Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Contabilitatea salariilor : evidenta timpului si a muncii prestate , calculul drepturilor salariale pe categorii de personal si decontarea acestora.

Contabilitate


Contabilitatea salariilor : evidenta timpului si a muncii prestate , calculul drepturilor salariale pe categorii de personal si decontarea acestora.

In stransa legatura cu munca prestata si , respectiv , salarizata functioneaza si sistemul de asigurari sociale , asigurari de sanatate si de somaj , care are ca scop garantarea unor drepturi ale personalului entitatii ca urmare a muncii prestate , cum ar fi : concediile de boala platite ,asistenta medicala gratuita , indemnizatiile pentru incapacitatea de munca , pensiile si alte prestatii posterioare perioadei active.Exi 18118t1914s stenta si functionarea unui astfel de sistem de asigurari si protectie sociala a impus instituirea unor contributii suportate atat de angajator , cat si de salariati.Contributia pentru asigurari sociale este datorata atat de angajator , cat si de angajat , fiecare suportand o parte din acestea.

Cota contributiei individuale de asigurari sociale datorata de angajati (asigurati) , potrivit art. 21 alin 2) din Legea nr. 19/ cu modificarile si completarile ulterioare , se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.La momentul actual ea este de 9, 5% , indiferent de conditiile de munca.

Potrivit prevederilor Legii nr.19/2000 ( art. 18 alin. 2 si 3) si Legii bugetului asigurarilor sociale de stat , pentru anul 2007 , nr. 487/ in functie de conditiile de munca , contributiile (totale) pentru asigurarile sociale sunt urmatoarele :

pentru conditii normale de munca 29 % ;

pentru conditii deosebite de munca 34 % ;

pentru conditii speciale de munca 39 % .

Contributia asigurari sociale de sanatate se stabileste prin aplicarea cotei procentuale legale la baza impozabila.

Conform legislatiei din tara noastra , se delimiteaza doua contributii la asigurarile sociale de sanatate :

Contributia lunara a persoanei asigurate , a carei marime , la momentul actual , este de 6,5 %.

Contributia datorata de angajator ce se calculeaza prin aplicarea cotei

procentuale legale de 6 % asupra fondului de salalrii , datorata pentru asigurarea sanatatii personalului din unitatea respectiva.

Contributia pentru concedii si indemnizatii este gestionata in cadrul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate , dar distinct de celelalte contributii de sanatate.Incepand cu 1 ianuarie 2007 , prin aplicarea prevederilor legii nr. 399/2006 si , respective , O.U.G. nr. 91/ cota procentuala de 0,85 %.

Baza lunara de calcul a contributiei pentru concedii si indemnizatii nu poate fi mai mare decat produsul dintre numarul asiguratiilor din luna pentru care se calculeaza contributia si valoarea corespunzatoare a 12 salarii minime brute pe tara .

Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate , la care au dreptul asiguratii , in conditiile O.U.G. nr 158/2005 , sunt urmatoarele :

a)     concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca , cauzate de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii ;

b)    concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca , exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale ;c)     concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav ;

d)    concedii si indemnizatii pentru maternitate (sarcina si lauzie) ;

e)     concedii si indemnizatii de risc maternal .

Contributia pentru asigurarile de somaj , determinarea acesteia se realizeaza prin aplicarea cotei procentuale legale asupra bazei de impozitare , astfel :

Contributia pentru asigurari de somaj= Baza impozabila X Cota procentuala

Referitor la cota procentuala de asigurari pentru somaj , aceasta este diferita in functie de categoria de contribuabil. In acest context , se delimiteaza urmatoarele :

cota de contributie de asigurari de somaj datorata de angajatori ;

cota de contributie individuala a asiguratilor pentru somaj ;

cota de contributie de asigurari de somaj datorata/platita de persoanele asigurate pe baza de contract de asigurare de somaj.

Asigurarea pentru accidentele de munca si boli profesionale reprezinta o asigurare de persoane , ce face parte din sistemul de asigurari sociale.

Asigurarea pentru acceidente de munca si boli profesionale se datoreaza si se plateste lunar de catre urmatoarele categorii de contribuabili :

angajatori ;

persoanele fizice asigurate prin contract de asigurare incheiat individual.

Fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se constituie din contributii differentiate in functie de clasa de risc.

Suma absoluta a contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se calculeaza prin aplicarea cotei procentuale legale la baza de impozitare.

Astfel , pentru anul 2007 , conform prevederilor Legii privind bugentul asigurarilor sociale de stat , in functie de Codul CAEN al contribuabilului , cota variaza intre 0,4 % - 3,6 % .

Termenul de plata a contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se efectueaza plata drepturilor salariale.

Document Info


Accesari: 4642
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )