Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Clauzele de salvgardare

Stiinte politice


Clauzele de salvgardare

Clauzele de salvgardare sunt folosite de Comisia Europeana īn situatia in care apar probleme legate de īndeplinirea obligatiilor de stat membru al Uniunii Europene, īnainte de aderare, sau īn perioada ulterioara aderarii. "Clauzele de salvgardare generala" sunt valabile pentru toate statele noi 14514x2323o membre.Īn plus, pentru Romānia si Bulgaria se aplica o clauza de salvgardare specifica, anume clauza de amānare, care poate duce la amānarea aderarii celor doua state cu un an, pāna īn 2008.

Mai exista o clauza speciala, aplicabila doar Romāniei, si care se refera strict la doua din cele 31 de capitole negociate, "Justitie si Afaceri Interne" si "Concurenta".

o Clauzele de salvgardare generala

Pentru situatiile de īncalcare grava a angajamentelor, Tratatul de aderare contine trei clauze de salvgardare ca mecanism ultim de interventie. Aceste clauze se refera la:

economie;

piata interna;

. justitie si afaceri interne.

Aceste clauze au fost valabile si pentru noile State Membre (aderate la 1mai 2004) si se aplica prin votul unanim al Statelor Membre din Consiliu.

Prevederile specifice fiecarei clauze sunt urmatoarele:

clauza de salvgardare Economie

Daca, īn primii trei ani de la aderare, vor aparea dificultati grave si persistente īntr-un anumit sector economic sau care ar putea deteriora situatia economica īntr-un anumit domeniu, noul stat membru poate solicita autorizatia de a lua masuri protectioniste pentru a ameliora situatia creata si a ajusta respectivul sector economic al Pietei Comune.

clauza de salvgardare Piata interna

Daca un nou stat membru nu īsi īndeplineste angajamentele asumate īn cadrul negocierilor de aderare, Comisia, din proprie initiativa sau la solicitarea unui stat membru, poate, īn primii trei ani de la intrarea īn vigoare a Tratatului de Aderare, sa ia masurile necesare. Masurile nu vor fi mentinute mai mult decāt este necesar si vor fi ridicate atunci cānd respectivul angajament a fost īndeplinit.

clauza de salvgardare Justitie si Afaceri Interne

Daca exista īntārzieri sau riscuri iminente cu privire la transpunerea sau implementarea deciziilor cadru si a angajamentelor relevante, a instrumentelor de cooperare si a deciziilor privind recunoasterea mutuala īn materie civila īntr-un nou stat membru, conform Titlului IV al Tratatului (TEC), Comisia, din proprie initiativa sau la solicitarea unui stat membru, poate, īn primii trei ani de la intrarea īn vigoare a Tratatului de Aderare, sa ia masurile necesare si sa specifice conditiile de aplicare a acestora. Acestea pot lua forma unor suspendari temporare de la aplicarea prevederilor relevante si a deciziilor īn relatiile dintre un nou stat membru si oricare alt stat membru, fara a prejudicia continuarea cooperarii judiciare strānse. Masurile nu vor fi mentinute mai mult decāt este necesar si vor fi ridicate atunci cānd respectivul angajament a fost īndeplinit.

o Clauza de salvgardare specifica (clauza de amānare) aplicabila numai Romaniei si Bulgariei

Ţinānd cont de perioada lunga dintre sfārsitul negocierilor si data efectiva a aderarii Romāniei si Bulgariei, precum si de numarul mare de angajamente care trebuie duse la īndeplinire, Tratatul de aderare contine preventiv o clauza specifica, clauza de amānare. Aceasta clauza permite Comisiei sa recomande Consiliului amānarea datei aderarii pentru Romānia si Bulgaria cu un an, pāna la 1 ianuarie 2008 daca exista dovada clara ca Bulgaria si Romānia nu sunt pregatite pentru aderare īntr-un numar important de capitole negociate. Aceasta clauza nu poate fi activata decāt daca toatele statele membre doresc acest lucru.

o Clauzele de salvgardare aplicabile doar Romāniei

Aceste clauze nu au nevoie decāt de majoritate calificata (majoritatea statelor din Consiliu, cu 72,27% din voturi, reprezentānd cel putin 62% din populatia Uniunii) pentru a fi activata.

Daca Romānia nu duce la īndeplinire angajamentele luate īn 11 sectoare (listate mai jos) din capitolele Justitie si Afaceri Interne si Competitie, Consiliul poate decide cu majoritate calificata, la propunerea Comisiei, sa amāne aderarea Romāniei cu un an, pāna la 1 ianuarie 2008.

Īn plus fata de clauzele de salvgardare prevazute īn Tratatul de aderare pentru ambele tari, īn cazul Romāniei exista mecanisme specifice referitoare la acordarea ajutoarelor de stat, mecanisme stipulate īn Tratatul de aderare, aplicabile daca Romānia nu pune īn practica angajamentele luate īn acest domeniu.

Pe lānga aceste reglementari, prevazute īn Tratatul de aderare (art. 37 si 38), art. 36 din Tratat prevede printre altele ca masurile de salvgardare sa nu fie folosite ca modalitati de discriminare mascata īn relatiile comerciale dintre statele membre. Mai mult, aceste masuri trebuie sa respecte principiul proportionalitatii. Sunt prioritare masurile care distorsioneaza cel mai putin functionarea pietei interne. Acolo unde se considera necesar, prioritare vor fi mecanismele sectoriale existente.

CELE 11ANGAJAMENTE SPECIFICE ASUMATE DE ROMANIA

Sunt 11 conditii de īndeplinit pentru ca Romānia sa devina membru UE la 1 ianuarie 2007

Cu privire la Justitie si Afaceri Interne (art 39 aliniat2)

1. Implementarea fara alte īntārzieri a Planului de Actiune Schengen, amendat cu acquis-ul comunitar, cu respectarea termenelor limita;

2. Asigurarea unui īnalt nivel al controlului si supravegherii la viitoarele granite externe ale Uniunii Europene;

3. Dezvoltarea si implementarea unui Plan de actiune actualizat si integrat si a unei Strategii de reforma a Sistemului Judiciar;

4. Accelerarea considerabila a luptei īmpotriva coruptiei si īn particular a coruptiei la nivel īnalt prin asigurarea aplicarii stricte a legislatiei anticoruptie si a independentei efective a Parchetului National Anticoruptie (PNA);

5. Realizarea unui audit independent al rezultatelor si impactului generate pāna acum de Strategia Nationala Anticoruptie;

6. Asigurarea pāna īn martie 2005 a unui cadru legal clar pentru īndeplinirea sarcinilor jandarmeriei si politiei precum si a cooperarii dintre acestea;

7. Dezvoltarea si implementarea unei strategii coerente multianuale anti-criminalitate.

Cu privire la Concurenta (art 39 aliniat 3)

1. Romānia va asigura, prin Consiliul Concurentei un control real al potentialelor ajutoare de stat;

2. Romānia īsi va īntari fara īntārziere mecanismele de monitorizare a ajutoarelor de stat;

3. Romānia īsi va respecta integral angajamentul de a nu acorda sau plati ajutoare de stat pentru combinate siderurgice, conform Strategiei Nationale de Restructurare pentru perioada 1 ianuarie 2005 - 31 decembrie 2008 precum si conditiile referitoare la reducerea capacitatii de productie stabilite īn acest document, si se va īncadra īn sumele hotarāte īn contextul protocolului 2 din Acordul European;

4. Romānia va continua sa aloce Consiliului Concurentei mijloace financiare adecvate si resurse umane calificate.


Document Info


Accesari: 10918
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )