Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




RECOLTAREA STRUGURILOR

agricultura


RECOLTAREA STRUGURILOR

Recoltarea si valorificarea strugurilor reprezinta ultima faza in realizarea obiectivelor urmarite prin cultura vitei de vie. Strugurii pentru masa se culeg esalonat, pe soiuri si, num 353i86d ai pe masura ce ajung la faza respectiva. Culesul si valorificarea strugurilor de masa presupun o serie de masuri organizatorice si tehnice desfasurate intr-o succesiune bine definita, dupa cum urmeaza: evaluarea productiei, asigurarea conditiilor materiale necesare, stabilirea momentului declansarii culesului diferentiat pe soiuri sau grupe de soiuri, recoltarea si conditionarea prin sortare, cizelare si ambalare, pastrare temporara, transportul, eventual conservarea si pastrarea acestora pe timp mai indelungat.



Culesul strugurilor pentru vin se executa la maturitatea tehnologi,a care difera in functie de tipul de vin care urmeaza a se obtine. Intre parametrii specifici in baza carora se stabileste momentul culesului importanta au continutul strugurilor in zahar, aciditate, antociani, compusi de aroma s.a. Pentru stabilirea datei de cules se utilizeaza momentul maturarii (coacerii) depline a strugurilor. Dupa maturarea deplina strugurii pargurg perioada de supramaturare (supracoacere).

Pentru obtinerea vinurilor pentru consum curent recoltarea strugurilor incepe atunci cand continutul in zahar depaseste 136-140 g/l; pentru vinuri superioare (VS) la 160-170 g/l; pentru vinurile superioare cu denumire de origine (VDOC) la peste 190 g/l; pentru vinurile superioare cu denumire de origine si trepte de calitate, recoltarea are loc diferentiat pe soiuri si epoci de supramaturare, respectiv VDOCC III la 220 g/l; la VDOCC II la 240 g/l si VDOCC I la 260 g/l.

Recoltarea strugurilor pentru vin are loc intr-o singura etapa, cu esalonare pe o perioada de timp cat mai scurta. Ca regula generala recoltatul strugurilor de vin se face pe soiuri cu pastrarea integritatii strugurilor, intr-un ritm corelat cu capacitatea de prelucrare la crama si in conditii adecvate de igiena. Recoltarea se face manual, semimecanizat si mecanizat.


Document Info


Accesari: 2609
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )