Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Efectul de sera asupra Pamantului

geografie


Efectul de sera asupra Pamantului


2.Artificiala, care produce modificari ale microclimatului. Aceasta este la randul ei fizica (zgomot, termica); chimica (ioni de metale grele, pesticide folosite in agricultura, detergenti); biologica, datorita diferitelor organisme care produc boli (bacterii, ciuperci, viermi).

Dupa mediul afectat poate fi:

Poluare atmosferei. Principalii poluanti ai atmosferei sunt: compusii sulfurici (SO , SO , H S), compusii carbonici (CO, CO , hidrocarburi), compusii azotului (NH , NO, NO , nitrati), poluantii minerali (Fe, Pb, silicati), pulberile (cenuse, fum), substantele radioactive etc.

Dintre acesti poluanti, oxidul de carbon (CO) este cel mai raspandit poluant al aerului. El provine in proportie de aproape 60% de la vehicule ce folosesc drept combustibil benzina si motorina, iar restul de la industria siderurgica, petrochimica etc.

Pe langa consecintele nefaste, de ordin economic si social, pe care le produce poluarea atmosferei, distrugerea progresiva a stratului de ozon si ploile acide constituie un flagel in viata omului. Gazele deja existente in atmosfera trebuie sa retina caldura produsa de razele solare reflectate de pe suprafata Pamantului; fara aceasta pamantul ar fi foarte rece. Atunci cand din cauza poluarii creste proportia gazelor nocive, numite "gaze de sera", este retinuta prea multa caldura si intregul Pamant devine mai cald. Din acest motiv in secolul nostru temperature medie globala a crescut cu o jumatate de grad iar numarul celor care sufera de afectiuni pulmonare si cardice, in special in randul copiilor si batranilor, este in continua crestere.

Ploile acide se formeaza atunci cand dioxidul de sulf (SO ) sau oxizi de azot - ambele rezultate ale poluarii industriale - se amesteca in atmosfera cu vapori de apa. Paduri intregi au disparut din aceasta cauza. Daca ploaia acida ajunge in lacuri sau rauri, otrava este transportata la distanta, omorand si cele mai mici organisme.

Poluarea apei este definita ca fiind modificarea fizica, chimica, biologica sau bacteriologica a apei, peste o limita admisibila stabilita, inclusiv depasirea nivelului natural de radioactivitate produsa direct sau indirect de activitati umane, care o fac improprie pentru o folosire normala.

Poluarea apei este produsa de cel putin cinci categorii de poluanti, de natura fizica, chimica, biologica, bacteriologica si radioactiva. Principalii agenti fizici cu rol in poluarea apelor sunt reprezentati in parte de substantele radioactive si de apele termale rezultate din procesele de racire tehnologica a diferitelor agregate industriale.

Poluarea termica apare in urma deversarii in apa a lichidelor calde ce au servit la racirea instalatiilor industriale sau centralelor termoelectrice si atomoelectrice.

Poluarea chimica se produce prin infectarea cu plumb, mercur, detergenti sau pesticide.

Poluarea solului este rezultatul oricarei actiuni care produce dereglarea functionarii normale a solului, ca mediu de viata, dereglare manifestata prin degradarea fizica, chimica, biologica a solului care afecteaza negativ fertilitatea sa respectiv capacitatea sa bioproductiva, din punct de vedere calitativ sau cantitativ.

Cauzele care duc la degradarea solului sunt: eroziunea apelor sau cea eoliana, cultivarea si pasunatul excesiv, taierea padurilor, poluarea radioactiva, depozitarea in sol a deseurilor nucleare care emit radiatii timp indelungat.


Influenta asupra climei, faunei si florei datorita poluantilor este una negativa.

Clima este influentata de poluanti atunci cand acestia sunt sub forma de vapori de gaze, atacand stratul de ozon. Odata cu diminuarea stratului de ozon, razele ultrasolare patrund intr-o cantitate mai mare, iar temperatura medie globala va creste considerabil. De acest tip de poluanti sunt influentate si fauna si flora deoarece odata cu incalzirea globala, ghetarii de la polurile planetei se vor topi crescand volumul apei si provocand distrugeri in masa a florei ducand la disparitia unor animale, in special a celor care sunt ierbivore sau vegetariene. Din moment ce flora va dispare incetul cu incetul, cantitatea de oxigen va scade, provocand boli grave atat rasei umane cat si faunei, indreptandu-le spre deces si la disparitia faunei si a rasei umane.
Metoda de diminuare a efectului de sera este aceea de a lua masuri de protectie a mediului inconjurator.

Acesta cuprinde ansamblul factorilor ecologici (ambianta) in conjunctura carora activitatea umana a provocat modificari profunde, de cele mai multe ori ireversibile.

Reglementarile privind protectia mediului sunt precizate in legea protectiei mediului nr.137/1995 dar nu respectate indeaproape. Potrivit acestei legi, sunt activitati a caror desfasurare se realizeaza pe baza unui acord de mediu - document prin care sunt stabilite conditiile de realizare a activitatii din punct de vedere al impactului asupra mediului. Printre aceste activitati se numara: cele de transport rutier, naval, feroviar, de producere si de stocare a energiei etc. Scopul masurilor ce se iau este de a preveni deteriorarea mediului, care se manifesta prin poluarea apei, atmosferei si solului.Poluarea aerului

Pentru a preveni poluarea aerului atmosferic se iau urmatoarele masuri:

Dotarea marilor intreprinderi industriale, a exploatarilor miniere subterane cu dispozitive care epureaza si neutralizeaza substantele poluante.

Amplasarea noilor obiective industriale in afara zonelor de locuit.

Pentru controlul tehnic al vehiculelor, serviciul de circulatie dispune de analizatoare de gaze, filmetru si sonometru.

Amplasarea in locuri speciale a rampelor de gunoi si transportul acestuia cu autovehicule inchise.

Realizarea unei perdele vegetale de protectie, in jurul unor intreprinderi industriale.

Plantarea de arbori si arbusti, extinderea parcurilor.

Suprainaltarea cosurilor la unitatile care genereaza mari cantitati de fum si gaze.

Interzicerea defrisarii padurilor si distrugerea spatiilor verzi indiferent de marimea acestora.


Poluarea solului

Pentru a preveni poluarea solului se iau urmatoarele masuri:

Studierea fiecarui tip de sol.

Utilizarea ingrasamintelor specifice in cantitati adecvate.

Folosirea rationala a irigatiilor, pesticidelor (substanta chimica cu toxicitate mare folosita in agricultura pentru combaterea daunatorilor) nepoluante, erbicidelor (substanta chimica care distruge buruienile) selectionate.

Efectuarea unor lucrari de prevenire si combatere a eroziunii (proces complex de roadere si sapare a scoartei terestre prin actiunea unor agenti externi).

Plantarea perdelelor verzi, care absorb unii poluanti.


Poluarea apei

Mari cantitati de reziduri fecaloid-menajere din orasele canalizate se revarsa in apele curgatoare. Detergentii sintetici, insecticidele altereaza calitatea apei, afectand, pana la urma, si fauna acvatica. Substantele chimice nocive se pot infiltra in sol, ajungand pana la panza de apa subterana. Poluarea apei mariilor si oceanelor se face prin varsarea pacurii de pe nave maritime.

Toate acestea se pot diminua cu ajutorul reglementarii unor legi, care sa nu permita ca rezidurile fecaloid-menajere si a intreprinderilor industriale sa patrunda in apele curgatoare care contin pesti si care este filtrata pentru a deveni potabila.


Problema ocrotirii naturii preocupa toate statele lumii. Din cauza tragediilor nenumarate provocate de poluare s-au format mai multe organizatii pentru combaterea acesteia (Greenpeace International, ECO, Friends of the Earth International).
Document Info


Accesari: 6046
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )