Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
ORGANIZAREA ACTIVITATII DE MARKETING

Marketing
ORGANIZAREA ACTIVITĂŢII DE MARKETING

1. Implicatiile conceptului de marketing

Implicatiile organizatorice ale conceptului de marketing sunt relativ clare. Majoritatea organizatiilor economice care si-au însusit acest concept au înteles necesitatea une 414j97e i organizatii integrate, pentru a realiza concentrarea ferma si unitara a eforturilor, în vederea asigurarii premiselor comercializarii integrale si eficiente a productiei întreprinderii. Sectoarele lor de vânzari, de reclama si alte functiuni legate de desfacerea marfurilor nu au mai fost lasate sa lucreze izolat si pe cai independente. În cadrul acestor organizatii economice au fost create posturi de raspundere pentru coordonarea si integrarea eforturilor din aceste sectoare, în concordanta cu anumite obiective, strategii si planuri predeterminate, pentru a asigura ca toate activitatile axate pe desfacerea marfurilor sa se desfasoare, tinând seama cu precadere de punctele de vedere ale consumatorilor. În organizatiile economice mari, care cuprind diverse compartimente, aceasta responsabilitate de fond revine unui vicepresedinte, care se ocupa exclusiv de comercializare si eficienta ei. Totodata, ea poate fi exercitata, si la nivele ierarhice mai coborâte, de catre directori comerciali responsabili de produs si de categorii de salariati care detin alte titluri, carora însa le revin îndatoriri similare.2. Factori care influenteaza organizarea activitatilor de marketing

Organizarea corespunzatoare a functiunii comerciale este conditionata de analiza si evaluarea minutioasa a unui mare numar de factori, atât interni cât si externi.

1)Factori externi. Se manifesta în afara organizatiei economice propriu-zise, dar pot exercita o influenta hotarâtoare asupra tipului de organizare a activitatilor de marketing. Acestia se grupeaza în trei categorii principale: ambianta externa a întreprinderii, pietele (marimea, sfera de cuprindere, natura si localizarea), cerintele si dorintele beneficiarilor.

2)Factori interni. Factorii interni pot fi analizati clasificându-i în trei grupe de baza: conceptia conducerii, produsele si personalul.

3. Tipuri de organizare a activitatii de marketing

Gama foarte larga de factori care influenteaza organizarea activitatilor de marketing, precum si numarul mare de functiuni implicate conduc la concluzia ca, pentru compartimentele în care sunt reunite, practic exista o larga varietate de forme si structuri organizatorice.

Desi structurile organizatorice ale acestor compartimente din diverse firme sunt foarte deosebite, majoritatea se încadreaza într-una din urmatoarele categorii generale privind organizarea: functionala, pe produse, pe piata, pe zona geografica sau o combinatie între acestea.1) Organizarea functionala. În cazul compartimentarii functionale, unitatii organizatorice îi revine functiunea de marketing. Aceasta forma de organizare, care ofera în primul rând avantajul simplicitatii, se dovedeste mai utila daca: (a) se vând relativ putine tipuri de produse, relativ putine piete; (b) este oportuna specializarea pe functiuni si (c) se urmareste centralizarea autoritatii si responsabilitatii privind activitatile de marketing în subordinea unei singure persoane.

2) Organizarea pe produse.

Desi exista mai multe variante ale acestui tip de organizare, patru dintre acestea sunt mai importante: sectorizarea pe produse, atât în ce priveste productia cât si marketingul; compartimente specializate pe produse numai în ce priveste marketingul; grupe specializate pe produse numai în ce priveste vânzarea si responsabilii de produs.

3) Organizarea în functie de piete.

4) Organizarea geografica.

5) Organizarea combinata. Acest mod de organizare încorporeaza tipuri de compartimente delimitate: unele functional, altele pe produs si altele geografic. Aceasta este probabil structura organizatorica întâlnita cel mai frecvent pentru desfacerea acelor produse si pe acele piete, care sunt de o diversitate si o complexitate deosebite.

Document Info


Accesari: 1997
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )