Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
DREPTUL , IN SISTEMUL NORMELOR SOCIALE

Drept
DREPTUL , IN SISTEMUL NORMELOR SOCIALE

Norme Sociale-Stabilesc conduita oamenilor in cele mai diferite domenii de activitate , varietatea normelor sociale fiind conditionata de variettea relatiilor si de modul in care vointa exprimata in aceste reguli urmeaza a fi adusa la indeplinire.

- Au un continut subiectiv , volitional , fiind forme in care se exprima vointa societatii, vointa statului sau a grupelor sociale , a organizatiilor politico-obstesti etc .

-Sunt cerinte sociale exprimate in reguli referitoare la ceea ce este posibil si 11511r1717l datorat .

-Indicatia lor obligatorie cu privire la conduita datorata consta dintr-o actiune sau inactiune , dintr-o obligatie de a face , o interdictie ori o permisiune si este insotita de o mentiune asupra consecintelor neindeplinirii indicatiilor - sanctiunea regulilor sociale.

-Pot fi incalcate de oameni.

Categorii de norme sociale :

a)    Norme tehnice

b)    Obiceiuri

c)    Reguli de morala

d)    Reguli elaborate de organizatiile sociale,norme politice

e)    Reguli juridice

Normele tehnice

-Reglementeaza comportarea oamenilor in procesul de productie , fata de natura , fata de mijloacele de productie si uneltele de munca .

-Sunt expresia raportului dintre legile naturii si conduita umana .

-Scopul lor este de a se obtine , cu minim de efort , maximum de rezultat .

-Se formeaza ca urmare a dezvoltarii cunostintelor tehnice si a deprinderilor practice , ajutand oamenii sa obtina cat mai repede si mai economicos , rezultatul urmarit .

-Pot fi incalcate de oameni .

-Nu fac parte , de regula , din sistemul reglementarii juridice a relatiilor sociale , insa , aplicarea unor norme tehnice , prezentand un interes deosebit , este asigurata si prin forta coercitiva a statului.In acest sens normele tehnice fac corp comun cu actele normative juridice , capatand un caracter juridic (normele securitatii muncii , de circulatie publica =norme a caror aplicare rezulta dn obligatia de serviciu).Obiceiul

-Este o norma sociala care a aparut in mod spontan, in urma unei indelungate actiuni a oamenilor.

-Se creeaza pe baza existentei unor elemente sociale, stabile , a unei stabilitati si repetabilitati sociale , si anume caracterul sau conservator.

-Sunt reguli care corespund ce mai bine societatilor caracterizate printr-o lenta dezvoltre a fortelor de productie , a relatiilor sociale in general , societaqtii comunei primitive , antice si feudale .

-Cuprinde pe langa indicarea conduitei si o anumita sanctiune pt. nerespectarea acestei indicatii : luarea in deradere , aplicarea constrangerii fizice in comunitatile sociale , primitive ; razbunarea sangelui , suprimarea vietii celui vinovat in primele formatiuni statale.

-Constituie un izvor de drept in societatea antica si cea feudala .Totalitatea acestor reguli cutumiare , care sunt izvoare ale dreptului , constituie DREPTUL CUTUMIAR.

Morala

-Reprezinta un ansamblu de conceptii si reguli cu privire la bine sau la rau , drept sau nedrept , permis sau nepermis .

-Normele de morala indica oamenilor conduita necesara si arata consecintele nerespectarii acestei conduite , sanctiunile morale .

-Sfera moralei este mai vasta decat cea a dreptului,ea reglementand comportarea in cele mai diferite relatii sociale .

-Normele de morala nu sunt , de regula , norme scrise , fiind produsul colectivitatii sociale neorganizate.

-Respectarea normelor de morala nu este garantata de forta coercitiva a statului , ci de actiunea unor factori sociali , a opiniei publice ,a educatiei etc .

Normele organizatiilor sociale

-Sunt creatia organizatiilor sociale nestatale , a partidelor politice , a organizatiilor profesionale ,economice , culturale , sportive etc.

-Se deosebesc de celelalte norme sociale nejuridice prin faptul ca exprima vointa unei anumite organizatii,respectarea lor fiind asigurata prin fortele de care dispune aceasta organizatie.

-In cazul nerespectarii se aplica sanctiunea stabilita de organizatie , cea mai grava fiind excluderea din organizatie.

-Pot fi impartie in diferite categorii ,in functie de intinderea materiala a efectelor pe care le produce: normele organizatiei respective precum si normele care se extind asupra altor categorii de cetateni .

-Unele forme ale organizatiilor sociale au un caracter politic si pot fi caracterizate ca norme politice

-Pot produce efecte juridice numai atunci cand actele normative in care sunt cuprinse sunt aprobat de stat :

-aprobare prealabila, prin imputernicirea organizatiei sociale de a reglementa anumite domenii ale relatiilor sociale prin forme de reglementare juridica .

-elaborarea concomitenta de catre un organ de stat si o organizatie sociala a unor acte care cuprind norme juridice .

aprobarea ulterioara de catre un organ de stat a unui act al organizatiei sociale , acestui act conferindu-i-se astfel caracter normativ juridic.

-Nu isi pierd caracterul lor social ,ele avand o natura mixta de acte sociale si juridice .

Document Info


Accesari: 5767
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )