Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Functiile finantelor intreprinderilor

Finante


Functiile finantelor intreprinderilor.

Prin „functie” se poate subintelege – developarea externa a caracteristicilor unui obiect din cadrul sistemului de relatii dat.Finantele intreprinderilor indeplinesc 2 func# 323f53d 5;ii principale:

de repartitie;

de control.

Repartitia serveste ca element de baza, ce stabileste legatura intre producatori si consumatori. Astfel putem mentiona ca: relatiile de repartitie financiara se intemeiaza pe procesele reale de productie si de consum, care au loc la nivelul intreprinderilor.

Ele sunt impuse de cerintele satisfacerii necesitatilor permanente de capital si de fonduri pentru formarea, mentinerea si dezvoltarea structurii economico-financiare a intreprinderilor.

Prin realizarea functiei de repartitie se formeaza si se repartizeaza un sistem cuprinzator de fonduri in scopul satisfacerii cerintelor de productie si altor necesitati.

Pentru fenomenul financiar microeconomic, relatiile de repartitie asigura:

conditiile de desfasurare a repartitiei, pornind de la adevarul ca inexistenta unor legaturi acceptabile intre parti anuleaza fenomenul de repartitie.

Functia de repartitie a intreprinderii se manifesta prin:

Constituirea capitalului propriu si modificarea marimii acestuia;

Constituirea fondurilor proprii si alocarea acestora pe destinatiile pentru care s-au constituit;

Participarea intreprinderilor la constituirea fondurilor cu destinatie publica (bugetul public, fondurile cu destinatie speciala, fondurile pentru asigurarile sociale si pentru asigurarile de bunuri, persoane si raspundere civila).

In ce priveste fondurile proprii, functia de repartitie a finantelor intreprinderilor se infaptuieste intr-un mod specific, in temeiul principului afectatii speciale a resurselor, potrivit caruia resursele sun repartizate direct si operativ pe destinatii, concomitent cu crearea si mobilizarea lor.

Prin indeplinirea functiei de repartitie la acest nivel organizatoric al economiei se asigura imbinarea intre finantare, autofinantare si creditarea bancara-imbinare ce se realizeaza in mod diferit, corespunzator formei de proprietatea asupra capitalului.

In acest context, se realizeaza conexiunea dintre finantele intreprinderii si creditul bancar, avand la baza relatiile de complimentaritate dintre finantele si credit.

Luand in considerare toate acest procese, rezulta ca in economie se intrepatrund multiple fluxuri financiare si de credit.

Functia de control a finantelor intreprinderii se manifesta in procesele elaborarii, executarii si incheierii bugetelor proprii de venituri si cheltuieli (sau bugetelor financiare).

In mod concert, functia de control se infaptuieste prin realizarea celor 8 actiuni ce dau activitatii financiare din cadrul intreprinderii.

Datorita existentei obiective a raporturilor de interdependenta dintre relatiile financiare si celelalte relatii si operatiuni banesti, functia de control isi extinde sfera de interventie asupra modului de utilizare a capitalului si rotatiei de ansamblu a fondurilor fiecarei intreprinderi, asupra intregii economii banesti a acestora.

Ea se realizeaza sub forma unor operatiuni de control preventiv, curent si post operativ efectuate de compartimentele de specialitate, precum si de catre Consilii de Administratie si comisiile de cenzori ale intreprinderilor si vizeaza: rotatie a capitalului si volumul capitalului utilizat in cadrul fiecarei faze a circuitului sau:

Volumul rezultatelor financiare obtinute si repartizarea acestora;

Modul de achitare a obligatiilor financiare;

Rambursarea creditelor bancare scadente si plata dobanzilor bancare aferente creditelor angajate;

Stingerea obligatiilor banesti fata de terti.

In esenta, prin intermediul functiei de control se urmareste:

Asigurarea integritatii resurselor materiale si banesti ale intreprinderilor;

Modul in care sunt gestionate resursele respective in raport cu criteriile de eficienta si obiectivele inscrise in programele proprii de activitate;

Furnizarea informatiilor necesare pentru fundamentarea temeinica si operativa a unor noi decizii si realizarea unor actiuni, menite sa contribuie la cresterea eficacitatii utilizarii resurselor si sa anihileze actiunea factorilor cu influenta negativa asupra realizarii programelor de activitate, astfel incat sa se asigure sporirea volumului profiturilor totale.

Functia de control se infaptuieste odata cu indeplinirea functiei de repartitie si are un rol reglator activ atat in interiorul fiecarei intreprinderi, cat si asupra sistemului financiar si creditar.

Totodata, in masura in care intreprinderile se afla in relatii directe cu unele financiar-bancare din strainatate, efectele reglatoare ale functiei de control se resimt si asupra calitatii derularii acestor relatii, asigurandu-se consolidarea si amplificarea lor.


Document Info


Accesari: 9710
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )