Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Programe de arhitectura in Grecia Antica, in ordinea importantei lor

Arhitectura constructii


Programe de arhitectura in Grecia Antica, in ordinea importantei lor. Monumente.

Cel mai important program de arhitectura in Grecia Antica eraAcropola, centrul vietii spirituale, considerat sanctuarul cetatii, si era intotdeauna sit 656n132g uata pe o inaltime. Datorita valorii sale simbolice, domina vizual orasul: era temenos-ul sacru al asezarii, locul de intalnire al grecilor cu zeii lor.

Tot foarte important era si Templul, programul cu care este adesea

asociata arhitectuta greceasca. El a fost  casa zeilor , iar grecii au simtit nevoia sa le construiasca case peste tot, din care nu vor fi gasite niciodata doua la fel.

Desi la prima impresie, templele sunt plasate dezordonat in teritoriu, la o privire mai atenta, se observa armonizarea fiecarui templu cu mediul natural in care a fost amplasat. Forma templului a fos adaptata de asemenea si caracterului divinitatii careia i-a fost dedicat.

Forma templului era o dezvoltare a casei de tip megaron : o incapere dreptunghiulara, numita cella, despartita de exterior printr-un spatiu de tranzitie numit portic. In cella se afla statuia zeitatii. Porticul era un spatiu acoperit, cu o latura formata dintr-un sir de coloane.

In arhitectura templului antic se intalnesc trei ordine fundamentale : doric, ionic si corintic. Ordinul ionic, mai suplu si mai elaborat, s-a dezvoltat dupa cel doric si a devenit mai predominant.

Un alt program al Greciei Antice il constituie Agora, care era piata

publica a polis-ului, un ansamblu urban caracteristic civilizatiei grecesti. Era centrul vietei civice, in care locuitorii se adunau pentru a dezbate probleme de interes comun : chestiuni politice si legislative ; aici aveau loc intalnirile periodice ale cetatenilor - adunarea poporului. Ulterior, acestora li s-au adaugat functii comerciale, religioase si de divertisment.  Agora este simbolul democratiei, nascuta in antichitate in orasul grecesc. In jurul agorei erau dispuse principalele institutii politice. Specifica agorei era constructia numita stoa - un portic acoperit, cu coloanele catre piata. Acesta era un spatiu destinat promenadei si discutiilor intre cetateni. Mai tarziu, in stoa au aparut mici pravalii.

Alte programe de arhitectura din Grecia Antica erau sanctuarul, teatrul, locuinta.

Sanctuarul nu era intotdeauna o acropola si putea fi chiar de o

complexitate mai mare. Astefel cum erau cele panelenice din Delphi (lui Apollo) si Epinadur, construite departe de oras.

Teatrul a fost creatia lumii grecesti. Datorita unui continut initial

religios, era amplasat uneori in cadrul sanctuarelor. Teatrele erau constructii neacoperite, care foloeau peisajul natural ca fundal al scenei.

Locuinta domina arhitectura greaca doar pe considerente cantitative. Ea

nu e relevanta prin calitati estetice sau tehnice performante, ci pentru ca ne permite sa decriptam modul de viata, mentalitatile si relatiile dintre oameni.

Monumente

Partenonul din Acropola Atenei

Templul, construit in stil doric, este dedicat zeitei Atena, a carei statui colosale, din aur si fildes - opera a sculptorului Fidias, se afla in capatul de vest, in cella.

Vitruviu a asemuit stilul doric cu forta masculina si stilul ionic cu gratia feminina. In cazul Partenonului, sinteza simbolica dintre gratia feminina si forta masculina a fost realizata prin colaborarea arhitecturii cu sculptura.

Erechteionul din Acropola Atenei

Erechteionul este un templu ionic, asimetric, in care coloanele ionice au fost inlocuite cu statui ale Chorelor.

Propileele din Acropola Atenei

Propileele, lasate neterminate, reprezinta poarta de acces in temenos-ul sacru de pe Acropola. Este un monument in stil doric, compus din doua volume laterale si dintr-un volum principal, cu o dubla colonada interioara care conduce catre incinta.


Document Info


Accesari: 5609
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )