Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Liberalism

Stiinte politice


Liberalism

"Asupra sa, asupra propriului trup si asupra propriei minti, individual este suveran" (John Stuart Mill)



Liberalismul isi propune promovarea libertatii individuale, dar de la aparitia sa pana in perioada contemporana, in interiorul liberalismului exista disensiuni in legatura cu semnificatia exacta a libertatii. Disensiuni exista intre: neoclasici si liberalii "statului bunastarii".

Natura umana si libertatea

Liberalismul pune accent pe loberattea individuala pentru ca porneste de la premisa ca fiintele umane sunt indivizi rationali, ca oamnii sunt capabili sa traiasca liberi si pot prin intermediul ratiunii sa iti domine pasiunile.

Fiintele umane sunt rationale, asi urmaresc propriul bine si sunt fiinte concurentiale.

Agentul pentru liberali este Individul.

Obstacolele sunt legi, obiceiuri sau diferite conditii care impiedica alegerea individuala.

Scopul- a trai dupa cum crede individul

Valoarea fundamentala pentru liberali este libertatea individuala.

In raport cu egalitatea, ceea ce accepta 424f51e liberalii este egalitatea sanselor. Orice element (legi pentru aristocratie, monopoluri care blocheaza competitia economica, discriminarea bazta pe rasa, sex etc.) care impiedica indivizii sa aiba sanse egale in competitie trebuie inlaturat. (Ball, Dagger, 2000)

Trecut istoric

Liberalismul a apaut ca reactie impotriva:

1. Conformismului religios

2. Originii sociale

Reprezentanti ai liberalismului

Liberalismul timpuriu

Thomas Hobbes

Primul text liberal ii apartine lui Thomas Hobbes, Leviathanul (1651)

Hobbes isi imagineaza o starea de natura in care toti indivizii erau liberi si egali, dar intr-o situatie conflictuala, era "un razboi al tuturo impotriva tuturor". Pentru a pune capat conflictului, poporul il investeste pe Suveran cu putere absoluta.

Concluzia lui Hobbes potrivit careia Suveranul este investit cu putere absoluta nu este liberala, dar premise toti indivizii erau liberi si egali da. Prin urmare Hobbes este considerat un protoliberal.

John Locke

Scrisoare despre toleranta: credinta religioasa este o problema privata, e gresit ca un guvernamant sa ii forteze pe cetatni sa se conformeze unei religii.

Doua tratate despre guvernamant: Locke prezinta un model teoretic similar cu cel al lui Hobbes. Oamenii se afla intr-o stare de natura, au drepturi naturale (viata, libertatea si proprietate) , dar de aceasta data nu se afla intr-o stare de razboi, ci doar intr-una neconvenabila. Misiunea pe care oamenii o incredinteaza guvernamantului este a a apaa drepturile naturale (viata, libertatea si proprietate)

Liberalism si capitalism

Liberalii au luptat impotriva aranjamentaleor sociale, politice, religioase in numele "drepturilor naturale". Un aspect fundamental este cautarea libertatii economice.

Adam Smith

"Laissez-faire, laissez-passer"

Cecetare asupra naturii si cauzelor bunastarii natiunilor (1776):

- sunt necesare politici economice care sa-i permita indiviodului sa concureze liber pe piata;

- restrictiile economice nu servesc binelui public

Lipsa de competitie inseamna preturi mai mari si bunuri mai putine.

Lasat liber, interesul indicidual va promova binele public pentru ca mana invizibila directioneaza interesele persoanel ale celor aflati in competitie pentru a servi interesul comun al intregii societati.

Binele public reprezinta binele fiecarui individ, nu o abstractie definita de stat. 

Guvernul trebuie sa se intersecteze cat mai putin cu schimburile economice; trebuie sa indeplineasca 3 functii:

1. sa apere tara impotriva invaziilor;

2. sa promoveze dreptatea prin protejarea drepturilor de proprietate si mentinerea ordinii

3. sa puna la dispozitia cetatenilor servicii si institutii pe care nu le pot oferi institutiile private (de pilda, infrastructura).

Liberalismul in secolul al 19-lea

Filosofii utilitaristi

Jeremy Bentham (1748-1832)

Oamenii actioneaza urmarindu-si propriul interes.

Ceea ce trebuie urmarit este utilitatea, cat timp oamenii doresc sa fie fericiti, utilitatea promoveaza fericirea.

Ce inseamna sa cauti utilitatea?

"Fa orice va aduce cea mai mare fericire pentru cat mai multi posibil".

1. Scopul guvernamantului este sa actioneze pentru a aduce fericirea cea mai mare celui mai mare numar de oameni posibil. Cum? Lasandu-i pe oameni in pace, indivizii sunt cei mai buni judecatori ai propriilor interese, iar guvernamantul ar trebui sa-i lase pe oameni sa actioneze asa cum considera ei necesar.

2. Guvernul nu poate promova cea mai mare fericire a celor mai multi dacaa este controlat de un segment mic al populatiei Guvernul trebuie sa tina cont de interesele tuturor prin urmare, toti trebuie sa aiba dreptul de a vota.

John Stuart Mill

Despre libertate

Noua amenentare la adresa libertatii este opinia publica. Coercitia morala pe care o exercita opinia publica poate afecta libertatea de gandire si de actiune.

Mill este preocupat de ingradirea "tiraniei majoritatii".

Unicul scop pentru care puterea poate fi exewrcitata in mod legitim supra membrilor unei comunitati si impotriva dorintei acestora este prevenirea vatamarii celorlalti. Mill introduce "principiul vatamarii": libertatea unui individ se opreste acolo unde incalca libertatea altui individ.

Libertatea este esentiala pentru dezvoltarea persoanla. Pentru a fi impliniti din punct de vedere uman, pentru ca societatea sa progreseze, indivizii trebuie sa fie liberi sa gandeasca si sa vporbeasca pentru ei insisi. Progresul este posbil doar atunci cand exista competitie deschisa intre idei, opinii, atunci cand exista o "piata liberaa a ideilor".

Liberalismul divizat

In urma efectelor revolutiei industriale, reprezentantii liberali s-au scindat in doua grupuri

unii liberali sustineau ca guvernamantul trebuie sa salveze poporul de saracie, ignoranta si boala, respectiv sa fie preocupati de bunastarea generala a individului liberalii bunastarii generale sau ai statului bunastarii

altii: orice miscare precum cea de la punct 1 va oferi putere prea mare statului. Sttaul este un rau necesar liberali neoclasici (sunt mai preocupati de liberalismul timpuriu)

Liberalsimul neoclassic

incepand cu a doua jumatate a secolului al 19-lea: statul- "paznic de noapte": scopul legitim fiind acela de a proteja persoana si proprietatile indivizilor impotriva fraudei.

Herbet Spencer

Indivizii sunt liberi sa concureze intre ei, cei mai puternici, inteligenti vor prospera. Daca cei saraci, mai slabi sunt ajutati, ajutorul reprezinta un impediment pentru libertatea individuala si intarzie progresul social pentru ca ii trage pe cei buni inapoi.

William Graham Sumner

Guvernamantul trebuie sa vegheze asupra proprietatii barbatilor si asupra onoarei femeilor. Nici guvernamantul, nici individul nu ar trebui sa incerce sap-l ajute pe celalalt, cu exceptia cazului in care ii ofera protectie impotriva fraudei si fortei. 

Liberalismul bunastarii

Crede in valoarea libertatii individuale

Statul nu mai e un rau necesar, ci condus in mod adecvat, guvernamantul poate promova libertatea inviduala, asigurandu-se ca toata lumea se bucurta de sanse egale in viata.

TH. Green

Liberalismul trebuie sa inlature obstacolele care stau in caklea evolutiei libere a indivizilor si in calea dezvoltarii lor.

Libertatea nu inseamna doar ca cineva este lasat in pace, ci reprezinta si puterea de a afce ceva. Prin urmare, guvernamantul ar trebui sa organizeze scoli si spitale publice, sa reglementeze conditiile d emunca ale muncitorilor.

Se contureaza doua tipuri de libertate:

pozitiva: presupune sprijinul statului

negativa: presupune absenta constrangerii

Secolul XX

John Rawls, O teorie a dreptatii, 1971

Daca oamenii s-ar afla in spatele unui val de ignoranta si si-ar imagina o societate dreapta, ar imagina-o ca o societate care respecta urmatoarele reguli:

fie care sa fie liber in mod egal

fiecare sa se bucure de egalitate de sanse

Oamenii care depun cele mai amri eforturi si folosesc cele mai inalte abilitati nu merita efectiv o recompensa mai mare decat oricare altul. De ce? Pentru ca efortul si abilitatea se dobandesc ereditar sau prin influenta mediului.

Sustine o distributie egala a bogatiei si a resurselor.

Robert Nozick, Anarhie, Stat si Utopie, 1974

Singurul stat legitim este cel care asigura doar functia de protectie.

Liberalismul azi

Liberalismul este citicat de fundamentalismul islamic

Liberalii raman divizati: liberalii bunpstarii generale cer sprijin pentru indivizi prin: scoli publice, asistenta medicala, chiar asistenta financiara pentru nevoiasi.


Document Info


Accesari: 5813
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )