Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
FUNCTIA DE CREDITARE

Finante


FUNCTIA  DE CREDITARE

" Functia de creditare decurge direct din cea de emisiune, deoarece, asa cum am arătat anterior, emisiunea implică si punerea sau retragerea din circulatie de monedă scripturală.Emisiunea bancnotelor, ele însele titluri de credit, înseamnă creatia de mijloace de plată, fapt ce conferă băncii un potenti 10210x2316k al specific. În procesul distribuirii acestor disponibilităti se pune la dispozitia agentilor economici putere de cumpărare, capacitate de plată. Procesul de distribuire a acestor mijloace de plată în economie se realizează prin sistemul bancar; băncile de orice fel, în special cele comerciale, sunt intermediari între agentii economici si banca de emisiune, care, prin bancnotele emise, este izvorul principal al creditului în economie.

Fiecare proces de creditare, recreditare, are o durată de timp care influentează si sistemul de utilizare a titlurilor de credit aferente. Rezultă de aici că, atâta timp cât procesele de creditare se desfăsoară normal si se asigură rambursarea la scadentă a creditelor, functionează temeiul circulatiei temporare a bancnotelor în raport de relatiile de credit de care este legată emisiunea lor. Dacă acordarea creditului de către Banca Natională, prin rescontare, înseamnă emisiune de bancnote, restituirea creditului de către debitor permite băncii retragerea unor bancnote de egală valoare.

Astfel, în conditii de normalitate, volumul bancnotelor puse în circulatie corespunde nevoilor de credite ale economiei în dimensiune si durată. Este de datoria băncilor să asigure normalitate prin acordarea de credite pentru obiective selectate, aferente unor procese economice viabile, care să se încheie la un termen convenit si care să permită astfel reconstituirea resurselor angajate, rambursarea creditelor si retragerea din circulatie a părtii aferente din emisiunea monetară. Decurgând din raporturile de credit si servind la distribuirea si redistribuirea creditului în economie, emisiunea de bancnote are o durată strâns legată de ciclul proceselor de creditare din economie, fiind strict determinată de desfăsurarea lor.

Scontarea, respectiv rescontarea, nu sunt singurele căi de derulare a operatiunilor de credit efectuate de banca centrală. Preponderente initial, ele s-au diminuat în timp, atât ca volum, cât si ca importantă.

Azi, băncile centrale derulează operatiuni de credit bazate pe detinerea si circulatia hârtiilor de valoare. Astfel, operatiunile de lombardare, de acordare de credite pe gaj de hârtii de valoare, au o pondere semnificativă în multe tări (Germania, în special). De asemenea, operatiunile de creditare cu conventie de răscumpărare însăsi ( sau în pensiune, în versiune franceză) similare prin derularea si semnificatia lor cu operatiunile de scontare, sunt în plin avânt.

O altă operatiune activă, primordială, a băncii de emisiune este achizitia de obligatiuni si bonuri de tezaur ale statului, operatiune desfăsurată de regulă în raport cu băncile si institutiile de credit care înseamnă de fapt recreditarea.

În principalele operatiuni active, specifice băncii centrale, aceasta îsi afirmă rolul său esential ca factor important al procesului de recreditare din economie, deoarece recreditarea este o functie specifică sistemului bancar. În foarte putine cazuri creditul initial rămâne angajat în raport de credit până la scadentă, până la rambursare. Pentru o mare majoritate a creditului se recurge la resurse de recreditare, de regulă prin transfer de creante.

Raporturile de credite, ca expresie a capitalurilor disponibile si a altor resurse specifice în economie, includ în mod necesar, ca o latură esentială a functionării lor, procesele de recreditare.

Banca de emisiune, prin potentialul său de a gestiona o resursă specifică, emisiunea, prin pozitia sa în raport de celelalte bănci, are un rol major în procesul de recreditare în economie.

În strânsă legătură cu aportul său important în creditarea economiei si cu pozitia sa în procesul de recreditare, se pune problema atributelor conferite acesteia în procesul de control si reglementare a creditului.

Banca de emisiune are un rol major în statuarea în economie a unor reglementări judicioase privind acordarea creditelor si a unor reglementări specifice de dimensionare a creditelor în diferite ramuri sau domenii, precum si a unui sistem de influentare dezvoltării economice prin intermediul creditului, cu ajutorul politicii monetare de credit."D.D. Saguna - Drept financiar si fiscal, Editura Oscar Print, 1997, vol. I, pag. 74 - 77


Document Info


Accesari: 2096
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )