plecare īn analiza aspectului motivational al recidivei īl constituie ideea ca inegalitatea prezenta īn societate nu poate fi legitima pentru toti cetatenii. Gradul īn care cineva poate obtine o munca interesanta, un venit ridicat, o viata confortabila este determinat de pozitia lui pe piata muncii:aici trebuie determinat pe ce baza se obtine o asemenea pozitie si daca meritele personale joaca un rol decisiv. Trei factori sunt semnificativi:aspectele structurale, limitele de clasa ale mediului nasterii si etica muncii(efortul).

Este demonstrat ca mediul de provenienta are o influenta hotarātoare asupra marimii salariului. De asemenea si ideea ca an constituirea salariului, efortul este elementul cu cea mai mica greutate. De aici, sentimentul de nedreptate si insatisfactie fata de propria pozitie sociala poate conduce la o tensiune care creste sansele criminalitatii. Īn ce-i priveste pe somerii care au ajuns īn penitenciar, apare īntrebarea:de ce ar trebui sa respecte legile de vreme ce nu din cauza lor au fost īndepartati de pe piata muncii.

Din confesiunile detinutilor au rezultat cāteva domenii fundamentale de reducere a sanselor criminalitatii. Primul este domeniul relatiilor semnificative(familie, prieteni, colegi):calitatea acestor relatii īi uneste pe participanti īmpiedicāndu-i sa sa comita fapte antisociale. Al doilea vizeaza domeniul social:investitiile afective īn familie, educatie, cariera, prestigiu, perspective de viitor, toate aceestea determināndu-l pe individ sa evalueze pierderile si profiturile pe care i le-ar aduce conduita criminala. Daca individul va considera ca pierderile potentiale sunt reduse īn ce-l priveste, trecerea la infractiune nu va īntārzia.

Ultimul domeniu care īi poate face pe oameni sa evite activitatea infractionala este reprezentat de convingerile lor morale. Dar aceste convingeri sunt functii ale pozitiei persoanei īn cadrul relatiilor sociale, modificāndu-se odata cu schimbarea acesteia. De aceea, somajul prelungit va produce modificari īn opiniile persoanei.

Īn evaluarile morale ale oamenilor trebuie luate īn considerare mai multe:foarte frecvent fericirea personala este apreciata prin comparatie cu cea perceputa la ceilalti membrii ai grupului de apartenenta. De la caz la caz, indivizii care se considera nefericiti vor "fabrica "justificari pro-infractionale.

Īn cadrul analizei, "frica fata de sistemul judiciar" este slab prezentata la toate categoriile de detinuti, fapr explicabil prin calitatea pozitiei sociale avute anterior venirii īn penitenciar. somerii vor fi motivati de doua ori īn favoarea criminalitatii:ei cunosc privatiuni nu doar īn comparatie cu cei care au fost īntotdeauna privilegiati ci, si fata de fostii lor omologi. Acest lucru va face ca realitatea inegalitatii sa fie resimtita si mai puternic. somerii care au copii comit mai frcvent infractiuni decāt cei fara copii;somerii comit mai mult infractiuni contra proprietatii;somajul are un efect stimulativ asupra recidivismului.



Tensiune mare

Datorata inegalitatii sociale

 

Pozitie sociala joasa

 

Sentiment de injustitie sociala

 

Mare tolerant la īncalcarea legii

 

Privatiuni multiple

 

Delicventa

 

Convingeri morale

 

Pozitie sociala īnalta

 

Delicventa redusa

 

Evitarea riscurilor

 



Din schema de mai sus, observam ca acest concept de "toleranta la īncalcarea legii"devine important īn masura īn care indica potentiala īnclinare spre comiterea actelor delincvente.

Mai mult comportament delincvent va rezulta dintr-o mai mare tensiune īn societate. Numarul īn crestere al dependentilor de alcool si droguri, al celor care duc o existenta de vagabondaj, al celor care īncearca sa se sinucida sunt exemple de retragere sau de agresiune īn cazul delincventei.

IV. 5. Pedepse si sanctiuni

Aplicarea pedepselor si a celorlalte sanctiuni constituie o etapa importanta īn lupta īmpotriva fenomenului infractional.

Prin executarea sanctiunilor penale se īntelege:punerea efectiva a condamnatului sa īnfaptuiasca continutul acestor sanctiuni.[40] Īn momentul īn care condamnatul este pus sa execute sanctiunea ce s-a pronuntat īmpotriva sa, acesta trebuie sa-si dea seama ca fapta sa este dezaprobata de societate.

Se cere ca sanctiunea sa fie bine orientata, adica, sa se faca dupa anumite principii si reguli.

Principiile alicarii sanctiunilor sunt:

*principiul legislatiei;

*principiul individualizarii;

*principiul pentru demnitate umana.

Aplicarea si executarea pedepsei īnchisorii

Pedeapsa īnchisorii ocupa un loc important īn sistemul pedepselor īn vigoare. Este sanctiunea penala prin care se realizeaza, īn conditii optime, atāt functia de constrāngere cāt si cea de reeducare a celor condamnati.

Pedeapsa īnchisorii, definitiv pronuntata, nu poate fi transformata īntr-o alta pedepasa decāt ca rezultat al folosirii unei cai de atac extraordinare, sau pe cale de gratiere.

Pedeapsa cu īnchisoarea poate īnsa sa īnlocuiasca pedeapsa cu detentia pe viata ( art. 55, Cod penal ) si pedeapsa amenzii ( art. 63, Cod penal ) cānd cel condamnat se sustrage czu rea credinta de la executarea acestei pedepse.

La aplicarea pedepsei cu īnchisoarea se are īn vedere, pericolul concret al faptei si periculozitatea faptuitorului.

Limitele generale ale pedepsei īnchisorii sunt de la 25 de zile la 30 de ani, iar limetele speciale ale acesteia nu depasesc 25 de ani.

Pedeapsa īnchisorii se executa numai īn termenul stabilit prin sentinta definita de condamnare.

Pedeapsa cu īnchisoarea se executa īn urmatoarele modalitati:

- īn regim de detentie;

- īntr-o īnchisoare militara;

- la locul de munca;

- prin suspendarea conditionata a executarii pedepsei;

- prin suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.

Executarea pedepsei cu īnchisoare īn regim de detentie este reglementata īntr-o forma unitara īn Codul penal articolului 56-61 si īn Legea numarul 23.

Principiile generale ale regimului de detentie sunt stabilite prin dispozitiile articolului 57 Cod penal.

Potrivit dispozitiilor articolului 56 din Codul penal, regimul executarii pedepsei se īntemeiaza pe obligatia condamnatilor de a presta o munca socialmente utola, pe respectarea de catre acestia a disciplinei muncii, a ordinii interioare.

Condamnatii, care au īmplinit vārsta de 60 de ani ( barbati ) si 55 de ani (femei ) nu au obligatia de a munci daca ei cer asta.

Potrivit dispozitiilor articolului 58 Cod penal, munca prestata este remunerata astfel: 10% revine acestuia din care 1/3 i se pune la dispozitie condamnatului, iar 2/3 i se īnmāneaza la data punerii īn libertate.

Īn ceea ce priveste activitatea aducativa, aceasta este necesara pentru a le forma o atitudine corecta fata de legile tarii si regulile de convietuire sociala.

Potrivit dispozitiei articolului 56, alineantul 1 sunt īntreprinse masuri pentru stimularea si recompensarea condamnatilor.

Una dintre aceste masuri este si liberarea conditionata, institutia eliberarii conditionate consta īn executarea unei parti din pedeapsa privata de libertate. Conditiile si modul de aplicare a acestei institutii sunt reglementate de articolului 59-61 Cod penal si articolului 25-28 din Legea numarul 23/1969.

Institutia liberarii conditionate prevede urmatoarele conditii:

- executarea unei parti sau fractiuni de pedeapsa-conform articolului 59 din Cod penal;

- condamantul sa aiba o luna comportare īn īnchisoare si sa dea dovezi temeinice de īndreptare;

Alte explicatii la articolul 52 din Codul penal sunt prevazute īn Legae 23/1969.

Pentru īncalcarea regililor de disciplina se pot lua īmpotriva condamnatilor urmatoarele masuri disciplinare:

Mutarea;

Retragerea unuia, a mai multor sau a tuturor drepturilor: de a primi vizite, pachete, de a primi si trimite corespondenta pentru perioada la care au dreptul;

Izolarea simpla pana la 15 zile;

Izolarea severa pana la 10 zile, numai cu avizul medicului penitenciarului;

Transferarea pe o durata de 3-12 luni, pentru executarea pedepsei, la un penitenciar unde se aplica un regim restrictiv;

Izolarea severa poate fi prelungita cu avizul medicului, fara a depasi 20 de zile.

Tratamentul penitenciar al persoanelor private de libertate

Privarea de libertate-consecintele privarii de libertate.

Īntelegerea notiunii de tratament penitenciar se bazeaza pe faptul ca pentru recuperarea unui detinut nu sunt suficiente īncadrarea lui īntr-un sistem rigid de ordine si disciplina sau actiuni care fac din el o marionata.

Trebuie sa se tina seama de personalitatea detinutului si partile lui, pozitive si negative, cu deficiente educationale si cu posibile tulburari de comportament.

Pedeapsa privativa de libertate, ca pedeapa prevazuta de lege si aplicata de instanta de judecata, este o masura complexa, ce ridica o serie īntreaga de probleme:

Īn primul rānd, ca durata īn timp-luni sau ani-executarea pedepsei trebuie observata, indrumata si supravegheata pe toata perioada detentiei;

Īn al doilea rānd executarea pedepsei īnchisorii se face intr-o institutie speciala si complexa, peniternciarul, institutie care are o anumita structura organizatorica, īncepānd cu baza materiala, cu problemele de paza si securitate, cu problema personalului si a particularitatilor acestuia si terminānd cu probleme ale vietii de zi cu zi īn penitenciar;

In al treilea rānd, exista multe probleme personale ( de sanatate, educatie, munca , necesitasi, etc ) extrem de dificile ale celor care executa pedeapsa īn penitenciar.

Factorii de stres care īsi pun amprenta asupra persoanelor private de libertate sunt:

- durata condamnarii;

- gama de framāntari psihice si psihosociale ( criza de detentie, comportamente agresive si autoagresive ) ;

- īnlaturarea simbolurilor exterioare ale personalitatii prin obligativitatea purtarii uniformei.

Restrāngerea acuta a libertatatii, relatiile interpersonale, regimul autoritar, mediul īnchis, activitatile monotone sunt resimtite avut drept atingeri ale integritatii ca fiinta umana.

Sunt necesare supape corespunzatoare evitarii dezumanizarii prin izolare:

- detinere īn comun;

- activitati in grup;

- climat de microcooperare.

Diminuarea gamei contactelor fizice, psihice si psihosociale reprezinta o alta particularitate a vietii de penitenciar, saracia vietii de reactie avānd implicatii a supra capacitatii individului de a-si juca rolurile normale si reducānd posibilitatea de interactiune sociala cu semenii. Toate acestea determina tipuri de "situatii adaptative" la regimul de detentie, cum ar fi:

Comportament agresiv-rezistenta deschisa la regimul vietii de penitenciar, "crize ale deprimarii" manifestate prin comportamente agresive īndreptae spre alti detinuti sau spre personal si prin reactii autoagresive ( automutilari si tentative de sinucidere );

Comportament defensiv, de retragere-interiorizarea, izolarea de comunitate a celorlalti detinuti si de viata din penitenciar, detinutul construindu-si o lume imaginara, īn care īncerarca sa se refugieze;

Comportamente de consimtire-conformarea pasiva a condamnatului la normele si regulile de penitenciar, respectarea acestora fiind facuta īn maniera formala, īn asa fel īncāt sa nu atraga sanctiunu suplimentare;

Conduita de integrare-relationarea activa cu ceilalti detinuti si cu mediul de detentie, vizibila mai ales la detinutii condamnati pe termene lungi.

Capitolul V. EVENIMENTE PENITENCIARE

( fenomene psihosociale ale mediului privativ )

Cunostintele privind fenomenele psihosociale ce pot surveni īn conditiile mediului privativ sunt necesare deoarece institutia specializata īn executarea sanctiunilor privative de libertate se deosebeste prin profilul sau psihosocial de oricare alta institutie sau grupare organizata de oameni.

Venirea individului īn penitenciar nu este urmarea unui act propriu de vointa sau a unei obligatii cetatenesti, ce reprezinta o forma de sanctionare aplicata de societate individului care s-a abatut de la normele ei morale si juridice. Odata cu intrarea īn penitenciar individul resimte, īntr-o masura mai mare sau mai mica, īn functie de vārsta, de structura sa psihologica, de maturizarea sociala si de nivelul de cultura, efectul privarii de libertate si reactioneaza īntr-un mod personal la aceasta noua situatie.

1. socul depunerii(īncarcerarii

Privarea de libertate implica mai multe forme, iar din punct de vedere calitativ da nastere unui fenomen deosebit si anume sOCUL ĪNCARCERĂRII. Acest lucru determina o gama complexa de framāntari psihice si psihosociale, īncepānd cu criza de detentie manifestata de la īnchiderea īn carapacea tacerii pāna la comportamente agresive si autoagresive(sinucideri, autoflagelari). Īn comparatie cu starile accidentale de izolare, privarea de libertate īn sistemul detentiei, are drept consecinta absolut specifica, īnlaturarea simbolurilor exterioare ale personalitatii prin obligativitatea purtarii uniformei de detinut care standardizeaza modul de viata si estompeaza pāna la anulare diferentele individuale. socul depunerii se manifesta si prin restrāngerea libertatilor individuale. Relatiile interpersonale, lipsa de informatii, regimul autoritar, sunt resimtite drept atingeri ale integritatii ca fiinta umana.

La toate acestea se adauga contactul cu subcultura carcerala care īn scurta vreme īl face pe detinut sa-si formeze o noua viziune a propriei persoane si sa-si elaboreze o strategie de supravietuire constānd īntr-un comportament de consimtire-integrare(de conformare pasiva).

S-a mai observat ca īn timpul detentiei, spatiul de viata se reduce, īn acelasi timp avānd loc:regresiunea satisfactiilor, recentrarea intereselor pe lucruri marunte, alterarea comunicarii, supunerea totala, precum si manifestarea procesului real al penitenciarizarii prin intensificarea unei mentalitati specifice, un nivel de aspiratii scazut, lipsa preocuparii pentru viitor, exprimarea convingerii ca este etichetat definitiv, dar nu īn ultimul rānd, o imagine negativa de sine.

Īn relatiile lor, detinutii, strecoara o unda de fatalitate pentru faptul de a fi ajuns īn penitenciar si asta, dupa parerea lor, echivaleaza cu un esec moral ce īi va marca toata viata. Aceasta devalorizare a lumii si a propriei vieti este handicapul cel mai greu rezultat īn urma depunerii īn penitenciar.

Īn conditii normale de viata, oamenii pot fi īntelesi dupa legitatile psihologiei dar departe de echilibru, īntr-un mediu strain si total diferit, īn care vechile repere si obisnuinte nu mai sunt functionale, conduitele umane devin specifice. Prima venire īn penitenciar traumatizeaza practic pe orice om, indiferent de vārsta, nivel cultural sau experienta de viata. Daca detinutul va crede ca viata i-a fost un esec, el se resemneaza mai usor si asteapta fara prea mare greutate sfārsitul pedepsei. Daca el crede ca a avut o viata plina de succese, atunci va lupta īmpotriva institutiei care īl va tine cu forta īmpotriva vointei sale:pentru el, penitenciarul este de neacceptat, ca orice alt esec.

Cu toate acestea, dupa un anumit timp-o luna, doua-detinutii īnteleg noi ambiante de viata, recunosc centrele de putere din lumea lor, gasesc modalitatile cele mai adecvate de a mentine bune relatii cu ceilalti colegi de detentie si desigur, cu personalul. sederea mai īndelungata īn penitenciar "spiritualizeaza"detinutii, īn dialogul cu ceilalti ei capatānd o viziune ampla asupra propriei vieti, asupra lumii si asupra relativitatii conditiei umane. Capacitatea lor de a suporta linistiti pedeapsa este īntr-o relatie directa cu instalarea scepticismului īn fata sortii.

Adaptarea fiecarui detinut la ambianta locului de detinere parcurge cāteva etape distincte:la īnceput individul selecteaza din relatiile si evenimentele cotidiene acele elemente care-l avantajeaza(prefera lucrurile simple si vechi, pastreaza tacerea asupra ce nu-i convine, se ataseaza de un lider local, se detaseaza emotional de figurile semnifivative din trecut);īntr-o a doua faza, aprecierile devin foarte subiective(se dau semnificatiile dorite, se valorizeaza nejustificat conduite, persoane, institutii, evenimente)si, īn sfārsit, activitatile compensatorii īl cuprind cu totul(confrerii invizibile, vesnicul dialog fara a se comunica mare lucru, placerea argoului, etc). De ce se īntāmpla toate acestea?Pentru ca detinutii nu locuiesc īn īnchisoare, ci stau undeva. Ei stau. cei liberi locuiesc .

Dramatismul reactiilor celor veniti pentru prima data īn penitenciar a fost relevat īn mod neasteptat de un experiment realizat īn august 1971 de Philip Zimbardo, de la Universitatea Standford, asa numitul experiment al falsei īnchisori .

Autorul a cautat motivele pentru care viata īn penitenciar devine o īmprejurare atāt de degradanta la trei nivele:la nivelul gardienilor, la cel al detinutilor si la nivelul structurii organizatorice. Participantii la experiment erau studenti la psihologie, unii jucānd rolul de detinuti, iar ceilalti rolul de gardieni. Desi trebuia sa dureze doua saptamāni, din cauza dezordinilor si tensiunilor aparute, experimentul a fost oprit dupa 6 zile. Chiar si asa s-a demonstrat ca cetatenii responsabili carora li se ceruse sa joace roluri de gardieni s-au comportat īntr-un mod degradant si dezumanizant cu ceilalti cetateni responsabili, care jucau rolurile detinutilor. Aceasta demonstreaza ca ambientul si structurile de putere din īnchisori sunt factorii declansatori ai ororilor care se petrec īn penitenciare si nu īn primul rānd firea sadica a corpului de supraveghetori sau natura antisociala a delincventilor īnchisi. Īn mod concret, structurile de putere din īnchisori pretind gardienilor sa pedepseasca detinutii pentru abateri de la reguli iar acestia nu au nici o posibilitate de a exercita un oarecare control asupra ambientului.

2. Penitenciarul -institutie patogena

Venirea īn penitenciar tulbura echilibrul personalitatii printr-o tripla reducere: a spatiului de viata, a timpului personal(suspendarea viitorului, relativizarea trecutului) si a comportamentului social(izolare, abandon). Stresul prelungit īn faza de ancheta, intrarea intr-o colectivitate de anonimi, controlul riguros al conduitei, dependenta de personal, densitatea umana(supraaglomerarea) favorizeaza aparitia si cronicizarea unei patologii specifice. Apatia, lipsa initiativei, pierderea interesului pentru lucruri, oameni si evenimente, anestezia afectiva, incapacitatea de ami face planuri, resemnarea fatalista, toate acestea contureaza nevroza penitenciara. Inexistenta niciunui spatiu personal, absenta unui refugiu, a sta zilnic 17 ore treaz intr-o ambianta monotona, epuizarea subiectelor de discutie conduc frecvent spre caderi afective, degradarea imaginii de sinesi, desigur, adaptari patologice. Din saracia "rolului" de detinut nu mai poate e merge eul, a carui structura este atāt de complexa.

Problema sanatatii detinutilor se afla intr-o relatie directa cu contextul lor social-inchisoarea. Cāteva elemente specifice universului carceral explica dimensiunea sa patologica: sustinerea afectiva si morala din partea retelei sociale imediate este minima; īn cursul primelor experiente penitenciare se dobāndeste o resemnare care devine un invariant al personalitatii detinutului; pierderea controlului asupra mediului genereaza frecvent stari depresive; sentimentul eficacitatii personale este anulat prin lipsa cronica, pentru marea majoritate a detinutilor, a posibilitatii de a-si experimenta aptitudinile si de a avea succes.

Frecvent se constata o adaptare apsiva la conditiile vietii din īnchisoare prin adoptarea unei atitudini "filozofice" sau evitarea concentrarii pe anumite probleme incomode. Chiar daca multi detinuti au avut īnainte de aveni īn penitenciar o personalitate robusta, īn timpul executarii pedepsei cu īnchisoarea se instaleaza o sensibilizare progresiva la mediu, o intoleranta emotionala, agravata de lipsa posibilitatii de a se sustrage realitatii prin imaginar.

3. Supraaglomerarea si efectele ei

Cel mai mediatizat aspect al īnchisirilor romānesti actuale este supraaglomerarea, īnteleasa ca fiind un decalaj īntre numarul de paturi si cel de detinuti.

Privita ca prima violenta a inchisorii' asupra detinutilor, vom considera un penitenciar ca este supraaglomerat atunci cānd a fost depasita capacitatea de cazare a detinutilor, conditiile de viata ale acestora fiind afectate vizibil de acest lucru, iar administrarea īntregii activitati desfasurāndu-se cu mari dificultati.

Efectele supraaglomerarii sunt dramatice la cel putin trei nivele:

a)     la nivelul detinutilor:

- ample nemultumiri fata de calitatea serviciilor la care au dreptul(hranire, asistenta medicala, recreere , sport, etc) ;

- cresc actele de indisciplina, agresiunile īntre detinuti si autoagresiunile;

- cresc solicitarile de asistenta medicala si nemultumirile detinutilor īn cazul īn care nu li se acorda;

- creste contrabanda īntre detinuti cu toate consecintele care decurg din aceasta;

- creste sentimentul de monotonie, ceea ce produce plictiseala , care, de la o anumita intensitate se transforma īn nevroza;

- promiscuitatea favorizeaza contaminarea si coruptia detinutilor si sterilizeaza orice efort de prevenire a recidivei[43];

b) la nivelul personalului care lucreaza īn contact nemijlocit cu detinutii:

- volumul de munca suprasolicita personalul;

- apar plāngeri frecvente privind conditiile concrete de munca din īnchisoare;

- creste numarul de conflicte īntre pesonal si detinuti;

- personalul pastreaza cu greu disciplina īn rāndul detinutilor ;

- sunt frecvente situatiile īn care personalul munceste suplimentar;

- multi membri ai personalului doresc sa se transfere la alte unitati.

c) la nivel managerial :

- actul de conducere se desfasoara greu;

- prevenirea framāntarilor īn masa detinutilor - refuzuri īn masa de a munci sau de a mānca , evadari , sinucideri etc-absorb mare parte din timpul comenzii unitatii;

- conditiile fizice ale detentiei se deterioreaza vizibil de la o luna la alta;

- sporesc pagubele la toate articolele( vesela, cazarmament, instalatii), ceea ce impune anchete, evaluari, stabilirea responsabilitatilor.

Sunt o serie de factori care diferentiaza īn plus sau īn minus, efectele supraaglomerarii la nivelul asezamintelor penitenciar: departarea sau apropierea conditiilor materiale de standardul prevazut īn reglementarile īn vigoare; numarul condamnatilor raportata la numarul de paturi ; durata medie a pedepselor executate de detinuti (unde sunt mai multi detinuti cu pedepse lungi intreg climatul uman este afectat) procentul de timp īn care detinutii īsi petrec timpul īn afara celulelor; calitatea amenajarilor destinate securitatii īnchisorii ; tipul relatiilor stabilite īntre personal si detinuti; compozitia etnica a masei de detinuti; vechimea constructiei penitenciarului s. a. m. d. La acesti factori mai putem adauga unii care tin de dinamica interna a fiecarei institutii īn parte si care pot avea o influenta subtila asupra dificultatilor generate de aglomerare: stricta ierarhizare a personalului (centralizare excesiva), abundenta ordinelor care suprasolicita abilitatea personalului de a le pune īn practica; inactivitatea detinutilor , cresterea mumarului de obiecte personale la care au dreptul detinutii; incompetenta interpersonala a cadrelor sau detinutilor.

Īn conditiile de supraaglomerare existente īn penitenciare, fenomenele de teritorialitate devin exacerbate si suscita o agresivitate marita. Frustrarea este resimtita cu deosebita tarie si pae planul timpului- programa zilnica-care , provoaca sentimente de frustrare si mareste agresivitatea. Renuntarea fortata la o sema de obiecte de uz personal, a caror lipsa este mereu resimtita, duce la marirea sentimentului de frustrare. Detinutul este obligat sa renunte la cele mai multe din placerile pe care si le-a putut oferi īn viata libera(alcool, jocuri de noroc , sex), ceea ce īl duce la cautarea unor "surogate de satisfactie".

Din punct de vedere psighologic, supraaglomerarea este traita ca un sentiment īnabusitor de īngramadire cu efecte devastatoare: pierderea libertatii de miscare, cresterea stimularii prin mirosuri, voci, priviri care incomodeaza, imposibilitatea de a controla propriul spatiu de viata si de a prevedea desfasurarea evenimentelor, sentimentul de incomodare reciproca, anumarea relatiilor ierarhice īn grupul de detinuti (nimeni nu mai respecta pe nimeni), abunda sentimentele negative(mānie, teama, depresie), diminueaza toleranta, relatiile interpersonale, conduitele celorlalti sunt etichitate cu severitate.

4. Teritorialitatea

Fenomenul de teritorialitate "reprezinta caracteristica grupurilor si a indivizilor din interiorul acestora de a-si delimita teritorii si de a avea anumite comportamente specifice īn raport cu acestea".

Termenul a fost luat din etologie unde teritorialitatea se īntālneste īn comportamentul celor mai multor specii superioare. Se pot distinge doua tipuri de teritorii:

primare īn care individul/grupul poate exercita un control total, iar utilizarea teritoriului este de lunga durata( dormitor, pat).

Secundare care sunt utilizate īn mod regulat, dar controlul asupra lor nu se exercita decāt īn momentul utilizarii( locul la masa, īn bamca).

Īn cadrul acestor teritorii indivizii sau grupurile au comportamente specifice din care cele de aparare sunt cele mai importante ( vorbirea īn soapta).

Atāt grupurile cāt si indivizii marcheaza, de regula, teritoriile. Pentru aceasta sunt utilizati marcatori de granita care pot fi centrali, pentru a marca zona cea mai importanta a unui teritoriu. Ca marcatori pot fi utilizate: haine, afise, fotografii, desene.

Legat de teritorialitate este spatiul interpersonal care poate fi delimitat īn zone ale acestuia:

zona intima pāna la 45 de centimetri;

zona personala īntre 45-120 de centimetri;

zona sociala īntre 120-360 de centimetri.

Īn fiecare zona se pot desfasura diferite activitati, iar accesul īn interiorul lor este strict reglementat.

Studierea acestui fenomen īn mediul privativ īmbraca forme specifice. La prima vedere se pare ca teritorialitatea detinutilor nu determina agresivitatea teritoriala. Īn primul rānd, desi exista supraaglomerare, spatiul fiecarui detinut nu este marcat cu obiecte personale. Exiata chiar interdictia formala de a marca acest spatiu(prin abtibilduri, fotografii). Prin urmare, perceptia acestui spatiu este mai putin personalizata si, īn consecinta, neinterpretata ca prioritate. Īn al doilea rānd, comportamentul agresiv este mascat datorita strictei supravegheri. Totodata, motivasia teritoriala este surclasata de alte motivari(hrana, igiena, asistenta medicala, activitati culturale).

Legat de fenomenul de teritorialitate este si modul de utilizare a paturilor īn functie de ierarhie. Īn subcultura de penitenciar cel ce doarme la patul doi (doua paturi suprapuse) este un nepot, un fraier si este tratat ca atare; smecherii īsi aleg patul numerul unu. Cānd nu exista suficiente paturi unu pentru toti detinutii de rabg superior, acestia prefera sa stea cāte trei īn paturi alaturate. Īn general īn mediul privativ, conflictele motivate de fenomenul de teritorialitate sunt mai putin frecvente. La detinuti, instinctul teritorialitatii este īnhibat pentru ca nu-si pot marca teritorilu care le-a fost atribuit iar valorizarea spatiului de viata-atāt de vizibila la oamenii liberi-este devansata de amploarea frustrarilor īnregistrate la nivelul tuturor celorlalte nevoi; agresivitatea are alte forme decāt cele violente la care ne-am astepta si anume, crearea dependentei, manipularea informatiilor, distribuirea pachetelor cu alimente, īmpiedicarea unora sa participe la activitati recreative, īnsusirea hainelor penale aflate īn cea mai buna stare etc.

Īnhibarea agresivitatii este determinata īn mare masura de gardieni care subliniaza permanent ierarhia formala existenta īn īnchisoare si impun ferm respectarea ei.

5. Perceptia detinutului asupra pedepsei si a mediului privativ

Acest fenomen este determinat de cele mai multe ori de modul cum a rezolvat fiecare detinut problema ispasirii . Cānd pedeapsa este apreciata ca fiind masura faptei , conditia de zi cu zi exprima o acceptare supusa tuturor riguorilor, cānd pedeapsa este vazuta ca fiind mai aspra decāt infractiunea comisa, detinutul considera ca i s-a facut o nedreptate si sufera o sanctiune nemeritata.

Ca urmare, detinutul va ramāne neīmpacat, revendicativ si ostil administratiei locului de detentie, dominat de sentimente de victimizare.

Cu cāt adaptarea la viata de penitenciar este mai buna, cu atāt toleranta fata de conditiile de mediu este mai mare, chiar daca īn acesta situatie problema incompatibilitatii īntre detinuti, ca urmare a istoriilor individuale si particulsaritatii lor de personalitate, ramāne cronic nesolutionat.

Īn ceea ce priveste fenomenul de perceptie asupra mediului penitenciar, acesta este determinat de o multitudine de factori, materiali si spirituali; obiectivi si subiectivi; socilai si psihosociali, care numai īn corelatie si interdependenta devin relevanti pentru īntelegerea climatului specific mediului privativ. Gradul de cultura redus dar mai ales semnificatia negativa atribuita axecutarii pedepsei cu īnchisoarea, īi fac pe multi condamnati sa nu aprecieze corect mediul din penitenciar.

6. Fenomenul de prizonizare si deprizonizare

Īn urma cu doua decenii, criminologul D. Clemmer(1940) a semnalat fenomenul de prizonizare, definit ca "socializare"la cultura devianta a detinutilor, proces prin care detinutul ajunge sa adopte sau sa īmpartaseasca punctul de vedere al īncarceratilor privind lumea din penitenciar si societatea īn general.

Prizonizarea incumba adoptarea unei atitudini ostile(fatise sau ascunse)fata de personalul īnchisorii, fata de lumea de dinafara si , concomitent, dezvoltarea unei loialitati fata de ceilalti detinuti, sprijinirea reciproca ori de cāte ori interesele reale sau imaginare ale detinutilor intra īn conflict cu unele dispozitii ale autoritatii. Fara īndoiala ca adaptarea acestei norme carcerale ca si alte norme de acelasi fel, atāt de caracteristice subculturii carcerale, sunt generate dintr-o puternica motivatie, care se subsceneaza, asa cum am vazut ca a formulat A. Laslow, categoriei de motive desemnate prin "necesitatea apartenentei la grup".

Īn aceasta situatie primul pas, motivat psihologic, va fi stradania detinutului de a se integra grupului informal de detinuti, de a-si dezvolta conduite dezirabile prevalate prin acest grup printre altele si de supunerea neconditionata la liderul informal, chiar daca risca sa fie prost vazut de cadre.

El va opta pentru situatia gratifianta(imediata)deci face cauza comuna cu grupul de detinuti, caci detinutii sunt mai īn masura īn a-l sanctiona premial sau penal decāt cadrele.

Stanton Weeler(1968)subliniaza ca "prima fenomenul de prizonizare, de integrare īn grupul detinutilor, de identificare cu subcultura carcerala este doar o faza īn evolutia detinutului", caci īn cea de-a doua faza din viata detentiei, se poate vedea limpede fenomenul de prizonizare.

La īnceputul detentiei, asumarea rolului de captiv este logica la infractori cu cāt se apropie īnsa momentul liberarii ei vor tinde sa adopte un rol tot mai apropiat de ceea ce este dezirabil din punct de vedere social. Fara īndoiala ca si aici exista o motivare calculativa, caci un comportament adecvat poate prescurta uneori an mod sensibil durata sentintei.

7 Ierarhia si statutul

Prin ierarhie īntelegem "un sistem de prioritati īn raport cu importanta acordata lor". Īn constiinta comuna ideea de ierarhie este asociata cu o dispunere spatiala pe verticala, elementul de deasupra este preferat celui nde dedesubt.

Prin statut īntelegem pozitia ocupata de o persoana intr-un grup. Īn cadrul mediului privativ, unii detinuti beneficiaza de mici avantaje, datorita unor activitati pe care le desfasoara, iar īn acest caz statutul lor creste.

Personalul īnchisorii īncearca sa impuna o anumita ierarhie formala, dar cele mai multe cazuri aceasta corespunde cu cea informala.

Īn fruntea ierarhiei informale se afla smecherii. Statutul acestora se obtine odata cu cresterea experientei de penitenciar, cu cresterea valorii sumelor furate sau jefuite, cu gradul de īndrazneala si de inventivitate implicate īn actul infractional.

Statutul de smecher poate fi dobāndit si prin protectia unui prieten sau rudele aflate īn penitenciar, daca acesta din urma are o pozitie ierarhica superioara.

Urmeaza apoi īn ierarhie impresia, indevizi ce afiseaza si pretind un statut ridicat, dar fara a fi capabil sa-l mentina un timp īndelungat.

Īn atreia linie ierarhica sunt nepotii, cei ce īndeplinesc muncile de curatenie si ordine, aflati la discretia celor cu rang superior.

Rolurile sociale sunt īnsa mult mai diversificate. Personalitatile deosebite cu un statut foarte ridicat sunt numite jupāni iar un nume generic dat celor din zona de inferioare de ierarhie este fraier.

Exista īnsa si lideri informali al caror statut ridicat se datoreaza pregatirilor profesionale sau intelectuale. Statutul poate evolua rapid īn functie de avantajele de care cei din pozitiile superioare pot beneficia, de la asa numitii cautati(persoanele ce primesc pachete). Un fraier sau nepot intra rapid īn grupul smecherilor daca este cautat.

Subcultura de penitenciar sustine instalarea unei asemenea ierarhii. Sistemul detinutilor de culegere a informatiilor se focalizeaza asupra noilor veniti pentru a afla infractiunile pentru care au fost condamnati, statutul social exterior, probabilitatea de a fi cautat.

Cānd informatia nu este suficienta sau accesibila, noul detinut este supus testelor, adica unor situatii impuse de cei din grupul īn care a fost repartizat, pentru a i se determina reactiile si stabili statutul. Detinutii considera ca, īn general, odata stabilit statutul acesta nu se mai schimba.

Detinutii au o ierarhie depreciativa a infractiunilorpe care le-au savārsit. Pe baza acesteia o serie de detinuti dobāndesc un statut de paria, fiind izolati si sanctionati de grup.

Detinutii considera inacceptibile, atacarea si terorizarea copiilor, homosexualitatea, omorul sadic sau omorul parintilor sau batrānilor. Cea mai evidenta reactie ostila fata de violatori, mai ales cānd victimile sunt minore. Reactia ostila merge de la izolare pāna la agresarea zilnica.

8. Agresivitate si violenta

"prin agresivitate, īntelegem un comportament verbal sau actional ofensiv, orientat spre umilirea si chiar suprimarea fizica a celorlalti".

Comportamentul agresiv poate fi orientat:

contra propriei persoane (autoagresiune);

spre distrugerea obiectelor investite cu semnificatii sociale;

heteroagresivitate (īmpotriva celorlalti si a conducatorilor).

Prin violenta īntelegem utilizarea fortei si a constrīngerii de catre un individ īn scopul impunerii vointei asupra altora. Privarea de libertate favorizeaza aparitia si dezvoltarea unor comportamente agresive.

Se poate ca unii detinuti sa fie victime sau agresorii altora, conduitele lor agresive fiind, fie incluse motivational prin crearea unor stari de mānie si furie, fie determinate de efecte de grup, ca imitatia coercitiva-comandata. Alta forma de agresivitate este cea instrumentala care se manifesta sub forma conflictelor individuale sau de grup, īn conditiile īn care intra īn competitie pentru o resursa de existenta limitata, cum ar fi-teritorialitatea, dreptul de alua primul masa.

O forma extrema de agresivitate verbala si fizica este a celor care sunt condamnati pentru delicte repudiate de mediul carceral cum ar fi: violul cu incest, violul copiilor, uciderea copiilor, parintilor, sotiei.

Ca forma de agresivitate specifica mediului apare sclavia, constānd īn folosirea de catre detinuti a altora pentru menaj si alte activitati considerate injositoare.

Putem afirma ca mediul privativ de libertate dezvolta un compertament agresiv care consta īn respingerea agresiva a valorilor si normelor de grup din exterior.

9. Frustrarea

Un fenomen deosebit cu care se confrunta individul este frustrarea (a amagi, a īnsela). Fenomenul se refera la o situatie īn care un abstacol intervine īn calea satisfacerii unei trebuinte si modifica astfel comportamentul. Consecintele frustrarii sunt grave sau mai putin grave īn functie de natura obstacolului.

Exista doua categorii de frustrari:

frustrarea primara-tensiunea si insatisfactia sunt provocate de absenta obiectului necesar(lipsa hranei);

frustrarea secundara-un obstacol interior sau exterior, pasiv sau activ, apare īn calea comportamentului motivat īndreptat spre obiect.

Se pot observa patru tipuri de obstacole:

obstacol pasiv intern( incapacitatea persoanei );

obstacol activ intern ( pulsiune secundara cu acelasi obiect );

ciocnirea a doua trebuinte de intensitate egala dar de sens opus;

obstacol activ extern-situatie īn care subiectului i se interzice de catre cineva sub amenintarea pedepsei īndeplinirea unei activitati.

Īn general, sursa conflictelor o reprezinta obstacolele interne care au o mare importanta pentru individ. Frustrarea īn mediul privativ are diverse forme de manifestare.

Frustrarea este resimtita cu deosebita tarie pe planul timpului. Organizarea impusa si īn general foarte monotona a timpului, programarea sever reglamentata a timpului liber, atāt cāt este, fiind si el impus mai cu seama īn primele perioade de detentie, provoaca sentimrntul de frustrarecontinua si īn consecinta mareste agresivitatea detinutului.

Fgrustrarea mai este resimtita īn mod dramatic de catre detinut īn ceea ce priveste limitarea drastica a spatiului de miscare. Aceasta īnseamna necesitatea impusa de regulamentul institutiei penitenciare de a elabora noi conduite legate de spatiu si de timp, radical diferite de cele ale unui individ aflat īn libertate. Reducerea perimetrului de miscare a individului duce la aparitia unor fenomene ancestrate de teritorialitatea adica "comportamentul individului de aparare a teritoriului propriu"(H. F. Reading) care se manifesta printr-o exagarata īndārjire īn apararea spatiului personal (locul de culcare, locul de alimentare), desi fenomenul de teritorialitate se manifesta si īn conditiile vietii obisnuite, īn conditiile detentiei fenomenul de teritorialitate devine exacervat si suscita o agresivitate marita

La marirea sentimentului de frustrare duce si renuntarea fortata la o seama de obiecte de uz personal a caror lipsa este mereu resimtita.

De asemenea, detinutul este fortat sa renunte la cele mai multe din placerile pe care si le-a putut oferi īn viata libera ( consumul de alcool, jocuri de noroc, etc. ). Aceste lucruri īl duc la crearea de surogate de satisfactii( Kener).

10. Problema frustrare-agresiune

Aparitia neasteptata a unui obstacol real sau imaginar inverseaza fluxul normal al actiunii, creeaza o dificultate majora, dezorganizeaza individul si īl duce īntr-o situatie de criza.

O asemenea stare se frustrare, stare īn care la cei mai multi indivizi se declanseaza mecanisme agresive. Īn starea de frustrare oamenii nu se comporta dupa legile ratiunii, caile obisnuite comportamentale sunt dezorganizate, apare o tensiune interioara.

Referindu-ne la detinuti putem constata ca orice infractor este un frustrat, dar nu orice frustrat devine si infractor. La acestia nu numai teoretic dar si practic este deschisa calea agresiunii īn situatii practice si de aceea īntālnim un īnalt grad de intoleranta la starile de frustrare.

Frustrarea duce la agresivitate mai ales atunci cānd:

-actul frustrant se poate atribui clar unui frustrator;

-īn cultura sau subcultura data, o situatie frustranta cere raspuns agresiv.

Chiar daca nu se solutioneaza raportul frustrare-agresivitate, totusi putem afirma ca, actele deviante, īn genere, si cele tipic infractionale īn special, sunt motivate īn mai mare masura de existenta unor frustrari. Starile frustrante sunt de moment, de durata medie ori continua.

De asemenea un efect declansator constituie starile de frustrare reale si īn egala masura cele imaginare. Acestea din urma pot provoca la fel ca la frustrarea reala toate formele de agresiune, ostile sau instrumentale. Situatia frustranta de moment duce de obicei la infractiuni sau chiar crime ocazionale, nu o data provocate sau precipitate de comportamentul victimei.

Īn concluzie, starile de frustrare, periodice sau continui, duc la acte de agresiune, iar īn ceea ce priveste detinutii, acestia īsi adapteaza comportamentul īn urma frustrarilor, dupa cum urmeaza:

-comportament agresiv-caracterizat prin rezistenta deschisa la regimul vietii din penitenciar, reliefāndu-se adevarate crize ce se manifesta prin comportamente agresive, īndreptate spre alti detinuti sau chiar cadre si reactii autoagresive -mutilari si tentative de sinucidere.

-comportamente defensive(de retragere)care semnifica izolarea detinutului primar de comunitatea celorlalti detinuti si de viata din penitenciar, el constituindu-si o linie imaginara unde īncearca sa se refugieze.

-comportamente de consimtire prin care se īntelege conformarea pasiva a condamnatului la normele si regulile din penitenciare, respectarea acestora fiind facuta īn maniera formala, astfel īncāt sa nu atraga sanctiuni suplimentare.

-conduita de integrare-conform careia detinutul se relationeaza activ cu ceilalti detinuti si cu mediul de detentie. Aceasta forma de adaptare este vizibila mai ales la detinutii condamnati pe termen lung.

11. Stresul

Acest fenomen reprezinta un raspuns al organismului la orice solicitare[46](presiune, īncarcare, apasare, solicitare). Hans Selye a definit īn 1935, pentru prima data, termenul de stres. Īn acceptiunea sa, stresul este o caracteristica a materiei vii, lipsa totala de stres fiind echivalata cu moartea.

Termenul de stres apare īntr-o dubla utilizare. Una se refera la situatia stresanta(conditii daunatoare, agresive, care asalteaza sau ameninta organismul, presiunile, constrāngerile,

privatiunile la care este supus individul). Cealalta are īn vedere starea de stres a organismului(suferinta, uzura lui, precum si raspunsurile psihologice si fiziologice ale individului la actiunea agentilor stresori.

Se spune ca o persoana a fost supusa unui stres sau ca traieste īntr-o conditie de stres permanent, subīntelegāndu-se ca este vorba de o suprasolicitare sau, īn general, de o situatie careia nu īi poate face fata. . De asemenea, un individ este stresat cānd se simte amenintat, frustrat, incapabil sa faca fata unor solicitari crescute(tensiune emotionala, neliniste).

Atunci cānd accentul cade pe situatie, pe factorii provocatori se are īn vedere de obicei caracterul lor neobisnuit, neasteptat agresiv. Pot apare situatii strsante colective.

Pieron identifica stresul cu agresivitatea, cu actiunea violenta exercitata asupra organismului.

Termenul de adaptare are la rāndul lui diverse īntelesuri. Prosserdenumeste adaptarea fiziologica "orice proprietate a unui organism care favorizeaza supravietuirea īntr-um mediu specific(īntr-un mediu stresant)". Adaptarea comporta modificari(generale si particulare)ale organismului care-l fac apt pentru existenta īn conditiile de mediu.

Izolarea sociala īsi exercita īn mod diferentiat influenta stresanta asupra conduitei, nu numai īn functie de particularitatile individuale, dar si de relatiile dintre persoanele aflate īn aceste conditii.

Comportamentul oamenilor īn situatii de captivitate(izolari), īn care stresul atinge limitele extreme, este determinat de o complexitate de factori care nu pot fi identificati decāt printr-o analiza detaliata, rareori posibila īn asemenea conditii.

Alte tipuri de stres, īn afara celui biologic, sunt:psihosocial, organizational,

socio-cultural.

Stresul nu reprezinta numai o stare nervoasa, nu este totdeauna consecinta unei actiuni nocive, efectul stresului persistānd si dupa īncetarea influentei stresorului. Rezistenta la stres este diferita de la individ la individ.

Dintre aceste clasificari ale stresului, aproape toate se regasesc īn mediul privativ, īn ceea ce īi priveste pe detinuti.

Cu toate acestea sunt cāteve surse de stres specifice mediului privativ:

Cea mai mare presiune asupra detinutului vine din pozitia īn care este privit mediul penitenciar-daca este privit ierarhic, marea majoritate a detinutilor se afla pe ultima treapta, asupra lor actionānd raporturile de putere si inegalitate.

O alta sursa de stres este atitudinea administratiei;

A nu avea nimic de spus pentru propriul destin;

Intoleranta fata de individualitate este stresanta;daca un detinut vrea sa fie īn echipa el trebuie sa se alature nu numai fizic ci si emotional ceea ce īnseamna conformare si supunere sentimentelor si atitudinilor;

Monotonia activitatilor, a programului zilnic, respectarea regulamentului.

Se impun o serie de masuri pentru a-i adapta pe individ:familiarizarea cu colective omogene care sa-i dea posibilitatea individului de a-si expune problemele care-l tulbura, sa poata primi o asistenta psihologica.

12. Violenta colectiva

Acest fenomen psihosocial care are loc īn penitenciar este conditionat, īntotdeauna, de acumularea unor tensiuni īn interiorul unui grup de detinuti, avānd diferite cauze:

atitudini neconformiste;

prezenta unora cu inadaptari marcante la mediul penitenciar;

revolta penitenciara.

Luānd īn consideratie specificul vietii de detentie(frustrarile care privesc independenta si nevoia general umana de afectiune), deseori actele violente au rolul "de descarcare afectiva, de usurare. de catarsis(prin sentimentul de īmplinire si satisfactie ce-l urmeaza)". Micile acte agresive, de obicei trecute cu vederea, trebuiesc considerate ca semnale pentru aceea ce este valorizat de detinuti si īncalcat de cineva:forta, prestigiul, vārsta, loialitatea, sentimentul de siguranta.

Īn fata unui mediu considerat ostil-mediul penitenciar-individul se simte vulnerabil, amenintat, incapabil de a face fata unor dificultati, chiar daca , obiectiv, are posibilitatea de a-l preīntāmpina. Din aceste cauze, la detinuti iesirile agresive sunt mult mai frecvente.

Īn cazul manifestarilor violente a unui detinut, si acest lucru se va petrece īntotdeauna īn mijlocul celorlalti(violenta de unul singur tradeaza afectiuni psihice sau simularea unor asemenea afectiuni), se poate īntelege ca prin aceasta atitudine el se izoleaza ramānānd fara aparare.

Violenta colectiva īn mediul penitenciar are o desfasurare fazica:

I. -īn urma unui incident apreciat de detinuti ca jignitor sau nedrept, se stārneste īn rāndul acestora o oarecare agitatie. Faptul se propaga din gura īn gura, este deformat, ornat cu detalii ireale sau exagerate. La nucleul agitatiei se adauga noi indivizi si starea de spirit a grupului intra īntr-o noua faza;

II. -grupul creste, detinutii devin din ce īn ce mai agitati si mai furiosi, fara a sti precis ce vor. Īn acest moment pozitia multimii este oscilanta si poate fi usor dirijata de agitatori. Influenta acestor agitatori depinde de autoritatea de care se bucura, de masura īn care exprima trebuintele de baza ale grupului, si mai ales, reusesc sa formuleze clar nemultumirea de moment si cea latenta. Desi furia grupului creste, ea se mentine īn aceasta faza īn interiorul grupului,

III. -īn urmatoarea faza, agitatia multimii este īn continua crestere. Cei mai tineri din grup īncep sa-si manifeste violenta īncercānd sa-i īncurajeze si sa-i distreze pe ceilalti prin fluieraturi, injurii, provocari verbale. Detinutii adulti care reprezinta centrul de greutate al multimii, nu se manifesta si de aceea trebuie sa li se acorde maximum de atentie;

IV. -ultima faza, cānd grupul este īn situatia de a comite acte de violenta, orice interventie verbala sau control este inutila.

Cele mai frecvente motive care incita anumiti detinuti la acte de violenta īndreptate asupraaltor detinuti sunt:tensiunile inerente vietii carcerale, reglarile de conturi, lupta pentru putere, neīntelegerile cu personalul, abandonarea de catre familie, neachitarea unor datorii, etc. Desigur, la acestea trebuie sa adaugam pe cele care deriva din suprapopularea spatiilor, inactivitatea prelungita, greutatile de a contacta persoanele de decizie, teama sau dorinta de afi transferat īn alta unitate, contestarea unor sanctiuni considerate arbitrare. . . .

Acestea deseori conduc la acte de violenta īndreptate asupra unor persoane(colegi de detentie, membrii ai personalului)sau asupra bunurilor aflate la īndemīna. De multe ori, īntālnim forme deghizate de violenta-amenintari, calomnii, interdictii arbitrare, umilirea īn fata celorlalti-care au scop sa mentina o stare de neliniste la cei vizati. Cea mai de temut este agresiunea nemotivata, absurda, imprevizibila care denota "absenta oricarei consideratii pentru om si folosirea fara limite a fortei. Actul de violenta nemotivata creste prestigiul social al individului īn banda"'.

Fapt tipic pentru detinuti, asupra celui considerat dusman(de cele mai multe ori doar temporar)sunt revarsate toate constrāngerile si frustrarile īndurate de-a lungul timpului. Majoritatea actelor violente pleaca de la certuri banale:alegerea canalelor de televiziune, nerespectarea regulilor unui joc, banuiala unor tradari. . . .

Lucrurile se complica atunci cānd detinutii considera ca personalul si procedurile existente de control al masei condamnatilor nu sunt capabile sa intervina rapid si eficace si sa mentina relatii corecte si pasnice īntre detinuti. "Cererea sociala de drept ca mod de a reglementa conflictele"'este foarte mare si īn penitenciare, dar atunci cānd personalul nu intervine īn timp optim, tendinta de a-si rezolva diferendele singuri, va creste. Ca urmare, specialistii īn probleme umane din penitenciare trebuie sa fie permanent pregatiti pentru a identifica diversele forme ale violentei si sa propuna masuri profilactice si curative.

Pentru personalul din īnchisori, si mai ales pentru psihologi, cea mai importanta problema este aceea a anticiparii(identificarii)detinutilor care pot deveni violenti īn anumite circumstante. Studiile īn domeniu au relevat ca acestia pot fi grupati īn doua categorii:primii sunt cei care nu se pot controla iar comportamentul lor este determinat īn cea mai mare masura de contextul situational;al doilea grup este reprezentat de detinuti cu un nivel ridicat de autocontrol dar care, o data deveniti violenti, comit acte agresive extreme.

Psihologul Edwin Megargee, profesor la Departamentul de psihologie al Universitatii de Stat din Florida, considera ca exista sase tipuri de persoane violente:cei normali, care devin violenti doar īn circumstante iesite din comun;cei cu boli psihice grave sau intoxicati cu anumite substante, indivizi cu un stil agresiv de viata sau formati īntr-o subcultura care promova violenta;persoane care considera ca violenta este singurul mod de a-si atinge anumite scopuri(economice, financiare, sexuale);indivizi la care violenta este cauzata de frustrari, abuzuri, agresiuni;indivizi hipercontrolati la care violenta este un comportament paradoxal'. Īn continuare, autorul aprofundeaza factorii care pot determina sau nu, un individ sa raspunda prin violenta īntr-o situatie data:

instigarea la agresiune-formata de suma fortelor care-l motiveaza pe individ sa comita actul de violenta;daca fortele provin din interiorul individului-furie, ura-avem de-a face cu instigarea interioara;daca violenta este doar un mijloc de a atinge un scop, instigarea va fi denumita extrinseca sau instrumentala;

puterea obisnuintei-instalata atunci cānd individul a avut frecvente succese īn trecut, procedānd agresiv, sau a fost recompensat pentru aceasta;

factorii inhibitori ai comportamentului violent-care pot varia īn functie de obiectivele urmarite sau circumstantele concrete(interdictimorale, teama de consecinte, probabilitatea esecului etc

. factorii situationali-care pot facilita sau īmpiedica manifestarile violente:astfel un cartier sarac, o zona de razboi, gesturile provocatoare, a fi prezent cānd īncepe o īncaierare vor facilita comportamentul agresiv, īn timp ce viata īntr-un loc retras(o manastire), ascultarea unei muzici linistitoare, prezenta politiei, gesturile care invoca mila vor inhiba violenta;

potentialul de riposta-care rezulta īn urma evaluarii pe care o face individul si care va parea ca īi satisface necesitatile la pretul cel mai mic.

Intr-o lucrare devenita clasica, Jean Claude Chesnais' defineste violenta ca fiind folosirea superioritatii fizice asupra altuia. Cauzele sunt localizate īn esecul dialogului īn sentimentul de insecuritate , īn absenta alternativei, īn anturajul care admite forta . Īn manifestarile sale individuale ea poate fi fizica ( afectānd viata , sanateatea sau libertatea persoanei ) , economica( urmarind distrugerea sau degradarea bunurilor celuilalt ) si , īn sfārsit, borale sau simbolice, atunci cānd provoaca anxietate prin intermediul amenintarilor.

Acelasi autor, vorbind despre violenta privata , o clasifica īn doua : violenta criminala, care poate fi mortala, (omor, asasinat), corporala( loviri, raniri voluntare )sau sexuala (violul) si violenta non-criminala avānd ca variante violenta suicidala si violenta acidentala ( acident de automobil). Autorul concluzioneaza ca utilizarea violentei īl stigmatizeaza pe faptuitor, genereaza ura si repulsia si il arunca pe acesta īntr-o zona a absurdului si dezumanizari.

Īn lumea īnchisorilor īntālnim cel mai frecvent doua feluri de violenta:violenta brutala care poate fi un simptom al unor dezordini personale sau violenta -strategie, rece , metodica, mascata, de mare periculozitate pe termen lung.

Īn mediul penitenciar, din cauza frustrarilor masive, a umilintelor frecvente si a sentimentului coplesitor de neputinta pe care le resimt majoritatea detinutilor, siituatiile īn care ei se considera victimele uror agresiuni venite din partea colegilor de detentie sau a personalului, sunt numeroase. Astfel, capata semnificatie negativa, situatii vorbe sau gesturi care pentru omul liber sunt considerate firesti : o masa mai putin gustoasa o scrisoare care se lasa asteptata, disparitia unui bun personal fara valoare deosebita, greutatea īn a se adresa personalului, obligatia de a astepta programarea la medic, īntrerupera apei calde īn timp ce facea baie īntarzierea clarificari situatiei juridice si altele. Nu poate fi ignoranta existenta unor detinuti care urmaresc īn mod constant sa-i intimideze pe ceilalti care percep oamenii din jurul lor ca instrumente de manipulat si care trebuie sa le aduca beneficii al caror stil relational a fost īntotdeauna centrat pe impunerea vointei cu forta si tendinta de a domina prin orice mijloace. Individul cu asemenea particularitati va gasi īn jurul sau doar surse de ostilitate si, ca urmare , va dezvolta argumente care sa-i justifice conportamentul( " un om care este suparat īsi aude doar propia-i voce" -Mahatma Ghandi)

13. Panica

Este o reactie afectiva, individuala sau colectiva de frica alarmanta, caracterizata prin dezorganizari ale conduitei, pierderea autocontrolului, de unde si dispozitia spre acte impulsive si irationale.

Ca fenomen psihosocial cu desfasurare dramatica, panica genereaza reactii dezordonate, de maxima intensitate, ce pot merge pāna la irational.

A. Cauzele panicii se pot clasifica īn:

a)cauze determinante.

-de ordin psihosocial(promptitudinea mijloacelor de informare);

-de ordin situational(aparitia brusca a amenintarii);

b)cauze favorizante:

-calitatea indivizilor care fac parte din grup(structuri psihologice, carente educationale, gradul de anxietate al grupului);

-atmosfera psihologica din grup.

Īn mediul penitenciar, grupurile sunt constituite pe criterii legate, fara a tine seama(nici nu e posibil)de criteriile psihosociologice, astfel īncāt gradul de coeziune al grupului este redus. Īn situatia īn care coeziunea grupului este redusa, reactia īn cazul unui pericol, va fi dezordonata, iar actiunile de salvare vor fi individuale pe principiul scapa cine poate. Prin specificul locului de detentie este de asteptat ca prima reactie īn caz de panica, sa fie aceea de a iesi cu forta si cu orice risc din īncapere.

B. Fazele panicii:

a)faza premergatoare, cuprinde:

-atmosfera generala din unitate;

-starea psihologica a grupului(starea de spirit);

-starea de spirit a indivizilor;

-particularitatile circulatiei informatiilor;

-autoritatea cadrelor si īncrederea pe care o au detinutii īn acestea;

-autoritatea liderilor;

-experienta grupurilor īn situatii deosebite.

b)faza de soc

Īn aceasta faza pericolul apare instantaneu sau progresiv. Acest pericol poate fi si imaginar(zvon). La aparitia pericolului, grupul se structureaza īn patru categorii:

-cei care manifesta o groaza exagerata;

-indivizii cu fragilitate emotionala(īncearca sa scape singuri);

-cei care cauta informatii(asteapta sa i se spuna);

-cei care sunt nehotarāti.

Īn primele momente ale aparitiei pericolului, grupul de detinuti trece rapid la stare de regresiune psihica si organizatorica(frica, depresie, nu mai asculta liderul).

Īn cazul īn care evenimentul se petrece noaptea, el va fi resimtit mai intens. Dupa primele clipe, frica si panica pun stapānire pe circa un sfert din grup. Faza de soc poate dura cāteva ore.

c)faza de reactie

Īn aceasta faza majoritatea sunt depresivi, exprimānd prin cuvinte devalorizarea de sine.

d)faza de restabilire-readaptare la viata obisnuita

Este o faza dominata de sentimentul de solidaritate. Este explicata de nevoia recāstigarii īncrederii de sine dupa deruta anterioara. Apar fenomenele de descarcare afectiva(se critica, se acuza, se cauta vinovati, circula zvonul despre repetarea evenimentului.

Pentru prevenirea si combaterea panicii, se recomanda:

-functionarea canalelor de informatii(īntotdeauna asteptarea sau lipsa de informare produce o teama mai intensa);

-necesitatea aerisirii si iluminarii adecvate a camerelor(lipsa de lumina accentueaza dezorganizarea psihica la om);

-nevoia de comunicare, de informatie a stimulului verbal, creste pe masura izolarii de ambianta obisnuita;

-existenta unui grup organizat īn care rolul liderului creste si mai mult.

Liderul se va impune ca opersoana disciplinata, receptiva, putin anxioasa si va promova integrarea noii experiente īn sistemul de gāndire obisnuit.

14. Automutilarile. Tatuajele. Refuzurile de hrana

Īn mediul privativ, unul din fenomenele des īntālnite este si automutilarea. Aceasta se īntāmpla adesea din cauza unor probleme psihice, sociale sau culturale. Pierderea īncrederii īn viitor, situatia sociala din īnchisoare, hartuirea sexuala, izolarea fata de familie si prieteni, multe motive personale pot explica astfel de comportamente.

Īn momentele de disperare si cānd se simt abandonati detinutii īsi provoaca rani pe corp, īnghit corpuri straine-cuie, ace, sārma, cozi de linguri, termometre, lame-sau ingereaza diverse substante toxice.

Deseori obsedatii sexuali recurg la automutilari īn semn de autopedepsire;de asemenea, detinutii chinuiti de scrupule religioase recurg la aceeasi metoda. Īn penitenciar, acest fenomen mai apare si la hiper-emotivi, pe fondul unei slabiciuni psihice, dupa o perioada de activitati sau relatii penibile cu alti detinuti.

Cele mai frecvente sunt taieturile pe corp si mai ales pe brate:cicatricile sunt aratate de multe ori cu māndrie("iata ce am avut curajul sa-mi fac!")dar de cele mai multe ori cu oarecare rusine si umilinta("iata cāt de des m-am simtit īnvins si parasit"). Desigur, atunci cānd ranile pe care si le provoaca sunt serioase, putem lua īn considerare o adevarata tentativa de sinucidere.

Īn urma unui studiu realizat de psihologul Cristina Pripp din Directia Generala a Penitenciarelor, au reiesit cauzele si obiectivele urmarite de detinuti. astfel, obiectivele urmarite cel mai frecvent vizau:impresionarea personalului pentru a obtine un beneficiu(de exemplu, mutarea īn alta camera), intimidarea altor detinuti, impunerea īn ierarhia grupului de catre noii veniti, evitarea unor agresiuni din partea altor detinuti mai puternici, manifestarea ostilitatii fata de un membru al personalului, evitarea unei pedepse disciplinare, cautarea adeziunii colegilor de detentie. Metodele utilizate au fost:taieturi pe suprafata corpului, sectionarea venelor, īnghitirea unor obiecte sau substante toxice fracturi, suturarea gurii si a pleoapelor.

Īn ceea ce priveste automutilarea, se desprind urmatoarele concluzii:

-tinerii detinuti recurg mai frecvent la autoraniri pentru ca īn general au o toleranta mai scazuta la frustrarile inerente mediului carceral;

-cu cāt nivelul de inteligenta si educatie al detinutilor creste, cu atāt frecventa autoranirilor este mai scazuta;

-femeile recurg rar la aceasta conduita de criza din cauza valorizarii aspectului lor estetic;

-lipsa tigarilor si a imposibilitatii de a se īmprumuta motiveaza frecvent autoranirile la toate categoriile de detinuti;

-cānd faptuitorul a cautat singuratatea, ranirile produse sunt mai serioase;

-personalul cedeaza mai frecvent īn fata cererilor detinutilor care s-au automutilat cānd acestia au ost condamnati pentru infractiuni usoare,

-pare sa existe o legatura cauzala īntre stilul de conducere al personalului si numarul detinutilor cu autoraniri de pe o sectie:stilul rigid si restrictiv precum si implicarea minima īn viata grupului furnizeaza mai multi detinuti care se autoranesc decāt stilul participativ si vizibil suportiv pentru condamnati;

-cu cāt un detinut are mai multe tatuaje-"īmbracat īn tatuaje"-cu atāt probabilitatea ca el sa recurga la autoranire este mai mare.

Tatuajul -acesta problema a fost studiata de mul criminologi ca Lombrosso, H. minivici-care au emis deverse teorii cu privire la originea si semnificatia tatuajului. T. Bogdan considera ca tatuajul are o mare importanta judiciara si psihologica, īntrucāt el dezvaluie atāt identitatea individului, cāt si diversele sale obiceiuri, fantezii si trasaturi de caracter.

Principala cauza a tatuajului īl constituie nivelul scazut intelectual si de cultura care favorizeaza aparitia acestui fenomen. Motivele tatuarii ar fi urmatoarele:

Imitatia-ei sustin "ca s-au tatuat pentru ca i-au vazut pe altii". P. Popescu Neveanu arata ca fiecare individ emana oarecum-īn jurul sau, o serie de iradiatii, creaza un cāmp psihic. Oamenii traind īn colectivitate, iar cāmpurile mentionate neexistānd īnchise īn sine, izolate la un moment dat, se cupleaza devenind un cāmp al vietii colective. Este vorba de o imitattie īn cea mai mare masura inconstienta;

Forma de manifestare a dragostei si prieteniei. Aparitia īn mod frecvent a unor forme tatuate pe corp, este motivata ca o forma de exteriorizare a sentimentelor ce le nutresc;



Obsesie sexuala;

Vanitatea-dorinta de a demonstra rezistenta la o durere.

Īn ceea ce priveste atitudinea fata de tatuaj, se constata ca detinutul regreta, faptul acesta se datoreaza īn buna parte instabilitatii lui sentimentale, cāt si influentelor educationale. Tatuajul se efectueaza sub influenta momentului si nu ca un fenomen premeditat-datorita privarii de libertate si al mediului de provenienta al infractorilor.

Refuzurile de hrana

Cel mai frecvent, refuzul dea mānca exprima nemultumirea detinutului pentru īncetineala cu care se finalizeaza situatia sa juridica sau protestul sau fata de un tratament penitenciar pe care īl considera arbitrar, lezāndu-i demnitatea. Nu rare sunt situatiile cānd detinutii recurg la aceasta modalitate de lupta pentru a se muta īn alta celula de teama pe care i-o provoaca unii detinuti.

Refuzul de hrana are o valoare simbolica si anume:subiectul vrea sa arate ca este gata pentru orice sacrificii daca nu i se satisfac anumite cereri. Aceste cereri lui i se par justificate(revizuirea pedepsei, suplimentarea unor drepturi), desi regimul la care este supus corespunde normelor īn vigoare. Acest tip de comportament are īn el ceva spectaculos, vrea sa atraga atentia si admiratia celor din jur. Nu dureaza mult pentru ca nu are ratiuni suficiente de sustinere.

Tulburarile psihice

La contactul cu viata de detentie pot apare o serie de tulburari psihice. ne referim la cele care apar ca reactii fata de īncarcerare. Acestea apar mai ales la detinutii primari. Ele survin la putin timp dupa depunere si sunt tranzitorii.

Īn ordinea frecventei lor se situeaza starile de depresie care se caracterizeaza prin urmatoarele forme de manifestare:

O puternica melancolie;

Disperare;

Agitatie anxioasa;

Tentative de suicid;

Halucinatii auditive si vizuale;

Temeri delirante de persecutie.

Aceste manifestari sunt influentate de o serie de factori psihologici:

Rusinea;

Remuscarile;

Despartirea brusca de familie.

De asemenea, starile confuzionale, care apar dupa cāteva saptamāni sau luni de la depunerea īn penitenciar , determina urmatoarela tulburari:

Dezorientare tempo-spatiala;

Privire ratacita;

Dureri de cap violente;

Somn agitat;

Vise de groaza;

Halucinatii la care subiectul perticipa activ(se ascunde, se apara, se lupta).

Unele tulburari mai pot fi determinate de sevrajul la care sunt supusi nalcoolicii. Ei manifesta:

Crize anxioase, violente;

Delirum tremens(febra, tremuraturi);

Tulburari de perceptie;

Agitatie psiho-motorie;

Halucinatii(mai ales zoopsii);

Insomnii;

Puls accelerat.

Aceste tulburari psihice reclama examinarea de specialitate si un tratament precoce.

15. Suicidul

Aproape fiecare detinut traieste traumatic perioada de detentie mai ales la prima condamnare. frustrarile īn plan social, instinctual si īn ce priveste imaginea de sine īl poate face pe detinut sa caute un remediu definitiv al nefericirii sale. Reactia catastrofica a individului exprima neputinta de a se adapta la situatia data:ultimul esec al existentei se transforma īn esecul vietii, fapt ce poate constitui un moment de ruptura, o criza de sens, gestul suicidar nefiind o optiune ci mai degraba negarea totala a posibilitatii de a alege. Oricum, solutia nu este rationala deoarece nu exista practic situatie fara iesire, limitele omului sanatos psihic fiind infinite,

E. S. Shneidman(1980) definea suicidul "un act uman de īncetare din viata, autoprodus si cu intentie proprie". Se poate detalia aceasta definitie ca fiind "actul autooprimarii existentei, desfasurat īntr-un moment de tensiune afectiva sau de perturbare a constiintei".

Semnificatia si natura fenomenului suicid sunt:sub unghi psihologic, suicidului i se acorda semnificatii multiple, ca aceea a curmarii singuratatii, a razbunarii ca ultima sau unica solutie a unei situatii intolerabile, īnlaturarii dependentei.

O alta semnificatie este aceea a mentinerii onoarei;se considera ca suicidul poate fi o sursa de usurare. Īn functie de semnificatiile suicidului īntālnim:

Suicidul altruist(ce poarta marca sacrificiului de sine);

Suicidul egoist(a carui intentie si semnificatie nu corespund scopurilor grupului social, ci se manifesta īn detrimentul acestora);

Suicidul anomic-descris de E. Durkheim(1897)-realizat ca urmare a pierderii statutului ori a schimbarii rolului social.

Fiind o tulburare a instinctului de conservare, suicidul se prezinta ca o realitate complexa a carei fenomenologie poate lua forme diverse:

a)conduite suicidare, avānd ca variante suicidul propriu-zis, tentativa suicidara, sindromul presuicidar si ideile suicidare;

b)echivalente suicidare:autoraniri, anomalii ale conduitei-simularea unei boli, refuzul īngrijirii medicale, unele renuntari la viata sociala, abandonarea rolului social, diverse toxicomanii, alcoolism, imprudente semiintentionate-sau diverse accidente de suparare, dintr-o eroare sau prin desconsiderarea pericolului.

Īntre cauzele directe cele mai frecvente sunt abandonul, doliul, separarea. esecul sentimental, schimbari īn viata sociala, īn general situatiile īn care individul pierde valori de īnalta semnificatie pentru el.

Īn mediul penitenciar īntālnim urmatoeāarele forme ale suicidului:suicidul emotiv, care rezulta dintr-o mare anxietate, fiind pentru subiect un mijloc de rezolvare a unei emotii puternice(teama, mānie, tristete);suicidul pasional, care este mai curānd o conduita de disperare, semnificānd autodevalorizarea individului care īncearca astfel sa se elibereze de o durere morala insuportabila. diferenta de suicidul emotiv este data de faptul ca emotia a fost prelungita si intelectualizata angajānd īntreaga personalitate a subiectului.

O alta forma, echivalentele suicidare, sunt frecvente īn mediul penitenciar datorita beneficiilor secundare aduse de īngrijirile medicale. Īn general, aceste conduite sunt considerate ca un "santaj", fara a se da o semnificatie deosebita faptului ca individul īsi foloseste moartea ca o moneda de schimb, trecāndu-se destul se usor peste toate conduitele de revendicare ale acestuia, Trebuie facuta o distinctie īntre 2santajul cu sinuciderea"nsi "sinuciderea santaj":īn primul caz individul sconteaza ca va obtine beneficiul īnainte de trecere la act, īn cel de-al doilea , dupa ce va muri. Ceea ce trebuie estimat īn fiecare caz este intensitatea dorintei de a muri si nu autenticitatea gestului propriu-zis.

Īn lucrarea "Devianta, criminalitate si patologie sociala", Sorin Radulescu īl citeaza pe Jack Douglas(The Social Meanings of Suicide, Princeton University Press;1967)care considera ca "actiunile suicidare pot servi ca mijloace de dobāndire a compatimirii celorlalti, de stārnire a sentimentelor de simpatie, mila si compasiune, sentimente pe care īnsusi sinucigasul le īmpartaseste cu ceilalti, autocompatimindu-se;actiunile suicidare pot avea si semnificatia culpabilizarii(blamarii)altora pentru autosuprimarea vietii, servind, astfel, ca mijloc de razbunare".

Vom prezenta īn continuarea analiza unui caz , investigat dupa revenirea din spital, care demonstreaza o data īn plus posibilitatea de prevenire a acestui gen de conduita.

M. S-31 de ani, casatorit, 4 copii, 8 clase, prelucrator mase plastice si cauciuc, nerecidivist, aflat īn penitenciar pentru trecerea frauduloasa a frontierei de stat.

Īnselat de prima sotie, se recasatoreste cu ce-a de-a doua care avea 2 copii dintr-o casatorie anterioara si era gravida īn 7 luni cānd l-a cunoscut pe subiect. M. S. recunoaste acest copil si mai fac īmpreuna īnca unul. Īnselat din nou, īncearca sa plece din tara.

Aflat īn penitenciar, primeste o scrisoare de la sotia sa care-l anunta ca va divorta. Dupa 18 zile subiectul hotaraste sa se sinucida, taindu-si adānc venele de la māna, lasānd trei scrisori.

Draga Doina,

Cānd vei citi aceste rānduri, eu nu voi mai exista. Pentru mine totul erai tu, Alina, Melania, Smaranda si Corina. Adica familia si caminul pentru care am muncit.

Gāndul ca sunt din nou singur ma duce la disperare, la acel gānd sinistru care ma obsedeaza de cānd ai spus sa plec din casa. Aproape īn fiecare noapte visez cum v-am gasit īmpreuna pe tine si pe Samy cānd am venit de la Petrosani si mi-ai reprosat ca nu mai suporti nervii mei, dar tot timpul tu ma provocai, mai ales īn ultima vreme (de cānd erai "prietena"cu Samy).

La toate acestea trebuia sa te gāndesti īnainte, nu acum dupa ce avem copii(pardon, īi aveai tu).

Dar copii acestia trebuie crescuti, educati. Te crezi grozava, ca o sa te descurci. Sau poate o sa te casatoresti cu el. Eu am īncercat sī scap de ideea nefiintei, sa plec cāt mai departe, sa uit. Nu cele 10 luni de pedeapsa ma apasa, ci singuratatea si gāndul ca nu va mai am pe voi. Corina anul acesta merge la scoala, cāt de mult am dorit sa ne bucuram īmpreuna de scolarita noastra. Eu nu o sa-i mai vad niciodata.

Sa stii ca nu-i usor sa te desparti de viata, dar pentru mine nu mai are rost. Acum este īnceputul sfārsitului pentru mine.

Draga mea, cu aceste rānduri īmi iau ramas bun. Īncepe sa. mi fie rau, am calduri, īmi vine sa vomit, nu mai vad bine.

Adio

Domnule comandant,

Detinutul M. S. am luat hotarārea de a nu mai trai din motive ce nu au nici o tangenta cu detentia sau condamnarea mea. Motivele sunt familiale. Nu vreau sa fie tras nimeni la raspundere din cauza mea. Hotarārea este luata demult, dar am vrut sa ma conving daca chiar vreau sa mor si vreau!

26-27. VII. 1988

P. S. Nu am avut lama, cutit sau alt obiect taios din metal. Cāmd am venit de la lucru, īn traista de merinde am spart un borcan ca sa am cioburi.

Dragi colegi,

De camera, fiecare o sa ma judecati dupa felul vostru de a gāndi, unii o sa zica ca am fost prost, altii ca nebun, īn fine pe mine nu ma intereseaza.

Dar va rog sa ma iertati pentru neplacerile pe care vi le pricinuiesc.

M. S.

Testarea psihologica dar si analiza celor trei scrisori permite o īntelegere mai profunda a subiectului si a modului sau regresiv de a reactiona:copilaria nefericita a determinat constituirea unei personalitati slabe, cu o viziune naiva asupra lumii si vietii;imatursocial, cu maniere feminine īnrelatiile interpersonale;afectat adānc de evenimentele mai deosebite chiar daca nu-l privesc direct;din teama de a se da īn spectacol nu comunica cu anturajul iar deciziile pe care le ia se dovedesc de obicei neavantajoase. Nevoia sa de afectiune a fost permanent nesatisfacuta si īnselata, ultimul mesaj care l-ar adresa oamenilor fiind semnificativ īn acest sens: "Oameni, iubiti-va īntre voi!Aveti nevoie de dragoste!"

Pentru īntelegerea acestui caz, se evidentiaza trei elemente de baza:

a)īnsumarea biografica, īn sensul acumularii īn timp a esecurilor;

b)convergenta evenimentelor negative mai ales īn prima perioada la care se adauga indiferenta perceputa dureros de subiect la anturaj fata de propriile framāntari;

c)starea de moment a potentialului sau afectiv caracterizata prin lipsa inhibitiilor fata de trecerea la act, devalorizarea de sine, absenta sperantelor privind viitorul sausi al familiei sale, contrastul psihologic cu ceilalti detinuti "vazuti"ca fara probleme si chiar multumiti. '

Desigur, nu era de asteptat ca subiectul sa faca apel deschis la cei din jur privind apararea sa de propriile intentii, īnsa, apelul a fost deghizat īn izolare, oboseala fizica, insomnie, lipsa poftei de māncare, solicitarea īngrijirii medicale fara acuze somatice precise, plāns fara motiv, pierderea initiativelor, tristete marcata, povestirea la cei din jur a viselor cu caracter autodistructiv, s. a. m. d. Ambivalenta sa-oscilarea īntre dorinta de a muri si cea de a trai-i-au agravat angoasa si confuzia.

De obicei relationarea cu un individ cu intentie sau tentativa suicidara este dificila deoarece acesta se prezinta ca o victima cu o mare aviditateafectiva greu de satisfacutde anturaj dar mai ales pentru ca subiectul are tendinta de a reproduce īn relatiile sale cu terapeutul modul sau obisnuit de revendicare(santajul). Cheia īntelegerii subiectului este evaluarea adecvata a legaturilor dintre actul suicidar si modul de viata, care-l conduc la aceasta reactie de demisie.

La dificultatile personale, mediul penitenciar aduce elemente favorizante-izolarea de familie, calitatea precara a relatiilor umane s. a. m. d. -inerente locurilor de detinere, dar care nu joaca un rol direct īn finalizarea actului suicidar. Ceea ce are nevoie detinutul cu intentie suicidara este un partener de discutii cu care sa analizeze problemele sale, sa vada mai clar locul si rolul sau īn fata greutatilor si nu īn ultimul rānd sa gaseasca noi sensuri ale existentei atāt pe perioada detentiei cāt si dupa aceea. Problema suicidului trebuie sa determine un adevarat parteneriat pentru reducerea īncercarilor detinutilor de a-si pune capat zilelor.

Un studiu interesant privind suicidul a realizat Sorina Ţogoe, psiholog la Penitenciarul Arad. Autoarea considera ca īn penitenciar, suicidul poate avea trei semnificatii:

de evitare a unei situatii aparent fara solutie, de punitivitate īndreptata spre ambianta īn care traieste, de solicitare a ajutorului din partea unor colegi sau a personalului perceputi ca indiferenti sau chiar ostili. "Specifica mediului penitenciar este sinuciderea pariu, cānd detinutul ingereaza medicamente īn cantitatimoderate iar hazardul va decide daca va supravietui sau nu, fiind descoperit la timp si dāndu-i se īngrijirile necesare. "

16. Homosexualitatea

Prin homosexualitate se īntelege preferinta sexuala a unei persoane pentru un partener de acelasi sex. Adultii homosexuali nu se deosebesc de adultii heterosexuali īn ce priveste starea de sanatate, sentimentul de fericire sau nefericire. Efectele negative ale homosexualitatii se manifesta la persoanele care au un sentiment de culpabilitate īn raport cu optiunea sexuala.

Homosexualitatea reprezinta o tulburare a comportamentului sexual. Aceasta tulburare consta īn atractia exclusiva sau predominanta pentru persoanele de acelasi sex. Ea este, totodata, o deviere sexuala care nu presupune factori patogeni ca īn cazul unei boli propriu-zise.

Unii autori considera homosexualitatea drept o perversiune, īn adevaratul īnteles al cuvāntului, doar atunci cānd persoana īsi cauta īn mod constient si deliberat satisfactii īn relatia sexuala de acest tip.

O serie de orientari includ homosexualii printre psihopati, perversi sexuali, deoarece, īn general, conduita lor releva o serie de deviatii caracteriale adānci, pe care nu le putem reduce doar la o simpla anomalie de satisfacere a instinctului sexual.

Importanta pe care modul de satisfacere a sexualitatii o are īn structura existentei individului, mai ales īn adolescenta si tinerete, este atāt de mare, īncāt poate duce la o rasturnare a conduitelor, a normelor etice.

Cauzele homosexualitatii sunt, īn mai toate tipurile de comportamente deviante, multiple:

Existenta unui fond genetic generator de tendinte homosexuale;

Traumatismele psihosexuale din copilarie si īn special initierea homosexuala de catre un adult;

Influenta stimulatoare din mediile īnchise.

Tipuri de homosexuali:

Homosexuali autentici;

Homosexuali ambigui;

Homosexuali ocazionali.

Mediul privativ reprezinta una din cauzele homosexualitatii si, totodata, reprezinta un fenomen īntālnit īn cadrul grupurilor de detinuti. Dintre tipurile de homosexualitate īntālnite īn mediul privativ de libertate, cel ocazional este cel mai des.

Periculozitatea sociala a fenomenului este data de faptul ca homosexualitatea poate constitui un element de recunoastere, racolare, si coeziune a grupurilor de detinuti. Īn acelasi timp demascarea lor poate declansa o reactie puternica si cu urmari neprevizibile.

17. Zvonul

Reprezinta o afirmatie prezentata drept adevarata, fara a exista posibilitatea sa i se verifice corectitudinea. Zvonurile sunt puse īn circulatie pentru ca au dubla functie:de a explica si de a atenua anumite tensiuni emotionale.

Circulatia zvonurilor este dependenta de:

Contextele sociale(circulatie a informatiei formale);

Trasaturile de personalitate ale indivizilor si grupurilor;

Nevoile psihologice ale indivizilor si a grupurilor.

Lucrarile lui Allport si Postman(1965)au pus īn evidenta trei legi de transmitere:

Legea saraciei sau nivelarii(pe masura ce zvonul circula, el tinde sa devina mai scurt, mai usor de īnteles si relatat);

Legea accentuarii(īntarirea anumitor detalii care dobāndesc un loc central īn semnificatia zvonului);

Legea asimilarii(conservarea si reorganizarea informatiilor īn jurul unor motive centrale).

Circulatia zvonurilor apare ca un sistem de condicizare a fricii si incertitudinii īn fata unor situatii ambigui. Circulatia zvonurilor este corelata cu forma, cantitatea, calitatea si credibilitatea informatiei oficiale sau formale. Cu cāt aceasta din urma este mai saraca, incompleta sau putin credibila, cu atāt se intensifica propagarea zvonurilor.

Mentinerea ca o constanta a zvonurilor īn climatul penitenciar se datoreaza conditiilor specifice locurilor de detinere, fiind un ecran proiectiv al fenomenologiei umane, un " zgomot de fond"pe care se grefeaza problematica psihologica a unor indivizi tensionati permanent de situatia īn care traiesc si de relatiile ce se stabilesc īntre ei. Exista o serie de preocupari constante ale detinutilor care exprima conditia lor specifica:modificari alr legisltiei penale, decrete de gratiere, existenta unor comisii de propuneri pentru liberarea conditionata apreciate ca mai blānde la anumite unitati, motivarea unor transferari de la o unitate la alta si altele. Opiniile care circula īntre detinuti privitor la toate aceste aspecte sunt contradictorii de cele mai multe ori. Neīncrederea cronica dobāndita īn penitenciar, īi face sa vehiculeze toate variantele auzite si sa se alarmeze cānd aud pareri defavorabile. Aceasta stare este īntretinuta si de obisnuinta detinutilor de a se adresa cu aceeasi problema oricarei persoane īntālnite.

Distinctia īntre comunicarea oficiala si neoficiala a devenit un fapt cotidian. Ce si cum se transmite este conditionat diferit:īn primul caz preponderente sunt structurile organizationale rational instituite, īn virtutea carora se transmit ordine, decizii, instructiuni etc. , īn cel de-al doilea, accentul este pus pe viata afectiva a grupurilor, pe simpatiile si antipatiile existente īntre membrii componenti, mesajele reflectānd relatiile particulare dintre acestia.

Se face deosebirea īntre comunicarea instrumentala si cea consumatorie:prima urmareste realizarea eficienta a unui scop, a doua-aparent fara finalitate-este orientata spre mentinerea unui trafic informational si a unui

climat destins si securizant. Īn context, informatiile care circula pot fi sub forma de stiri(date despre fapte verosimile, pornite din surse cunoscute si avānd un scop anume)si zvonuri(mesaje transmise oral despre evenimente greu de verificat dar cu o semnificatie deosebita pentru colectivitate). O diferenta importanta īntre cele doua categorii de mesaje consta īn faptul ca stirile īsi mentin oarecum nemodificate forma si continutul, īn timp ce zvonurile implica reorganizari a datelor primare chiar īn timpul transmiterii lor de la un om la altul.

Zvonul, ca realitate psiho-sociala, este purtatorul unui continut specific, mai putin cultural si mai mult afectiv:credibilitatea lui este asigurata deoarece īntotdeauna exista un precedent iar continutul sau intra īn sfera de interese si temeri permanent actuale īn comunitatea respectiva. De aceea zvonul nu constituie un aspect patologic al comunicatiei ci al perceptiei de grup:deformarea mesajului este conditionata de situatia concreta si mai ales de particularitatile personalitatii agentilor care īl transmit.

Raspunzānd unei trebuinte general umane de orientare īn spatiul propriu de viata, "productia" de explicatii īsi ia ca suport, dupa caz, faptele reale sau cele imaginare. O contributie īnsemnata prezinta si aprecierea preocuparii la cei din jur fata de un eveniment sau altul si ca urmare elaborarea/cautarea de explicatii va fi mai mare sau mai mica. Efectele psihologice ale propagarii zvonului pot atinge intensitate patologica, dar numai īn conditii obiective favorabile sau sub influenta unor lideri de opinie puternici si coplesiti de situatie.

Din cele spuse pāna acum, reiese ca aparitia zvonurilor este tributara reunirii unor conditii obiective macrosociale si unor factori psihologici si situationali din universul microsocial. Incidenta factorilor macrosociali este deseori neasteptata:tensiuni internationale, schimbari suprastructurale īn plan intern pot fi gasite īn geneza zvonurilor. Dar factorii a caror influenta este nemijlocita sunt caracteristicile persoanelor si grupurilor īn care apar acestea.

Exista doua fenomene de psihologie individuala care joaca un anumit rol īn formarea zvonurilor si a caror cunoastere va facilita īntelegerea problematicii acestora. Īn primul rānd credulitatea unor indivizi, īnteleasa ca īncredere exagerata acordata oamenilor , ideilor, aparentelor. Are la baza o insuficienta de descifrare a semnificatiilor mai subtile si se īntālneste la naivi, la cei cu debilitate mintala, la cei sugestibili, la copii si cei de vārsta foarte īnaintata. Īntre efectele neplacute ale credulitatii figureaza deceptiile, mistificarea sau superstitiile. Cei creduli pot fi exploatati sentimental, material sau moral si chiar instigati la anumite actiuni.

Cetalalt fenomen-fabulatia-este o povestire imaginara prezentata de subiect ca fiind reala. . Exista o fabulatie normala la copii ce apare dupa vizionarea unor filme sau lectura unor carti, si o fabulatie anormala atunci cānd individul nu-si da seama ca prezinta date nereale. Īntre motivatiile fabularii gasim la unii indivizi placerea de a reconstitui realitatea īn termeni mai atractivi , nevoia de a ascunde lacunele memoriei sau cunoasterii, rol compensator īntr-o perioada lipsita de evenimente si chiar ca joc, atunci cānd toti partenerii stiu ca se fabuleaza si accepta acest lucru. Or, īn penitenciare exista si creduli si conditii pentru fabulare.

O alta particularitate individuala importanta este anxietatea:s-a demonstrat ca persoanele mai anxioase propaga mai repede zvonuri decāt cele calme. Īn consecinta zvonurile vor fi mai ample si cu frecventa crescuta īn colectivitatile īn care numarul persoanelor anxioase este mai mare'.

Rezulta ca pentru grupurile umane zvonurile au cāteva functii distincte.

Pe primul plan se detaseaza functia informativa:mesajul nu contine date generale ci se refera la situatii particulare inedite sau la aspecte noi privind evenimentele cunoscute. Cea mai importanta functie este īnsa cea de control social a membrilor colectivitatii deoarece autorizeaza īn final un anumit punct de vedere, o maniera aparte de interpretare a unui eveniment. Īn plus permite cresterea prestigiului liderului de opinie si implicit a autoritatii acestuia iar prin vehicularea zvonului se asigura participantilor un sentiment de comunicare si participare sociala, fapt ce va conduce īn timp la cresterea conformismului individual. Īn sfārsit, functia de evaziune se manifesta mai ales īn conditiile restāngerii relatiilor cu lumea din afara grupului si cu sursele de informare, avānd deci rolul de a compensa saracia calitativa si cantitativa īn plan informational si afectiv. '

Īn mediul penitenciar comunicarea interpersonala are ca obiective simpla conversatie, crearea dependentei(mai ales materiale-hrana, tigari, īmbracaminte)sau convingerea (īn sensul crearii unor atitudini). Astfel mesajele pot fi afective-cu īncarcatura pozitiva sau negativa, dupa evenimentele cotidiene reflectate si evolutive-deschide la transformari ulterioare sub influenta unor factori de grup.

Simplitatea sau complexitatea joaca un anumit rol īn aparitia zvonurilor:cu cāt continutul transmis este este mai bogat, cu atāt posibilitatea denaturarii īn cursul vehicularii este mai mare. De obicei, pe "zgomotul de fond"al comunicarilor banale si lipsite de semnificatie, apar evenimentele de amploare care polarizeaza atentia detinutilor. si cum nivelul multora dintre ei este destul de redus, interpretarile gresite sunt de asteptat.

Īn grupurile de detinuti, liderul de opinie are o influenta asupra comunicarii direct proportionala . cu capacitatea lui de a explica sensurile si implicatiile fiecarui mesaj. Mesajele difera īn continut daca sunt transmise de un lider(concise, esentializate, convingatoare)sau de un membru marginal(nesigure, cu multe repetari si verigi lipsa īn firul logic). De aceea existenta unui lider neoficial puternic reduce numarul zvonurilor, el cenzurānd problematica din universul de discutie al grupului. Īn ultima instanta, īn spatele fiecarui zvon sta o valoare fundamentala pentru grupul respectiv, liderul avānd un rol major īn ierarhizarea acestora īntr-o anumita perioada. Zvonurile persista mai mult īn grupurile lipsite de coeziune. Īn cele coezive, liderul impune relativ repede un punct de vedere unic si ca urmare zvonul se stinge.

Cānd īmprejurarile concrete de viata sunt apreciate ca imposibil de controlat si cānd nu se īntrevede nici o iesire din situatie, productia de zvonuri īn care predomina fabulatia este frecventa. Asa se explica īn mediul penitenciar o serie de zvonuri cu elemente de-a dreptul aberante privind decrete de gratiere sau modificari de structura ale Codului penal. Acest lucru se explica prin faptul ca odata pornita informatia dintr-o anumita sursa, aceasta nu mai are posibilitatea sa aduca ulterior corectivele necesare si astfel, prin adaugiri, reduceri sau asimilari, ia nastere zvonul propriu-zis. Persistenta zvonurilor mai poate fi explicata si printr-o nevoie de subiecte de discutie care sa deturneze atentia detinutilor de la rigorile privarii de libertate.

Zvonul subzista pāna cānd nevoia sau asteptarile din care s-a nascut incertitudinea care īl sustine vor fi satisfacute sau pāna cānd anxietatea generata la membrii grupului va disparea. Astfel, productia de zvonuri legate de evntuale gratieri, este crescuta īnaintea sarbatorilor nationale si se diminueaza imediat īn perioada care le urmeaza. Conformismul individului este mult mai mare fata de versiunea grupului din care face parte, daca el este pus sa-si exprime opinia īn public.

Durata de "viata"a zvonurilor a fost apreciata diferit de detinuti;cel mai mult se pare ca rezista cele care primesc confirmari partiale din partea mijloacelor de informare īn masa.

18. Frica si decaderea īn penitenciar

Nu este prea greu sa ne īnchipuim suferintele prin care trece un detinut care vine pentru prime data īn penitenciar:o ambianta cu reguli neclare, oameni necunoscuti si ostili, obligatia de a te supune unuia sau altuia, lipsa unui refugiu īn care sa te simti īn siguranta. Toti colegii de celula sunt cu ochii pe tine, īncerci sa te arati puternic dar nu poti pacali pe nimeni, singuratatea te copleseste :atunci ti se īntinde o māna, ti se da o tigara, ti se explica ce se īntāmpla daca nu faci cutare lucru, cum sa eviti contactele neplacute. . . Vrei sa fii recunoscator, sa multumesti īntr-un fel pentru sfaturi:devii sincer, prezinti īn amanunt situatia ta si a familiei, ce ajutor astepti de la un avocat sau nu stiu ce persoana influenta, cāti bani pui la bataie pentru a fi din nou liber. . . . De fapt, cel cu sfaturile asta astepta:sa te destainui ca sa te poata manipula. Nu dupa mult timp īti dai seama ca s-a profitat de tine conform unui scenariu exersat cu succes de nenumarate ori, si, atunci, ti se face frica. . . .

Frica īn penitenciar are pentru detinut mai multe surse care actioneaza simultan asupra lui:actiunile altor detinuti pentru a-l intimida, amenintarile facute īn fata martorilor(care sperie mai mult decāt cele facute īntre patru ochi), deposedarea de bunuri personale, fapt care afecteaza puterea de a supravietui a individului, incertitudinea permanenta, teama de denuntatori, zvonurile(care-l fac pe detinut sa treaca de la o mare speranta la o mare disperare si invers), conduitele arbitrare ale unor gardieni care īl deruteaza pe detinut(acesta nemaistiind criteriile pentru conduita corecta).

Aurora Liiceanu considera ca "ura, ca amestec de ostilitate, intoleranta si agresivitate, este īndreptata catre acele persoane sau grupuri care īl fac pe individ sa se simta īntr-o situatie de inferioritate",

Īn penitenciar frica poate lua mai multe forme:frica pentru propria viata , frica de o boala incurabila sau rusinoasa, frica de a-si pierde virilitatea(fapt care duce la pierderea respectului de sine-cf. lui Bettelheim), frica de a cadea prada disperarii(pe care ceilalti detinuti o considera contagioasa-cf. lui Bettelheim), frica de a cadea īntr-un strat de detinuti considerati subumani si care pot fi loviti de ceilalti(cf. lui Bettelheim).

Īn acest context, remediile pentru frica resimtita de un detinut sunt destul de numeroase:cautarea unui statut care sa te protejeze, alianta cu un detinut puternic, izolarea de ceilalti(a nu vorbi, a nu comenta), crearea unei aparente de om slab si nefericit, vaicareala permanenta. La acestea se mai adauga unele modalitati pe care nu le īntālnim decāt īn penitenciare:a face astfel īncāt sa fie considerat distins si important de catre gardieni, a anticipa exigentele personalului chiar cu riscul de a deveni mai rau decāt este necesar, a face provizii de alimente, a elabora un stil de viata bazat pe compromisuri, a elimina semnele de superioritate care ar atrage ostilitatea gardienilor(ochelarii cu rama scumpa, a construi o imagine mitica a persecutorului pentru a face suportabile persecutiile(Bettelheim).

Alte strategii pentru a face fata multiplelor solicitari din lumea detinutilor ar fi. evitarea prieteniilor strānse(oamenii frustrati nu leaga prietenii trainice), a-si varsa agresivitatea asupra minoritarilor slabi, a inventa zvonuri din dorinta de prestigiu si īncurajat de aviditatea altora de a asculta, replierea pe sine pentru a se proteja de deceptii, a īncerca sa te opui gardienilor pentru a-ti dovedi ca ei sunt atotputernici. Cel abandonat are o nevoie crescuta de securitate si deseori "se refugiaza īn boala sperānd ca prin martiraj sa obtina mila sau īntelegerea celui plecat si alianta cu anturajul impresionat de aceasta suferinta". Īn acest sens, Bettelheim concluziona: "aici totul este permis īn masura īn care te ajuta sa supravietuiesti".

Se ajunge la anumite stiluride relationare pe care le folosesc detinutii īn efortul lor de a face fata greutatilor vietii de detentie. Astfel, vom īntālni detinutul care se teme sa nu fie respins de ceilalti colegi sau de personal si face tot ce doresc acestia("martirul"), detinutul care se teme sa nu fie abandonat de partenerii de celula deoarece simte ca nu va putea face fata lumii din īnchisoare(de celula, de colegi, de program), cel care se teme de a nu fi īnteles corect de nimeni din jurul sau, cel care se teme de propria slabiciune si ca urmare se teme sa-si exprime deschis framāntarile sufletesti.

Īntr-un mediu penibil si frustrant īn care efortul de adaptare a epuizat resursele persoanei, nu mai ramāne decāt recurgerea la mecanisme psihologice de aparare care sa permita individului sa reziste o perioada nedefinita universul an care traieste. Aceste modalitati de aparare pot fi de mai multe feluri:imature(somatizare, hipocondrie, introspectie, comportament pasiv-agresiv proiectie, regresie, retragereautista), nevrotice(deplasare, disociatie, inhibitie, intelectualizare, izolare, reprimare, sexualizare), narcisiace(negare, distorsiune, proiectie)sau mature(anticipare, umor, ascetism, sublimare, altruism) . La detinutii cu pedepse lungi, dupa mai multi ani de sedere īn penitenciar , se constata schimbari majore la nivelul conduitei si chiar al personalitatii. au un comportament cameleonic īn orice situatie, urmarind doar propriul avantaj(material si biologic, cel mai frecvent), renunta la orice initiativa, vechile convingeri sunt abandonate, māncarea devine un obiect esential pentru sine, pāndeste orice īmprejurare īn care-i poate " pica"ceva, este excesiv de amabil cu cei puternici si cei care primesc pachete consistente de la familie, īn public īsi tāraste picioarele, semn al suferintei si neajutorarii, obiectele si alimentele devin mai importante ca viata, īsi tradeaza colegii pentru avantaje ridicole, inventeaza evenimente si informatii pentru a beneficia de atentia personalului, īsi produce rani serioase doar pentru a scapa de o pedeapsa minora("Pe masura ce trece timpul . . . majoritatea detinutilor nu mai fac diferenta īntre suferintele minore si cele majore. Acestia au ajuns la un stagiu avansat de dezintegrare a personalitatii si par ca niste copii nefericiti. Detinutii si-au construit astfel o nisa de rezistenta īntr-un mediu īn care nu exista posibilitatea de lupta si nici de evadare"). Simona Popescu considera ca apatia este o forma de disperare a celui lovit, umilit, distrus, este o forma de aparare īntr-un mediu meschin si mediocru, este o forma de capitulare, de abrutizare, un sentiment al inexistentei, este un stil de viata prin eliminarea amintirilor, este o revolta muta, pietrificata. . . . Īn alte cazuri, detinutii pot deveni distructivi mai ales atunci cānd sentimentul de neputinta īl copleseste:reactiile lor se īndreapta spre alti detinuti, spre obiectele din ambianta sau spre propria persoana "individul izoloat si neputincios este īmpiedicat īn realizarea potentialitatilor sale senzoriale, emotionale si intelectuale. Īi lipseste securitatea interioara si spontaneitatea, care sunt conditiile acestei realizari. . . S-ar parea ca doza de distructivitate īntālnita la indivizi este proportionala cu masura īn care este īmpiedicata expansivitatea vietii".

Cānd are loc autoranirea, greva foamei sau suicidul unui detinut īl plaseaza pe acesta īn postura unui actor care polarizeaza atentia colegilor pentru timpul īn care i se acorda primul ajutor. Pentru restul condamnatilor gestul acestuia nu semnifica decāt slabiciune si confuzie īntr-un "azil al deznadejdii" . Īn schimb, gaedienii devin banuitori:oare ce-o urmari?ce nu-i convine?. . . Asemenea conduite sunt destul de frecvente la detinutii singuri pe lume si dezorientati īn fata vietii. Pentru cel aflat īn aceasta situatie "valoreaza mai mult sa-l īnsotim, sa-l ajutam sa se maturizeze decāt sa-i facem morala". Din pacate, desi īn īnchisorile din lumea īntreaga sunt foarte multi detinuti, reteaua lor de suport social este foarte redusa. Jim Oxford considera ca fiecare individ se gaseste īntr-o retea sociala constituita de ansamblul relatiilor sale sociale relativ constante, fie ele directe, fie indirecte. El precizeaza ca reteaua de suport social este doar o parte a relatiilor individului, si anume cele care corespund si satisfac nevoile psihosociale ale acestuia īn cursul vietii sau īn situatii de criza, asigueāmdu-i un sprijin afectiv si instrumental. Desigur, retelele sociale variaza de-a lungul ciclurilor vietii dupa statutele si rolurile atinse si exercitate, dupa contextele socio-culturale, dupa obiceiuri si traditii, dupa clasa sociala si dupa zona de existenta a subiectului. Devine evident ca īn cursul executarii pedepsei privative, persoanele semnificative pentru detinut ramān "afara", ca īn penitenciar, cu greu gasesc pe cineva dintre colegii sinceri, dispusi sa-l ajute la nevoie si īn momentele de cumpana.

Odata īn plus īntelegem dificultatile gardienilor care lucreaza zi de zi cu detinutii:ei suntadevarati manageri ai aptiei si disperarii, normali īntr-o lume de bolnavi ai timpului, singurele repere morale īntr-un univers confuz si cenusiu. . . "Gardienilor nu le este dat sa traiasca īn lux si . . . daca ei obtin satisfactii prin rolul pe care-l au, acestea se datoreaza sentimentului de superioritate si celui al datoriei asa cum se cuvine" .



R. M. Stanoiu si colectiv, Drept penal-partea generala, Editura Hyperion, Bucuresti, 1992, pg. 13

E. Ferri, Principii de drept criminal, Editura "Revista pozitiva Penala", Bucuresti, 1940, pg. 1

R.M.Stanoiu si colectiv,Drept penal-partea generala,Editura Hyperion,Bucuresti,1992

Bogdan T.,Santea I.,Cornianu R., "Comportamenrul uman īn procesul judiciar",Editura Serviciul Editorial si Cinematografie,Bucuresti,1983.

J.Ellul, "Deviances et deviants",Edition Eres,1992,pg.

Mitrofan N.,Zdrenghea V.,Butoi T., "Psihologie judiciara",Editura sansa,Bucuresti,1992

G.Liiceanu, "Tragicul",Editura Humanitas, 1993

Gānju T., "Discurs despre morala",Editura Junimea,Iasi,1981,pg.44-47

Catineanu T., "Elemente de etica",vol.I,Editura Dacia,Cluj-Napoca,1982,pg.93

I.Tudosescu, "Actiunea umana si dialectica vietii sociale",E.P.,Bucuresti,1980,pg.120

Georges Sliwowski, "Sociologia timpului si pedeapsa privativa de libertate",in "Revue de science criminalle et de droit penal compare",Paris,1974

Ribot,Th., "Logica sentimentelor",E.S.E.,Bucuresti,1988,pg.77

Lemire,Guy, "Prison inivers totalitaire",1991,Geneve

Golu,P., "Psihologie sociala",E.D.P.,Bucuresti,1974,pg.65

N.Mitrofan,V.zdrenghea,T.Butoi, "Psihologie juciciara",Casa de editura si presa "sansa"S.R.L.,Bucuresti,1992,pg.309

K.Horney, "The neurotic Personality of Our Time",Norton,1964,pg.93

R.Merton, "Elements de theorie et de la methode sociologique",Paris,Plon,1965

D.Szabo, "Societe de masse et inadaptation psychoculturelle",Revue francaise de sociologie",Paris,1965

Lombroso,C., "Omul delincvent",Editura Maiastra,Bucuresti,1992

.Szabo,D., "Criminologie"Les Presses de l'Universite du Montreal,cap.III,Montreal,Canada,1965

"Revista de stiinta penitenciara"nr.1-2/1990,Editata de Directia Generala a Penitenciarelor,pg.31-67

.N.Bogatu, "Dimensiuni individuale si psihosociale ale capacitatii de adaptare la cerintele specifice de rol",rezumatul tezei de doctorat,Universitatea Bucuresti,1991,pg.7-8

G,.Liiceanu "Tragicul",Editura Humanitas,Bucuresti,1993,pg.13

Fred P.Luciani, "Classifying offenders serving life sentences",In Forum.Recherche sur l'actualite correctionnelle,revista publicata de Serviciul Corectional Canadian,vol.12,nr.3/2000

James Elder-Ennis, "Managing Lifers"īn Prison Service journal,nr.122/1999

F.J.Porporino, "Diversite des reactions a l'emprisonnement prolonge:consequences pour la gestion des detenus condamnes a de longues peins",Service Correctionnel du Canada,Ottawa,R-10/1991

.B Bettelheim, "Le coeur conscient",Editions Laffont,Collection Pluriel,Paris,1993

Andrew Coyle, "A Human Rights Approach to Prison Management.Handbook for prison staff",International centre for Prison Studies,London,2002,pg.145

Susan Lloyd, "An examination of the utility of an officer behavioural checklist in measuring distruptiveness/conformity of long term prisoners,in The Journal of Prison Service Psychology",vol.3,nr.1,1997,pg.46-64

Elizabeth Holsted, "The Other Lifers"īn "Prison ServiceJournal",nr.122/1999

.Philippe Combessie, "Sociologie de la prison",Editura la Decouverte,Paris,2001,pg.54

Jean-Paul Jean, "Les detenus dangereux"īn "Le controle des conditions de detencions dans les prisons d'Europe",France,october,1996

Jean Pinatel, "La Criminologie",Les Editions ouvrieres,Paris,1979,cap.I-IV,pg.123-178

.R.Garofalo, "La Criminologie",F.Alcan,Paris,1890,pg,329

1.Jean Pinatel, "La Criminologie",pg.143

J.Pinatel,Traite de droit penal et vde criminologie,tomul III,Dalloz,Paris,1975,pg.432

J.Pinatel, "La criminologie",Les editions ouvriers,Paris,1979

Cannat P., "La reeducation des deliquants recidivistes",Paris 1Amelun,1955

Aubusson de C.B., "hommes,peines et infractions:la legalite de l'inegalite",Anne sociologique,1985,XXXV,pg.275-309

Faugeron,C., "Le boulaire",J-H,pg.20

Dobrinoiu V.,Nistoreanu Gh., "Drept penal",Editura Atlas Lex,Bucuresti,1994

L.Mānruta, "īn Dilema"nr.412/2001

.Eysenck H.,Eysenck M., "Descifrarea comportamentului uman",Editura Teora,Bucuresti,1998

.P.M.Mbanzoulou, "La reinsertion sociale des detenus",L'harmatton,Paris,2000,pg.202

Mitrofan N., "Aspecte privind relatia etic-juridic-psihologic",Revista penitenciara,nr.3,Bucuresti,1995

Paulescu N. "Instincte,patimi si conflicte",Editura Fundatia Anastasia,Bucuresti,1995

Floru R.,"Stresul psihic",Editura Enciclopedica,Bucuresti,1974

Jean Jaquest Hyest ,Guy Pierre Cabanel,Raport al comisiei de ancheta privind conditiile de detentie īn asezamintele penitenciare din Franta,adoptat de Senat la 10 feb,2000 tomul 1,nr.449,pg 123

G.Deshaies,Psychologie du suicide ,P.U.F.,Paris 1947

I.Biberi,Viata si moartea īn evolutia universului,E.E.R.,Bucuresti,1971,pg.124

S.E.Radulescu ,Devianta,criminalitate si patologie sociala,Editura Lumina Lex,Bucuresti,1999,pg.241

Sorina Ţogoe ,Tentativa suicidala si suicidul īn mediul penitenciar.Semnificatii si modalitatii de prevenire īn Revista Administratiei Penitenciare din Romānia ,nr2/2002

E.Zamfir ,Psihologie Sociala.Texte alese,Editura Ankarom,Iasi,1997,pg 181/182

A.Liiceanu,Nici alb,nici nergru,Editura Nemira ,Bucuresti ,2000,pg.92

Cu cāt o viata este mai lipsita de un tel anume ,cu atāt devine mai pretioasa;sensul vietii ajunge sa fie acela de a tremura pentru ia,-G.Baclanov,īn Dilema nr.275

" Vaicareala denota existenta unui numar foarte scazut de instrumente comportamentale īn fata competitiei vietii"- M.Toma in Dilema nr. 153 /1995

Fl.Tudose,Psihopolitica-Fals tratat de psihopatologie sociala,Editura Infomedica,Bucuresti ,1996,pg.61

I.Holdevici ,Psihoterapia ansietati,Editura Dual Thec,Bucuresti ,2002 cap12...

C.Gorgos ,Dictionar enciclopedic de psihatrie ,Editura Medicala ,Bucuresti ,1987,pg.249

E.Fromm,Frica de libertate,Editura Theora,Bucuresti ,1998 pg.157/158

G.Minois ,Istoria sinuciderii ,Editura Humanitas ,Bucuresti,2002 ,Pg.214

S.A.Barnett,Biologie si libertate ,Editura stiintifica,Bucuresti ,1995 pg 29.



Concluzii

Aceasta lucrare subliniaza faptul ca problemele aparute īn mediul penitenciar apartin īntr-o mare masura psihologiei.Specificul institutiei penitenciare consta īn faptul ca nici un membru al personalului nu este īn mod srict un functionar,fapt datorat atāt dimensiunii umane a activitatii cotidiene,cāt si sarcinii nestructurate ce o are cea mai mare parte a personalului.

Ar trebui ca penitenciarul sa organizeze pedeapsa conform unui proiect de transformare a personalitatii detinutilor,īnsa cu trecerea timpului,penitenciarul a evoluat de la suferinta ascunsa de o arhitectura masiva si aparata de secretul administrarii,la o penalitate nediferentiata,abstracta si confuza.Īntoarcerea eticului īn problematica penologica este la ordinea zilei.Vechile concepte de analiza a criminalitatii sunt completate cu cele venite din domeniul drepturilor omului.La procedurile represive specifice domeniului penitenciar,stiintele umane ,adauga pe cele ale medierii,compensarii si concilierii interumane.Pentru a īntelege mai bine īndatoririle avute,trebuie sa ne aprofundam cunostintele ce au legatura cu drepturile omului.Iar una din particularitatile īnchisorii rezida īn diversitatea obiectivelor contradictorii pe care trebuie sa le atinga:pedepsirea,intimidarea si readaptarea.

Cresterea numarului de detinuti este determinata de sporirea violentei si mai putin de cresterea criminalitatii īn general.De aceea detinutii nu reprezinta īntreaga populatie delincventa ci mai ales infractorii cei mai vulnerabili la controlul social:minorii,somerii,strainii.Īn acest context,vom avea parte de o crestere a inegalitatilor sociale.Astfel,somajul motiveaza crima acolo unde ambianta sociala este pregatita pentru aceasta:privatiune sociala crescuta,nivel de scolarizare redus,familii cu tensiuni,copilarie trista.

Penitenciarul este o institutie patogena care depersonalizeaza individul si-l face sa devalorizeze lumea si pe sine īnsusi,si ce e mai grav,permite obisnuirea cu acest mediu.Cu siguranta efectele succesului sau rsecul tratamentului penitenciar trebuie privite cu toata atentia deoarece ele pot difuza si īn anturajul celui abia liberat din īnchisoare.Filozofia detinutului poate fi fomulata astfel:"Pedepsele scurte sunt un nonsens pentru ca nu reprezinta o veritabila eliminare,iar pedepsele lungi sunt substitutul umanist al condamnarii la moarte".Īn timpul sederii īn penitenciar se instaleaza unsentiment de deriva,de īnstrainare:aceasta deoarece pedepsele scurte sunt traite ca un dezastru iar cele lungi iau aspectul unui mod de viata cu multiple nuante patologice.De aceea,sunt necesare sperante rezonabile privind ritmurile schimbarilor īn institutia si microgrupurile carcerale.Oricum,un corp social sanatos implica un numar suficient de locuri īn penitenciare.

Functia terapeutica a justitiei penale trebuie prelungita si īn timpul executarii pedepsei cu īnchisoarea si dupa liberarea detinutului.

Politica penitenciara va trebui abordata īn contexctul politicii sociale obisnuite-īnvatamānt,sanatate,servicii-fara a face din ea un domeniu distinct.Aceasta īnseamna ca viata de zi cu zi din penitenciareste mai complexa decāt regulamentele formulate si personalul care lucreaza īn contact direct cu detinutii actioneaza īn spiritul si nu īn litera lor,ca distanta dintre scopurile oficial invocate si cele efectiv atinse este mare si ca mai este mult de facut īn privinta coerentei interne a sistemului penitenciar.

Ideea unei reforme penitenciare este acceptata la toate nivelele ierarhiei institutionale si īn rāndul personalului care lucreaza nemijlocit cu detinutii.Aceasta pentru ca atitudinea fata de schimbare īn aceasta perioada exprima si atitudinea personalului fata de īnchisoare si functiile ei sociale.Practic,toate activitatii penitenciare sunt regāndite:conceptele fundamentale,tipul de autoritate,relatiile externe,normele interne,capacitate de de diagnoza si prognoza,categoriile de detinuti,coerenta organizationala,etc.Reforma penitenciara īncepe abia dupa schimbarea relatiilor dintre gardieni si detinuti,odata cu trecerea de la frica si ostilitate la educare si ajutor.Aspectul coercitiv poate lipsi īn relatiile interumane dintr-o īnchisoare.zidurile descurajeaza īndeajuns.

Oamenii au o conduita morala doar cānd au ceva de aparat:prestigiu,functii,avere,stima celorlalti,speranta unei schimbari īn bine.Acest lucru este valabil si pentru personal si pentru detinuti.Criza personalului īn īnchisori se va mentine atāta timp cāt societatea civila nu va avea īncredere īn īnchisorile ei,atāta timp cāt nu va considera munca personalului ca perticipānd/conditionānd serviciul public al justitiei.

Bibliografie

1.Constitutia Romāniei,revazuta,2003

2.Codul Penal,Editura All Beck,Bucuresti,2005

3.Codul de Procedura Penala,Editura Argessis Print,bucuresti,2004

4.Conf.Univ.Dr.Tudorel Butoi -Tratat Universitar de Psihologie Judiciara-Editura Phobos

Asist.Univ.Ioana Teodora Butoi Editura Phobos,Bucuresti,2003

5.Dr.Gheorghe Florian Psihologie penitenciara,Editura Oscar Print,Bucuresti,1996

6.Dr.Gheorghe Florian Fenomenologie penitenciara,Editura Oscar Print,Bucuresti,

2003

7.Emilian Stanisor Penologie,Editura Oscar Print,Bucuresti,2003

Ana Balan,Marinela Minca

8.Iancu Tanasescu Drept Penal General,Editura All Beck,Bucuresti,2003

Camil Tanasescu

Gabriel Tanasescu

9.Prof.Dr.Rodica-Mihaela Stanoiu Criminologie,Editura Oscar Print;Bucuresti,2003

10.Tiberiu Bogdan  Probleme de psihologie judiciara,Editura stiinta si Tehnica

Bucuresti,1978

11.N.Mitrofan Psihologie Judiciara,Editura sansa,Bucuresti,1992

T.Butoi

V.Zdrenghea

12.Bogdan T.,Santea I. Comportamentul uman īn procesul judiciar,Editat de M.I.

Cornianu R  Bucuresti,1983

13.Floru R.  Stresul psihic,E.S.E.,Bucuresti,1974

14.Gānju T.  Lumea Morala,E.S.E.,Bucuresti,1981

15.Golu M.  Psihologie Sociala,E.D.P.,Bucuresti,1974

16.Liiceanu G.  Tragicul,Editura Humanitas,Bucuresti,1993

17.schiopu U.,Verza E. Psihologia vārstelor,E.D.P.,Bucuresti,1981

18.Cartineanu T Elemente de etica,Editura Dacia,Cluj-Napoca,1982

19.Banciu D.,Voicu M. Introducere īn sociologia deviantei,E.S.E..Bucuresti,1985

Radulescu S.M

Cuprins

Capitolul I.Notiuni introductive legate de pedeapsa si justitie penala

1.Ideea de justitie penala.......... ..... ...... .......... ..... ...... ....................1

2.Actul criminal si justitia penala.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......1

3.Functiile justitiei penale.......... ..... ...... .......... ..... ...... ..................2

4.Notiunea,scopul si functiile sanctiunilor penale.......... ..... ...... .............2

a)Aspecte generale.Sanctiunile penale.......... ..... ...... ........................3

b)Pedeapsa si scopul ei.......... ..... ...... .......... ..... ...... .................3

c)Caracterele pedepsei .......... ..... ...... .......... ..... ...... .................4

d)Scopul pedepsei.......... ..... ...... .......... ..... ...... .........................6

e)Clasificarea pedepselor.......... ..... ...... .......... ..... ...... ..............7

f)Principiile sanctiunilor de drept penal.......... ..... ...... .......................8

g)Functiile pedepselor.......... ..... ...... .......... ..... ...... ...................8

Capitolul II.Probleme juridice privind relatia faptuitor-mediu privativ

1.Notiuni generale.Puncte de vedere si acceptiuni asupra pedepsei

Prin privarea de libertate.......... ..... ...... .......... ..... ...... ...............10

2.Reglementari internationale privind tratamentul infractorilor......................11

3.Consecintele socio-juridice ale privarii de libertate.......... ..... ...... .......14

a)Mediul īnchis.......... ..... ...... .......... ..... ...... ..............................16

b)problematica detinutului.......... ..... ...... .......... ..... ...... .............17

4.Spatiul de viata īn penitenciar.......... ..... ...... .......... ..... ...... ...........20

5.Psihologia universului penitenciar.Justificari infractionale.............................22

Capitolul III.Psihologia primei pedepse cu īnchisoarea

1.Grupul de detinuti.......... ..... ...... .......... ..... ...... ...........................26

2.Integrarea detinutilor īn sistemul relatiilor interpersonale īn penitenciar.....30

3.Psihologia persoanei detinute.......... ..... ...... .......... ..... ...... .........31

4.Supraaglomerarea si restrāngerea spatiului personal.......... ..... ...... ....32

5.a)Factorii implicati īn determinarea comportamentului infractional.............34

5.b)Personalitatea infractorului .......... ..... ...... .......... ..... ...... ..........35

6.Caracteristici ale personalitatii infractorului si modificarile sale pe

parcursul executarii pedepsei.......... ..... ...... .......... ..... ...... .........36

Capitolul IV.Tipologia infractorului.......... ..... ...... .......... ..... ...... ...................37

1.Detinutii cu pedepse lungi.......... ..... ...... .......... ..... ...... ...............39

a)Importanta problemei.......... ..... ...... .......... ..... ...... ....................39

b)Rolul clasificarii detinutilor cu pedepse lungi.......... ..... ...... ..............40

2.Detinutii recalcitranti.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......................43

Conceptia profesoarei universitare Sonya Snaken referitor la detinutii cu

Pedepse lungi.......... ..... ...... .......... ..... ...... ............................44

3.Detinutii periculosi.......... ..... ...... .......... ..... ...... .............................48

a)Problematica detinutilor periculosi.......... ..... ...... .......... ..... ...... 48

b)Starea de periculozitate īn conceptia lui Jean Pinatel.......... ..... ...... ...50

4.Recidiva-factori care o influenteaza.......... ..... ...... .......... ..... ...... ...52

5.Pedepse si sanctiuni.......... ..... ...... .......... ..... ...... ............................57

Capitolul V.Evenimente penitenciare

1.socul depunerii.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......... ..... ...... ...61

2.Penitenciarul-institutie patogena.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......63

3.Supraaglomerarea si efectele ei.......... ..... ...... .......... ..... ...... .........63

4.Teritorialitatea.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......... ..... ...... .....65

5.Perceptia detinutului asupra pedepsei si a mediului privativ.............................66

6.Fenomenul de prizonizare si deprizonizare.......... ..... ...... .........................67

7.Ierarhia si statutul.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......... ..... ...... ..67

8.Agresivitate si violenta.......... ..... ...... .......... ..... ...... .........................68

9.Frustrarea.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......... ..... ...... ...............69

10.Problema frustrare-agresiune.......... ..... ...... .......... ..... ...... ...............70

11.Stresul.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......... ..... ...... ...................71

12.Violenta colectiva.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......... ..... ...... 72

13.Panica.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......... ..... ...... ...................76

14.Automutilarile.Tatuaje.Refuzuri de hrana.......... ..... ...... ..........................77

15.Suicidul.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......... ..... ...... .................80

16.Homosexualitatea.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......... ..... ...... ..84

17.Zvonul.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......... ..... ...... ...................85

18.Frica si decaderea .......... ..... ...... .......... ..... ...... .......... ..... ...... 89

Concluzii.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......... ..... ...... .......... ..... ...... ..92

Bibliografie.......... ..... ...... .......... ..... ...... .......... ..... ...... .............................94










Document Info


Accesari: 15351
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )