Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




UTILIZAREA POLILINIILOR

autocad


UTILIZAREA POLILINIILOR

O polilinie este un obiect compus dintr-un numar oarecare de segmente si curbe. Poliliniile se pot utiliza in locul liniilor si in oarecare masura in locul arcelor. Diferenta dintre polilinii si linii este 242j92c aceea ca liniile pot fi folosite impreuna dar nu sunt conectate, in schimb, poliliniile sunt conectate formand un obiect complex.



Pentru a desena polilinii se foloseste comanda PLINE sau pictograma POLYLINE din bara mobila cu instrumente DRAW. Dupa ce este introdusa comanda PLINE va apare invitatia FROM POINT, unde trebuie introdus punctul de inceput al poliliniei.

OPTIUNILE COMENZII PLINE

Optiunea CLOSE – inchide automat polilinia, conectand ultimul punct de capat introdus, cu primul punct al sau, iar apoi incheie comanda.

Optiunea HALFWIDTH – permite specificarea unei jumatati din grosimea totala a poliliniei. Programul cere jumatatea grosimii de inceput si de sfarsit. Segmentul urmator al poliliniei va avea grosimea dubla fata de valoarea indicata.

Optiunea LENGTH – permite specificarea lungimii urmatorului segment de dreapta si il deseneaza pe aceeasi directie cu cel anterior.

Optiunea UNDO – sterge dintr-o polilinie ultimul segment desenat. Aceasta optiune se poate utiliza pentru inlaturarea, segment cu segment, a intregii polilinii, atata timp cat comanda este inca activa.

Optiunea WIDTH – permite desenarea unor polilinii late si constituie o alta caracteristica ce diferentiaza liniile de polilinii. Diferenta intre optiunea WIDTH si HALFWIDTH este ca atunci cand se selecteaza WIDTH nu se dubleaza numarul introdus.

Optiunea ARC – permite desenarea arcelor de cerc si are la randul ei mai multe optiuni

optiunea ANGLE – este utilizata pentru specificarea unghiului la centru corespunzator segmentului de arc. Unghiul se construieste intre un punct de inceput si unul de sfarsit, folosind una dintre cele trei metode sugerate de linia de comanda CENTER / RADIUS / ENDPOINT

optiunea CENTER – creaza un segment de arc pentru o polilinie prin precizarea unui punct de centru. Dupa ce a fost specificat centul, programul lanseaza invitatia ANGLE / LEGTH / ENDPOINT.

Optiunea DIRECTION – permite modificarea directiei spre care va porni arcul, prin selectarea unui punct pe directia dorita.

optiunea RADIUS – permite desenarea unui arc de cerc cu o anumita raza

optiunea SECOND POINT – prin aceasta metoda un arc se construieste prin specificarea a trei puncte.

EDITAREA POLILINIILOR

Programul AutoCAD furnizeaza comanda PEDIT pentru a edita polilinii. Dupa ce este tastata comanda PEDIT, programul invita utilizatorul sa selecteze o polilinie, dupa care afiseaza optiunile comenzii PEDIT:

Optiunea JOIN – permite atasarea unei polilinii, linii sau a unui arc, poliliniei care este editata. Obiectele care se ataseaza trebuie sa aiba acelasi punct de capat cu polilinia.

Optiunea WIDTH – permite stabilirea unei grosimi constante pentru intreaga polilinie.

Optiunea FIT – deseneaza o curba continua care trece prin toate punctele de inflexiune selectate.

Optiunea SPLINE – deseneaza o curba splina, utilizand punctele initiale ale poliliniei liniare drept puncte de control.

Optiunea DECURVE – inlatura toate curbele unei polilinii. Curbele sunt inlocuite de segmente de dreapta.

Optiunea LTYPE GEN permite programului sa traseze polilinia cu tipul de linie specificat.

Optiunea EDIT VERTEX – permite editarea poliliniilor la nivel de puncte de inflexiune. Dupa ce este selectata aceasta optiune, programul afiseaza o alta serie de optiuni de editare:

Optiunile NEXT si PREVIOUS – permit deplasarea de-a lungul poliliniei

Optiunea BREAK – intrerupe o polilinie in punctul de inflexiune desemnat, rezultand doua noi puncte terminale si doua noi polilinii. Dupa ce este selectata aceasta optiune se poate alege alt punct de inflexiune sau se poate actiona asupra celui deja selectat prin tastarea comenzii GO.

Optiunea INSERT – permite introducerea unui nou punct de inflexiune

Optiunea MOVE – permite deplasarea punctelor de inflexiune

Optiunea REGEN – permite actualizarea poliliniei pe ecran, ceea ce duce la refacerea unor parti care par sa lipseasca

Optiunea STRAIGHTEN – permite inlaturarea unor puncte de inflexiune

Optiunea TANGENT – ofera posibilitatea de a atasa unui punct de inflexiune, o directie tangenta sau un unghi

Optiunea WIDTH – permite atasarea unor grosimi variabile diverselor componente ale unei polilinii.

DESENAREA POLILINIILOR DE CONTUR

Poliliniile de contur se pot desena cu ajutorul comenzii BOUNDARY. Polilinia de contur este o polilinie inchisa sau o regiune, formata dintr-un numar oarecare de obiecte separate.

Dupa tastarea comenzii va apare caseta de dialog BOUNDARY CREATION. Pentru optiunea Object Type se poate alege ce tip de polilinie de contur vom folosi: o polilinie inchisa sau o regiune. O regiune grupeaza la un loc mai multe linii separate, formand un singur obiect. Pentru a defini un set de obiecte, se selecteaza butonul PICK POINTS. Obiectele care se afla in intregime in interiorul unui contur alcatuit din alte obiecte sunt considerate insule. Cand optiunea ISLAND DETECTION este activata programul utilizeaza aceste obiecte ca sa defineasca un contur.


Document Info


Accesari: 6200
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )