Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
SISTEMUL ASIGURARILOR SOCIALE DE STAT - SISTEMUL

Asigurari


SISTEMUL ASIGURĂRILOR SOCIALE DE STAT - SISTEMUL

PUBLIC DE PENSII sI ALTE DREPTURI DE ASIGURĂRI SOCIALE

Īn Romānia, sistemul asigurarilor sociale de stat īn mod practic este realizat prin sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.Sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale este garantat de stat si ofera ceea mai larga deschidere de accesare īn obtinerea calitatii de asigurat cāt si cel de beneficiar de prestatii de asigurari sociale, atāt din punct de vedere al numarului de participanti cāt si gama de beneficii.

Sistemul public ofera posibilitatea personanelor īn vārsta activa domiciliati respectiv rezidenti pe teritoriul Romāniei sa dobāndeasca īn mod obligatoriu sau facultativ calitatea de asigurat. 11111y2419l

Sistemul public, prin reglementarile īn domeniu armonizeaza sistemul de asigurari sociale publice din Europa, de asemenea ofera posibilitatea exportului de prestatii.

Sistemul public este mostenitor sistemelor de asigurari sociale de stat formate si dezvoltate īn Romānia si este īn mod detasat, cu cel mai mare buget de venituri si cheltuieli.

Principalele obiective ale asigurarilor sociale de stat din Romānia, reflectate īn reglementarile īn vigoare sunt urmatoarele:

Prevenirea īmbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca prin:

- acordarea de indemnizatii pentru trecerea temporara īn alta munca, reducerea timpului de munca sau īn caz de carantina;

- acordarea de ajutoare pentru procurarea de proteze, orteze si de alte produse ortopedice, care nu sunt suportate, potrivit legii, de la asigurarile sociale de sanatate;

- acordarea de bilete de odihna;

- tratament balnear si reabilitare profesionala, īn conformitate cu prevederile programului individual de recuperare.

Acordarea de prestatii īn bani, pe termen lung si scurt, acestea reprezentānd venit de īnlocuire pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor profesionale, ca urmare a batrānetii, invaliditatii, accidentelor, bolii, maternitatii sau decesului.

Prestatiile mentionate sunt, potrivit legii, corelative cu obligatiile privind plata contributiei de asigurari sociale.

4.1 Principiile de baza ale organizarii si functionarii asigurarilor sociale

Sistemul romānesc actual de asigurari sociale are la baza:

principiul unicitatii are īn vedere faptul ca statul organizeaza si garanteaza sistemul public bazat pe aceleasi norme de drept.

O persoana poate primi o singura pensie de baza integrala de asigurari sociale. Daca aceeasi persoana este īndreptatita sa primeasca doua sau mai multe pensii, ea poate oricānd sa opteze pentru una dintre ele. Persoanele care au lucrat īn sectorul de stat si īn alte sectoare cu sisteme proprii de asigurari sociale primesc atāt pensia de asigurari sociale de stat, cāt si pensia ce li se cuvine din acele sectoare, īn raport cu munca depusa si cu vechimea īn munca.

principiul egalitatii asigura tuturor participantilor la sistemul public de pensii, contribuabili si beneficiari, un tratament nediscriminatoriu (egalitate sociala) īn ceea ce priveste drepturile si obligatiile astfel:

- egalitatea īn drepturi a femeilor cu barbatii;

- egalitatea īn drepturi a cetatenilor fara deosebire de rasa, nationalitate, origine etnica, religie, limba, avere, origine sociala, opinie respectiv apartenemta politica, etc.;

principiul solidaritatii sociale - toti participantii la sistemul public de pensii īsi asuma reciproc obligatii si beneficiaza de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau īnlaturarea riscurilor sociale consacrate.

Nimeni nu este scutit de riscurile vietii. Riscurile de boala, de accident, de batrānete si chiar de deces planeaza asupra fiecarei persoane.

Numai o lipsa completa de prevedere si o totala absenta a instinctului de conservare ar putea īmpiedica un om sa nu aiba īn vedere pentru el o siguranta, care are un nivel de cost relativ suportabil si care este īn acelasi timp include o siguranta pentru ceilalti membri ai societatii īn interesul asigurarii unei calitati superioare a vietii;

principiul obligativitatii, consta īn faptul ca persoanele fizice si juridice au, obligatia de a participa la sistemul public de asigurari sociale, drepturile de asigurari sociale exercitāndu-se corelativ cu īndeplinirea obligatiilor.

Prestatiile de asigurari sociale se dobāndesc numai ca urmare a unei asigurari. Asigurarile sociale de stat pot fi obligatorii respectiv facultative.

Sunt asigurate obligatoriu: persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici; persoanele care īsi desfasoara activitatea īn functii elective sau care sunt numite īn cadrul autoritatii executive legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului; persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare din bugetul asigurarilor pentru somaj; persoanele care realizeaza activitati aautorizate pe baza liberei initiative īn nume propriu respectiv asociativ, actionari, manageri, ocupatii liberale, etc.; alte persoane afiliate la sistem pe baza unui contract de asigurare ;

Sunt asigurate facultativ īn exclusivitate sau īn mod suplimentar persoanele care nu intra īn rāndul celor asigurate obligatoriu, respectiv cele care doresc sa aiba o suma asigurata mai mare.

principiul contributivitatii - fondurile banesti necesare platii pensiilor se formeaza din contributiile datorate de persoanele fizice si juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se pe temeiul contributiilor de asigurari sociale platite.

principiul repartitiei, - fondurile realizate se redistribuie pentru plata obligatiilor cu titlu de prestatii;

principiul autonomiei, - sistemul de asigurari sociale de stat se bazeaza pe administrarea de sine statatoare.

Autonomia asigurarilor sociale nu presupune īnsa ca statul nu are pentru acestea nici un fel de raspundere. Statul reglementeaza juridic si strategic relatiile dintre autoritati, angajatori si asigurati. Statul determina statutul juridic, cadrul de competenta al institutiilor de asigurari sociale, etc.

Autonomia permite descentralizarea administrarii si participarea īn procesul de luare a deciziei a unui cerc larg de parteneri sociali -reprezentantii patronatelor si sindicatelor- si autoritatea statului.

Pe lānga principiile fundamentale prezentate mai sus, sunt urmarite urmatoarele aspecte:

īmbunatatirea raportului dintre pensie si veniturile asigurate (cāstigurile realizate), adica realizarea unei juste corelari īntre nivelul pensiilor si cel al salariilor.

echitatea sociala - are īn vedere ca pensiile sa fie calculate si aplicate īn concordanta cu calificarea si contributia fiecarui cetatean la dezvoltarea economico-sociala a tarii, realizānd, īn acelasi timp un raport echitabil īntre veniturile care provin din salariu si cele care se obtin din pensie, astfel īncāt sa se realizeze stimularea persoanelor care lucreaza īn diferite domenii de activitate economice, sociale, culturale etc. (grupe de munca, conditii de munca speciale si deosebite), precum si stabilirea unor proportii echitabile īntre diferitele categorii de pensii;

stimularea realizarii unei vechimi cāt mai mari īn munca - Se practica acordarea unui spor de pensie pentru anii lucrati īn plus peste perioada obligatorie de cotizare. Se acorda prioritate calitatii de asigurat fata de cel de beneficiar de prestatii. Are īn vedere si cresterea stagiilor de cotizare si reducerea perioadelor de prestatie;

influentarea cuantumului pensiei, īn functie de conditiile de munca existente la locul de munca - are īn vedere contributiile lunare la bugetul de asigurari sociale mai mari si prestatii sporite

justa corelare a pensiei de invaliditate, de urmas, anticipata, cu pensia pentru munca depusa si limita de vārsta - are īn vedere armonizarea cheltuielilor beneficiarilor īn perioadele de prestatii

imprescriptibilitatea dreptului la pensie. Dreptul la pensie face parte din categoria drepturilor imprescriptibile. Persoanele care īndeplinesc conditiile legale pentru a primi o pensie pot oricānd sa ceara īnscrierea la pensie, oricāt timp ar fi trecut de la nasterea dreptului la pensie.

Faptul ca a trecut un anumit timp de la nasterea dreptului la pensie si nu au solicitat īnscrierea la pensie nu conduce la decaderea din acest drept pentru viitor.

incesibilitatea dreptului la pensie - dreptul la pensie nu poate fi cedat nici total, nici partial. Acest principiu se īntemeiaza pe considerentul uman ca primirea pensiei este un drept personal menit sa asigure pensionarului conditii decente de trai materiale si spirituale. Dupa īncasarea īnsa a pensiei, nimic nu-l poate īmpiedica pe pensionar sa doneze pensia īn parte sau integral unei alte persoane;

indexarea si compensarea cuantumului prestatiilor Indexarea si compensarea sunt modalitati de mentinere a puterii de cumparare, de atenuare a efectelor inflatiei asupra nivelului de trai. Prin intermediul lor, veniturile populatiei se mentin la un nivel corespunzator fata de preturile medii de consum. Indexarea si compensarea sunt masuri care se impun īn perioade de crize. Cele doua modalitati, asadar, prin finalitatea lor, sunt foarte asemanatoare. Indexarea presupune o majorare a veniturilor īntr-un procent sau uneori cu o suma fixa, datorita cresterii generale a preturilor, compensarea reprezinta o suma de bani cu care se majoreaza veniturile individuale ca urmare a cresterii preturilor de consum si a tarifelor la produsele si serviciile anume determinate, la care se retrage subventia.

Acordarea acestor indexari si compensari (inclusiv la salarii) este de competenta Guvernului.

4.2 Categorii de participanti

Asiguratii sunt persoane fizice care contribuie la constituirea fondului de finantare a sistem public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Acestia pot fi:

cetateni romāni

cetateni ai altor state

apatrizi, pe perioada īn care au domiciliul sau resedinta īn Romānia.

Sunt asigurati obligatoriu prin efectul legii īn sistemul public de pensii:

I.           persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;

II.    persoanele care īsi desfasoara activitatea īn functii elective, sau care sunt numite īn cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, īn conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct.I;

III.     persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, īn conditiile legii, denumite someri;

IV. persoanele care se afla īn una dintre situatiile urmatoare:

asociat unic, asociati, comanditari

administratori sau manageri care īncheie un contract de administrare sau management;

membri ai asociatiilor familiale

persoane  autorizate sa desfasoare activitati independente īn categoria carora intra:

expert contabil;

contabil autorizat;

consultant de plasament īn valori mobiliare;

medic;

farmacist;

medic veterinar;

psiholog cu drept de libera practica;

notar public;

auditor financiar;

practician īn reorganizare si lichidare;

persoane autorizate sa realizeze si sa verifice lucrarile de specialitate din domeniul cadastrului, geodeziei si cartografiei;

expert tehnic;

urbanist;

restaurator;

persoane autorizate sa furnizeze servicii publice conexe actului medical;

consilier īn proprietate industriala;

expert criminalist;

executor judecatoresc;

arhitect;

traducator autorizat;

consultant fiscal;

broker;

oricare alte persoane care realizeaza venituri din practicarea unor profesii reglementate, desfasurata īn mod independent, īn conditiile legii, precum si persoanele care realizeaza venituri din practicarea unei meserii.

persoane  angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;

alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale.

4.3 Descrierea succinta a tipurilor de pensii din sistemul public

Īn sistemul public se acorda urmatoarele categorii de pensii:

- pensia pentru limita de vārsta;

- pensia anticipata;

- pensia anticipata partiala;

- pensia de invaliditate;

- pensia de urmas.

Pensia pentru limita de vārsta se acorda asiguratilor care īndeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind vārsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat īn sistemul public.

Pensia anticipata se acorda asiguratilor care  solicita pensionare cu cel mult 5 ani īnaintea vārstelor standard de pensionare daca au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani.

Pensia anticipata partiala se acorda asiguratilor care  solicita pensionare cu cel mult 5 ani īnaintea vārstelor standard de pensionare daca au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani.

Pensia de invaliditate se acorda asiguratilor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:

- accidentelor de munca;

- bolilor profesionale si tuberculozei, neoplazii,

- bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.

Pensie de urmas se acorda copiilor si/sau sotului supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau īndeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii, iar acestia indeplinesc cerintele legale.


Document Info


Accesari: 10793
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )