Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Tehnologie de cultura pentru pepenii galbeni - cultura in sere si solarii

agricultura


Tehnologie de cultura pentru pepenii galbeni - cultura in sere si solarii

Caraceristici

Pepenele galben, ca de altfel toate varietatile de curcubitacee, este o planta iubitoare de caldura si lumina, cerintele fata de acesti factori fiind mai mari decat in cazul castravetilor sau a pepenilor verzi. Plantele cresc si se dezvolta optim numai la temperaturi ce depasesc 18C pe timpul noptiiLa 12C cresterea si dezvoltarea la pepenii galbeni este 0!!!.

Temperaturile optime de dezvoltare pentru cultura de pepene galben sunt: 18-22C pe timpul noptii si 24-30C pe timpul zilei, la coacere temperaturile optime fiind situate intre 26-32C.Pepenele galben este o planta de zi scurta. Cerintele fata de apa sunt moderate datorita structurii sistemului radicular mai bine 444j95e dezvoltat decat la castraveti si pepeni. Pepenele galben prefera solurile usoare mijlocii, cu o buna structura, fertile si cu un pH de 6-7. Necesita un regim de nutritie echilibrat cu cerinte mai mari de potasiu pentru imbunatatirea culorii, aromei si marirea concentratiei de zaharuri. Excesul de azot coroborat cu lipsa de potasiu duce la obtinerea unor fructe de slaba calitate.

Semanare si plantare

Pentru infiintarea culturilor de pepene galben in sere si solarii este necesara producerea in prealabil a rasadurilor. Semanarea se face in tavi alveolare (recomandate pentru pepenii galbeni sunt tavile cu celule 32-48 de celule/tavita - EPE32, EPE45 sau EFV48) sau ghivece de rasad (patrate sau rotunde) umplute cu substrat special pentru rasaduri pe baza de turba (MIKSKAAR MKS1). Temperatura optima de germinare pentru pepenii galbeni astfel semanati este de 24-32C.

Plantarea se face cand rasadul are 4-6 frunze adevarate si 35-45 zile. Peste aceasta perioada rasadurile se degenereaza alterandu-si proprietatile de crestere, dezvoltare, productie, etc.

Rasad de pepene galben optim pentru plantare in sera sau solar

Pentru ciclu scurt de 2-4 fructe/planta densitatea de plantare este de circa 30 - 32 000 de plante la ha cand se utilizeaza schema de plantare cu 2 randuri alaturate la 60 cm, iar distanta intre randurile nealaturate de 100 cm; pe randuri distanta intre plante trebuie sa fie de 40cm.

Pentru ciclu prelungit densitatea de plantare este de circa 24 - 26 000 de plante la ha cand se utilizeaza schema de plantare cu 2 randuri alaturate la 80 cm, iar distanta intre randurile nealaturate de 120 cm, pe randuri distanta intre plante fiind de 40 cm.

Lucrari tehnologice

Irigarea si fertilizarea

Pentru obtinerea de recolte mari o cerinta obligatorie este utilizarea unui sistem de irigare prin picurare care sa asigure necesarul optim de apa si de asemenea administrarea cat mai des a fertilizatorilor odata cu apa de irigare (fertiigare).

Regimul de apa este usor mai scazut la pepenii galbeni decat la castraveti datorita sistemului de radacini mai bine dezvoltat. Irigarea se face cat mai des, pe cat posibil zilnic (in prima parte a diminetii pentru a asigura plantei si solului necesarul de apa pe timpul zilei). Odata cu apa de irigare se recomanda si administrarea de ingrasamitne solubile, o regula de urmat fiind aceea "Nici o irigare fara hrana". De asemenea fertilizarea faziala radiculara trebuie dublata sapatamanal de administrarea foliara a ingrasamintelor (administrarea constanta, saptamanala a ingrasamintelor sub forma foliara duce la scaderea cantitatii totale de fertilizatori necesare cu pana la 30%, alt avantaj fiind ca plantele vor putea fi aproviziontate complet cu necesarul de microelemente cum ar fi: Fe, Zn, Co, Mn, B, etc, produsele care contin toti acesti nutrienti fiind cele din gama PLANTFERT). Administrarea foliara a ingrasamintelor poate fi facuta in acelasi timp cu tratamentele fitosanitare (trebuie mai intai verificata compatibilitatea produselor utilizate) sau pot fi administrate singure.

Aerisirea

La cultura de pepene galben in sere si solarii aerisirea este necesara in permanenta chiar si in perioadele reci. In acest scop se fac aerisiri zilnice de 5-15 minute, in timpul pranzului cand temperatura din sere sau solarii depaseste 25C.

Palisarea

Cultura de pepene galben in sere si solarii se conduce pe un singur brat de obicei (in functie de varietate poate fi condusa si pe 2 brate, dar scade timpurietatea) palisata pe ata.Lastarirea

Pana la inaltimea de 50 cm plantele se copilesc complet de lastari si de flori, apoi se lasa lastari purtatori de flori femele, iar dupa legarea fructelor si cand acestea au marimea unei nuci se ciupesc lasandu-se o frunza in plus. Lastarii sterili se ciupesc la o frunza sau se elimina complet.

Polenizarea pepenilor galbeni in sere si solarii

Pepenele galben nu rodeste partenocarpic!

Florile mascule sunt situate pe tulpina principala si apar primele. Pe lastari apar florile femele. Pentru legarea fructelor florile trebuie obligatoriu polenizate deoarece polenul este greu si lipicios. Chiar si in florile perfecte polenul greu si lipicios are tendinta de a cadea in exterior si nu catre pistil (partea femela). De aceea trebuie utilizate albine (ALBINE, NU BONDARI) pentru polenizare si legarea fuctelor.

Foarte importanta este si distanta dintre internodii, cu cat acasta este mai scurta cu atat gradul de polenizare este mai mare si implicit productia este mai mare. Un produs special care face acest lucru (scurteaza semnificativ distanta dintre internodii si induce inflorirea) este FLORAMEC.

Albinele - in cultura de pepene galben stupii de albine trebuie amplasati in sera doar la aparitia florilor pe tulpina principala. Albinele sunt atrase de polenul si nectarul din flori dar cantitatile sunt relativ mici comparativ cu alte culturi si din acest motiv ele pot fi distrase mai ales primavara de alte culture din apropiere.

Florile de pepene galben se deschid dimineata si se ofilesc spre dupa amiaza. Cand se deschid ele au nevoie de 6-8 vizite de la albine pentru a se obtine o polenizare buna. Polenizarea incepe dimineata cand se deschid florile si cantitatea de polen este ridicata si se termina de obicei pana la pranz. Cantitatea de polen scade foarte rapid in timpul zilei. In zonele aride polenul este viabil doar dimineata devreme. Pentru a nu deranja activitatea albinelor este indicat sa se efectueze lucrarile agrotehnice spre seara.

Recomadarea este sa se foloseasca 2-3 stupi la hectar - mai mult acolo unde densitatea este mai mare. In sere stupii trebuie asezati in afara structurii cu urdinisul orientat spre deschiderea in sera. Stupul trebuie asezat foarte aproape de aceasta deschidere pentru a se facilita accesul atat in sera cat si in stup.

Trebuie avuta grija la aplicarea pesticidelor pentru a se evita uciderea albinelor. Insecticidele cu remanenta scurta, nepericuloase pentru albine (verificati eticheta produselor utilizate) sunt cel mai bine de folosit dupa amiaza tarziu sau chiar seara deoarece albinele sunt active dimineata.

Tratamentele fitosanitare

Tratamentele fitosanitare trebuie facute constant odata la 10-14 zile in primul rand cu rol de prevenire. Trebuie stiut ca spectrul de boli si tratamentele necesare sunt asemanatoare culturii de castraveti in sere si solarii. In cazul in care apar semne de boala se fac tratamente mai des cu concentratii mai mari in functie de presiunea de boala existenta. Odata cu tratamentele fitosanitare pot fi facute si stropiri foliare cu ingrasaminte (trebuie verificata inainte compatibilitatea produsilor utilizati).

Pentru analize de sol, planuri de fertilizare complete si planuri de combatere a daunatorilor pentru cultura de pepene galben in camp nu ezitati sa ne contactati!

Recoltarea

Recoltarea este recomandat sa se faca dimineata, la maturitatea fiziologica deplina sau cu 3-5 zile mai devreme pentru varietatile care prezinta proprietatea de postmaturare! Hibrizii de pepene galben comercializati de SC MARCOSER SRL: tip GALIA - INBAR F1 si ARAVA F1 (hibrizi extratimpurii) si tip ANANAS - ADIR F1 si EYAL F1 prezinta avantajul postamaturarii, adica pot fi culesi inainte de maturitatea fiziologica deplina si intr-un timp mult mai scurt decat daca ar fi fost lasati pe planta ajung la maturitate, in acest fel fructele nu mai prezinta riscul craparii inainte de coacere, fructele ramase pe planta ajung mai devreme la maturitate si in final perioada de recoltare se scurteaza semnificativ!

Informatiile cuprinse in tehnologia de mai sus au fost pregatite cu cea mai mare grija pentru dezvoltarea in conditii optime a plantelor. Cu toate acestea, circumstantele locale si conditiile de mediu pot produce modificari semnificative plantelor. Din acest motiv SC MARCOSER SRL nu-si poate asuma nici o responsabilitate fata de culturile rezultate.

Document Info


Accesari: 38903
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )