Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
EVENIMENTE ULTERIOARE DATEI BILANTULUI(IAS 10)

Contabilitate
EVENIMENTE ULTERIOARE DATEI BILANTULUI(IAS 10)

a) IAS 10 se aplica în contabilizarea si prezentarea informatiilor referitoare la evenimentele ulterioare datei bilantului.b) Evenimentele ulterioare datei bilantului sunt acele evenimente, atât favorabile cât si nefavorabile, care au loc între data bilantului si data la care situatiile financiare sunt autorizat 15515v2120p e pentru publicare:

evenimente care fac dovada unor conditii / circumstante existente la data închiderii exercitiului financiar (evenimente ulterioare datei bilantului care necesita ajustare);

evenimente care indica circumstante ce au aparut ulterior datei bilantului (evenimente ulterioare datei bilantului care nu necesita ajustare).

c) Exemplu referitor la data la care situatiile financiare sunt autorizat 15515v2120p e pentru publicare:

O societate pregateste situatii financiare anuale pentru exercitiul încheiat la 31 decembrie 2006. Consiliul de Administratie al societatii aproba aceste situatii financiare pe data de 22 februarie 2007. Pe 23 februarie sunt facute publice anumite informatii din aceste situatii financiare (inclusiv profitul obtinut în 2006).

Situatiile financiare sunt apoi distribuite actionarilor începând cu 3 martie 2007 si sunt aprobate în Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) din data de 28 martie 2007. Situatiile financiare aprobate de AGA, însotite de decizia de aprobare, sunt depuse la Administratia Financiara pe 15 aprilie 2007.

În acest caz, data autorizarii pentru publicare este 22 februarie 2007. Evenimentele ulterioare datei bilantului sunt acele evenimente survenite între 31 decembrie 2006 si 22 februarie 2007.

d) Data autorizarii situatiilor financiare:

Când o întreprindere trebuie sa înainteze situatiile financiare actionarilor spre aprobare, dupa ce acestea au fost emise, în acest caz data autorizarii situatiilor financiare este data emiterii initiale si nu data când situatiile financiare sunt aprobate de actionari;

Când o întreprindere trebuie sa înainteze situatiile financiare unui consiliu de supraveghere alcatuit în întregime din persoane care nu fac parte din aparatul executiv, data autorizarii reprezinta data la care conducerea autorizeaza înaintarea situatiilor financiare consiliului de supraveghere.

e) Ajustarii sau non-ajustarea evenimentelor ulterioare datei bilantului

Evenimente ulterioare datei bilantului care necesita ajustare

Exemple:

- solutionarea, dupa data bilantului, a unui caz în justitie, care confirma existenta unei obligatii prezente care necesita o ajustare a unui provizion existent sau recunoasterea provizionului;

- primirea unor informatii dupa data bilantului, care indica o pierdere ca urmare a deprecierii unui activ sau faptul ca o pierdere anterioara din depreciere trebuie ajustata (de ex. falimentul unui client, survenit datei bilantului, dar care confirma existenta la data bilantului a unei pierderi aferente creantei fata de clientul respectiv si care, astfel, necesita o ajustare la data bilantului si vânzarea stocurilor ulterior datei bilantului constituind o proba a valorii realizabile nete de la data bilantului);

- determinarea, ulterioara datei bilantului, a costului unor active achizitionate înainte de data bilantului, pentru care costul de achizitie nu a putut fi determinat cu suficienta exactitate pâna la data bilantului;

- descoperirea de fraude sau erori ce arata ca situatiile financiare au fost incorecte la sfârsitul anului;

- determinarea, ulterior datei bilantului, a repartizarii profitului sau a platii de prime, acolo unde exista o obligatie legala de plata la data bilantului, ca urmare a unor evenimente anterioare acelei date.Aplicatie privind solutionarea în justitie a unui litigiu

Pe parcursul anului N, societatea X a fost actionata în justitie de catre un furnizor pentru întârzierea la plata a unor facturi, cerând daune de 2.000 u.m. La sfatul juristului societatii, în situatiile financiare apartinând anului financiar N, societatea X a înregistrat un angajament sub forma de provizion în suma de 1.000 u.m.

Pe data de 12 martie, Curtea Suprema de Justitie a decis în favoarea partii care sustine plata daunelor si a impus societatii X sa plateasca partii afectate suma de 1.500 u.m.

Situatiile financiare au fost întocmite la data de 31.12.N si aprobate de catre consiliul de administratie pe data de 15 martie N+1.

REZOLVARE: Societatea X trebuie sa ajusteze provizionul cu 500 u.m., pentru reflectarea în situatiile financiare a daunelor impuse de Curtea Suprema de Justitie. Daca decizia Curtii Supreme de Justitie ar fi avut loc dupa data de 15 martie (data autorizarii de catre consiliul de administratie), în acest caz nu ar mai fi fost necesara ajustarea situatiilor financiare

Evenimente ulterioare datei bilantului care nu necesita ajustare

declinul în valoarea de piata a participatiilor în intervalul de timp dintre data bilantului si data la care situatiile financiare sunt autorizat 15515v2120p e pentru publicare. Entitatea nu va ajusta valoarea investitiilor prezentate în bilant deoarece scaderea valorii de piata nu se refera la conditiile în care s-au facut investitiile la data bilantului, ci reflecta circumstante ce au aparut în perioada urmatoare.

modificari neobisnuit de mari în preturile activelor sau în cursurile de schimb valutar;- - modificari ale ratelor de impozitare sau ale legislatiei fiscale care au un impact semnificativ asupra creantelor sau datoriilor privind impozitul amânat sau pe cel curent (IAS 12);

emiterea de garantii semnificative

combinarea de societati (fuziuni/achizitii) sau înstrainarea unei filiale importante;

anuntarea unui plan de întrerupere a unei activitati

achizitionari sau cedari majore de active sau exproprierea de catre guvern a unor active importante;

distrugerea unei sectii de productie în urma unui incendiu / cutremur survenit ulterior datei bilantului;

anuntarea sau începerea implementarii unei restructurari majore (IAS 37);

tranzactii importante sau potentiale cu actiunile entitatii;

începerea unui litigiu major generat în exclusivitate de evenimentele ulterioare datei bilantului.

f) dividendele declarate dupa data bilantului

daca dividendele detinatorilor de instrumente de capital sunt declarate dupa data bilantului, o entitate nu trebuie sa recunoasca acele dividende ca datorie la data bilantului.Nota! Terminologia folosita anterior în legatura cu dividendele "propuse sau declarate" dupa data bilantului ca evenimente non-ajustabile a fost revizuita în dividende "declarate", în scopul alinierii acestui standard cu standardul revizuit IAS 37 - "Provizioane, angajamente si obligatii potentiale", care prevede ca se vor ajusta numai obligatiile prezente (legale sau implicite) la data sfârsitului perioadei de raportare.

valoarea dividendelor ce au fost declarate dupa data bilantului contabil, dar înainte ca situatiile financiare sa fie autorizate pentru depunere, trebuie prezentate în conformitate cu IAS 1 (în notele la situatiile financiare).

g) Continuitatea activitatii

Standardul IAS 10 solicita ca o entitate sa nu-si întocmeasca situatiile financiare pe baza principiului continuitatii activitatii daca managementul entitatii opteaza pentru urmatoarele alternative dupa data bilantului:

- fie ca intentioneaza din proprie initiativa sa lichideze entitatea sau sa înceteze activitatea acesteia;

- fie ca este fortat sa recurga la una din aceste doua solutii pentru ca nu are nici o alta varianta realista în afara acestora.

Nota! În acest caz, prezentarea în situatiile financiare se va face conform prevederilor IAS 1.

● Aplicatie privind continuitatea activitatii conform IAS 10

În data de 31.12.N are loc încheierea exercitiului financiar pentru societatea ALMA. La data de 20 februarie N+1, ca urmare a unui incendiu de proportii, au fost distruse importante cantitati de materii prime aflate într-un depozit al societatii. Societatea nu a asigurat stocul de materii prime si nu mai poate continua activitatea în astfel de conditii.

Situatiile financiare ale societatii pentru exercitiul financiar N nu au fost înca aprobate de catre consiliul de administratie.

REZOLVARE: Incendiul este un eveniment care apartine exercitiului N+1. Totusi, în conditiile în care nu mai poate fi asigurata continuitatea activitatii societatii, el va afecta situatiile financiare ale exercitiului N. Cu alte cuvinte, bilantul exercitiului N va fi întocmit în valori lichidative.

i). Prezentarea informatiilor

entitatea trebuie sa prezinte data la care situatiile financiare au fost autorizate pentru publicare, precum si cine a dat aceasta autorizare. Comunicarea acestei date este foarte importanta pentru utilizatorii situatiilor financiare, pentru ca ea indica si faptul ca evenimentele ulterioare acestei date nu sunt reflectate în respectivele situatii financiare.

● în cazul în care entitatea primeste dupa data bilantului informatii despre circumstante care existau la data bilantului, va trebui sa actualizeze prezentarea acestor circumstante în situatiile financiare conform noilor informatii.

în cazul în care evenimentele ulterioare datei bilantului care nu necesita ajustare au o importanta semnificativa, neprezentarea lor ar putea afecta capacitatea utilizatorilor situatiilor financiare de a face evaluari si de a lua decizii corecte pe baza acestor situatii.

● o entitate trebuie sa prezinte urmatoarele informatii pentru fiecare categorie semnificativa de evenimente ulterioare datei bilantului care nu necesita ajustare:

- natura evenimentului; si

estimare a efectului financiar sau o declaratie conform careia o astfel de estimare nu poate sa fie facuta.Document Info


Accesari: 5350
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )