Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Contabilitatea cheltuielilor de exploatare

Contabilitate
Contabilitatea cheltuielilor de exploatare
Activitatea de exploatare este subordonata realizarii obiectului de activitate īnscris īn actul constitutiv al societatii.

>

Continut

 
Cheltuielile de exploatare, īn majoritatea lor privesc exercitiul financiar īn care sunt efectuate.

Cheltuielile de exploatare cuprind:

Ų cheltuieli privind stocurile

Ų cheltuieli cu lucrarile si serviciile executate de terti

Ų cheltuieli cu alte servicii executate de terti

Ų cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate

Ų cheltuieli cu personalul

Ų alte cheltuieli de exploatare

Ų cheltuieli de exploatare privind amortizarile, provizioanele si ajustarile pentru depreciere

Evidenta cheltuielilor de exploatare se tine cu conturile din urmatoarele grupe de conturi:

Ų "Cheltuieli privind stocurile";

Ų "Cheltuieli cu lucrarile si serviciile executate de terti";

Ų "Cheltuieli cu alte servicii executate de terti";

Ų "Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate";

Ų "Cheltuieli cu personalul";

Ų "Alte cheltuieli de exploatare".

Din categoria cheltuielilor de exploatare mai fac parte si conturile sintetice operationale de gradul al doilea ale contului 681 "Cheltuieli de exploatare privind amortizarile, provizioanele si ajustarile pentru depreciere".

Particularitati

  2.1. Contabilitatea cheltuielilor privind stocurile

Metoda

  Evidenta cheltuielilor privind stocurile prezinta o serie de particularitati legate de activitatea economica desfasurata de unitatea patrimoniala (comert, productie, prestari de servicii, executari de lucrari etc.) si locul pe care-l ocupa anumite consumuri īn cadrul acestei activitati.

La īnregistrarea cheltuielilor privind consumurile de stocuri trebuie sa se tina seama de metoda utilizata pentru contabilitatea sintetica a stocurilor si anume: inventarul permanent sau inventarul intermitent.

Īn cazul inventarului permanent, aprovizionarile de valori materiale se īnregistreaza īn conturile de stocuri, de unde, pe masura trecerii īn consum, utilizānd una din metodele de evaluare prevazute de lege se transfera asupra conturilor de cheltuieli.

Este metoda cea mai utilizata la unitatile economice din tara noastra, fapt pentru care consumurile de stocuri īn cadrul acestui subcapitol vor fi tratate dupa metoda inventarului permanent.

Variante

  Inventarul intermitent presupune utilizarea a doua variante:

a) cu acumulare pe stocuri Īn aceasta situatie, īn timpul perioad 424f57e ei de gestiune aprovizionarile sunt īnregistrate numai prin majorarea stocurilor de materii prime si materiale. La finele lunii se face inventarierea stocurilor iar diferenta dintre stocul de la īnceputul perioadei majorat cu aprovizionarile si stocul final, se considera consumuri si se evidentiaza pe cheltuieli, prin formulele contabile:

"Cheltuieli cu materiile prime" = 301 "Materii prime"

si:

"Cheltuieli cu materialele = 302 "Materiale consumabile"

consumabile" (Subconturile 3021 - 3028)

(Subconturile 6021 - 6028)

b) cu acumulare pe cheltuieli. Īn aceasta situatie la īnceputul perioadei soldurile initiale ale conturilor de materii prime si materiale consumabile se transfera asupra cheltuielilor, conform formulelor contabile anterioare. Toate aprovizionarile din timpul perioadei se includ direct pe cheltuieli efectuāndu-se formula contabila:

% = 401 "Furnizori"

"Cheltuieli cu materiile prime"

"Cheltuieli cu materialele

consumabile"

(Subconturile 6021 - 6028)

"TVA deductibila"

La finele perioadei, pe baza de inventar se stabilesc stocurile neconsumate si cu valoarea acestora se diminueaza cheltuielile prin formulele contabile:

"Materii prime" = 601 "Cheltuieli cu materiile prime"

si:

"Materiale consumabile" = 602 "Cheltuieli cu materialele

(Subconturile 3021 - 3028) consumabile"

(Subconturile 6021 - 6028)

Pentru a nu denatura rulajul conturilor de cheltuieli, ultimele doua formule contabile se pot īnregistra invers cu sumele īn rosu sau se poate realiza reglarea de rulaj prin debitarea si creditarea contului de cheltuieli cu sumele īn rosu.

Evidenta cheltuielilor cu stocurile ce apartin unitatii patrimoniale se realizeaza cu ajutorul conturilor din grupa 60 "Cheltuieli privind stocurile".

>

Continut

 
Īn categoria materiilor prime se cuprind acele sortimente destinate consumului productiv care constituie substanta produselor finite.

1) Cheltuielile cu materiile prime sunt formate din:

ü pretul de īnregistrare al materiilor prime date īn consum;

ü pretul de īnregistrare al materiilor prime constatate lipsa la inventariere;

ü diferentele de pret aferente materiilor prime date īn consum sau constatate lipsa
la inventariere.

Evidenta sintetica a cheltuielilor cu materiile prime se realizeaza cu ajutorul contului 601 "Cheltuieli cu materiile prime".

Operatiile economice privind cheltuielile cu materiile prime au fost evidentiate la contabilitatea stocurilor de materii prime.

Īn categoria materialelor consumabile intra acele materiale care se utilizeaza īn procesul de productie alaturi de materii prime si care, de regula, nu se regasesc īn substanta produsului finit.

>

Continut

 
2) Cheltuielile cu materialele consumabile sunt formate din aceleasi componente mentionate la cheltuielile cu materiile prime.

Evidenta sintetica se realizeaza cu ajutorul contului 602 "Cheltuieli cu materialele consumabile", care se detaliaza īn urmatoarele conturi sintetice operationale de gradul al doilea:

Ų "Cheltuieli cu materialele auxiliare";

Ų "Cheltuieli privind combustibilul";

Ų "Cheltuieli privind materialele pentru ambalat";

Ų "Cheltuieli privind piesele de schimb";

Ų "Cheltuieli privind semintele si materialele de plantat";

Ų "Cheltuieli privind furajele";

Ų "Cheltuieli privind alte materiale consumabile".

Īnregistrarile contabile privind cheltuielile cu materialele consumabile sunt similare cu īnregistrarile privind cheltuielile cu materiile prime, cu deosebirea ca īn locul contului 601 "Cheltuieli cu materiile prime" se utilizeaza conturile sintetice operationale de gradul al doilea ale contului 602 "Cheltuieli cu materialele consumabile", iar īn locul contului 301 "Materii prime" se folosesc sinteticele operationale de gradul al doilea ale contului 302 "Materiale consumabile".

>

Continut

 
3) Cheltuielile privind obiectele de inventar sunt reprezentate de valoarea acestora, determinata de darea lor īn folosinta, lipsurile constatate la inventariere sau pierderile din deprecieri. Evidenta cheltuielilor privind materialele de natura obiectelor de inventar, la darea īn folosinta a acestora se realizeaza cu ajutorul contului 603 "Cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar".

Operatiile economice referitoare la acest cont au fost reflectate la contabilitatea obiectelor de inventar.

Continut

  4) Materialele nestocate sunt acele materiale consumabile, nestocate de unitatea economica, ce nu trec printr-un cont de gestiune (de stocuri) si care se īnregistreaza pe masura aprovizionarii lor direct īn cheltuielile de exploatare (exemplu unele imprimate).

Contabilitatea sintetica privind cheltuielile cu materialele nestocate se realizeaza cu ajutorul contului 604 "Cheltuieli privind materialele nestocate".

Operatiile economice referitoare le acest cont sunt urmatoarele:

reflectarea materialelor nestocate aprovizionate care se consuma integral:

% = 401 "Furnizori"

"Cheltuieli privind materialele

nestocate"

"TVA deductibila"

Ų sosirea materialelor nestocate aprovizionate, fara factura:

% = 408 "Furnizori - facturi nesosite"

"Cheltuieli privind materialele

nestocate"

"TVA neexigibila"

Ų evidentierea materialelor nestocate procurate dintr-un avans de trezorerie:

% = 542 "Avansuri de trezorerie"

"Cheltuieli privind materialele

nestocate"

"TVA deductibila"

Continut

 


5) Consumul de energie si apa indiferent de destinatie, pe masura livrarii de catre furnizori se īnregistreaza ca o cheltuiala de exploatare. Contabilitatea sintetica a acestor cheltuieli se realizeaza cu ajutorul contului 605 "Cheltuieli privind energia si apa".

Operatiile economice referitoare la acest cont sunt urmatoarele:

Ų evidentierea consumului de energie si apa facturat de catre furnizori:

% = 401 "Furnizori"

"Cheltuieli privind energia si apa"

"TVA deductibila"

Ų reflectarea consumului de energie si apa nefacturat īn luna curenta:

% = 408 "Furnizori - facturi nesosite"

"Cheltuieli privind energia si apa"

"TVA neexigibila"Ų repartizarea pe baza de scadentar a cheltuielilor privind consumul de energie si apa
evidentiate anticipat:

"Cheltuieli privind energia si apa" = 471 "Cheltuieli īnregistrate īn avans"

Continut

 

Īn categoria cheltuielilor cu animalele si pasarile se include valoarea animalelor si pasarilor achizitionate din afara unitatii, vāndute sau constatate lipsa la inventariere. Contabilitatea sintetica a cheltuielilor cu animalele si pasarile se realizeaza cu ajutorul contului 606 "Cheltuieli cu animalele si pasarile".

Operatiile economice referitoare la contul 606 "Cheltuieli cu animalele si pasarile" au fost reflectate la contabilitatea animalelor si pasarilor.

>

Continut

 
7) Cheltuielile cu marfuri apar numai la unitatile care au ca obiect de activitate comertul cu ridicata sau cu amanuntul si sunt formate din pretul de cumparare al marfurilor vāndute sau constatate lipsa la inventariere.

Evidenta cheltuielilor cu marfurile se efectueaza diferit, īn functie de metoda utilizata pentru gestionarea lor, respectiv metoda inventarului permanent sau intermitent, cu ajutorul contului 607 "Cheltuieli privind marfurile".

>

Continut

 
Operatiile economice referitoare la contul 607 "Cheltuieli privind marfurile" au fost evidentiate la contabilitatea marfurilor.

Īn aceasta categorie de cheltuieli se includ:

ü ambalajele care circula īn sistemul de vānzare-cumparare ce se vānd ori apar ca
lipsuri la inventariere;

ü ambalajele care circula īn sistem de restituire directa ce nu se pot restitui furnizorilor.
Evidenta cheltuielilor cu ambalajele se realizeaza cu ajutorul contului 608 "Cheltuieli privind ambalajele".

Operatiile economice au fost reflectate la contabilitatea ambalajelor.

2.2. Contabilitatea cheltuielilor cu lucrarile si serviciile executate de terti

>

Continut

 


Īn structura serviciilor executate de terti se cuprind acele lucrari si servicii care sunt nemijlocit ocazionate de desfasurarea activitatii de ansamblu a unui agent economic, cum sunt: īntretineri si reparatii, redevente, locatii de gestiune si chirii, prime de asigurare, studii si cercetari. Asemenea cheltuieli sunt reflectate cu ajutorul conturilor ce fac parte din grupa 61 "Cheltuieli cu lucrarile si serviciile executate de terti".

Evidenta cheltuielilor cu īntretinerea si reparatiile efectuate de terti se realizeaza cu ajutorul contului 611 "Cheltuieli cu īntretinerea si reparatiile".

Operatiile economice referitoare la acest cont sunt:

Ų reflectarea cheltuielilor de īntretinere si reparatii executate de terti ce au fost facturate:

% = 401 "Furnizori"

"Cheltuieli cu īntretinerea si

reparatiile"

"TVA deductibila"

Ų reflectarea cheltuielilor de īntretinere si reparatii executate de terti ce nu au fost
facturate:

% = 408 "Furnizori - facturi nesosite"

"Cheltuieli cu īntretinerea si

reparatiile"

"TVA neexigibila"

Īn situatia īn care cheltuielile cu reviziile tehnice si reparatiile curente se suporta īn mai multe exercitii sau avem de-a face cu cheltuieli capitale neplanificate (neprevizibile), atunci īn locul contului 611 "Cheltuieli cu īntretinerea si reparatiile" se utilizeaza contul 471 "Cheltuieli īnregistrate īn avans".

Ų īn perioadele urmatoare se repartizeaza cheltuielile de īntretinere si reparatii ce
afecteaza mai multe perioade pe baza de scadentar:

>

Definitie

 
"Cheltuieli cu īntretinerea si = 471 "Cheltuieli īnregistrate īn

reparatiile" avans"

2) Redeventele reprezinta obligatii de plata ale unui agent economic ce a preluat īn concesiune imobilizari pentru a le exploata īn scopuri productive.

Definitii

  Locatiile de gestiune constituie o modalitate de preluare pentru exploatare de spatii productive pe o perioada limitata de timp, pe baza de contracte de locatie.

Unitatea care a preluat spatii productive īn locatie de gestiune, numita locatar, datoreaza unitatii care a predat activele respective sub aceasta forma, numita locator, taxe lunare ce se considera cheltuieli de exploatare.

Chiriile reprezinta obligatii de plata datorate de o unitate economica pentru folosirea unor imobilizari ce sunt proprietatea altora si care sunt īnchiriate pe timp determinat pentru a putea fi exploatate īn diferite scopuri.

Evidenta acestor cheltuieli se realizeaza cu ajutorul contului 612 "Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile".

Operatiile economice referitoare la acest cont sunt:

Ų reflectarea obligatiei de plata a redeventelor, locatiilor de gestiune sau a chiriilor
facturate de terti:

% = 401 "Furnizori"

"Cheltuieli cu redeventele,

locatiile de gestiune si chiriile"

"TVA deductibila"

Ų evidentierea redeventelor, locatiilor de gestiune si chiriilor pentru care nu s-au
primit facturi:

% = 408 "Furnizori - facturi nesosite"

"Cheltuieli cu redeventele,

locatiile de gestiune si chiriile"

"TVA neexigibila"

Ų reflectarea repartizarii acestor cheltuieli pe baza de scadentar, īn cazul īn care
anterior au fost considerate cheltuieli anticipate:

"Cheltuieli cu redeventele, = 471 "Cheltuieli īnregistrate īn

locatiile de gestiune si chiriile" avans"

Datoriile pentru bunurile luate īn concesiune, locatie de gestiune sau cu chirie, precum si ratele lunare din contractul de leasing sunt reflectate pe baza contractelor īn contul īn afara bilantului 8036 "Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate", astfel:

Ų reflectarea obligatiei totale de plata cu ocazia īnregistrarii contractelor:

D:8036 "Redevente, locatii de gestiune,

chirii si alte datorii asimilate"

Ų scaderea obligatiei īn urma achitarii lunare de parti din datoria totala:

C:8036 "Redevente, locatii de gestiune,

chirii si alte datorii asimilate"

Consideratii

  3) Primele de asigurare se datoreaza diferitelor societati comerciale pentru asigurarea unor bunuri ale unitatii economice pe baza de contracte de asigurare. Acestea se considera cheltuieli si se īnregistreaza cu ajutorul contului 613 "Cheltuieli cu primele de asigurare".

Operatiile economice referitoare la contul 613 "Cheltuieli cu primele de asigurare" sunt asemanatoare cu cele prezentate la contabilitatea cheltuielilor cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile.

Deosebirea consta īn faptul ca īn locul contului 612 "Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile" se utilizeaza contul 613 "Cheltuieli cu primele de asigurare", iar acesta din urma se debiteaza si īn corespondenta cu creditul conturilor:

>

Continut

 
ü "Conturi la banci īn lei";

ü "Casa īn lei".

Sunt considerate cheltuieli cu studiile si cercetarile acele actiuni care se efectueaza pentru interesul general al productiei si marketingului productiei fabricate si comercializate. Cheltuielile care se refera la cercetarile aplicative ale unitatii patrimoniale sunt considerate imobilizari necorporale.

Contabilitatea sintetica a cheltuielilor cu studiile si cercetarile se realizeaza cu ajutorul contului 614 "Cheltuieli cu studiile si cercetarile".

Operatiile economice sunt asemanatoare cu cele prezentate la contabilitatea cheltuielilor de īntretinere si reparatii.

Deosebirea consta īn aceea ca īn locul contului 611 "Cheltuieli de īntretinere si reparatii" se utilizeaza contul 614 "Cheltuieli cu studiile si cercetarile".

si contractele privind obligatiile ce revin societatii comerciale pentru studiile si cercetarile comandate tertilor se evidentiaza īn contul extrabilantier 8036 "Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate", la care se deschid analitice distincte.

>

Continut

 
2.3. Contabilitatea cheltuielilor cu alte servicii executate de terti

Īn structura altor servicii prestate de terti se cuprind acele lucrari si servicii care sunt indirect legate de desfasurarea activitatii de ansamblu a unui agent economic.

>

Continut

 
Cheltuielile generate de asemenea lucrari si servicii sunt reflectate cu conturile ce apartin grupei 62 "Cheltuieli cu alte servicii executate de terti".

1) Cheltuielile cu colaboratorii sunt reprezentate de sumele datorate colaboratorilor externi pentru prestatiile efectuate īn favoarea unitatii economice.

Contabilitatea sintetica a cheltuielilor cu colaboratorii externi se realizeaza cu ajutorul contului 621 "Cheltuieli cu colaboratorii".

Operatiile economice referitoare la acest cont sunt:

reflectarea prestatiei de interes general cu caracter indirect efectuata de furnizori:

% = 401 "Furnizori"

"Cheltuieli cu colaboratorii"

"TVA deductibila"

Ų evidentierea sumelor datorate colaboratorilor externi pentru prestatiile efectuate,
sume trecute anterior īn categoria cheltuielilor anticipate:

"Cheltuieli cu colaboratorii" = 471 "Cheltuieli īnregistrate īn

avans"

Ų īnregistrarea sumelor datorate colaboratorilor externi, utilizati de catre agentii
economici pentru executarea unei lucrari de specialitate pe baza unui contract
individual de munca, pentru timp partial:

"Cheltuieli cu colaboratorii" = 401 "Furnizori"

- analitic distinct -

Evidenta cheltuielilor cu comisioanele si onorariile se realizeaza cu ajutorul contului 622 "Cheltuieli privind comisioanele si onorariile".

Operatiile economice privind comisioanele si onorariile sunt asemanatoare cu cele referitoare la cheltuielile de īntretinere si reparatii, cu deosebirea ca īn locul contului 611 "Cheltuieli cu īntretinerea si reparatiile" se utilizeaza contul 622 "Cheltuieli privind comisioanele si onorariile".

Cheltuielile accesorii privind achizitionarea titlurilor de plasament si alte titluri imobilizate se īnregistreaza direct īn cheltuielile de exploatare ale exercitiului. Prin urmare, comisionul achitat bursei de valori se evidentiaza īn debitul contului 622 "Cheltuieli privind comisioanele si onorariile" prin creditul conturilor care reflecta modalitatile de plata (5121, 5124, 5311, 5314, 542).

Contabilitatea sintetica a cheltuielilor de protocol, reclama si publicitate se realizeaza cu ajutorul contului 623 "Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate", care se dezvolta pe analitice īn functie de felul cheltuielilor.

Operatiile economice referitoare la cheltuielile de protocol, reclama si publicitate sunt urmatoarele:

Ų se evidentiaza prestatiile tertilor de aceasta natura, īnscrise īn facturi:

% = 401 "Furnizori"

623 "Cheltuieli de protocol, reclama

si publicitate""TVA deductibila"

Ų reflectarea prestatiilor efectuate de terti pentru protocol, reclama si publicitate
pentru care nu s-au primit facturile:

% = 408 "Furnizori - facturi nesosite"

623 "Cheltuieli de protocol, reclama

si publicitate"

"TVA neexigibila"

Ų īnregistrarea prestatiilor efectuate de terti pentru protocol, reclama si publicitate
achitate īn exercitiul financiar precedent (īn perioada anterioara), considerate
cheltuieli anticipate si care afecteaza cheltuielile exercitiului curent:

"Cheltuieli de protocol, reclama = 471 "Cheltuieli īnregistrate īn avans"

si publicitate"

Ų reflectarea sumelor achitate direct din contul de la banca pentru actiuni
de protocol, reclama si publicitate:

% = 5121 "Conturi la banci īn lei"

"Cheltuieli de protocol, reclama

si publicitate"

"TVA deductibila"

Ų reflectarea sumelor achitate direct din casierie pentru actiuni de protocol, reclama
si publicitate:

% = 5311 "Casa īn lei"

"Cheltuieli de protocol, reclama

si publicitate"

"TVA deductibila"

Ų justificarea unui avans de trezorerie cu documente privind cheltuieli de protocol,
reclama si publicitate:

% = 542 "Avansuri de trezorerie"

"Cheltuieli de protocol, reclama

si publicitate"

"TVA deductibila"

Īn categoria cheltuielilor cu transportul de bunuri si personal se cuprind prestatiile efectuate de terti pentru:

ü transportul produselor fabricate;

ü transportul marfurilor vāndute;

ü transportul altor bunuri;

ü transporturi colective de persoane la si de la locul de munca.

Cheltuielile privind cumpararea de materii prime si materiale nu se cuprind īn aceasta categorie de cheltuieli facānd parte din costul de achizitie.

Contabilitatea sintetica a acestor cheltuieli se realizeaza cu ajutorul contului 624 "Cheltuieli cu transportul de bunuri si personal", ce se poate dezvolta īn analitic pe feluri de cheltuieli.

Operatiile economice sunt asemanatoare cu cele tratate la contabilitatea cheltuielilor de protocol, reclama si publicitate, cu deosebirea ca īn locul contului 623 "Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate" se utilizeaza contul 624 "Cheltuieli cu transportul de bunuri si personal".

Īn plus, se efectueaza īnregistrarea privind consumul tichetelor si biletelor de calatorie utilizate pentru transportul personalului, astfel:

"Cheltuieli cu transportul de = 5323 "Tichete si bilete de calatorie"

bunuri si personal"

>

Componenta

 
Din categoria cheltuielilor cu deplasarile, detasarile, transferarile fac parte:

ü deplasarile īn interes de serviciu: diurna, cazare, transport;

ü detasarile pe perioade limitate de timp īn interes de serviciu pentru care se platesc
diurne, cazare, transport;

ü drepturile cuvenite angajatilor si familiilor acestora transferati sau mutati īmpreuna
cu unitatea īn alta localitate.

>

Continut

 
Contabilitatea sintetica a acestor cheltuieli se realizeaza cu ajutorul contului 625 "Cheltuieli cu deplasari, detasari si transferari", care se detaliaza īn analitice pe feluri de cheltuieli. Operatiile economice sunt asemanatoare cu cele privind cheltuielile de protocol, reclama si publicitate, cu deosebirea ca īn locul contului 623 "Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate" se utilizeaza contul 625 "Cheltuieli cu deplasari, detasari si transferari".

Sunt considerate cheltuieli postale si de telecomunicatii, acele cheltuieli care se efectueaza īn interesul general al unitatii, respectiv: cheltuieli de posta, telegraf, telefon, radio, televizor etc.

Ele se colecteza īn contul 626 "Cheltuieli postale si taxe de telecomunicatii" prin īnregistrari contabile asemanatoare cu cele prezentate la contabilitatea cheltuielilor de protocol, reclama si publicitate. Deosebirea consta īn faptul ca īn locul contului 623 "Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate" se utilizeaza contul 626 "Cheltuieli postale si taxe de telecomunicatii".

Īn plus se īnregistreaza consumul de timbre fiscale si postale, astfel:

"Cheltuieli postale si taxe de = 5321 "Timbre fiscale si postale"

telecomunicatii"

>

Continut

 

Īn categoria serviciilor bancare se cuprind acele servicii prestate de banci care nu au caracter de cheltuieli financiare, ce se concretizeaza īn:

ü comisioane bancare pentru efectuarea operatiilor de decontare din conturile curente;
ü cheltuieli pentru procurarea de titluri prin intermediul bancilor;

ü comisioane si cheltuieli pentru emisiuni de īmprumuturi;

ü cheltuieli pentru efecte de comert;

ü alte cheltuieli si comisioane pentru prestari de servicii.

Contabilitatea sintetica a acestor cheltuieli se realizeaza cu ajutorul contului 627 "Cheltuieli cu serviciile bancare si asimilate".

Operatiile economice referitoare la acest cont sunt urmatoarele:

decontarea din conturile bancare a contravalorii serviciilor bancare si asimilate:

"Cheltuieli cu serviciile bancare = %

si asimilate" 5121 "Conturi la banci īn lei"

5124 "Conturi la banci īn valuta"

Consideratii

  Cheltuielile care nu pot fi delimitate prin conturile din grupa 62 "Cheltuieli cu alte servicii executate de terti" prezentate anterior, care sunt indirect legate de desfasurarea activitatii unei unitati patrimoniale fac obiectul contului 628 "Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti".

Operatiile economice referitoare la acest cont sunt asemanatoare cu cele evidentiate la contabilitatea cheltuielilor de protocol, reclama si publicitate, cu deosebirea ca īn locul contului 623 "Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate" se utilizeaza contul 628 "Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti".

2.4. Contabilitatea cheltuielilor cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate

Consideratii

  Evidenta cheltuielilor cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate datorate bugetului statului sau altor organisme publice se realizeaza cu ajutorul contului 635 "Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate", din cadrul grupei de conturi 63, cu aceeasi denumire.

Sunt considerate cheltuieli, urmatoarele impozite, taxe si varsaminte asimilate datorate bugetului statului sau altor organisme publice, ce se reflecta astfel:

Ų prorata din taxa pe valoarea adaugata deductibila, devenita nedeductibila,
aferenta produselor, lucrarilor si serviciilor scutite de impozitare:

"Cheltuieli cu alte impozite, = 4426 "TVA deductibila"

taxe si varsaminte asimilate"

Ų taxa pe valoarea adaugata colectata, aferenta bunurilor si serviciilor folosite īn scop
personal sau predate cu titlu gratuit, cea aferenta lipsurilor peste normele
legale, precum si cea aferenta bunurilor si serviciilor acordate salariatilor sub forma
avantajelor īn natura:

"Cheltuieli cu alte impozite, = 4427 "TVA colectata"

taxe si varsaminte asimilate"

Ų alte impozite, taxe si varsaminte asimilate datorate bugetului statului, precum:
diferentele de pret la gaze si titei obtinute din productia interna, impozitul pe cladiri,
impozitul pe terenuri, taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat etc.:

"Cheltuieli cu alte impozite, = 446 "Alte impozite, taxe si

taxe si varsaminte asimilate" varsaminte asimilate"

- analitic distinct -

datorii si varsaminte de efectuat, conform prevederilor legale, catre alte organisme publice:

"Cheltuieli cu alte impozite, = 447 "Fonduri speciale - taxe si

taxe si varsaminte asimilate" varsaminte asimilate"

- analitic distinct -

Īn situatia īn care cheltuielile cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate privesc mai multe perioade de gestiune, atunci ele se colecteaza īn debitul contului 471 "Cheltuieli īnregistrate īn avans" urmānd ca īn perioadele urmatoare pe baza de scadentar sa afecteze cheltuielile curente.

2.5. Contabilitatea cheltuielilor cu personalul

>

Consideratii

 
Unitatile patrimoniale datoreaza personalului angajat pentru munca prestata, sume de bani sub forma de salarii, care se negociaza si se prevad īn contractele de munca īncheiate cu salariatii, precum si prime sau sporuri diverse.

Unitatile patrimoniale calculeaza si datoreaza statului si altor organisme sociale, diferite impozite si taxe, care au ca baza de calcul salariile, fapt pentru care sunt considerate cheltuieli patronale asupra salariilor.

Cheltuielile cu personalul fac obiectul grupei de conturi 64 "Cheltuieli cu personalul", īn cadrul careia functioneaza conturi īn care se īnregistreaza salariile personalului, cheltuielile cu tichetele de masa acordate salariatilor, precum si cheltuielile cu asigurarile si protectia sociala.

1) Cheltuielile cu remuneratiile personalului sunt evidentiate cu ajutorul contului 641 "Cheltuieli cu salariile personalului" conform formulei contabile:

"Cheltuieli cu salariile personalului" = 421 "Personal - salarii datorate"

Daca pentru drepturile de personal aferente exercitiului īncheiat nu s-au īntocmit state de plata, cheltuielile cu salariile se reflecta astfel:

"Cheltuieli cu salariile personalului" = 4281 "Alte datorii īn legatura cu

personalul"

>

Consideratii

 

Sumele datorate personalului pentru participarea acestuia la realizarea profitului net:

"Cheltuieli cu salariile personalului" = 424 "Prime reprezentānd participarea

personalului la profit"

>Consideratii

 

2) Cheltuielile cu tichetele de masa acordate salariatilor sunt evidentiate cu ajutorul contului 642 "Cheltuieli cu tichetele de masa acordate salariatilor",  acordare ce genereaza formula contabila:

"Cheltuieli cu tichetele de masa = 5328 "Alte valori"

acordate salariatilor" -analitic: tichete de masa

>

Consideratii

 

3) Cheltuielile privind asigurarile si protectia sociala fac parte din categoria cheltuielilor asupra salariilor, pe care unitatile economice le calculeaza si le datoreaza statului sau altor organisme sociale.

Contabilitatea sintetica a acestor cheltuieli se realizeaza cu ajutorul contului 645 "Cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala", care se detaliaza īn urmatoarele conturi sintetice operationale de gradul al doilea:

Ų contul 6451 "Contributia unitatii la asigurarile sociale";

Ų contul 6452 "Contributia unitatii pentru ajutorul de somaj";

Ų contul 6453 "Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate";

Ų contul 6458 "Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala".

Operatiile economice referitoare la contul 645 "Cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala" sunt urmatoarele:

Ų reflectarea contributiei unitatii la asigurarile sociale, calculata procentual asupra
salariilor brute acordate personalului īncadrat cu contract de munca pe ramuri
de activitate, precum si a contributiei pentru constituirea fondului de risc pentru accidente de munca si boli profesionale (0,5% - 4%):

"Contributia unitatii la = 4311 "Contributia unitatii la

asigurarile sociale" asigurarile sociale"

- analitice distincte

Ų evidentierea contributiei unitatii īn procent de 2,5% asupra salariilor brute pentru
constituirea fondului pentru ajutorul de somaj:

"Contributia unitatii pentru = 4371 "Contributia unitatii la fondul

fondul de somaj" de somaj"

Ų reflectarea contributiei unitatii pentru formarea fondului special de
asigurari sociale de sanatate, calculata prin aplicarea cotei de 7 % asupra salariilor
brute acordate personalului īncadrat cu contract de munca, pentru timp integral sau partial,

precum si constituirea FNUASS īn procent de 0,75%:

"Contributia angajatorului pentru = 4313 "Contributia angajatorului pentru

asigurarile sociale de sanatate" asigurarile sociale de sanatate"

- analitice distincte

Ų īnregistrarea sumelor acordate personalului, potrivit legii, pentru protectia sociala,
altele decāt cele suportate din contributia unitatii pentru asigurarile sociale:
----- ----- ------ * ----- ----- ------

"Alte cheltuieli privind = 423 "Personal - ajutoare materiale

asigurarile si protectia sociala" datorate"

2.6. Contabilitatea altor cheltuieli de exploatare

Continut

 


Īn categoria altor cheltuieli de exploatare sunt cuprinse pierderile din creante, suportate de unitate si alte cheltuieli de exploatare. Evidenta acestora se realizeaza cu ajutorul conturilor din grupa 65 "Alte cheltuieli de exploatare".

Creantele concretizate īn clienti proveniti din operatii comerciale care devin incerti, rau platnici, dubiosi sau aflati īn litigiu se trec din contul 4111 "Clienti" īn contul 4118 "Clienti incerti sau īn litigiu".

Daca asemenea clienti devin insolvabili, se scot din evidenta astfel īncāt creanta ce nu se mai poate īncasa devine o cheltuiala de exploatare si face obiectul contului 654 "Pierderi din creante si debitori diversi".

Sumele trecute pe pierderi cu prilejul scaderii din evidenta a clientilor incerti sau aflati īn litigiu, inclusiv TVA colectata aferenta, se evidentiaza astfel:

% = 4118 "Clienti incerti sau īn litigiu"

"Pierderi din creante si

debitori diversi"

"TVA colectata"

~ concomitent, creantele respective sunt reflectate īn contul din
afara bilantului 8034, efectuāndu-se īnregistrarea:

D:8034 "Debitori scosi din activ,

urmariti īn continuare"

Ajustarile constituite anterior se anuleaza, odata cu trecerea pe pierderi a clientilor insolvabili. Īn mod asemanator se reflecta si creantele ce fac obiectul conturilor: 461 "Debitori diversi", 4511 "Decontari īntre entitatile afiliate" si 4531 "Decontari privind interesele de participare" īn momentul trecerii pe pierderi datorita insolvabilitatii.

Activitatea de exploatare presupune si alte cheltuieli ce nu pot fi individualizate pe conturile de cheltuieli tratate anterior, dintre care amintim:

ü valoarea despagubirilor, amenzilor si penalitatilor datorate sau platite tertilor sau
bugetului statului;

ü valoarea donatiilor si subventiilor acordate;

ü valoarea neamortizata a imobilizarilor necorporale sau corporale, cedate sau scoase
din activ;

ü valoarea cheltuielilor efectuate īn avans aferente exercitiului īn curs.

Evidenta sintetica a acestor cheltuieli se realizeaza cu ajutorul contului 658 "Alte cheltuieli de exploatare", ce se detaliaza pe feluri de cheltuieli īn urmatoarele conturi sintetice operationale de gradul al doilea:

Ų contul 6581 "Despagubiri, amenzi si penalitati";

Ų contul 6582 "Donatii si subventii acordate";

Ų contul 6583 "Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital";

Ų contul 6588 "Alte cheltuieli de exploatare".

Operatiile economice referitoare la contul 658 "Alte cheltuieli de exploatare", sunt:

Ų reflectarea despagubirilor, amenzilor si penalitatilor datorate sau platite din contul
de la banca īn lei, fara angajarea de obligatii:

"Despagubiri, amenzi si = %

penalitati" 462 "Creditori diversi"

4481 "Alte datorii fata de bugetul

statului"

447 "Fonduri speciale - taxe si

varsaminte asimilate"

- analitic distinct -

"Conturi la banci īn lei"

Ų evidentierea donatiilor si subventiilor acordate:

"Donatii si subventii acordate" = %

301 "Materii prime"

3021 "Materiale auxiliare"

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3028 "Alte materiale consumabile"

"Materiale de natura obiectelor

de inventar"

345 "Produse finite"

371 "Marfuri"

381 "Ambalaje"

5121 "Conturi la banci īn lei"

5124 "Conturi la banci īn valuta"

5311 "Casa īn lei"

5314 "Casa īn valuta"

~ concomitent, se īnregistreaza taxa pe valoarea adaugata aferenta activelor
predate cu titlu gratuit:

"Cheltuieli cu alte impozite, = 4427 "TVA colectata"

taxe si varsaminte asimilate"

Valoarea neamortizata a imobilizarilor necorporale sau corporale, cedate sau scoase din activ se evidentiaza īn debitul contului 6583 "Cheltuieli privind activele cedate si alte cheltuieli de capital" si īn creditul conturilor de active imobilizate.

Ų reflectarea cheltuielilor efectuate īn perioadele anterioare, repartizate conform
scadentarului īn perioada curenta:

"Alte cheltuieli de exploatare" = 471 "Cheltuieli īnregistrate

īn avans"

Cheltuielile īnregistrate īn contul 6582 "Donatii si subventii acordate" care depasesc limita admisibila legala sunt nedeductibile la calculul profitului impozabil.

2.7. Contabilitatea cheltuielilor de exploatare privind amortizarile,

provizioanele si ajustarile pentru depreciere

Cheltuielile de exploatare privind amortizarile si provizioanele sunt evidentiate īn contabilitate cu ajutorul contului 681 "Cheltuieli de exploatare privind amortizarile, provizioanele si ajustarile pentru depreciere", care se detaliaza pe urmatoarele conturi sintetice operationale de gradul al doilea:

Ų "Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor";

Ų "Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru riscuri si cheltuieli";
Ų "Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor";
Ų "Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor
circulante".

Operatiile economice referitoare la cheltuielile de exploatare privind amortizarea, provizioanele si ajustarile au fost efectuate anterior.

Timp estimativ: 20 minute

 

TEST DE AUTOEVALUARE NR. 1

Clasificati cheltuielile dupa natura lor. (1 punct)

Precizati ce sold prezinta conturile de cheltuieli si venituri la sfārsitul perioadei. (1 puncte)

Efectuati īnregistrarile contabile privind cheltuielile cu materialele nestocate. (2 puncte)

Efectuati īnregistrarile contabile privind cheltuielile cu īntretinerea si reparatiile. (3 puncte)

Efectuati īnregistrarile contabile privind cheltuielile de protocol, reclama si publicitate. (3 puncte)

https://www.stiucum.com/contabilitate/contabilitate-financiara/Contabilitatea-cheltuielilor-s14554.php


Document Info


Accesari: 22436
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )