Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
PARLAMENTUL SI COMISIA EUROPEANǍ

Stiinte politice


PARLAMENTUL sI COMISIA EUROPEANǍ

Articolul 158 - Tratatul C.E. (modificat prin tratatul de la Maastricht) asociaza Parlamentului European la procedura de numire a presedintelui si a celorlalti membrii ai Comisiei. Conform ac 18218m1211s estor reglementǎri, Parlamentul European trebuie sǎ fie consultat de catre guvernele statelor membre, înainte ca acestea sǎ desemneze de comun acord presedintele Comisiei.Tratatul de la Amsterdam întareste si mai mult rolul Parlamentului European în procedura de numire a presedintelui Comisiei, în sensul cǎ nu este suficientǎ simpla consultare a Parlamentului pentru desemnarea acestuia, ci se impune conditia aprobarii acestei desemnari de catre Parlament.

Dupa desemnarea lor, presedintele si ceilalti membrii ai Comisiei sunt supusi, impreunǎ, unui vot de aprobare al Parlamentului European. Numai dupa aprobarea Parlamentului European, presedintele si ceilalti membrii ai Comisiei sunt numiti de guvernele statelor membre.

Articolul 144 - Tratatul C.E. prevede posibilitatea Parlamentului European de a decide demisia Consiliului în bloc, prin adoptarea unei motiuni de cenzurǎ.

Dacǎ motiunea de cenzurǎ este adoptatǎ cu o majoritate de doua treimi din voturile exprimate care reprezinta majoritatea membrilor Parlamentului European, membrii Comisiei trebuie sǎ demisioneze în bloc. Ei continuǎ sǎ gestioneze afacerile curente pânǎ în momentul înlocuirii lor.38

Motiunea de cenzurǎ este o sanctiune grava care se poate aplica Comisiei, la initiativa unui grup politic parlamentar sau a unui grup format din o zecime din membrii Parlamentului.

Pentru adoptarea motiunii sunt necesare doua treimi din voturile exprimate din majoritatea simplǎ a membrilor Parlamentului.

Posibilitatea introducerii motiunii de cenzurǎ de catre Parlamentul European relevǎ responsabilitatea politicǎ a Comisiei fata de acest organ cu larga reprezentativitate democraticǎ.

Pânǎ acum Parlamentul European nu a adoptat nici o motiune de cenzurǎ. Adoptarea unei motiuni de cenzurǎ ar necesita sustinerea unei majoritati absolute a membrilor, precum si votul a doua treimi dintre ei. În martie 1999, ca urmare a unui raport asupra managementului Comisiei, elaborat de o comisie de experti independenti împuterniciti de Parlament, Comisia a ales sǎ demisioneze, mai degraba decât sǎ se supuna unei cenzuri oficiale a Parlamentului.

Parlamentul îsi exercitǎ puterile de supraveghere zilnic, examinând un mare numar de rapoarte lunare sau anuale pe care Comisia Europeanǎ este obligatǎ sǎ le prezinte (spre exemplu, raportul anual general si rapoartele lunare cu privire la implementarea bugetului).

În plus, membrii Parlamentul European pot adresa întrebari Comisiei Europene, oral sau în scris. În timpul sedintelor în plen, " sectiunea de întrebai " devine un forum pe chestiuni specifice între membrii Parlamentului si membrii Comisiei. Membrii independenti ai Parlamentului si gruparile politice adreseaza anual peste 5000 de întrebari Comisiei.C. LEICU, op. cit., pag. 138


Document Info


Accesari: 1562
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )