Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


OBIECTIVELE CERCETARILOR EFECTUATE. METODA DE CERCETARE. MASURILE AGROTEHNICE APLICATE

agricultura


OBIECTIVELE CERCETARILOR EFECTUATE. METODA DE CERCETARE. MASURILE AGROTEHNICE APLICATE

4.1. OBIECTIVELE CERCETARILORData fiind importanta efectului pe care il reprezinta sistemul de lucrari al solului asupra conservarii lui precum si a dezvoltarii plantelor de cultura, a atentiei acordate pe plan mondial acestei prob 727c28h leme, a fost proiectata si organizata o serie de cercetari care sa respunda noilor deziderate ale practicii si stiintei agricole si totodata sa fie adaptate posibilitatilor tehnice existente in exploatatiile agricole.

Ne-am propus in cadrul cercetarilor urmarirea obiectivelor:

eficacitatea diferitelor lucrari de baza ale solului pentru cultura de porumb boabe, in conditiile solului brun roscat din zona de sud- est a tarii.

efectul remanent al lucrarii solului si al fertilizarii aplicate la porumb, asupra productiei de grau.

Prin aceste cercetari, dorim sa apreciem: modul in care lucrarea de baza a solului influenteaza asupra unor indicatori ai fertilitatii acestuia, asupra imburuienarii, precum si asupra productiei si a calitatii acestuia si a bilantului energetic.

4.2. CERCETARILE EXECUTATE SI METODICA DE LUCRU

In lucrarea de fata, sunt prezente datele experimentale din perioada 2002-2004, din cadrul cercetarilor efectuate in campul didactic experimental al disciplinei de Agrotehnica de la Moara Domneasca.

Cercetarile s-au efectuat in cadrul unei experiente bifactoriale, asezata dupa metoda parcelelor subdivizate, in patru repetitii.

Factorii cercetati sunt:

factorul A- lucrarea de baza a solului

factorul B- ingrasamintele

Factorul A- a reprzentat patru graduari:

a1- arat la 20 cm cu plugul PP- 3- 30, (A20)- varianta martor;

a2- lucrarea cu plugul tip cizel la 20 cm, (C20);

a3-lucrarea cu plugul de tip cizel la 40 cm, (C40);a4- lucrarea cu grapa cu discuri GD- 3.2 la 10 cm, (D10).

Factorul B- cu cinci graduari:

b1- N120P70;

b2- paie de grau 5t/ha + N120P70.

4.3. DETERMINARILE EFECTUATE

Densitatea aparenta a solului D.a. g/cm3- pentru adancimile de 0-10; 10-20; 20-30 cm s-au folosit cilindrii de volum de 100 cm3. S-a lucrat in 3 repetitii rezultatele fiind exprimate in g/cm3.

Imburuienarea - s-a determinat inainte de recoltarea culturilor, utilizand rama metrica. Exprimarea rezultatelor s-a efectuat numeric (pe specii) si gravimetric( in kg s.u./ha) ca biomasa totala si pe grupe biologice.

Bilantul energetic- s-a calculat dupa metodologia utilizata de Institutul de Cercetare pentru Economia Agrara ( dupa Tesu I. si Baghinschi V., 1986).

4.4. MASURILE AGROFITOTEHNICE

Lucrarile de baza ale solului si aplicarea ingrasamintelor au fost efectuate conform tematicii de cercetare.

Pentru cultura de grau, terenul a fost pregatit cu grapa cu discuri la 8-10 cm in mod uniform pentru toate variantele experimentale, urmand a obtine diferentierea variantelor in functie de remanenta efectului interventiilor aplicate la cultura premergatoare.

S-a aplicat o fertilizare minerala uniforma cu doza N100P50. Fosforul si 50% din doza de azot au fost aplicate la pregatirea patului germinativ, utilizand ingrasaminte complexe de tipul 20-20-0, iar 50% din doza de azot in primavara, folosind azotat de amoniu. Fertilizarea s-a efectuat cu ingrasaminte minerale in doza de 100 kg s.a./ha azot si 50 kg s.a./ha fosfor.

Semanatul s-a efectuat cu SUP-29, la 12.5 cm intre randuri si 4-5 cm adancime, utilizand soiul Flamura 85, cu o densitate de 500 b.g./m2.

Combaterea buruienilor a fost efectuata prin erbicidare, folosind produsul Oltisan Extra pe baza de 2.4D 325g/l + dicamba 75g/l in doza de 1l/ha.

Document Info


Accesari: 3410
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )